ECONOMIE
business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Maramureșeanul din administrația prezidențială de la Kiev. 9 fenomene naturale la care merită să te uiți. Campioni la aritmetica mentală. BRD Finance ar urma să se desființeze. Pactul de neagresiune, încălcat în Coaliție

de DP HotNews.ro
Maramureșeanul care e în administrația prezidențială de la Kiev: „România nu trebuie să-și facă griji, dacă-și face datoria de bun vecin” ● Ploaia care va veni ● Look up! 9 fenomene naturale la care merită să te uiți ● Administrația Fritz, contract de consultanță, prin încredințare directă, pentru un apropiat al lui Dacian Cioloș ● Copiii care pot face calcule mai repede decât poți testa la calculator ● Top 16 greșeli la cumpărarea unui apartament. Ce trebuie să eviți ● În 1912, la fiecare o sută de locuințe din România se găseau două colibe săpate în pământ, cu acoperiș din lut ● Aurescu: Rusia se poate convinge că nu e nimic ascuns la Deveselu, dar pe bază de reciprocitate ● Controverse politice și disperări ale antreprenorilor ● Surse: BRD Finance, deținut în proporție de 49% de către BRD, ar urma să se desființeze ● Pactul de neagresiune, încălcat în Coaliție. Marcel Ciolacu vrea să spargă unitatea PNL ● Cum se pregătește România pentru un posibil aflux de refugiați ucraineni. Vasile Dîncu: “Noi am fost pregătiți și în 2014 și n-au venit migranți” ● Propaganda îi pregătește pe români pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina. Mesaje care-i întorc împotriva Kievului.
Monede-bancnota-euro
Foto: Dreamstime.com

​Măsura 2: Sunt 13.836 beneficiari care și-au primit ajutoarele de stat COVID. De ce întârzie finalizarea plății granturilor

de CZ HotNews.ro
Un număr de 13.836 de firme și alți beneficiari și-au primit granturile de capital de lucru de câte 2.000 - 150.000 de euro fiecare, în cadrul Măsurii 2 a schemei de ajutoare de stat COVID-19, dar mai trebuie plătiți 2.885 de solicitanți admiși pe lista de așteptare. StartupCafe.ro a aflat care ar fi cauza întârzierii plăților restante.
Munca pe santier
Foto: DreamsTime

100.000 de muncitori străini ar putea veni anul ăsta în România. Guvernul a adoptat Hotărârea

de F.B. HotNews.ro
Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2022, informează Ministerul Muncii, act normativ care ar fi trebuit adoptat anul trecut, acesta fiind și motivul pentru care de 2-3 luni multe dosare nu au putut fi soluționate.


Ajutoare Horeca
Foto: Dreamstime.com

​Schema HoReCa: Finalizarea platii ajutoarelor de stat de 430 milioane Euro, în ianuarie 2022 (ministru)

de CZ HotNews.ro
Plata ajutoarelor de stat întregi către firmele beneficiare în cadrul schemei HoReCa se va finaliza până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, a afirmat, joi, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Logo Apple
Foto: Powerofflowers, Dreamstime.com

Apple a redevenit lider de piață în China după ce vânzările Huawei s-au prăbușit anul trecut / Gigantul tech chinez, în cădere liberă pe piața internă

de S.J. HotNews.ro
Cota de piață a Apple în China a atins un nou record în al patrulea trimestru al lui 2021, producătorul de iPhone reușind să-și recupereze poziția de lider al pieței în această țară pentru prima dată în ultmii 6 ani, în timp ce vânzările rivalei Huawei s-au prăbușit din cauza sancțiunilor americane, anunță CNBC.
Renault 5 Prototype
Foto: Renault

Alianța Renault - Nissan - Mitsubishi va lansa 35 de noi modele electrice și va investi 23 miliarde euro în electrificare

de Vlad Barza HotNews.ro
Membrii alianței Renault - Nissan - Mitsubishi au anunțat că vor investi 23 miliarde de Euro în următorii 5 ani pentru dezvoltarea gamei de modele electrice. La orizontul anului 2030, Alianța va avea o familie globală de vehicule electrice, alcătuită din 35 de modele, construite pe cinci platforme comune dedicate. Companiile au spus și că lucrează cu partenerii comuni pentru a reduce cu 50% costul bateriilor până în 2026 și cu 65% până în 2028.
Masina electrica la incarcat
Foto: K Wateesatogkij | Dreamstime.com

În România sunt înmatriculate aproape 13.000 de mașini full-electrice. Care sunt cele mai populare modele

de Vlad Barza HotNews.ro
În România sunt înmatriculate 12.800 de mașini 100% electrice, dintre care peste jumătate au intrat în țară anul trecut când cel mai vândut model electric a fost Dacia Spring. Modelul Spring a depășit 3.000 de unități în 2021, urmat de Volkswagen e-Up (437 unități), Renault Zoe (386), Hyundai Kona (385), Volkswagen ID3 (291), arată datele dintr-un raport al companiei LEKTRI.CO.
BVB - Bursa de Valori Bucuresti - logo
Foto: Hotnews

Noi „materiale de construcții” pe bursa românească. Acțiunile Holdingrock1 s-au listat pe AeRO

de F.B. HotNews.ro
Acțiunile Holdingrock1 (Roca Industry), holdingul care reunește companiile din domeniul materialelor de construcții aflate în portofoliul ROCA Investments, s-au listat pe piața AeRO, a Bursei de Valori București, sub simbolul bursier ROC1, se arată într-un comunicat de presă. Acesta reunește companiile BICO Industries, SARCOM și EED (tranzacția Eco Euro Doors este supusă aprobării Consiliului Concurenței)
Adrian Caciu
Foto: Guvern

Deficitul bugetar pe 2021 este de 6,7% din PIB, anunță Ministrul Finanțelor/ Luna viitoare venim cu o serie de soluții care vor duce la stoparea creșterii prețurilor la energie, dacă nu diminuarea lor

de F.B. HotNews.ro
​Am încheiat anul 2021 cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB și ne-ar fi plăcut să fie de 5%, dar așa nu plăteam salariile și pensiile, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, potrivit Agerpres.
Samsung
Foto: Svglass, Dreamstime.com

Samsung a avut venituri record de 232 miliarde dolari anul trecut

de Vlad Barza HotNews.ro
Samsung a avut venituri record atât în ultimele trei luni din 2021, cât și pe întreg anul, totalul pentru 12 luni fiind de 232 miliarde dolari. Compania a mers foarte bine datorită cererii de procesoare care a atins un nou maxim și a ”bifat” și vânzări bune de smartphone-uri, televizoare și electrocasnice. Pe 9 februarie, Samsung va lansa noua serie de telefoane premium Galaxy S22 care va prelua și elemente de la Note.
Exemplu de mesaj trimis către victime din România. Atacatorii pretind a trimite SMS-uri în numele mai multor companii de curierat
Foto: BitDefender

Un val de peste 100.000 de SMS-uri livrează linkuri infectate. Trei sferturi dintre mesajele trimise în ianuarie țintesc România

de Vlad Barza HotNews.ro
Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puțin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a amenințării informatice Flubot care urmărește infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android. Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri par a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert folosesc înșelătorii de tipul „Tu ești în acest video?”.
fonduri europene pomi fructiferi
Foto: Dreamstime.com

​Fonduri europene 2022: Câte 100.000-1,5 milioane Euro pentru PFA, SRL și alte afaceri cu pomi fructiferi (Ghid propus)

de CZ HotNews.ro
Fermierii români organizați ca persoană fizică autorizată (PFA), societate cu răspundere limitată (SRL) și alte forme juridice vor putea obține în anul 2022 fonduri europene de câte 100.000 euro - 1,5 milioane euro pe proiect, pentru afaceri în pomicultură, conform unei propuneri oficiale de ghid al solicitantului.
Fonduri
Foto: Pixabay

În plină pandemie COVID, investitorii și-au plasat banii în startup-urile românești (raport pe 2021)

de CZ HotNews.ro
Valoarea totală a investițiilor în startup-urile românești s-a triplat în 2021, depășind 116,9 milioane de euro, de la 30,4 milioane de euro în 2020, conform Romanian Venture Report 2021, lansat joi de How to Web.
Tesla Motors
Foto: Jonathan Weiss, Dreamstime.com

Tesla a avut profit record anul trecut, iar în 2022 vrea să livreze cel puțin 1,4 milioane de mașini

de Vlad Barza HotNews.ro
​Tesla Motors a avut un an 2021 extrem de profitabil, cu vânzări de peste 53 miliarde dolari și profit net record de peste 5 miliarde, de șapte ori mai mare decât în 2020. Tesla vrea ca livrările să crească față de anul trecut cu cel puțin 50% și Elon Musk spune că ar vrea ca mașinile să atingă un grad total de autonomie la condus. 2021 a fost al doilea an încheiat pe profit de compania care în 2017 avea pierderi de aproape 2 miliarde dolari.
Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Despre lupta cu inflația

de Cristian Popa membru al CA al BNR
“Inflația apare atunci când oamenii încep să vorbească despre inflație” spune un citat celebru al lui Alan Blinder, vice-președinte al Băncii Rezervei Federale (FED) între anii 1994 și 1996. Ei bine, în prezent se vorbește mult despre acest fenomen, la o simplă verificare a trendurilor Google, termenul “inflație” este la un nivel record în căutările românilor din ultimii ani. Mai mult, “febra” inflației pare că a cuprins tot mapamondul. Inflația poate avea mai multe surse însă, detaliez mai jos.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report Se pregătește legea eliminării centralelor de apartament. Mihai Șora: Cum recunoști o formațiune politică extremistă? Povestea creierului. Țeapa de la mormântul lui Tutankhamon. Fitch: Scena politică volatilă și dezechilibrele fiscale justifică perspectiva negativă a României

de DP HotNews.ro
Ministrul Mediului, despre eliminarea centralelor de apartament: Săptămâna viitoare prezentăm coaliției un draft al legii ● Mihai Șora ne oferă răspunsul la întrebarea: „Cum recunoști o formațiune politică extremistă?“ ● Director Fitch, despre România: Scena politică volatilă și dezechilibrele fiscale justifică perspectiva negativă a ratingului ● „Povestea creierului” ● În vreme ce Vestul se teme de un atac iminent al Rusiei, Ucraina vede un risc mai mic ● Anchetă epidemiologică la DSP București. Colegii de birou n-au fost considerați contact direct ● Polonia: Lupta împotriva inflației duce la haos ● Țeapa de la mormântul lui Tutankhamon ● România, invitată în clubul țărilor bogate. Dar greul abia începe ● Cursa veteranilor ● ​România, cel mai mic cost al vieții dintre statele UE și pe locul 23 din 27 la puterea de cumpărare locală.
Casti retinute in vama Constanta
Foto: ANAF

Mărfuri susceptibile de contrafacere, în valoare de 2,3 milioane euro, reținute la Constanța: căști wireless și cu fir

de F.B. HotNews.ro
Inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanța Sud au reținut 11.440 bucăți căști wireless, respectiv 1000 bucăți căști cu fir, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca APPLE (APPLE AIRPODS PRO), informează ANAF. Acestea au fost descoperite în urma controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, cu mărfuri pentru o societate comercială cu sediul social în com. Voluntari, jud. Ilfov.
masini second hand
Foto: Dreamstime.com

Platformă online de mașini SH, vândută pe 80 milioane euro, în Italia

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Miercuri, 26 Ian 2022 Economie | Auto
O platformă online care comercializeză mașini second hand, recondiționate, fondată în Italia în urmă cu 5 ani, este vândută cu 80 de milioane de euro unei companii similare din Marea Britanie.
Factura la energie
Foto: Agerpres

ANRE va pune la dispoziție o platformă online care va permite schimbarea furnizorului în 24 de ore

de DP HotNews.ro
Miercuri, 26 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale, care va conduce la reducerea birocrației și schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. Astfel, în ședința Comitetului de reglementare din data de 26 ianuarie 2022, a fost aprobat Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale și pentru contractarea furnizării de energie electrică și gaze naturale. Ordinul de aprobare a Regulamentului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, intră în vigoare la data publicării și se aplică de la data de 28 august 2022.
Sedinta Guvern
Foto: captura facebook

UPDATE Ședință fulger la Palatul Victoria pentru îndreptarea unei erori în Ordonanța care compensează facturile la energie și gaze: Ce greșeală s-a corectat

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 26 Ian 2022 Economie | Energie
Guvernul s-a întâlnit miercuri, de la 15:45, într-o ședință fulger, în format online, pentru a îndrepta o eroare materială - neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din Ordonanța care stabilește noile prețuri și compensări la energia electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț de ultimă oră al Executivului. La 15:56, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că ședința s-a terminat și a precizat și ce anume s-a corectat.
  • UPDATE Vezi în articol cum s-a ajuns ca limita de consum la gaze să scadă de la 1500 metri cubi la 1320 de metri cubi.
  • UPDATE (23:45) Ordonanța corectată privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze a fost publicată în Monitorul Oficial, iar Radu Chiurtu, secretarul general al Ministerului Energiei, a fost eliberat din funcție în urma acestei erori.
Telefon mobil
Foto: pixinio

Record de numere de telefon portate în 2021: Ce operator a atras cele mai multe numere din alte rețele fixe și mobile

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Românii și-au mutat în alte rețele peste 1,1 milioane de numere de telefon anul trecut, un record de la lansarea, în anul 2008, a serviciului de portabilitate care permite utilizatorilor să-și păstreze numerele, atunci când aleg să-și schimbe operatorul de telefonie, a anunțat miercuri Arbitrul telecom. 95% din totalul numerelor portate au fost numere de telefonie mobilă, iar operatorul care a atras cele mai multe numere din celelalte rețele fixe și mobile a fost RCS&RDS. Vezi în articol în ce rețele și-au mutat românii numerele de telefon anul trecut.
OCDE
Foto: OECD

Istoricul de 18 ani al aderării României la OCDE: Care sunt beneficiile și ce mai avem de îndeplinit pentru a intra în rândul statelor dezvoltate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Guvernul a anunțat miercuri că a început pregătirea tehnică pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în condițiile în care decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, care dețin peste 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. Vezi în articol de când încearcă România să intre în OCDE, ce mai are de făcut și care sunt beneficiile.
Masini
Foto: Oleksii Nykonchuk, Dreamstime.com

Ce mașini au cumpărat europenii în 2021 - Dacia Sandero a fost a treia cea mai vândută mașină. Ford Puma de Craiova a prins top 20

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 26 Ian 2022 Economie | Auto
Pentru prima oară un model Dacia prinde podiumul celor mai vândute mașini din Europa într-un an întreg. Sandero și-a găsit 196.000 de clienți, la nici 10.000 de liderul Volkswagen Golf. Alte două mașini produse în România, Dacia Duster și Ford Puma, au prins top 20, arată datele JATO. Anul trecut a fost cel mai slab din ultimele decenii pentru piața auto europeană, cu 11,75 milioane mașini, iar cel mai bun an a fost 2007, cu peste 16 milioane.
Curent electric
Foto: DreamsTime

Ce au făcut alte țări europene pentru a-și proteja populația și firmele în fața scumpirilor la energie electrică și gaze

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 26 Ian 2022 Economie | Energie
Țările europene nu au reacționat la fel în fața valului de scumpiri la electricitate și gaze, adică la energie în general. Unele au fost mai darnice cu populația, iar altele mai puțin. De exemplu, 11 au mers pe reducerea TVA la energie: Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania, conform Bruegel. (În anumite state vorbim despre propuneri ce ar urma să intre în vigoare).
Banca Nationala a Romaniei - BNR
Foto: Hotnews

Depozitele în euro ale populației au crescut în 2021 cu circa 13%. Cele ale firmelor cu aproape 20%

de DP HotNews.ro
Depozitele în valută ale românilor (persoane fizice și firme) exprimate în lei, adică peste o treime în volumul total al depozitelor clienților neguvernamentali, s-au majorat cu 1,8% față de luna noiembrie 2021, ajungând până la nivelul de 167,86 miliarde de lei (exprimate în euro, acestea au crescut cu 1,8%, până la 33,9 miliarde euro), a transmis miercuri Banca Națională. Comparativ cu luna decembrie 2020, creșterea depozitelor în lei ale populației a fost de aproape 15%, un ritm mai înalt decât în lunile anterioare. Viteza de creștere a fost mai mare în cazul companiilor, ale căror depozite în valută au crescut cu aproape 20%.
Autobuse Credobus
Foto: Facebook

Kravtex-Kühne Group deschide în Ungaria cea mai mare fabrică de autobuze din Europa Centrală și de Est

de Bela Ambrus HotNews.ro
Anul acesta, cea mai mare fabrică de autobuze din regiunea Europei Centrale și de Est va fi inaugurată la Mosonmagyaróvár, aproape de granița vestică a Ungariei, în proximitatea fabricii-mamă deținută de grup la Győr. Noua fabrică de autobuze ce urmează să se inaugureze, va acoperi o suprafață de peste 20.000 metri pătrați și lucrul se va desfășura în mai multe schimburi, astfel că, producția estimată va ajunge la o mie de autobuze pe an, față de cca. 300 produse până în prezent, cu o forță de muncă de 150 de angajați.
Microsoft
Foto: Bennymarty, Dreamstime.com

Microsoft a avut afaceri de peste 51 miliarde dolari trimestrul trecut. Capitalizarea de piață este de 2.170 miliarde dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
​Microsoft, compania care recent a anunțat cea mai mare tranzacție din tehnologie, a publicat rezultatele financiare, iar cifra de afaceri, dar și profitul, au crescut cu aproximativ 20%. Microsoft și-a mărit de 7 ori valoarea de piață în ultimii 8 ani mizând mai ales pe servicii de cloud și pe soft-uri pentru clienții companii.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Cazul șocant din USR Diaspora. Cum se va descurca Europa, dacă Rusia va opri livrările de gaz. Sacrificiile lui Emil Boc pentru români. CSAT, SRI și SIE: cum scade transparența pe măsură ce cresc bugetele. Midnight in Chernobyl

de DP HotNews.ro
Miercuri, 26 Ian 2022 Revista Presei | Business
Ce a rămas după exodul medicilor ● Cazul șocant din USR Diaspora ● ​Carburanții în UE sub presiunea prețurilor: România, cea mai mare scumpire a benzinei ● Analiză The Economist: Cum se va descurca Europa, dacă Rusia va opri livrările de gaz ● Poluare extremă în București ● Adevărul despre greva din transportul bucureștean ● De ce mai studiază tinerii Limbi Clasice ● „Midnight in Chernobyl” ● Mustața ● Sacrificiile lui Emil Boc pentru români ● Criza din Ucraina: De ce nu a fost invitată România la ultimele discuții cu Joe Biden ● CSAT, SRI și SIE: cum scade transparența pe măsură ce cresc bugetele ● Croația amenință că își va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina ● Cine este funcționarul care va decide soarta premierului britanic Boris Johnson. I se spune „Micul Dumnezeu” ● OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România ● Legea ce conține măsuri de sprijin pentru cei cu alergii, apărută de un an, este neaplicabilă din lipsa normelor ● Vladimir Putin a împins Ucraina în afara lumii ruse ● O nouă eră.
Fiscalitate 2022
Foto: DreamsTime

​12 modificări fiscale, pregătite de autorități: de la comerțul electronic, la eșalonarea la plată, scutirea impozitului specific în Horeca sau dividende interimare - DOCUMENT

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 25 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Autoritățile au pregătit un proiect de ordonanță de Guvern cu modificări în privința comerțului electronic, eșalonării la plată, scutirii a impozitului specific în Horeca sau a dividendelor interimare. De asemenea, mai sunt noutăți cu privire la soluția fiscală individuală sau încetarea obligatiilor declarative pentru entitățile care au înscrisă în registrul comerțului mențiunea privind inactivitatea temporară sau au suspendată activitatea.
Companii fintech
Foto: Flickr

Creditele online în vizorul Comisiei Europene / Neregulile constatate

de Calu Monica HotNews.ro
Pe măsură ce societatea se digitalizează, apar tot mai multe posibilități pentru consumatori să acceseze diverse servicii exclusiv online, iar cele financiare sunt printre cele mai ofertate pe internet, mai ales de când pandemia ne-a făcut să ne supunem unor reguli de distanțare. Rezolvăm totul din fața ecranului calculatorului sau direct de pe telefonul mobil, fără a mai face nici măcar un drum la bancomat să ridicăm banii cash: primim banii online și îi cheltuim la fel, făcând diverse achiziții de bunuri sau plăți pentru servicii, direct pe internet.
Alexandru Rafila
Foto: Inquam Photos / George Calin / Digi 24

​Viitoare măsuri de redeschidere a afacerilor, promise de ministrul Sănătății unor patroni de firme: HoReCa, nunți, săli fitness, festivaluri

de CZ HotNews.ro
Un grup de antreprenori din domenii ca HoReCa, săli de fitness, evenimente private (nunți, botezuri), festivaluri - printre care Bogdan Buta (Untold, Neversea), Dragoș Anastasiu (Green Village), Daniel Mischie (City Grill), Dan Tănase (Vivasport) - s-a întâlnit cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a promis o serie de măsuri de relaxare a condițiilor de funcționare a afacerilor, în ansamblul regulilor de prevenire a bolii COVID-19, sub rezerva evoluțiilor pandemiei.
Fondul Monetar International
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

F​MI înrăutățește estimările privind economia mondială în 2022

de DP HotNews.ro
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, față de o expansiune de 4,9% previzionată în octombrie, din cauza perspectivelor mai slabe din SUA și China, și a inflației persistente, conform raportulului World Economic Outlook privind proiecțiile economice globale, publicat marți de Fondul Monetar Internațional, transmit Bloomberg și Reuters, citați de Agerpres. În 2023, PIB-ul global ar urma să crească cu 3,8%, o îmbunătățire de 0,2 puncte procentuale față de precedenta previziune, dar creșterea cumulată pentru 2022 și 2023 încă va fi cu 0,3 puncte procentuale mai scăzută decât s-a estimat anterior. Conform prognozelor FMI, economia mondială a crescut cu 5,9% în 2021, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, după un declin de 3,1% în 2020.
dolari-bitcoin-dreamstime
Foto: Dreamstime.com

​Țara care a introdus Bitcoin ca monedă legală de schimb, pusă de FMI să renunțe la crypto

de CZ HotNews.ro
Fondul Monetar Internațional (FMI) a îndemnat autoritățile statului El Salvador să retragă statutul de mijloc legal de plată (legal tender) conferit Bitcoin, la 4 luni de la adoptarea acestei criptomonede de către țara din America Centrală ca monedă legală de schimb ce nu poate fi refuzată de comercianți.
Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta
Foto: Asociatia Energia Inteligenta

Chisăliță: Prețurile la energie vor crește cu 100-120% din aprilie, dacă nu se iau măsuri

de DP HotNews.ro
Marți, 25 Ian 2022 Economie | Energie
Facturile românilor la energie vor crește cu 100-120% în aprilie, față de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, marți, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), în conferința "Criza energetică - soluții la problemele momentului", organizată de DC News, citată de Agerpres. "Primul act normativ (legea privind compensarea facturilor - n.r.) a fost unul greșit. Deși au fost suficient de multe poziții exprimate cu privire la greșeli încă din momentul în care a fost scris acest act, cu toate acestea s-a mers mai departe, a fost aplicat, iar, în momentul în care rezultatele s-au văzut adică facturile primite în ianuarie, a apărut această criză, această situație, care, repet, era previzibilă și o putem găsi în diversele poziții luate încă din octombrie. A fost un act făcut prost de la început", a spus Chisăliță.
Bogdan Chiritoiu
Foto: Hotnews

Bogdan Chirițoiu: Încercăm să facem un nou sistem. Cei care nu sunt vulnerabili vor trebui să se descurce cu prețurile la energie/ Sensul unui preț mare: să te împingă să nu mai folosești resursa aia scumpă, ci altceva

de F.B. HotNews.ro
Marți, 25 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Încercăm să facem un nou sistem în care în loc să luăm și să dăm la toată lumea și ălora mai săraci și ălora mai puțin săraci, încercăm acum să dirijăm sprijinul numai către persoanele fizice și companiile care sunt mai vulnerabile, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferință organizată de DCNews.
fonduri ue
Foto: Pixabay

​Fonduri PNRR: Statul pregătește banca de dezvoltare, pentru finanțarea firmelor în proiecte europene

de CZ HotNews.ro
Statul pregătește cadrul legal pentru înființarea de bănci de dezvoltare în România, în condițiile în care Planul Național de Redresare și Reziliență prevede o serie de finanțări intermediate de o astfel de bancă de dezvoltare, pentru firmele mici și mijlocii (IMM) și startup-uri.
Mircea Cosea
Foto: Agerpres

Mircea Coșea, despre noile măsuri de protecție împotriva scumpirii energiei și gazelor: Nu este suficient. Este o chestiune care cârpește. Lipsesc elemente

de F.B. HotNews.ro
Actul normativ pregătit de Guvern privind noile măsuri de protecție în fața scumpirii energiei și gazelor nu este suficient, în opinia profesorului universitar ASE – Mircea Coșea. „Este o chestiune care cârpește. Cuvântul e urât, dar ăsta e. Cârpește situația prin adăugirea unor avantaje care nici măcar nu sunt foarte garantate”, a spus el, într-o conferință organizată de DCNews.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

ANPC ar putea da amenzi de până la 200.000 lei furnizorilor de energie/ Ministrul Energiei: E un text de lege care modifică legea de funcționare a Autorității

de F.B. HotNews.ro
Ținând cont că Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor este în coordonarea Ministerului Economiei și au o lege de organizare a lor, Ministerul Economiei a venit cu observații și toți suntem de acord cu posibilitatea ca ANPC să poată da amenzi operatorilor între 20.000 – 200.000 lei, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews. Potrivit acestuia, e un text de lege care modifică legea de funcționare a ANPC.
Conducte de gaze
Foto: AGERPRES

Guvernul adoptă azi noile măsuri de protecție împotriva scumpirii energiei și gazelor: Care sunt noile prețuri plafonate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Guvernul va adopta în ședința de marți Ordonanța de urgență privind noile prețuri plafonate la energia electrică și gaze naturale. Clienții casnici vor primi o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh (în cazul energiei electrice), și în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
Ion Tiriac
Foto: Dreamstime.com

​Ion Țiriac mai vinde o companie la început de 2022

de CZ HotNews.ro
Miliardarul român Ion Țiriac, cunoscut pentru afacerile sale din domeniile bancar, auto, sportiv, mai vinde o companie la început de an 2022, anunțul oficial fiind făcut marți, 25 ianuarie. Tranzacția va fi finalizată în prima parte a acestui an, după primirea aprobării Consiliului Concurenței.
NFT
Foto: Dreamstime.com

Afacerile cu NFT, în atenția gigantului YouTube

de Denisa Crăciun HotNews.ro
Gigantul YouTube și-a definit prioritățile pentru anul 2022 și spune că printre susținerea activității creatorilor online de pe platformă, protejarea comunității și inovație, are în vedere și afacerile cu NFT.
Emigranți
Foto: Dreamstime.com

Ponderea românilor de peste 40 de ani care emigrează definitiv o egalează pe cea a tinerilor de 20-30 de ani / Odată plecați, românii se simt sub-utilizați la job

de DP HotNews.ro
Marți, 25 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
În ultimii ani a crescut ponderea românilor de 40-50 de ani care aleg să emigreze definitiv, aceștia egalându-i, ca pondere, pe tinerii de 20-30 de ani care aleg să plece din țară, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. E drept, pandemia a ”răcit” tendința migratorie, anul 2020 neputând fi considerat unul ”normal” din acest punct de vedere.
Lei - salarii - comerț
Foto: Depositphotos.com

eJobs: Top salarii în comerțul românesc. În ce orașe se câștigă cel mai bine

de Denisa Crăciun HotNews.ro
Comerțul rămâne unul dintre cele mai stabile domenii în ceea ce privește oferta de locuri de muncă și deși media salariilor din acest domeniu este scăzută față de altele, la veniturile medii de bază declarate în acest sector se adaugă, cel mai adesea, bonusuri și comisioane din vânzări, potrivit platformei de recrutare online eJobs.
Startup - Pexels
Foto: @ Monstera | Pexels.com

Startup-ul românesc Humans.ai intră pe piața din Emiratele Arabe Unite

de Denisa Crăciun HotNews.ro
Startup-ul românesc Humans.ai, care dezvoltă prima platformă pentru generarea de modele de inteligență artificială și guvernarea lor prin tehnologia blockchain, pătrunde pe piața din Emiratele Arabe Unite (EAU).
Supercomputer Meta
Foto: Facebook

​Facebook și-a făcut un supercomputer de inteligență artificială, să vâneze postările dăunătoare, în viitor

de CZ HotNews.ro
Compania-mamă a Facebook, Meta, și-a făcut un super-computer pentru dezvoltarea de tehnologii de inteligență artificială, care să ajute în viitor firma să vâneze și să elimine automat conținutul dăunător de pe rețelele sale sociale. AI Research SuperCluster (RSC), anunțat oficial luni de Meta, este considerat „unul dintre cele mai rapide supercomputere AI din lume. „Va fi cel mai rapid supercomputer AI din lume când va fi complet construit, la jumătatea anului 2022” - se laudă oamenii lui Mark Zuckerberg.
Bitcoin
Foto: Pexels

Prețul Bitcoin a mai pierdut 5.000 dolari peste week-end. Ce face Elrond la început de 2022

de CZ HotNews.ro
Bitcoin, cea mai valoroasă critptomonedă, a mai picat cu circa 5.000 de dolari de vineri, 21 ianuarie, până luni, 24 anuarie 2022, o cădere de 13%, prețurile celorlalte criptomonede, inclusiv eGold-ul românilor de la Elrond, având o traiectorie asemănătoare.Reamintim că Banca Națională a Rusiei a propus oficial interzicerea activităților de minerit crypto pe teritoriul federației.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Mărturia unui șef de depou care a reluat lucrul. Ce valori consideră diferite țări că ar trebui învățate la școală. Cum se obține un doctorat „pe bune” în România. Cât costă serviciile de audio streaming disponibile în România

de DP HotNews.ro
Ce spunea Vasile Petrariu în 2020, în mandatul lui Firea, când un alt lider sindical reclama defecțiunile vehiculelor: „Informații false, cu scopul de a crea panică” ● Cum se obține un doctorat „pe bune” în România ● Ce valori consideră diferite țări că ar trebui învățate la școală ● Ce spune un șef de depou care a reluat lucrul: “Sincer, nici eu nu știu ce revendicări mai sunt. Oamenii mei sunt de acord cu protestul, dar să fie legal” ● Zorba, grecul. Episodul din România ● Putin, acuzat de Marea Britanie că vrea să instaleze un prorus la șefia guvernului ucrainean ● Valentin Lazea, însemnări de lectură: ”The Aristocracy of Talent: How Meritocracy Made The Modern World” ● Cât mai durează pandemia de coronavirus? Ce ne învață istoria și pandemiile din trecut ● In 2021 fondurile de pensii private nu au batut inflatia. Cat e de grav? ● Între rigoare și pragmatism. Cum se schimbă regulile europene privind deficitul bugetar și datoria publică ● Ziua liberă pentru însoțirea copilului la vaccinarea anti-COVID-19: Cum se acordă în cazul copiilor mai mici de 12 ani ● Matei Vișniec, dramaturg și jurnalist stabilit la Paris: „Dacă premierul Franței ar fi acuzat de plagiat, ar demisiona în câteva ore” ● Cât costă serviciile de audio streaming disponibile în România.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Un salariat poate să beneficieze atât de măsura șomajului tehnic cât și de indemnizația acordată pentru reducerea timpului de lucru

de DP HotNews.ro
În zile diferite, dar în cadrul aceleiași luni, un salariat poate să beneficieze atât de măsura șomajului tehnic, cât și de indemnizația acordată pentru reducerea timpului de lucru, se arată în OUG nr. 02/2022, publicată în Monitorul Oficial. Documentul adoptă procedura acordarii somajului tehnic suportat din bugetul fondului de somaj pentru perioada 20 ianuarie - 31 martie 2022 și aduce și câteva măsuri privind corectarea facturilor eronate emise de operatorii economici ce livrează energie electrică și gaze naturale, țănând cont de măsurile compensatorii din
acest domeniu.
Metavers
Foto: Pop Nukoonrat, Dreamstime.com

Atenție la investițiile personale în terenuri virtuale din Metavers. Specialist în investiții: Se cumpără niște biți pe un spațiu de stocare/ Contravin celor 2 principii ale lui Warren Buffett

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Sâmbătă, 22 Ian 2022 Economie | Finanțe
Sunt persoane care cumpără terenuri în lumea virtuală în speranța, poate, de a le monetiza în viitor. Într-un articol de pe CNBC se vorbea acum o săptămână despre faptul că cineva a cumpărat un spațiu pe una dintre platforme doar ca să fie acolo vecin virtual cu Snoop Dogg. Prețurile pentru terenuri virtuale au urcat de câteva ori. Hotnews.ro a discutat cu un specialist în investiții, Adrian Anghel, de la OTP Asset Management, cu privire la oportunitatea unor investiții personale în Metavers.
Tren din Elvetia
Foto: SBB

Cum a ajuns Elveția să aibă cele mai grozave trenuri din lume

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 22 Ian 2022 Economie | Industrie Feroviara
Elveția nu are cele mai rapide trenuri din lume, dar are rețeaua feroviară cea mai densă și trenul a fost mereu o prioritate când s-a discutat despre investiții. Elveția a construit după 1995 trei tuneluri ”mamut” de 25 miliarde dolari, are planuri clare până în 2040, a electrificat de acum 60 de ani toată rețeaua și a sincronizat la minut orarul trenurilor cu cel al autobuzelor și tramvaielor. În articol puteți citi cum de Elveția este plină de trenuri de mare viteză, deși nu are linii de mare viteză și puteți afla și de ce elvețienii sunt fani ai trenurilor, deși țara este plină de mașini.
Bitcoin
Foto: Pixabay

​Prețul bitcoin a scăzut azi sub 38.000 dolari, cel mai mic nivel al anului 2022

de CZ HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | IT
Criptomonedele și-au continuat și astăzi scăderea începută mai abrupt în urmă cu 2 luni, prețul bitcoin coborând vineri, 21 ianuarie 2022, sub 38.000 de dolari, în timp ce Rusia anunța intenții de combatere a mineritului crypto pe teritoriul său.
Top fonduri UE 2014-2020
Foto: StartupCafe.ro

​DOCUMENT. Greu cu fondurile UE: România, la coada absorbției banilor europeni 2014-2020. Mai sunt 14 miliarde de euro la care ne uităm lung

de CZ HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Actualitate | MEET Your MEP
Slabă absorbție de fonduri europene! Cu experiență deja de 15 ani în Uniunea Europeană, aflată la al treilea ciclu financiar, la care se adaugă experiența căpătată în perioada de preaderare, România tot nu reușește să profite de fondurile puse la dispoziție de UE pe măsura nevoilor noastre, după cum arată datele oficiale de la Comisia Europeană, intrate în posesia StartupCafe.ro / HotNews.ro.
Munca pe santier
Foto: DreamsTime

Ministerul Muncii a pregătit proiectul pentru aducerea a 100.000 de străini la muncă în 2022. MAI ar mai putea angaja 92 de persoane, iar MAE - 60

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Contingentul de muncitori străini în 2022 ar putea fi de 100.000 conform unui nou proiect elaborat de Ministerul Muncii. Anul trecut a mai fost un proiect în dezbatere, dar nu a mai fost adoptat. Prin urmare, așa cum a scris HotNews.ro dimineață, dosare depuse de 2-3 luni de angajatori nu au mai putut fi soluționate.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF pregătește registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5% - proiect

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5% este aproape de operaționalizare, conform unui proiect de ordin al ANAF. Este vorba de respectarea prevederilor din Ordonanța trenuleț (130/2021) care prevede, printre altele, TVA 5% la apartamentele sub 140.000 euro. Este vorba doar de acel segment de locuințe cu o valoare între 450.000 lei și 700.000 lei.
Examen auto
Foto: Agerpres

Faci un curs de șofat preventiv și vrei să-l deduci fiscal? De sâmbătă legea care-ți permite asta e operațională. Doar că nu ai cum s-o aplici

de DP HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Legea nr. 20/2022, care se referă la deducerea fiscală a cursului de condus auto preventiv intră în vigoare sâmbătă, 22 ianuarie, dar normele de aplicare vor apărea în următoarele 6 luni, ceea ce o face dificil de aplicat. ”Nu este clar deocamdată dacă reglementările se aplică pentru toate categoriile de conducători auto sau doar pentru cei profesioniști; dacă diminuează doar impozitul pe venitul din salarii sau se diminuează impozitul pe orice altă categorie de venituri impozabile realizate de conducătorul auto; când vom aplica efectiv această reducere ținând cont de obligațiile de declarare și formulare existente”, spune consultantul fiscal Adrian Bența.
Pretul actiunilor Netflix s-a prabusit pe bursa
Foto: Filip Radwanski / Alamy / Profimedia Images

Netflix, în cădere liberă pe bursă / Ce arată datele financiare ale gigantului de streaming

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Burse
Platforma de streaming Netflix Inc a năruit speranțele cu privire la o redresare rapidă, după ce a estimat joi o creștere redusă a numărului de abonați în primul trimestru din 2022, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor cu aproape 20%, transmit Reuters și site-ul finance.yahoo.com, citate de Agerpres.
Conducte de gaze
Foto: AGERPRES

Proiectul cuprinzând noile măsuri de protecție împotriva scumpirii energiei și gazelor, publicat vineri. Ce prevede acesta

de DP HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Energie
Clienților casnici li se va acorda o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh (în cazul energiei electrice), și în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență postat vineri pe site-ul ministerului.
Jamie Dimon
Foto: Wikimedia Commons

Ce bonus primește CEO-ul celei mai mari bănci de pe Wall Street într-un an cu profit record? Răspunsul dat de JPMorgan

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
JPMorgan Chase, cea mai mare bancă de pe Wall Street, l-a plătit pe Jamie Dimon, CEO-ul său din 2005, cu o sumă impresionantă în 2021 în contextul în care instituția financiară a realizat cel mai mare profit din istoria sa anul trecut, relatează The Financial Times.
Masini
Foto: Constantin Opris, Dreamstime.com

Românii, mașinile și parcul auto - Cum ne comparăm cu alte țări și față de media UE la vârsta mașinilor și tipul de combustibil

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Auto
Asociația industriei auto europene a publicat cel mai nou raport care arată că vârsta medie a parcului auto din România este 17 ani, dublu față de Austria și cu cinci ani peste media UE. În articol puteți afla câte mașini sunt în UE și în cele mai mari piețe și cum ne comparăm la tipul de combustibil. Deși mașinile full-electrice cresc puternic, ele au doar 0,5% din parcul total al UE și doar 0,1% în România, Norvegia este cu totul specială: cota mașinilor full-electrice este 12%.
Ministerul Finantelor - MF
Foto: Hotnews

Reorganizarea Ministerului Finanțelor: Apare o nouă direcție în ANAF: Școala de Fiscalitate / Soluționarea Contestațiilor se mută la Minister / Vama se separă de ANAF (proiect)

de DP HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Proiectul de reorganizare al Finanțelor postat vineri pe site-ul instituției confirmă trecerea Direcției de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor (măsură care va ajuta mult mediul de afaceri), dar și separarea Vămii de ANAF. Proiectul de reorganizarea mai cuprinde înființarea unei noi structuri în cadrul ANAF, respectiv Școala de fiscalitate, care să funcționeze la nivel de direcție.
Munca pe santier
Foto: DreamsTime

Fără muncitori străini anul ăsta? Nu mai pot fi eliberate avize pentru că nu avem contingent adoptat. Acum suferă angajatorii care au depus dosarele la finalul anului trecut

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Anul trecut fusese pregătit un proiect pentru dublarea contingentului de muncitori străini la 100.000. Ei bine, acel act nu a mai fost adoptat. Nu a fost aprobat niciun alt contingent, astfel încât am început anul acesta cu un blocaj, chiar dacă nu s-a epuizat cel pe 2021. Era nevoie de unul nou pentru a putea fi eliberate avize noi. Unii angajatori au depus de 2-3 luni documentele, dar pentru că nu avem contingent, dosarele nu pot fi soluționate de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Google
Foto: Dreamstime

Google prezintă Topics API, o nouă tehnologie care înlocuiește cookie-urile

de Denisa Crăciun HotNews.ro
Google prezintă Topics API, noua sa soluție de tip Privacy Sandbox pentru publicitatea bazată pe interesele utilizatorilor.
Rețele sociale - 2022
Foto: @ Brett Jordan | Pexels.com

Peste 80% dintre europeni ar vrea să șteargă definitiv ceva postat de ei în 2021 pe rețelele sociale

de Denisa Crăciun HotNews.ro
82% dintre europeni și-ar dori să poată șterge definitiv ceva postat în 2021 pe profilul lor de socializare, arată un studiu realizat de Kaspersky, firma rusească de securitate IT.
Metavers
Foto: Pop Nukoonrat, Dreamstime.com

​Zece tendințe în tehnologie pentru 2022 - Metavers, NFT-uri, smartphone-uri, mașini electrice, criza procesoarelor și criptomonede

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 21 Ian 2022 Economie | IT
În acest an se va vorbi mult despre metavers, chiar dacă el nu există și se va discuta și se discuta și despre conceptul utopic de web 3.0. În 2022 va continua diversificarea ofertelor de mașini electrice, dar se va simți în multe domenii criza procesoarelor. În articol puteți citi despre zece tendințe în tehnologie, de la NFT-uri și criptomonede, până la smartphone-uri și atacuri cibernetice.
Adrian Caciu
Foto: Agerpres

Ministrul Finanțelor: În două săptămâni vom avea o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie

de V.M. HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | Companii
Supraimpozitarea furnizorilor este în analiză, urmează să aibă loc discuții cu reprezentanți din întregul lanț energetic și vor fi prezentate niște soluții, a declarat joi seara ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Schema horeca 2021
Foto: Dreamstime.com

​Schema HoReCa: Pas decisiv pentru plata tranșei a doua a ajutoarelor de stat către firme. Când vin banii

de CZ HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | EuROfonduri
Joi, 20 ianuarie 2022, s-a făcut un pas important pentru plata tranșei a doua, de 53,13% din ajutoarele de stat către restaurante, pensiuni, agenții de turism și alți beneficiari în cadrul schemei HoReCa, fiind anunțat și când ar trebui să ajungă banii la firme.
recenzii online
Foto: Dreamstime.com

​Verificări în comerțul online: Aproape două treimi dintre platforme nu au putut demonstra autenticitatea recenziilor

de CZ HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | Consumator
Platforme de comerț online, marketplace-uri, site-uri de rezervări și comparatoare de prețuri care operează în România și alte 25 de state membre UE, plus Islanda și Norvegia, au fost verificate de autoritățile naționale de protecție a consumatorilor, pentru depistarea review-urilor înșelătoare, a informat, joi, Comisia Europeană, care a coordonat controalele.
Factura energie
Foto: Guliver/GettyImages via Digi24

​DOCUMENT Furnizorii au 15 zile să refacă facturile eronate la energie și gaze deja emise / Cât timp sunt interzise debranșările sau sistarea serviciilor - Ordonanța de guvern, în Monitorul Oficial

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | Energie
Ordonanța de urgență privind refacerea facturilor eronate la energie și gaze naturale, adoptată miercuri de Guvern s-a publicat în Monitorul Oficial. Furnizorii sunt obligați, din oficiu, să le refacă în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile deja emise, termenul de refacere a acestora este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, adică de astăzi. Nu se vor percepe penalități. Vezi în articol cât timp vor fi interzise debranșările de la rețea ori sistarea serviciilor.
Intalnire Nicolae Ciuca-Natalia Gavrilita
Foto: Captura Guvern

Stare de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova / Discuție Ciucă-Gavriliță: România ar putea asigura necesarul de păcură

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | Energie
Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o discuție cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, după ce Parlamentul de la Chișinău a decis astăzi instituirea stării de urgență în sectorul energetic din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom. Cei doi au discutat posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp, arată Executivul de la București.
Banca Nationala a Romaniei - BNR
Foto: Hotnews

Ce au discutat membrii CA din BNR în ultima ședintă de politică monetară: 10 lucruri de reținut

de F.B. HotNews.ro
La ultima ședință de politică monetară, când s-a majorat dobânda cheie la 2%/an, unii membri doreau o majorare de 0,5 puncte procentuale, conform minutei publicată pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR). Membrii CA au discutat despre înrăutățirea perspectivei inflației, incertitudinile cu privire la schemele de compensare și plafonare la energie, ba chiar și a conduitei fiscale.
Sigla Autoritatii Vamale Romane
Foto: Hotnews

Finanțele au pregătit proiectul de reorganizare pentru dezlipirea Vămii de ANAF. Va avea 3.060 de posturi

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor face următorul pas pentru despărțirea Vămii de ANAF: a pregătit proiectul de reorganizare. Legea prin care se înființează Autoritatea Vamală Română a fost publicată în Monitorul oficial în noiembrie. Cine este șeful instituției se știe deja: Bogdan-Lari Mihei. Despre el și situația actuală a scris HotNews.ro recent.
OUG prelungire somaj tehnic suportat de stat si extindere 41,5%
Foto: Monitorul Oficial

Prelungirea șomajului tehnic suportat de stat, în Monitorul oficial/ Măsura celor 41,5% se extinde la profesioniști

de F.B. HotNews.ro
Șomajul tehnic suportat de stat a fost prelungit. Practic, se aplică din 20 ianuarie, dacă ne uităm la Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul oficial. În realitate ar fi trebuit adoptată de la finalul anului trecut, dar din diverse motive, lipse de avize interministeriale, proiectul a stagnat între ministere în diverse forme. Ei bine, miercuri a fost adoptată și joi a fost publicată în Monitorul oficial.
Ministerul Finantelor - MF
Foto: Hotnews

Impozitarea multinaționalelor. Secretar de stat: Vom avea un impact bugetar pozitiv în urma aplicării acestui mecanism de taxare suplimentară/ O creștere de 5% vom vedea cum ne va afecta din perspectiva competitivității

de F.B. HotNews.ro
Avem o problemă tehnică având în vedere cota efectivă de impozit pe întreprinderi care este una foarte mică în România, a spus Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, făcând referire la impozitarea multinaționalelor (regulile OECD).
Hackeri
Foto: Maksim Shmeljov, Dreamstime.com

Bitdefender spune că în 2022 atacurile ransomware vor continua să domine peisajul amenințărilor. Campaniile de spam vor deveni mult mai bine țintite și vor crește și atacurile asupra infrastructurii din cloud

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | IT
În acest an amenințările ransomware vor continua să fie cel mai profitabil tip de infracțiune cibernetică în 2022, iar tensiunile politice vor avea probabil un impact important asupra sectorului cibernetic, pe măsură ce țările se vor întrece pentru supremația digitală. Breșele de date vor alimenta atacuri asupra companiilor și datele obținute vor fi folosite pentru a crea noi campanii de phishing sau de șantaj personalizate și convingătoare. Acestea sunt câteva dintre previziunile Bitdefender privind amenințările informatice din acest an.
Alin Chitu
Foto: LinkedIn

Secretar de stat din Finanțe: Sunt 80.000 de IT-ști salariați. Restul de 320.000 sunt probabil în zona de microîntreprinderi, PFA și așa mai departe

de F.B. HotNews.ro
Facilitatea privind impozitul pe venit pentru angajații din IT nu poate fi comparată în termeni financiari cu cea de la constructori, a declarat Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, în cadrul unei conferințe organizată de EY. Potrivt acestuia, în România sunt 80.000 de IT-ști salariați.
Alin Chitu si Iulian Ardeleanu
Foto: EY Romania

Modificări fiscale discutate la Finanțe: Limitarea numărului de micro pe persoană fizică, revizuirea impozitării acestora, reorganizarea instituției, e-factura - extindere B2B

de F.B. HotNews.ro
Microîntreprinderile sunt în atenția noastră din perspectiva revizuirii sistemului fiscal, a declarat, joi, Iulian Ardeleanu, director general pe legislație fiscală și vamală la Ministerul Finanțelor, în cadrul unei conferințe organizată de EY. „Printre criteriile pe care le vom avea în vedere la revizuirea impozitării vor fi atât activitățile cu valoare adăugată mare sau prestările de servicii, după caz, cifra de afaceri realizată de către microîntreprinderi și probabil și numărul de microîntreprinderi pe care o persoană fizică îl va deține. Astea sunt evaluări preliminare”, a spus el.
Logo Microsoft
Foto:

Cum a reușit Microsoft să devină aliat al autorităților din SUA și să scape de criticile dure de care au parte alți giganți ai tehnologiei

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | IT
Microsoft a anunțat marți că vrea să facă cea mai mare achiziție din tehnologie, plătind 68,9 miliarde dolari pentru Activision - Blizzard. Totuși, luările de poziție în rândul diverșilor oficiali americani au fost rezervate, față de, spre exemplu, momentul în care Google a anunțat acum doi ani că va cumpăra cu două miliarde de dolari Fitbit. Microsoft are o imagine bună în ochii politicienilor din SUA și este uneori chiar văzut ca aliat, în timp ce Facebook sau Amazon au fost luate în colimator.
Bancnota 100 lei
Foto: BNR

​Fonduri pentru firme: Se pregătește Programul de accelerare a dezvoltării IMM

de CZ HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii din România vor putea beneficia de sprijin de la stat prin Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, conform unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Declaratia 100
Foto: Hotnews

Multe firme vor să înceapă să-și plătească impozitele și să aplice bonificația pentru capital pozitiv, dar ANAF întârzie cu actualizarea Declaratiei 100

de F.B. HotNews.ro
Multe firme așteaptă actualizarea Declaratiei 100 de către ANAF pentru "a-și încheia socotelile mai repede". Asta pentru că microîntreprinderile cu capitaluri pozitive pot avea o bonificație la plata impozitului pe venit, în urma OUG 153/2020. Această ordonanță a fost salutată de toată lumea la vremea respectivă. E un lucru bun, iar de anul acesta practic ar trebui să beneficieze multe firme.
Curent electric - energie
Foto: Hotnews

Cui și cum i se recalculează, de fapt, factura la electricitate și gaze

de F.C. HotNews.ro
Autoritățile au anunțat două metode mari și late prin care vor să vină în sprijinul consumatorilor, astfel încât să trecem mai ușor prin această criză a facturilor uriașe. Hotnews.ro a analizat cum ne vor ajuta fiecare dintre ele. În primul rând, recalcularea facturilor din noiembrie și decembrie, anunțată de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul Energiei, Virgil Popescu, se referă doar la facturile Electrica. Prin urmare, dacă sunteți abonat la oricare altul dintre cei peste 70 de furnizori din România, această recalculare, anunțată cu surle și trâmbițe, nu se aplică în cazul facturilor emise de alți furnizori.
Ovidiu Tisler, McKinsey
Foto: Hotnews

McKinsey: Băncile românești au crescut mult pe segmentul de vânzări digitale, dar au pornit de foarte jos. Cea mai mare parte a avansului digital este determinat de deschideri de produse simple

de DP HotNews.ro
Un raport al McKinsey a identificat patru factori care pot genera performanțe divergente – zona geografică, dimensiunea băncilor, concentrarea pe un anumit segment de business și modelul de afaceri. Factorul legat de mărime pare să fie extrem de relevant în România, arată raportul. De altfel, dintre cele 34 de bănci din sistemul bancar românesc, primele șapte au reprezentat în 2020 în jur de 80% din totalul activelor bancare și au generat aproape întregul profit al sistemului.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Macron: Franța e gata să trimită trupe în România. Rusia declară că a început numărătoarea inversă. ​Bill Gates avertizează că vor veni pandemii mai grave. Turcia își schimbă numele. Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate

de DP HotNews.ro
De ce îl apără Camera de Comerț pe premier ● Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța e gata să trimită trupe în România ● Rusia declară că a început numărătoarea inversă. „E momentul adevărului” ● ​Bill Gates avertizează că vor veni pandemii mai grave decât cea actuală ● Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară ● Factură la gaz de 7 milioane de euro primită de o pensionară din Vaslui ● Turcia își schimbă numele. Ce alegere a făcut președintele Erdogan ● E.ON Energie, despre factura de 270.000 de lei a liceului din Bârlad: Instituția nu a depus o cerere în acest sens ● Doi universitari vorbesc despre plagiatul premierului Ciucă. „Lumea se așteaptă ca, dacă ești ineficient, măcar să nu fii ticălos“ ● Cât de mare este pericolul creșterii taxelor sau impozitelor ● S-a decis: Bugetarii vor beneficia de o minivacanță de cinci zile între 30 noiembrie și 4 decembrie ● Sonia Butuc-Cerchez - cât de greu e să crești o campioană în tenisul din România ● 1984: repovestiri, utilizări și abuzuri ● Cum se poate migra de la Robor la IRCC.
Start-Up Nation
Foto: Hotnews

Start-Up Nation: Ministerul vrea să includă programul pe lista schemelor de finanțare derulate până la 31 decembrie 2027

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | EuROfonduri
Start-Up Nation și schema de ajutoare de stat HoReCa ar urma să fie incluse pe lista programelor de finanțare pe care statul le derulează din fonduri de la buget până la finalul anului 2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență emis, miercuri, de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).
Dolari
Foto: Dreamstime.com

​Un antreprenor de origine română a fondat un startup american, care a ajuns acum să valoreze 1,4 miliarde dolari

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | IT
Startup-ul IT fondat în America de către un antreprenor de origine română a ajuns să fie evaluat la 1,4 miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții pe care a obținut-o la început de an 2022.
City Insurance
Foto: AGERPRES

Efectele falimentului City Insurance: ASF vrea ca asigurătorii să plătească mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, fapt care ar putea crește prețurile RCA

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Asigurari
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus miercuri, în contextul situației generate de falimentul City Insurance, ca firmele de asigurări să cotizeze mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care face plățile în cazul în care un asigurător intră în faliment. Mai exact, ASF vrea să majoreze cu 1,5 puncte procentuale cota de contribuție la Fond a firmelor de asigurări generale, fapt care ar putea duce la creșterea prețurilor RCA către asigurați.
ATV-uri
Foto: Byungsuk Ko, Dreamstime.com

Câte motociclete, scutere și ATV-uri au înmatriculat românii anul trecut și ce mărci au preferat

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Auto
În 2021 înmatriculările de motociclete au crescut cu 27%, la peste 2.700 de unități, iar la ATV-uri piața a scăzut cu 10%, spre 2.878 unități, arată un comunicat APIA. În total, piața moto a fost de 6.219 unități, cu câteva sute mai multe decât în 2020.
Marius Budăi
Foto: Guvern

VIDEO Ministrul Muncii, despre plata integrală sau eșalonată a banilor din Pilonul II: Ar trebui să fie o opțiune / Jalonul din PNRR nu prevede plata acestor pensii

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Asigurari
Ministrul Muncii, Marius Budăi, consideră că românii care ajung la pensie ar trebui să poată alege între plata integrală sau cea eșalonată a sumelor acumulate la fondurile de pensii din Pilonul II. "Ar trebui să fie o opțiune", a spus ministrul, după ședința de Guvern de miercuri. Budăi a spus că jalonul din PNRR care vizează Pilonul II de pensii și care ar trebui finalizat în acest trimestru nu prevede schimbări la plata pensiilor din Pilonul II.
telefon
Foto: Pixabay

Furnizorii de telefonie, internet, TV și servicii poștale au fost amendați cu peste 3,5 milioane de lei anul trecut. Care au fost neregulile depistate de ANCOM

de A.V. HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Telecom
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a aplicat anul trecut amenzi în valoare de peste 3,5 milioane de lei pentru neregulile găsite în urma controalelor la operatorii de comunicații și servicii poștale, a anunțat miercuri autoritatea. Cele mai multe amenzi au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire asumate prin licențe, încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali ori la desfășurarea procesului de portare.
Mihai Daraban
Foto: Hotnews
Interviu

Cum explică CCIR comunicatul cu „Je suis Ciucă!” - Mihai Daraban: „Am dus democrația la o extremă dintr-asta în care am dat-o în destabilizare politică. Mi s-a părut deplasat că te iei de premier pentru o chestie din 2003”

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
După ciudatul comunicat al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) cu titlul „Je suis Ciucă!”, HotNews.ro a decis să discute cu Mihai Daraban, care este președintele acestei Camere. (Este vorba despre scandalul de plagiat în jurul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă). Daraban consideră că democrația a ajuns „la o extremă dintr-asta, în care am dat-o în destabilizare politică” și că „sunt tot felul episoade dintr-astea în viața asta democratică a noastră care ne frânează”.
Camera de Comer Valcea
Foto: CCIV

​Camera de Comerț Vâlcea se delimitează de poziția CCIR privind „Je suis Ciucă!”: Stabilitatea nu poate fi condiționată de închiderea ochilor față de eventuale hoții

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Camera de Comerț Vâlcea se delimitează de poziția exprimată de Camera de Comerț și Industrie a României, prin conducătorul ei vremelnic Mihai Daraban, în articolul „Je suis Ciucă!” publicat pe site-ul instituției, se arată într-un comunicat transmis HotNews.ro.
Factura energie
Foto: Guliver/GettyImages via Digi24

Scandalul facturilor eronate: ANPC anunță că a aplicat amenzi totale de 645.000 lei până acum. La Electrica Furnizare s-au refăcut peste 2,2 milioane de facturi

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Energie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat miercuri că în urma controalelor efectuate până acum a aplicat amenzi în valoare de 645.000 de lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. ANPC a dat ca exemplu, Electrica Furnizare, unde, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi.
Casius MOREA CEO EmailTree
Foto: Hotnews

Finanțare de 2,5 milioane Euro pentru un startup fondat de un român în Luxemburg

de Denisa Crăciun HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | IT
EmailTree, un startup care automatizează activitatea departamentelor de relații cu clienții cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), fondat de antreprenorul român Casius Morea la Luxemburg, a obținut o nouă finanțare, de 2,5 milioane de euro, la început de an 2022.
Bitcoin-ethereum-criptomonede
Foto: dreamstime.com

Începe „iarna crypto”? Declinul generalizat al criptomonedelor continuă

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Burse
Prețurile criptomonedelor și-au continuat declinul miercuri, valoarea totală a pieții scăzând cu peste 2% ceea ce a făcut capitalizarea sa să coboare sub pragul de două trilioane de dolari, relatează Markets Insider.
Tren pe linie modernizata
Foto: CFR Infrastructura

Guvernul aprobă planul de reabilitare și electrificare a căii ferate Cluj - Oradea, proiect de 9 miliarde de lei

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Industrie Feroviara
În ședința de guvern de miercuri se va da undă verde unuia dintre cele mai mari proiecte feroviare: modernizarea și electrificarea căii ferate Cluj - Oradea - Episcopia Bihor (158 km), proiect de 9 miliarde lei, TV inclus. Despre electrificarea acestui tronson important se vorbește de mai bine de 3 decenii. Sunt puține porțiunile unde trenurile depășesc în prezent 100 km/h, mai ales că traseul traversează zone montane. Cele mai rapide trenuri au viteze medii de 60 km/h.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

10 tendințe din piața imobiliară valabile pentru acest an / Cresc prețurile locuințelor cu livrare în următorii 2 ani din cauza scumpirii materialelor și a întârzierii livrărilor

de DP HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional. De asemenea, cresc prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani din cauza creșterii prețurilor materialelor dar și a întârzierii livrărilor. Acestea sunt doar două din cele 10 analizate într-un raport lansat miercuri.
Johan Meyer - CEO Franklin Templeton
Foto: Hotnews

​FP dorește acum acceptul listării Hidroelectrica: restul sunt doar ipoteze. Johan Meyer (FP): Valoarea ar putea fi de cel puțin 2,5 miliarde dolari. Există argumente puternice pentru a susține o listare duală

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Burse
Până la urmă este posibil să vedem listarea Hidroelectrica în viitor. Momentan nu se știe mare lucru. Chiar dacă ministrul Energiei Virgil Popescu a spus la Reuters că Fondul Proprietatea ar putea lista “cel puțin 15%”, lucrurile nu stau chiar așa. Tot ce vrea acum Fondul e să obțină acceptul în Adunarea Generală a Acționarilor. Deciziile ulterioare despre procent, piețe (dacă va fi duală) etc. nu sunt luate, dar avem ideile pe care ni le-a transmis Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de Fond al Fondului Proprietatea și pe care le găsiți mai jos.
Sedinta de guvern, cabinetul Ciuca
Foto: Guvernul Romaniei

VIDEO Ciucă cere ca Ordonanța privind noile prețuri plafonate la energie și gaze să fie finalizată și pusă în transparență cel mai târziu vineri. Când va fi adoptată

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Energie
Ordonanța de urgență prin care se vor plafona din nou prețurile la electricitate și gaze ar urma să fie pusă în transparență publică cel mai târziu vineri dimineață, astfel încât săptămâna viitoare înainte de ședința săptămânală de Guvern să fie adoptat acest act normativ, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Vezi în articol ce alte măsuri ar urma să se adopte în ședința de miercuri.
Masina Dacia cu numarul 7 milioane
Foto: Dacia

La Mioveni a fost produs vehiculul Dacia cu numărul 7 milioane

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Auto
Marți, la uzina de la Mioveni a fost fabricat vehiculul Dacia cu numărul 7 milioane, modelul fiind un Duster gri din seria limitată Extreme. Dacia a produs anul trecut 257.000 de mașini la Mioveni, iar anul de maxim a fost 2019, cu 349.000 de mașini.
Daniel Daianu
Foto: Digi24

Daniel Dăianu despre Metavers: Cu iluzii legate de existența fizică nu poți trăi la nesfârșit. O realitate virtuală a însoțit mersul omului în istorie: miturile, basmele, nuvelele, filmele, teatrul, pictura

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
​Într-un anume sens, o realitate virtuală a însoțit mersul omului în istorie. Miturile, basmele, nuvelele (romanele), filmele, teatrul, pictura, etc., oare nu creează o realitate virtuală ce poate inspira, educa? se întreabă profesorul Daniel Dăianu, într-un interviu acordat HotNews.ro pe tema metaversului. Se vorbește mult despre interacțiunea noastră din viitor în acest univers virtual, folosindu-ne de anumite avataruri. De asemenea, se cumpără terenuri în metavers la prețuri care par ireale pentru ceva ce nu există în realitate (cea fizică). Acesta este și motivul pentru care am discutat pe temă cu Daniel Dăianu, încercând să înțelegem și chestiunile economice, respectiv dacă vor avea impact direct asupra noastră.
Microsoft
Foto: Hansenn, Dreamstime.com
Analiză

De ce Microsoft va plăti 69 miliarde dolari pentru Activision Blizzard - cea mai mare tranzacție din tehnologie

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | IT
Este cea mai mare achiziție din tehnologie: Microsoft va plăti 68,9 miliarde dolari pentru compania care a dezvoltat jocuri precum Call of Duty, World of Warcraft și Candy Crush, o companie care a fost măcinată de scandaluri interne în ultimul an. Achiziția va crește cu 50% veniturile Microsoft din gaming și arată cât de puternică este compania condusă de Satya Nadella. Microsoft este o forță în software-ul de business și un gigant al cloud computing-ului, iar prin achiziția de acum se ”antrenează” pentru a deveni o forță în metavers și transmite un mesaj clar și către Facebook.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Tot ce a spus Iohannis despre plagiate de când e în funcție. Ce a fost greșit cu plafonarea creșterii facturilor. Vaccinarea în România pe grupe de vârstă. Anomalia centrelor de evaluare Covid. Bucuria reușitei

de DP HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Vaccinarea anti-COVID în România pe grupe de vârstă: unde stăm cel mai prost ● Generalul din cartea căruia ar fi plagiat premierul Ciucă: „Putea să fie mai atent, că era băiat deștept” ● Tot ce a spus Klaus Iohannis despre plagiate de când e în funcție: „Dacă un politician este dovedit ca plagiator, trebuie să dispară din politică” ● Ce a fost greșit cu plafonarea și compensarea creșterii facturilor la energie ● Știință versus Hollywood: The Expanse, serialul care a făcut din știință personaj principal ● Emilia Șercan: Teza de doctorat a lui Ciucă este un plagiat de tip copy-paste extins. Și notele de subsol sunt copiate ● O nouă companie aeriană românească se lansează anul acesta. Cine sunt membrii fondatori și unde vor zbura avioanele acesteia ● Anomalia centrelor de evaluare Covid: Pacientul infectat merge singur la evaluare ● Calitatea revenirii economice a României: -22 mld ● ​Pledoarie pentru consorțiile școlare rurale, o soluție că să scăpăm de sărăcirea educațională de la sat ● Bucuria reușitei.
Microsoft
Foto: Shiningcolors, Dreamstime.com

Cea mai mare achiziție din istoria Microsoft: 68,7 miliarde dolari pentru dezvoltatorul de jocuri Activision Blizzard

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | IT
Microsoft va face cea mai mare achiziție din istoria sa și va cumpăra dezvoltatorul american de jocuri Activision Blizzard, celebru pentru titluri precum “Call of Duty”. Suma anunțată este de 68,7 miliarde dolari, mult peste cea mai mare achiziție făcută până acum de Microsoft: preluarea Linkedin în 2016, pentru 26 miliarde dolari. Microsoft are o capitalizare de piață de peste 2.300 miliarde dolari.
Virgil Popescu
Foto: Captura Guvern

VIDEO Guvernul va decide miercuri ca toate facturile eronate să fie refăcute/ Cum își vor primi oamenii banii înapoi

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | Energie
Guvernul va adopta în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării de la energie și gaze, a anunțat marți Virgil Popescu, ministrul Energiei. Acesta a spus că sunt peste 1 milion de facturi eronate. Vezi în articol care este procedura și cu cât vor scădea facturile în urma noilor plafoane decise în Coaliție.
Adrian Caciu
Foto: Guvern

​Impozitarea multinaționalelor va fi implementată de România din 2023

de F.B. HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Adoptarea și implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregãti toate mãsurile necesare implementãrii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Energie electrica
Foto: Hotnews

Numărul restanțierilor la plata curentului și gazelor, creștere cu aproape 30% (E.ON)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Numărul clienților rezidențiali care înregistrau restanțe la plata facturilor de gaze naturale și energie electrică a crescut cu 29%, anul trecut, conform datelor transmise HotNews.ro de E.ON România. Cea mai mare întârziere a unei facturi la E.ON depășește depășește un an de zile.
Dolari
Foto: Dreamstime.com

​Nou fond de 432 milioane dolari pentru startup-uri IT europene

de CZ HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | IT
Startup-urile europene de tehnologie vor putea obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de investiții de 432 de milioane de dolari, lansat marți la Londra.
Logo Amazon
Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

FOTO/VIDEO Cum arată primul magazin fizic de haine al Amazon

de Denisa Crăciun HotNews.ro
Joi, 20 Ian 2022 Economie | Companii
Amazon a anunțat că va deschide primul său magazin fizic cu îmbrăcăminte, pantofi și accesorii pentru femei și bărbați la sfârșitul lui 2022, în apropiere de Los Angeles.
Seria Galaxy S21 de la Samsung
Foto: Jackskeens, Dreamstime.com

Samsung va prezenta la început de februarie noile telefoane Galaxy S22. Ce știm despre ele

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | IT
Samsung va prezenta pe 8 februarie cele trei telefoane din seria Galaxy S 22 și se știu multe despre ele. Sursele spun că S 22 va avea ecran de 6,1 inci, versiunea Plus va avea 6,55 inci, iar modelul de top Galaxy S22 Ultra va avea ecran de 6,8 inci, dar și design în stilul Note 20 și suport pentru S-Pen. Se pare că din cauza scumpirii unor componente și prețurile pentru seria S22 vor fi cu aproximativ 100 de dolari mai mari față de S21.
Factura energie
Foto: Guliver/GettyImages via Digi24

Guvernul, după întâlnirea cu furnizorii de energie și gaze: Peste 2 milioane de facturi au fost recalculate, iar cele achitate se vor deduce din următoarea factură

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | Energie
Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor și și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură, a anunțat marți Guvernul. Potrivit datelor ANPC, peste 2 milioane de facturi au fost deja recalculate și s-au dat amenzi de 600.000 de lei.
Tren de mare viteza din Uzbekistan
Foto: Julia Rogova, Dreamstime.com

Uzbekistanul va electrifica 465 km de cale ferată pentru a extinde parcursul trenurilor sale de mare viteză

de Vlad Barza HotNews.ro
Uzbekistan, țară care din 2011 are trenuri de mare viteză capabile să ruleze cu 250 km/h, și-a asigurat finanțarea pentru a electrifica alți 465 km de cale ferată, astfel încât să poată aduce acolo ramele electrice Talgo. Între cele mai mari două orașe ale țării, Tașkent și Samarkand, sunt 356 km, iar trenurile fac puțin peste două ore. Noul proiect va permite parcurgerea a 1.070 km în 7 ore.
Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura

Care este stadiul lucrărilor pe șantierele feroviare din vestul țării

de Vlad Barza HotNews.ro
Pe cele patru subtronsoane dintre Simeria și Km 614 (nu departe de Arad) stadiul fizic al lucrărilor feroviare este cuprins între 47% și 72%, iar termenele de finalizare sunt pe parcursul anului 2023, scrie Club Feroviar. Foarte posibil că lucrările vor fi gata în 2024 și că progresul clar în Mersul Trenurilor se va vedea prin 2025. Între Simeria și Deva vitezele medii sunt între 32 și 55 km/h, în funcție de numărul de opriri.
Masini
Foto: Teodororoianu, Dreamstime.com

Piața auto europeană a scăzut și în 2021, după un 2020 foarte slab. Ce mărci au mers cel mai bine

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | Auto
Anul trecut piața auto din UE a scăzut cu 2,4%, după ce ultimele șase luni au fost foarte slabe din cauza crizei semiconductorilor auto. Hyundai și Kia au fost mărcile de volum care au crescut cel mai mult, în timp ce Ford și Renault au scăzut mult peste media pieței, arată datele ACEA.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Cum își acoperă PNL și PSD ineficiența. Avem două noi zile naționale din acest an. Națiunile din Europa de Est se îndreaptă pe tăcute spre extincție. De ce nu aplică oamenii la anunțul meu de recrutare? Originea organizării sanitare românești

de DP HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Scandalul facturilor în Coaliție. Cum își acoperă PNL și PSD ineficiența ● De unde venim: La originea organizării sanitare românești a stat mila pentru sărmani și scăpătați ● Lista sărbătorilor naționale, extinsă: Avem două noi zile naționale din acest an ● Oare de ce nu aplică oamenii la anunțul meu de recrutare? ● M-am plimbat două săptămâni cu certificatul verde al bunicii de 82 de ani. Nimeni nu și-a dat seama, nici măcar eu ● Fără politici coerente pronatalitate și dacă exodul populației nu este oprit, națiunile din Europa de Est se îndreaptă pe tăcute spre extincție ● Dobânda pe termen lung pentru România s-a dublat pe parcursul anului 2021 ● Industria a crescut în noiembrie: până la nivelul din urmă 4 ani ● Klaus Schwab: Previzionarea Guvernanței 4.0 ● Cine poartă vina reaprinderii fitilului inflației: cetățenii au identificat trei potențiale vinovați și cauze ● Cum ne protejăm de inflație ● Ministrul Culturii promite un ajutor de 30 de milioane de euro pentru sectorul cultural, începând cu luna martie.
Centrul Cyber al UE din Bucuresti
Foto: Hotnews

Cine sunt noii oameni numiți de premierul Ciucă în grupul care se va ocupa de înființarea la București a Centrului Cyber al UE, care va gestiona fonduri de 2,5 miliarde de euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | Telecom
Mircea Abrudean, șeful Cancelariei premierului Ciucă, a fost numit luni, 17 ianuarie, în funcția de președinte al grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber, care va fi responsabil de înființarea în București a Centrului Cyber al UE, structură europeană care va gestiona fonduri UE de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică. Pe lângă Abrudean, alți 4 oameni au fost numiți în acest grup creat inițial în luna noiembrie 2021 de Guvernul Cîțu.
Pret-energie
Foto: Dreamstime.com

Patroni IMM cer guvernului scăderea forțată a prețului gazelor și energiei electrice

de CZ HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | Consumator
Patronii de firme mici și mijlocii grupați în Consiliul Național al IMM-urilor, alături de alte organizații patronale și de sindicaliști, cer guvernului să impună, timp de 1 an, o scădere forțată a prețului la gaze și energie electrică la nivelul din decembrie 2020, de dinainte de liberalizarea prețurilor.
Factura energie
Foto: Guliver/GettyImages via Digi24

Scandalul facturilor eronate la energie și gaze naturale: ANPC a aplicat noi amenzi în valoare de 195.000 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | Energie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat luni că a finalizat alte 22 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale către consumatorii casnici, în urma cărora a aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei. La aceste amenzi s-a adăugat și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.
Pensie
Foto: ASF

UPDATE Plata pensiilor din Pilonul II: Viitorii pensionari ar trebui să poată alege între plata integrală și cea eșalonată, susțin mai multe Asociații ale participanților la fondurile de pensii

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | Asigurari
Viitorii pensionari ar trebui să poată alege între plata integrală sau cea eșalonată a sumelor acumulate la fondurile de pensii din Pilonul II, iar dacă aceștia doresc să li se facă o plată integrală pentru a-și folosi banii așa cum consideră potrivit (fie pentru o operație urgentă, fie pentru a-i investi sub altă formă) nu trebuie să fie privați de această posibilitate, se arată într-un comunicat transmis luni de Asociația Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiții (APFPFI). UPDATE Și Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare a exprimat luni același punct de vedere.
Centrala gaze apartament
Foto: Hotnews

UPDATE Scandalul facturilor la energie: ANRE a amendat Enel cu 400.000 lei / Reacția companiei

de F.B. HotNews.ro
ANRE a amendat Enel Energie și Enel Energie Muntenia cu 400.000 de lei (câte 200.000 fiecare) pentru că nu au emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.
fonduri ue
Foto: Pixabay

​​Finanțări UE 2022: Startup-urile și IMM-urile pot depune proiecte pentru fondurile totale de 500 milioane euro, pentru dezvoltare în microelectronică

de CZ HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii (IMM) și startup-urile românești, alături de companiile mari, pot depune, de luni, 17 ianuarie 2022, proiecte de dezvoltare în microelectronică, la Ministerul Economiei, care pune la bătaie 500 de milioane de euro în total, din fondurile europene alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Aviz CSAT pentru 5G
Foto: Captura Monitorul Oficial

Încă două companii, autorizate de CSAT să furnizeze tehnologii și echipamente în rețelele 5G: Cine le controlează și ce afaceri au

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | Telecom
Două noi companii românești au fost autorizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G, potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial. Una dintre companii furnizează servicii de pază și sisteme de alarmă inclusiv pentru Ambasada statului Israel și Banca Leumi, în timp ce alta furnizează echipamente IT și are mai multe contracte cu STS, CSM și ministere.
Declaratia 230
Foto: ANAF

​Declarația 230. Ce este, cine poate dona o parte din impozitul pe venit și care este termenul de depunere

de F.B. HotNews.ro
Dacă ești nemulțumit de cum cheltuiește statul banii tăi, ai ocazia, ca în fiecare an, să depui Declarația 230 prin care poți dona până la 3,5% din impozitul pe venit. Practic, banii ăia nu vor mai fi păstrați de stat. Așadar, sumele respective pot merge, de exemplu, către ONG-uri care ajută copiii săraci, animale etc.
Jogger si Duster
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Dacia a vândut 537.000 de mașini în lume anul trecut. Marca Renault a scăzut cu 10%

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Economie | Auto
Grupul Renault a vândut anul trecut în lume aproape 2.7 milioane de vehicule, în scădere cu 4.5% față de 2020, iar dintre acestea, 537.000 au fost Dacia și 385.000 au fost Lada. Marca Renault a vândut în lume 1,31 milioane autoturisme, în scădere cu 10% față de 2020. Franța, Rusia și Germania au fost cele mai mari piețe pentru grup, iar România a fost pe 14. Cel mai bun an pentru Dacia a fost 2019, cu 735.000 de vehicule vândute în lume. 2020 a adus o scădere de 29%.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Angajatul român din agricultură e ca bitcoin-ul: azi e, mâine dispare! Cum a câștigat omul lui Putin licitația de modernizare a bazei NATO de la Kogălniceanu. De Ziua Culturii am întrebat 11 artiști cum le mai merge. Cu sinceritate despre recensământ. Imaginea Poliției s-a prăbușit

de DP HotNews.ro
Florin Todirașcu, afacerist la stână la 19 ani: „Angajatul român din agricultură e ca bitcoin-ul: azi e, mâine dispare!” ● Un superminister pentru liniștea Coaliției: SGG ● Cum a câștigat omul lui Putin licitația de modernizare a bazei NATO de la Kogălniceanu ● De Ziua Culturii am întrebat 11 artiști cum le mai merge ● Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc? ● Cu sinceritate despre recensământ ● Hidroelectrica vine la Bursă ● Fondul Proprietatea va lista „cel puțin 15%, cât mai curând posibil” ● Factură de infarct la gaz pentru o școală din România, de peste 50.000 de euro ● Cine sunt urmăriții penal din dosarul Vanghelie. Un fost șef de poliție și cea care plătea mii de euro trupelor care-i cântau ode primarului Florea ● Cât de (in)eficiente sunt testele rapide? ● S-a introdus un nou tip de garanție pentru produsele vândute consumatorilor ● Creșele pot primi, din acest an școlar, și copii cu vârsta de sub 11 luni ● Cum a ajuns Lituania în rolul de David care se ia la trântă cu Goliatul chinez ● Imaginea Poliției s-a prăbușit. Cristian Pârvulescu: „Sinecuri, politizare, protecție pentru vinovați” .
Inflatia
Foto: Piqsels.com

6 motive pentru care suta de lei de azi ar putea valora mai puțin în următoarele luni / Până unde ar putea urca prețul alimentelor în 2022

de DP HotNews.ro
Duminică, 16 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
”Viitorul traseu al inflației va fi definit de același set de coordonate - evoluția pandemiei, dinamica prețurilor energie/agricole, funcționarea lanțurilor globale de aprovizionare, ritmul și canalele consolidării fiscale”, arată economiștii BRD într-o analiză a fenomenului inflaționist publicată vineri seara. Observăm că inflația internă este mai vulnerabilă la șocurile externe, având în vedere ponderea relativ mare a componentelor „inflamabile” în coșul de consum. Din acest punct de vedere, evaluămcă riscurile la adresa inflației sunt orientate în mod evident în sus, notează autorii raportului.
Imbatranirea populatiei se resimte tot mai acut
Foto: sxc.hu

Cele mai îmbătrânite județe ale României. Și 5 posibile consecințe

de DP HotNews.ro
Duminică, 16 Ian 2022 Economie | Finanțe & Bănci
Cel mai ”tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu se apropie de 47 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, doar două județe având sub 40 de ani (Iași și Ilfov), mai arată datele Statisticii.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by