ECONOMIE
business report
Foto: Hotnews

​Business report ​Ministrul care a construit 2.000 de școli în 12 ani. Cifrele mincinoase despre câți suntem și ce facem în România. Când poate un salariat să demisioneze fără să mai stea în preaviz? De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută?

de DP HotNews.ro
Ministrul care a construit 2.000 de școli în 12 ani ● Cifrele mincinoase despre câți suntem și ce facem în România ● Când poate un salariat să demisioneze fără să mai stea în preaviz? ● Adrian Vasilescu, BNR: Inflația se întoarce! Toată lumea vrea inflație de 2 la sută ● Decizie judecătorească: 2 milioane de români, buni de plată. Cum explică ASF și asigurătorii obligația RCA pentru rablele care nu mai circulă și ce amenzi riscă proprietarii ● De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută? ● Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, după eșecul Laserului de la Măgurele: “Vom organiza concursuri pentru conducerile tuturor institutelor” ● Am „driblat” covidul în Germania, l-am primit „cadou” în frumoasa și fascinanta Românie ● Gulașul sri-lankez și lungul drum al bucătarului Sachin spre România ● Harta riscurilor și a factorilor care pot afecta divergența dintre România și statele membre ale Zonei Euro.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
​DOCUMENT

Noi modificări fiscale: obligativitatea înrolării în SPV, două noi facilități pe amnistia din OUG 69/2020 și corecția problemelor cu plățile eronate ale contribuabililor

de F.B. HotNews.ro
Apar noi modificări pe Codul de procedură fiscală, momentan fiind în dezbatere. Printre altele, se reglementează obligativitatea înrolării în SPV, apar două noi facilități pe amnistia din OUG 69/2020 și se corectează problemele cu plățile eronate făcute de contribuabili.
Impozite
Foto: PxHere

DOCUMENT. Statul vrea să schimbe Codul fiscal: Impozit redus pentru firmele care se duc la târguri externe (proiect)

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a publicat joi un proiect de ordonanță de urgență prin care propune modificarea Codului fiscal, pentru ca firmele care participă la târguri și expoziții externe sau care își fac publicitate în străinătate să beneficieze de reducere a impozitului în funcție de cheltuielile cu aceste acțiuni de promovare la export.


Sabin Sarmas
Foto: Guvernul Romaniei

Scandalul amânării legii 5G Șeful comisiei IT din Parlament: Ministerul Economiei știa de anul trecut că nu e necesară notificarea Comisiei Europene

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Telecom
Președintele Comisiei IT din Parlament, Sabin Sărmaș (PNL), susține că demersul ministrului Claudiu Năsui (USR-PLUS) de a cere amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G este "complicat de explicat", în condițiile în care tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut și la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o astfel de notificare. Demersul lui Năsui ar putea face ca licitația 5G să nu mai aibă loc în acest an, iar transpunerea Memorandumului cu SUA să fie din nou amânată, spune Sărmaș.
Gicu Iorga
Foto: Epochtimes Romania

Gicu Iorga, un personaj controversat, mai primește o funcție importantă în Electrica: Șef al Comitetului de Strategie și Guvernanță Corporativă

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Energie
Gicu Iorga, un personaj controversat, proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu și deținătorul unui nou mandat în Consiliul de Administrație al Electrica, a mai primit o funcție importantă. Consiliul de Administratie al Electrica l-a ales joi în funcția de președinte al Comitetului de Strategie și Guvernanță Corporativă. Gicu Iorga este un apropiat al lui Toma Petcu (fost ALDE, actual PNL), ministru al energiei în perioada guvernărilor PSD. La sfârșitul lui aprilie a primit al doilea mandat, pe patru ani, de membru în Consiliul de Administrație.
FacebookNeighborhoods
Foto: Hotnews

Neighborhoods, noul instrument Facebook pentru comunitățile locale

de Redactia HotNews.ro
Aplicația Facebook va avea o secțiune dedicată comunicării dintre vecini și în cadrul comunităților locale, numită Neighborhoods, a anunțat rețeaua socială, citată joi de News.ro. Pentru a folosi Neighborhoods, utilizatorii trebuie să dea Facebook acces la o mulțime de date personale.
Placheta comemorativa a lui David Ricardo la UCL
Foto: Wikimedia Commons

O teorie economică din secolul XIX ar putea arunca apă rece pe relansarea post-pandemie

de S.J. HotNews.ro
Consumatorii care au făcut economii în timpul pandemiei ar putea fi descurajați din a cheltui pe măsură ce economia iese din pandemia de COVID-19 dacă o teorie economică din secolul XIX are dreptate, relatează Bloomberg.
program export Romania-dreamstime
Foto: Hotnews

OUG privind exportul: Firmele care participă la târguri internaționale scad jumătate din costuri din impozitul pe profit, în trimestrul în care au fost efectuate cheltuielile

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Ministerul Economiei a pus joi, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență privind promovarea exportului. Proiectul prevede scăderea cheltuielilor cu participarea la târgurile internaționale din impozitul pe profit pentru trimestrul în care au fost efectuate. În cazul microîntreprinderilor, scăderea se face din impozitul pe venit.
Dioxid de titan
Foto: Wikimedia

Dioxidul de titan (E171) „nu este sigur” ca aditiv alimentar (autoritate europeană)

de I.B. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Consumator
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis joi că dioxidul de titan, cunoscut și sub numele de colorantul E171, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar, potrivit AFP.
IBM
Foto: Marlon Trottmann, Dreamstime.com

IBM a anunțat un salt în tehnologie: microprocesoarele pe 2 nanometri vor face pe viitor ca bateria smartphone-urilor să țină de patru ori mai mult

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
IBM a anunțat că a dezvoltat procesoare pe tehnologia de 2 nanometri, ceea ce înseamnă că în câțiva ani acestea vor fi prezente pe diverse terminale care vor avea putere mai mare de procesare și baterii care vor ține de câteva ori mai mult decât în prezent. IBM susține că noua tehnologie va permite performanțe cu 45% mai ridicate și consum de energie cu 75% mai mic decât la gadget-urile care în prezent se bazează pe procesoarele pe 7 nanometri.
Centrala nucleara de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Unitatea 2 de la Cernavodă va fi oprită pentru mentenanță

de C.P. HotNews.ro
Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00.
ANIS
Foto: ANIS

Industria de software vede neclaritate într-o OUG adoptată de Guvern privind utilizarea semnăturilor electronice: Semnătura olografă va fi instrumentul preferat pentru mediul de afaceri în anii ce urmează

de F.B. HotNews.ro
Guvernul a adoptat recent o Ordonanță de Urgență privind utilizarea semnăturilor electronice avansate sau semnăturii electronice calificate în domeniul relațiilor de muncă. Asociația patronală a industriei de software (ANIS) spune că este neclară cu privire la includerea obligativității, în situația semnării electronice a contractului de muncă, a sigiliului electronic calificat ca necesitate distinctă pentru validarea documentului electronic.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Noi finanțări pentru startup-uri IT, printr-un fond european de 60 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Startup-urile IT europene, aflate în stadiu incipient de dezvoltare, vor putea obține noi finanțări de capital de risc, printr-un fond de investiții în valoare de 60 de milioane de dolari, lansat joi, la Londra.
Claudiu Nasui, la Ministerul Economiei
Foto: AGERPRES

Claudiu Năsui o dă la întors după ce a discutat cu premierul despre Legea 5G: Susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Companii
Claudiu Năsui, ministrul economiei, spune că a discutat cu premierul și susține "fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament". Precizarea este făcută după ce premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. Legat de acest subiect rămân în continuare o serie de întrebări, având în vedere că Năsui a cerut clar Parlamentului să amâne dezbaterea și să transmită Ministerului Economiei proiectul de lege. Aceste discuții au loc pe fondul unui lobby extrem de puternic al companiilor chineze pentru blocarea legii.
Mugur Cozmanciuc
Foto: Arhiva personala

Un deputat PNL, interesat dacă Guvernul va da "delete" scutirii de impozit pe venit pentru IT-iști având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară. Răspunsul Ministerului de Finanțe

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Deputatul PNL Corneliu Mugur Cozmanciuc a întrebat recent Ministerul de Finanțe dacă are în vedere eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-ști, având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară curentă. Întrebarea sa pleacă de la informațiile transmise anterior de Finanțe unui alt liberal, Florin Roman, care a vrut să știe câți salariați din IT sunt scutiți de impozitul pe venit și ce impact are măsura la bugetul de stat. Vezi în articol răspunsul Ministerului de Finanțe.
fakepath\android google dreamstime
Foto: Hotnews

Google lansează o aplicație de tablete pentru filme, jocuri și cărți

de CZ HotNews.ro
Tabletele cu Android vor avea în curând o aplicație care va aduce sub aceeași umbrelă toate formele principale de conținut de entertainment, cu excepția muzicii - relatează News.ro. Google a anunțat “Entertainment Space”, o aplicație dedicată tabletelor cu Android, care se dorește a fi un fel de hub central pentru zona de divertisment. Din această aplicație vor putea fi accesate filme și seriale, jocuri și cărți.
Bolt app
Foto: Hotnews

Aplicația de transport Bolt mai intră într-un oraș din România

de CZ HotNews.ro
Bolt, serviciu de transport de persoane rival al Uber, pătrunde, de joi, în încă un oraș din România, oferind posibilitatea șoferilor parteneri să obțină venituri din efectuarea unor curse cu autoturismul, intermediate de aplicație.
Florin Citu si Claudiu Nasui
Foto: Colaj foto

Claudiu Năsui a cerut amânarea dezbaterilor în Parlament asupra Legii 5G / Florin Cîțu: Mă surprinde o astfel de decizie, nu înțeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect

de C.P. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu se declară surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. "Mă surprinde o astfel de decizie, nu știam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm și clar. Am trimis și am aprobat un proiect de lege în Guvern și l-am trimis și în coaliție. Decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid", a declarat joi premierul.
Computer
Foto: Pixabay

Firmele IT din ANIS critică ordonanța guvernului de reglementare a semnăturii electronice în relațiile de muncă

de CZ HotNews.ro
Noua ordonanță de urgență a guvernului prin care s-a reglementat folosirea de către firme a semnăturii electronice în relațiile de muncă este criticată acum de o serie întreagă de companii IT românești și străine grupate în Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Roxana si Alin, fondatori Bunnyshell
Foto: Hotnews

Un startup IT românesc primește o finanțare de 1,1 milioane Euro

de CZ HotNews.ro
Startup-ul IT românesc Bunnyshell a obținut, joi, o nouă rundă de investiții, în valoare de 1,1 milioane de euro, din partea fondului de investiții Early Game Ventures (EGV). Aceasta este cea de-a doua finanțare de capital de risc obținută de Bunnyshell de la fondul EGV, după cea din anul 2019, de 750.000 de euro.
ANAF Antifrauda
Foto: ANAF - Facebook

ANAF va extinde „Operațiunea Mercur”, de control în comerțul online

de CZ HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală va extinde controalele pentru combaterea evaziunii fiscale din comerțul online, se arată în Programul de Convergență 2021-2024, adoptat de Guvern.
Comert online
Foto: Pexels

Vânzările din comerț au urcat în primele 3 luni cu 4,1%

de DP HotNews.ro
Vânzările din comerț (barometru pentru consumul privat, principala componentă a PIB) au crescut în luna martie față de februarie 2021 cu 13,3%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de carburanți (+23,5%), vânzările de produse nealimentare (+12,6%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+9,1%), au transmis joi reprezentanții Institutului Național de Statistică. Cumulat pe primele 3 luni, afacerile din retail au crescut față de primul trimestru din 2020 cu 4,1%, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,2%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,1%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,6% în primele 3 luni din acest an față de trimestrul I al anului trecut.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report ​A fost găsită „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Cât costă să împuști un urs? Primar PSD folosea angajații și utilajele instituției în ferma familiei. Cei afectați de epidemii ar putea primi ajutoare de urgență

de DP HotNews.ro
A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2 ● Cât costă să împuști un urs? Tarifele pornesc de la 3.000-5.000 de euro ● Cum a folosit un primar PSD angajații și utilajele instituției la muncă în ferma familiei ● Sezonier român în Germania: "Muncă multă, drepturi puține" ● Achitări în cazul ASTRA Asigurări (prejudiciu de 200 milioane euro): „Fapta nu e prevăzută de lege” ● Aproape de adoptare: Cei afectați de epidemii vor putea primi ajutoare de urgență ● În cazul unor întârzieri sau anulări ale trenurilor, călătorii vor fi despăgubiți sau redirecționați gratuit ● Eșec: România a vaccinat doar 26% din populația peste 65 de ani ● Prețurile industriale își accelerează creșterea – urmează transmisia către prețurile de consum ● Reîncadrarea în criteriile de aderare la Euro a României, imposibilă în 2022 ● Propunerile Finanțelor pentru eliminarea duopolului pe piața RCA: prețuri de referință la reparații, casa de compensare a despăgubirilor, service-urile nu mai pot reprezenta păgubiții, creșterea de 10 ori a plafonului maxim al amenzilor ● Strategiile băncilor centrale: noile frontiere.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
​DOCUMENT

​Programul de convergență: stres cu pensiile, veniturile vor crește foarte lent, iar cheltuielile se vor reduce

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Programul de convergență 2021-2024 nu vine cu multe noutăți, dar relevă că statul este stresat cu privire la pensii, mai exact la faptul că ar urma să crească din septembrie 2023, dar reamintește că se lucrează modificarea legii analizând propuneri. De asemenea, mai spune că nu se așteaptă la cine știe ce creșteri de venituri.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Achiziție de portofoliu IMM românesc: 2,1 milioane Euro pentru 5% din acțiunile ROCA Investments

de CZ HotNews.ro
Producătorul de prefabricate din beton Prebet Aiud a cumpărat cu 2,1 milioane euro 5% din acțiunile ROCA Investments, companie holding care oferă soluții de capital și parteneriat activ pentru consolidarea și scalarea IMM-urilor românești.
fonduri
Foto: Pixabay

75 milioane euro pentru firme românești, prin noi instrumente financiare susținute de UE

de CZ HotNews.ro
Instrumentele financiare destinate firmelor și antreprenorilor, derulate în prezent prin programul JEREMIE al Comisiei Europene (CE) și Fondului European de Investiții (FEI), vor putea funcționa și după anul 2022, printr-o hotărâre de guvern adoptată miercuri.
Birou open space
Foto: Wikimedia Commons

Obligația de a purta mască în birouri ar putea fi eliminată dacă este vaccinat tot personalul

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu a anunțat că va fi analizată o propunere potrivit căreia angajații dintr-o companie să nu mai poarte mască dacă tot personalul este vaccinat. O astfel de măsură ar putea fi aplicată de la 1 iunie.
UPDATE: Ministrul Sănătății: Sunt de acord cu ceea ce a spus premierul Cîțu. Persoanele complet vaccinate ar putea să nu mai poarte mască de protecție la birou
Wall Street
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pe Wall Street, Dow Jones închide cu un record, Nasdaq pierde teren

de I.B. HotNews.ro
Bursa din New York a închis miercuri mixt, Dow Jones atingând un nou record, în timp ce Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a scăzut pentru a doua zi consecutiv, potrivit AFP.
Bani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Digi24

Guvernul a aprobat Programul de Convergență

de C.P. HotNews.ro
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Programul de convergență, a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta consideră că este important faptul că acest program de convergență apare înaintea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Vitalik Buterin, creatorul Ethereum
Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia Images

Vitalik Buterin, creatorul Ethereum, a ajuns miliardar la 27 de ani / Programatorul crease tehnologia blockchain când avea doar 19 ani

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Companii
Programatorul ruso-canadian Vitalik Buterin a creat tehnologia blockchain Ethereum în 2013 când avea doar 19 ani, relatează CNN.
Nike x Sony
Foto: Captura YouTube — PlayStation

De ce lansează Nike o pereche de adidași cu Sony? Alte 5 colaborări neobișnuite între companii

de Adi Iacob HotNews.ro
Deși vin din industrii diferite, companiile Nike și Sony au colaborat din nou pentru a crea o pereche de adidași — PG 5 — cu ajutorul designerului PlayStation 5 — Yujin Morisawa. Lansarea vine la puțin peste doi ani de la ultima colaborare dintre cele două companii — PG 2.5 - care s-a inspirat din designul primei consolei PlayStation.
Samsung Galaxy S8
Foto: Hotnews

Unul dintre cele mai reușite telefoane produse vreodată de Samsung nu mai primește update-uri de securitate

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | IT
Unul dintre cele mai reușite telefoane produse de Samsung, Galaxy S8, nu va mai primi update-uri de securitate fiindcă au trecut patru ani de la lansare. S8 a fost lansat în aprilie 2017 și a fost un mare succes datorită bateriei, camerei și designului. Lansarea a venit într-un moment extrem de potrivit pentru Samsung care fusese afectată de criza bateriilor de la Galaxy Note 7.
Bani
Foto: Hotnews

Trebuie mobilizate resurse și în acest an în lupta contra pandemiei și sprijinirea economiei, a locurilor de muncă/ Se alocă educației și sănătății cu circa 3% din PIB mai puțin decât media UE (raport)

de F.B. HotNews.ro
Și acest an va testa răbdarea oamenilor, reziliența comunităților, a firmelor, capacitatea autorităților de a gestiona o situație tare complicată, se arată într-un raport realizat de mai mulți economiști și coordonat de către profesorul Daniel Dăianu. Conform sursei citate, tema corecției bugetului public este dezbătuta și s-a conturat un curent de opinie printre economiști în cadrul căreia corecția bugetului este dezirabil sa fie graduală, pe câțiva ani, gradualitatea fiind cerută de evitarea împiedicării redresării economice.
BNR
Foto: USER UPLOADED

BNR își modernizează toaletele din sediul central. Cost: Peste 7,3 milioane de lei / UPDATE Explicațiile BNR legate de costurile reparațiilor la sediul central

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Banca Națională a României (BNR) va plăti peste 7,3 milioane de lei pentru "modernizarea și îndreptarea neconformităților existente în prezent la nivelul grupurilor sanitare din imobilul Băncii Naționale a României din str. Doamnei nr. 8", potrivit unui anunț de atribuire publicat săptămâna trecută în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Contractul vizează și refacerea instalației electrice existente, nemodernizată în ultimii 30 de ani. Vezi în articol ce firme au câștigat licitația.
  • UPDATE (15:20) BNR: "Din contractul de aproximativ 7,4 milioane de lei, cheltuielile care vizează obiectele sanitare propriu-zise reprezintă aproximativ 5% din total, iar cele cu faianța și gresia 15% (și includ reproiectare, achiziție, montare), restul fiind alocate lucrărilor care constau în reparații capitale și curente la instalații de canalizare, electrice și termice."
Dogecoin
Foto: Captura video

Prețul Dogecoin a atins un nou record după o creștere spectaculoasă de peste 40% înregistrată miercuri

de S.J. HotNews.ro
Prețul dogecoin, criptomoneda creată în glumă ce are drept inspirație o memă, a urcat miercuri la un nou record, continuând ascensiunea din 2021 ce a transformat-o în a patra cea mai valoroasă monedă virtuală, relatează Reuters.
Kristalina Georgieva
Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

FMI avertizează în legătură cu un posibil război comercial fără un acord fiscal mondial

de DP HotNews.ro
Fondul Monetar Internațional a avertizat marți în legătură cu un posibil război comercial la nivel mondial dacă nu se ajunge la un acord fiscal cu reguli globale privind impozitul pe profitul marilor companii multinaționale, relatează agențiile EFE și Agerpres. Acesta a fost avertismentul directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un discurs virtual, în care a semnalat că este "urgent" să se încheie un pact multilateral, similar celui propus de președintele american, Joe Biden, în Statele Unite.
antreprenor
Foto: Dreamstime.com

Despre tirania lui „trebuie” în antreprenoriat - și cum poți să scapi de ea

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Calea spre epuizare și burnout trece și prin „trebuie” - acest imperativ absolutist care este dăunător atunci când devine un gând negativ automat. Pentru că nu e altceva decât un factor suplimentar (și adesea inutil) de stres pe care ni-l autoimpunem
Angajati
Foto: Dreamstime.com

200.000 Euro pentru un startup românesc folosit de corporații să-și antreneze angajații

de CZ HotNews.ro
Un antreprenor român, absolvent de Psihologie, a obținut o finanțare de capital de risc de 200.000 de euro pentru o platformă online de învățare și training de la distanță, folosită de corporații și alte companii mari pentru a-și antrena angajații.
Marcile din grupul Stellantis
Foto: Stellantis

Criza semiconductorilor se agravează și va fi simțită și în 2022, spune unul dintre cele mai mari grupuri auto

de Vlad Barza HotNews.ro
Stellantis, grupul auto recent format, care cuprinde mărci precum Fiat, Peugeot și Citroen, spune că în aceste luni criza semiconductorilor se va agrava, iar spre final de an va fi ceva mai bine. Cei de la Stellantis, grup care anul trecut a vândut 6,2 milioane de mașini, spun că efectele crizei procesoarelor se vor vedea și în 2022. Grupul are 23% din piața auto europeană.
Noua Skoda Fabia
Foto: Skoda

​FOTO Cum arată noua generație Skoda Fabia

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Auto
Skoda a prezentat date și fotografii despre noua generație Fabia, una dintre cele mai vândute mașini de clasă mică din Europa. Noua Fabia este mai lungă și vine cu mai multe tehnologii de siguranță, iar prețurile vor porni de la aproximativ 14.000 de euro. Prima generație Fabia a fost lansată în 1999, iar mașina a ajuns acum la a patra generație. Anul trecut s-au vândut 97.000 de mașini Fabia în Europa. Cel mai bun an a fost 2004, cu 235.000 de mașini.
Investitii - economii
Foto: Pixabay

Cine bate inflația, Tezaur sau băncile? O comparație între randamentele titlurilor de stat și dobânzile oferite de bănci

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Și în luna mai, cei care au bani economisiți îi pot plasa în titluri Tezaur – de stat. Așadar, cei interesați trebuie să se gândească la inflație, adică creșterea prețurilor, pentru a vedea dacă merită blocarea banilor pentru o perioadă. Băncile oferă și ele produse de economisire, iar astăzi vom face o comparație cu depozitele pentru a vedea: Cine bate inflația, Tezaur sau băncile? Este schimbul valutar în euro mai avantajos?
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Plafonarea terenurilor în proprietate. Țară în service. Modificări la Codul fiscal și de procedură fiscală. Mașinile pot fi înmatriculate nu doar în reședințele de județ. BNR a cheltuit un miliard de euro ca să susțină leul. Strategia de administrare a datoriei publice

de DP HotNews.ro
Plafonarea terenurilor în proprietate. Adrian Oros: Au fost discuții – 500 ha la persoane fizice, 1.000 ha la juridice ● Țară în service. Modelul Carol I ● Campania de imunizare în cabinetele medicilor de familie a început cu probleme. Lipsesc seringi, ace și chiar serurile ● Înmatricularea mașinilor se poate face în mai multe orașe, nu doar în reședințele de județ ● Modificări la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului ● Aproximativ un miliard de euro a cheltuit BNR în aprilie pentru a nu lăsa euro să „sară” de 4,93 de lei ● Românii au obținut 4,4 milioane de euro de la bănci, în urma negocierilor ● București-Ilfov: Scenariile după care elevii se întorc la școală, în fiecare sector și localitate ● Medicii de familie vor avea până la 30 de zile lucrătoare de odihnă pe an ● ​Trebuie să ne facem bine ● O lume divizată: SUA este în plină expansiune, zona euro este în recesiune, în timp ce în Asia situația e amestecată ● Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri.
tineri fermieri
Foto: Dreamstime.com

Fonduri UE de 50.000 EUR pentru tineri fermieri: Prelungire termen înscrieri

de CZ HotNews.ro
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a prelungit termenul până la care românii din diaspora se pot înscrie la fondurile europene de câte 40.000 de euro sau 50.000 de euro pentru tineri fermieri.
Fonduri firme IT
Foto: Dreamstime.com

Programul care nu a mai început: Statul a promis IMM-urilor câte 100.000 EUR să-și ia calculatoare

de CZ HotNews.ro
Încă din 31 iulie, anul trecut, guvernul de atunci promitea firmelor mici și mijlocii fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro să-și cumpere calculatoare și alte echipamente IT. A trecut aproape 1 an, s-a schimbat guvernul și tot nu știm când va mai începe așa-numitul Program pentru digitalizarea IMM. Ce spun oficialii de la Fonduri Europene.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Programul Tezaur fără 5 ani, în mai. Românii interesați au la dispoziție emisiuni pe 1 și 3 ani la dobânzi de 2,95% și 3,35%, luna asta

de F.B. HotNews.ro
Românii vor putea împrumuta statul în luna mai prin noile emisiuni Tezaur. De data aceasta, Ministerul Finanțelor a renunțat la emisiunea pe 5 ani. Prin urmare, au rămas două, pe 1 și 3 ani, la dobânzi de 2,95% și 3,35%. Practic, cele două (ca dobânzi) sunt similare cu luna aprilie.
Masini
Foto: Hotnews

Piața mașinilor noi a scăzut cu 14%, cea second-hand a urcat cu 5%

de Vlad Barza HotNews.ro
Înmatriculările de mașini noi au crescut în aprilie cu 58%, după ce aprilie 2020 a fost una dintre cele mai slabe luni din ultimii cinci ani, din cauza carantinei. La mașini noi piața a fost cu 14% mai mică în primele patru luni, în timp ce la second-hand piața a crescut, fiind de cinci ori mai mare decât cea a mașinilor noi.
Warren Buffett
Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Miliardarul Warren Buffett afirmă că vede o „inflație foarte substanțială” în SUA la adunarea acționarilor Berkshire Hathaway

de S.J. HotNews.ro
Warren Buffett afirmă că Berkshire Hathaway, compania sa de investiții, vede „inflație foarte substanțială” și creșteri de prețuri, relatează CNBC.
Bolt_Drive
Foto: Hotnews

Bolt intră pe piața de închirieri auto

de CZ HotNews.ro
Aplicația de transport de persoane Bolt intră pe piața de închirieri de mașini, printr-un nou serviciu, lansat momentan doar în țara de origine, Estonia, dar pe care vrea să-l extindă în Europa.
Tren CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

CFR Călători face precizări despre transportul bicicletelor cu trenul

de Vlad Barza HotNews.ro
Una dintre multele nemulțumiri legate de trenurile de la noi este legată de numărul mic de vagoane cu spațiu special pentru biciclete, mai ales că acum s-a făcut cald și tot mai mulți oameni vor să le transporte la munte sau la mare. CFR Călători a făcut o serie de precizări despre cum pot fi transportate bicicletele cu trenul, care sunt costurile și ce trebuie să facă grupurile organizate de bicicliști.
Hidrogen- energia viitorului
Foto: Rechargenews.com
Analiză HotNews

Hidrogenul verde și lipsa de viziune a Guvernului / România nu a fost pregătită în niciun fel pentru sursa de energie a viitorului

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | Energie
Hidrogenul verde este considerat combustibilul viitorului, motiv pentru care multe țări din întreaga lume au intrat într-o competiție contra cronometru pentru a se impune primele pe o nouă piață. Și în Europa, state precum Spania, Franța, Germania, Olanda, Danemarca sau Portugalia au demarat mari proiecte cu hidrogen verde, multe alte țări sunt în plină creare de strategii, iar altele chiar le-au finalizat. România este la stadiul de discuții despre "necesitatea elaborării unei strategii privind hidrogenul". "Avem chiar un compartiment care se va ocupa de dezvoltarea hidrogenului", spunea, recent, în cadrul unei dezbateri, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Claudia Griech
Foto: business-mark.ro

Claudia Griech este noul director general al E.ON Energie România

de C.P. HotNews.ro
Claudia Griech a preluat, începând cu data de 1 mai, funcția de director general al E.ON Energie România, având responsabilitatea integrală a segmentului Soluții Clienți, atât aria B2C, cât și B2B. Totodată, va îndeplini și rolul de membru al Board-ului E.ON România, informează compania.
Investitii si eforturi de atragere a lor
Foto: Pixabay

Ce eforturi fac țările din jur sa atragă investitori străini și cum stă România și se uită de pe margine

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ungurii ne iau fața când vine vorba despre atragerea investitorilor străini, deși avem ceva ce ei nu au: populația – forța de muncă. Ei și-au resetat anul trecut întreaga industrie auto, în timp ce Renault, la noi, a decis să facă noua Dacia electrică în China. Guvernul român ar trebui să se inspire de la ei folosind măcar parțial metodele lor. Dacă vrem salarii mai mari și un trai mai bun, atunci este important ca Guvernul să-și restructureze modul de gândire.
Metroul din Budapesta
Foto: Vadim Lerner, Dreamstime.com

Metroul din Budapesta, primul deschis în Europa continentală, a împlinit 125 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
​Metroul din Budapesta, al doilea deschis în lume, după cel din Londra, a împlinit 125 de ani, linia 1 fiind o adevărată minune a ingineriei. Linia are 4,4 km și este încă folosită, fiind celebră pentru stațiile mici, dar frumoase. Metroul din Budapesta are 4 magistrale, fiind utilizat zilnic de peste 1,1 milioane pasageri. Londra a deschis în 1863 prima linie de metrou, Parisul la 1900, iar Berlinul, la 1902.
Epic Games
Foto: M A Soliman, Dreamstime.com

Epic Games vs Apple - A început unul dintre cele mai interesante procese din tehnologie. Care este miza

de Vlad Barza HotNews.ro
​În Oakland (California) a început procesul intentat celor de la Apple de către Epic Games, dezvoltatorul jocului Fortnite. În prima zi a vorbit mai ales șeful Epic Games care a explicat ce face aplicația și care este scopul întregului proces. Dacă Epic Games va câștiga, va exista un precedent pentru modul în care vor fi stabilite regulile pentru dezvoltatori pe marile platforme de aplicații.
Bill si Melinda Gates
Foto: Wikimedia Commons

Cât de bogat este, de fapt, Bill Gates? 11 lucruri uluitoare despre averea fondatorului Microsoft

de S.J. HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | Companii
Bill și Melinda Gates divorțează după 27 de ani de căsnicie, ridicând semne de întrebare cu privire la modul în care aceștia își vor partaja uriașa avere strânsă de fondatorul Microsoft, relatează Business Insider.​
Razvan Nicolescu
Foto: Arhiva personala

Cum a ajuns Răzvan Nicolescu la conducerea Institutului European de Inovare și Tehnologie: A fost un complex proces de selecție despre care am aflat din revista “The Economist”

de C.P. HotNews.ro
Răzvan Nicolescu spune că numirea sa în funcția de membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) nu a fost politică, ci a câștigat-o printr-un concurs despre care a aflat din revista “The Economist”. Răzvan Nicolescu speră că numirea sa va fi un impuls pentru universitățile și firmele românești de a beneficia de finațările EIT. Până acum, România a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupând, de departe, ultimul loc între țările UE.
Viviana Gradinaru
Foto: LinkedIn

140 milioane dolari pentru startup-ul deschis de o cercetătoare româncă alături de alți antreprenori, în SUA

de CZ HotNews.ro
Luni, 3 Mai 2021 Economie | Cariere
O cercetătoare româncă stabilită în SUA a deschis un startup de biotehnologii în urmă cu 2 ani, alături de alți antreprenori, iar acum au reușit să-și asigure o finanțare totală de 140 de milioane de dolari de la investitori americani din domeniul pharma.
Google Cloud
Foto: Google

Parteneriat Google Cloud - Vodafone pentru servicii de date

de CZ HotNews.ro
Luni, 3 Mai 2021 Economie | IT
Operatorul de telecomunicații mobile Vodafone și Google Cloud, divizie a grupului Alphabet, au format un parteneriat strategic pentru dezvoltarea comună a unor servicii de date, a anunțat duminică Vodafone, transmite Reuters, citată de News.ro.
Logo Yahoo
Foto: Flickr

Yahoo! se vinde iar, împreună cu alte alte servicii online

de CZ HotNews.ro
Luni, 3 Mai 2021 Economie | IT
Compania americană de telecomunicații Verizon Communications a ajuns, luni, la un acord definitiv pentru a vinde unor fonduri de investiții divizia sa de media, inclusiv serviciile Yahoo!, populare în România.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Digitalizarea serviciilor bancare. Trei experiențe din timpul pandemiei. Eseu scris cu pixul pe hârtie

de Calu Monica HotNews.ro
Dacă ne aducem bine aminte, și cu siguranță uitarea încă nu a intervenit, pentru că este vorba de o istorie recentă și destul de traumatizantă, la începutul crizei corona virusului au apărut în mass-media, preluate pe benzile de știri ale televiziunilor, recomandări ale bancherilor către clientelă să folosească online banking-ul și aplicațiile mobile. Abundau apelurile de a nu face vizite la bancă decât dacă este strict necesar. Pe ușile agențiilor erau afișate reguli stricte de limitare a numărului de persoane prezente și alte reguli de prevenție. A trecut un an de atunci și chiar dacă declanșarea pandemiei de corona virus ne-a ținut închiși în case și ne-a apropiat unii de alții mai degrabă prin mijloace digitale, în ce privește băncile, nu s-ar putea spune că s-a întâmplat chiar așa cum ne-au sfătuit bancherii, devreme ce încă trebuie să ne ducem să semnăm cu pixul pe hârtie câteva chestiuni de importanță nedefinită pentru noi și incalculabilă pentru bănci.
UiPath pentru Notre Dame
Foto: Twitter

Investitor UiPath: Stereotipul hackerului est-european și blocul din București în care a început totul

de CZ HotNews.ro
Luni, 3 Mai 2021 Economie | IT
Șeful fondului de investiții Earlybird Digital East, care a avut de la început încredere în UiPath, a postat pe blogul său o fotografie cu blocul din București în care își avea sediul actuala companie globală listată pe Bursa de la New York și a rememorat momentul în care s-a întâlnit prima dată cu fondatorul Daniel Dines, care nu era nici pe departe miliardarul de acum.
Restaurant
Foto: Dreamstime.com

VIDEO Ce probleme rezolvă o aplicație proprie de comenzi pentru restaurante. Explicații de la un dezvoltator IT

de Ovidiu Popica StartupCafe.ro
Luni, 3 Mai 2021 Economie | Startup Cafe
Restaurantele care au și propria aplicație de comenzi online pot câștiga mai mulți bani cu clienții lor decât dacă preiau comenzile doar prin aplicații terțe de tipul Glovo, Takeaway FoodPanda sau Uber Eats. Ce poate face o aplicație de gestiune a restaurantului, cum câștigi dacă ai folosi una și cât ar costa, afli de la Podcastul Antreprenorilor la care invitat este Bogdan Stanciu, fondatorul unei companii de IT care dezvoltă, de ani buni, aplicații pentru HORECA.
Munca in afara tarii
Foto: Hotnews
​Articol actualizat

13 țări din care poți lucra ca nomad digital. Condițiile ce trebuie îndeplinite, prețurile din restaurante și magazine. De la Grecia, la Mauritius, Costa Rica sau Mexic

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 30 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Îți faci bagajele și pleci. Vrei să muncești o perioadă de 6 luni - 1 an dintr-o zonă care-ți place pentru o experiență diferită. Devii nomad digital. Asta în condițiile în care ai un job care îți permite munca la distanță. De la Spania și Grecia, la Mauritius, Costa Rica sau Mexic, ne-am uitat să vedem ce condiții sunt, ce vize speciale (de nomad) există și care sunt costurile vieții acolo.
Sport acasa
Foto: Hotnews

Dacă de un an alergi prin casă, să știi că nu ești singurul. Sporturi, echipamente și costuri

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 30 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Mulți și-au transformat casa în sală de sport din martie 2020. Sunt cazuri în care și-au luat biciclete fitness și benzi de alergat, dar și gantere, benzi elastice și saltele de yoga. Un an de sport pentru trei persoane. Unele canale Youtube, deși par profesioniste, sunt slabe prin faptul că încearcă să imite trendul: „Se urmăresc bine exercițiile pentru eliminarea grăsimii abdominale? Păi, facem unul. Se urmărește Baby Shark? Arătăm cum Baby Shark face abdomenul patrățele”. Deci sunt multe prostii, iar mulți se plagiază unii pe alții. Dacă cineva are o idee și face multe vizualizări, atunci ideea este replicată de altul și tot așa. E mult plagiat. Alte canale sunt serioase, dar mai puțin urmărite.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report ​Bagajul pe care-l pasăm următoarei generații. Apar comisioanele în contractele de energie electrică. Viața unui deținut de la Poarta Albă: cazare la hotel, mers zilnic la sală și la întâlniri.Consiliera deputatului Tudorache are locuință socială lângă Guvern

de DP HotNews.ro
Vineri, 30 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Bagajul pe care-l pasăm următoarei generații. Consiliera deputatului Tudorache are locuință socială lângă Guvern. A primit-o când șeful ei era primar ● Viața unui deținut de la Poarta Albă: cazare la hotel, mers zilnic la sală și la întâlniri. Judecătorii nu au găsit nimic penal în asta ● Ce compensații primesc salariații dacă lucrează în minivacanța de Paște ● Doar jumătate din locurile pregătite de hotelieri pentru 1 Mai și Paște au fost rezervate, multe fără avans și, deci, fără garanție ● Apar comisioanele în contractele de energie electrică. La ce trebuie să fiți atenți ● Sistemul de învățământ trebuie să se adapteze, și după pandemie, la sistemul de predare online, susține Sorin Costreie, consilierul premierului ● O comparație între variantele coronavirusului: britanică, braziliană, sud-africană și indiană ● Viceprimarul care nu votează bugetul Capitalei: dentist cu venit de 700 lei/lună, rată de 1.000 lei ● DGASPC Sector 4: Cadouri de iepuraș la suprapreț, achiziție directă de la firma unui fost asociat al directorului ● Criptomonedele sunt echivalentul unui joc de ruletă ● 345 de focare active de Pestă Porcină Africană. Situația focarelor în fiecare județ ● Clasamentul băncilor cu o cotă de piață de peste 0,5% la credite la finele anului 2020
scoli
Foto: Stirile ProTV

Banca Mondială împrumută 100 de milioane de euro României pentru renovarea a 55 de școli

de DP HotNews.ro
Vineri, 30 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Aproximativ 100 de clădiri ce aparțin de 55 de școli din România vor fi renovate pentru a îndeplini standarde moderne de siguranță, reziliență, incluziune, sustenabilitate și infrastructură digitală, în cadrul unui nou proiect dedicat, în valoare de 100 de milioane de euro, aprobat de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, scrie news.ro Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, acest proiect, implementat de Ministerul Educației, își propune să abordeze provocările legate de infrastructura școlară, să evidențieze procesul și impactul investițiilor în școli mai sigure și moderne și să stabilească bazele instituționale pentru investiții eficiente și strategice pe termen lung.
Declaratie privind beneficiarii reali
Foto: Hotnews

Declarația privind beneficiarul real poate fi depusă de vineri

de F.B. HotNews.ro
Începând de vineri, persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Dacia Spring - Testul Elanului
Foto: Captura YouTube

​VIDEO Dacia Spring – testul elanului. Cum se comportă Dacia electrică

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 30 Apr 2021 Economie | Auto
Dacia Spring atrage polemici aprinse despre performanțe, putere și chiar stabilitate. Și asta pentru că datele sale tehnice sunt aparent modeste. Însă acest Dacia Spring reușește să surprindă plăcut la testul elanului. Acesta a fost realizat de publicația spaniolă km77.com, care publică frecvent astfel de teste. Iată cum se descură Dacia Spring la testul elanului.
Salariul minim brut orar in Europa
Foto: Syndex

Efectul bumerang din „zero taxe pe salariul minim”. Ștefan Guga: Principalii afectați pentru subfinanțarea suplimentară a serviciilor publice ar fi chiar salariații cu venituri mici

de F.B. HotNews.ro
Prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim” ai reduce veniturile statului din impozitele și contribuțiile pe salarii și ai avea un șoc bugetar absolut uriaș, a declarat Ștefan Guga, cercetător, consultant Syndex, în cadrul unui eveniment online. Potrivit acestuia, cei mai afectați ar fi salariații cu veniturile cele mai mici care depind de funcționarea serviciilor publice. El este de părere că de Zero Taxe pe salariul minim ar beneficia angajatorii, nu neapărat angajații, deoarece ar scăpa de salariul minim și ar rămâne cu același cost pentru mulți ani de acum înainte.
Fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Măsura 2: Încetinesc plățile de ajutoare de stat pentru IMM

de CZ HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Ritmul de plată la Măsura 2 din schema de ajutoare de stat COVID pentru IMM încetinește, odată ce bugetul disponibil se consumă, așa cum arată acum datele oficiale de la Ministerul Economiei.
Bani
Foto: Gulliver / Getty Images / Digi 24

IMM Invest 2021: Peste 10.000 de solicitanți înscriși

de CZ HotNews.ro
Un numar de 10.006 IMM-uri s-au inscris pe platforma www.imminvest.ro, din care peste 8.200 IMM-uri au aplicat pentru IMM Invest, iar peste 1.700 IMM-uri au aplicat pentru noul subprogram Agro IMMInvest, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru MM (FNGCIMM) într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
TechSnack #12
Foto: Hotnews

VIDEO TechSnack #12: China și roverul marțian, UiPath s-a listat la NYSE, Miniplayer Spotify pe Facebook, Ford și mașinile electrice [Sinteza tech]

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | IT
Utilizatorii Spotify pot să asculte melodiile direct din Facebook, cu ajutorul unui miniplayer integrat în aplicația de social media; China a dezvăluit cum se va numi primul său rover marțian; Ford face primul pas către dezvoltarea propriilor baterii pentru mașinile sale electrice; Microsoft ”calcă” pe urmele Apple și a ajuns la o capitalizare de piață de aproape 2.000 de miliarde dolari; UiPath a devenit prima companie născută în România și listată pentru tranzacționare publică la New York Stock Exchange.
Noul CA al BNR
Foto: Hotnews

BNR vrea să-și facă o infrastructură IT care să permită munca de acasă pentru personalul cheie care operează sistemele informatice critice ale băncii centrale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | Telecom
Banca Națională (BNR) a demarat o licitație deschisă pentru achiziția echipamentelor necesare pentru realizarea unei infrastructuri de comunicatii de tip VPN în vederea facilitării implementarii unei solutii de telemunca de tip „home office” pentru personalul BNR care opereaza sisteme critice, potrivit unui anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Valoarea estimată a contractului este de peste 1,7 milioane de lei și va fi finanțat din fonduri proprii.
Posta Romana
Foto: Posta Romana

Transformarea digitală a Poștei Române: Compania vrea să cumpere 3.500 de PC-uri cu Windows 10 Pro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | Telecom
Poșta Română a demarat o licitație deschisă pentru achiziția a 3.500 de stații de lucru (care să conțină unitate centrala, monitor, mouse și tastatura, sistem de operare), valoarea estimată a contractului fiind de peste 10,9 milioane de lei (fără TVA), finanțat din fonduri proprii, arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Poșta a anunțat investiții de peste 200 de milioane de lei în următoarea perioadă pentru transformarea digitală a serviciilor și modernizarea a două centre de tranzit pentru a face față competiției cu firmele private de curierat.
Statie de alimentare cu hidrogen
Foto: Joserpizarro, Dreamstime.com

Daimler și Volvo au anunțat un parteneriat pentru dezvoltarea de camioane de mare tonaj pe hidrogen

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | Auto
Daimler Truck AG și Volvo Group au prezentat ”foaia de parcurs” pentru proiectul numit ”cellcentric” pe care l-au anunțat acum un an, proiect care vizează aducerea pe șosele a unor camioane de mare tonaj pe hidrogen. Cele două companii rămân rivali pe piață și speră să testeze astfel de camioane în trei ani, iar după 2025 să producă aceste camioane în Europa. O mare problemă rămâne însă numărul extrem de mic de stații de alimentare.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Prețul locuințelor în 2021. Ce arată cifrele: Scăderea cererii a încetinit ritmul anual de creștere / În Capitală, un imobil se vinde în 38 de zile / Chirii în scădere

de DP HotNews.ro
Prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 față de trimestrul anterior, arată o analiză recent publicată (link la finalul articolului). Ritmul anual de creștere a prețurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente.Creșterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieței: prețul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o ușoară scădere, de 0,5%, în timp ce prețul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.
Logo Google
Foto: Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Ce caută românii pe Google înainte de Paște

de CZ HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | IT
Paștele este un moment special al anului și este marcat de tradiții și obiceiuri diverse, mai vechi sau mai noi. Dacă vopsitul ouălor sau mielul de Paște sunt aici de secole, în ultimii ani în obiceiurile românilor din perioada sărbătorilor Pascale au apărut și iepurașul sau cadourile. Fiecare an are însă câteva mici detalii specifice în tradiții și pregătirile de Paște, pe care am încercat să le descoperim din căutările pe Google în perioada dinaintea sărbătorilor Pascale.
Virgil Popescu
Foto: Facebook

Virgil Popescu: Proiectul din PNRR privind extinderea rețelei de gaze este realizabil / 600 de milioane de euro înseamnă 4.000 kilometri de rețea

de C.P. HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | Energie
Proiectul de 600 de milioane de euro din PNRR privind extinderea rețelei de gaze este realizabil, consideră ministrul energiei Virgil Popescu. Acesta spune că va merge, în perioada imediat următoare, la Bruxelles pentru a explica datele tehnice. Reamintim că există rezerve la nivelul Comisiei Europene în ceea ce privește finanțarea europeană de 600 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru rețelele de gaze.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Decizie de impunere ca urmare a recalificării diurnelor în venituri cu caracter salarial, desființată la contestație de ANAF

de F.B. HotNews.ro
Comisia centrală de soluționare a contestațiilor din cadrul ANAF a desființat o decizie de impunere de peste 5 milioane de euro rezultată din recalificarea diurnelor în venituri cu caracter salarial, scrie clujust.ro.
Smartphone-uri
Foto: Mirko Vitali, Dreamstime.com

Vânzările de smartphone-uri au crescut cu 25% pe plan mondial. Huawei a ieșit din top 5, după mulți ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | Telecom
Vânzările de smartphone-uri au crescut în lume cu 25%, până la aproape 350 de milioane de unități, dar trebuie ținut cont că se face comparația cu primele trei luni din 2020, când piața s-a prăbușit din cauza pandemiei. O mare schimbare ține de faptul că Huawei, care ani de zile a fost locul trei, a ieșit din top 5, iar pe podium sunt companiile Samsung, Apple și Xiaomi, arată datele IDC.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Rata șomajului în scădere la 5.5% în martie, minimul din luna decembrie

de DP HotNews.ro
Institutul National de Statistica (INS) a publicat joi datele cu privire la dinamica pietei fortei de munca in luna martie si primul trimestru al anului curent. Statisticile indica imbunatatirea climatului din piata fortei de munca in luna martie, pe fondul campaniei de vaccinare si mix-ului relaxat de politici economice, scrie economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-un raport transmis investitorilor.
Facebook
Foto: Kianlin, Dreamstime.com

Facebook a avut venituri de peste 25 miliarde dolari trimestrul trecut. Profitul a urcat cu 94%

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | IT
Facebook a anunțat joi rezultate extrem de bune pentru primele trei luni ale anului: afacerile au crescut cu 46%, iar profitul net, cu 94%, în timp ce numărul de angajați a depășit în premieră 60.000. Compania a anunțat că 1,88 miliarde de useri intră zilnic pe rețeaua Facebook. Compania a avertizat că spre final de an business-ul de publicitate ar putea avea de suferit din cauza schimbărilor de confidențialitate făcute de Apple.
Apple Store
Foto: Preisler | Dreamstime.com

Profitul Apple s-a dublat în primele trei luni, depășind 23 miliarde dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | IT
​Apple a afișat rezultate financiare care au depășit cele mai optimiste prognoze: profitul s-a dublat, iar cifra de afaceri a crescut cu 54%, în special datorită noilor telefoane iPhone 12. Au crescut puternic și vânzările de iPad-uri și de Mac-uri, în condițiile în care multă lume lucrează de acasă și a avut nevoie de terminale noi.
Fonduri UE
Foto: Dreamstime.com

Înscrieri 2021: Competiție cu 350.000 euro pentru femei în antreprenoriat

de Vera Iurcu HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Româncele se pot înscrie la ediția 2021 a programului EU Prize for Women Innovators, organizat de Comisia Europeană, dedicat femeilor din antreprenoriat. Se oferă premii în valoare totală de 350.000 de euro.
Huawei
Foto: Mrreporter, Dreamstime.com

Huawei a lansat propriul magazin online în România

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | IT
Huawei a lansat magazinul său online în România, pe el fiind la vânzare telefoane, tablete, laptop-uri, căști, routere, ceasuri smart, monitoare, difuzoare și accesorii. Pentru Huawei, 2020 a fost un an foarte greu, din cauza sancțiunilor impuse de SUA, iar în primele trei luni din 2021 business-ul a scăzut cu 17% pe plan mondial. Compania și-a extins activitățile în noi domenii pentru a compensa scăderea din segmentul smartphone-urilor.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews

Ce au vrut să știe românii de la Isărescu în perioada pandemiei? Top 7 întrebări și răspunsuri ale BNR

de DP HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
În panica generată de pandemie, oamenii au încercat să afle răspunsuri la problemele care îi copleșeau. Cum unul dintre primele zvonuri erau legate de transmiterea virusului prin intermediul banilor, pe adresa Băncii Centrale a fost trimisă de mulți conaționali întrebarea: ”Asigură BNR dezinfectarea bancnotelor si monedelor aflate in circulatie?”. Pe scurt, răspunsul bancherilor centrali este că da. ”Bancnotele și monedele metalice care se reîntorc periodic la BNR sunt procesate în spații dotate cu sisteme complexe de ventilație și filtrare a aerului climatizat, precum și de sterilizatoare UV. Înainte de repunerea în circulație, bancnotele și monedele metalice se ambalează în folie termocontractibilă și se depozitează în tezaurele proprii pentru o perioadă de minimum 14 zile. Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm utilizarea mijloacelor de plată electronice ori de câte ori este posibil, precum și igienizarea mâinilor după fiecare manipulare de numerar”, spun oficialii BNR.
Masina Uber
Foto: Dreamstime.com

Uber anunță extinderea unor servicii pe care le-a lansat anul trecut în câteva orașe

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | IT
Uber a anunțat extinderea în mai multe orașe a două servicii lansate anul trecut în premieră. Uber Hourly este o opțiune introdusă pentru prima oară în SUA, în mai anul trecut, iar pentru 50 de dolari poate fi închiriat cu ora un șofer care să facă oricâte opriri dorește clientul. Uber Connect este un serviciu prin care userii pot trimite pachete și a fost lansat în aprilie 2020. Acum, aceste servicii vor fi disponibile în mai multe orașe.
Telefon mobil
Foto: pixinio

Prețurile la telefonie vor scădea în țările UE: Operatorii trebuie să reducă tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele, de la 1 iulie 2021

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Telecom
Începând cu 1 iulie 2021, operatorii de telefonie fixă și mobilă care activează pe piața din România vor reduce tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele ca urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens, a anunțat miercuri Arbitrul telecom (ANCOM). Tarifele de interconectare între rețele sunt parte componentă din prețul final pe care-l plătesc utilizatorii de telefonie, astfel că reducerea tarifelor de interconectare se va vedea și în facturile acestora.
CES 2017
Foto: Facebook

Salonul de tehnologie CES Las Vegas urmează să revină în format fizic

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | IT
Următoarea ediție a CES Las Vegas, cel mai influent salon mondial de electronice și IT, urmează să se desfășoare din nou în format fizic, au anunțat, miercuri, organizatorii. „După un CES 2021 complet digital de succes, CTA va convoca industria tehnologiei în persoană și digital, oferind accesul publicului global la branduri și startup-uri importante, precum și la cei mai influenți lideri și avocați ai industriei din lume”, spune CTA.
Muncitorii romani
Foto: Hotnews

Guvernul a aprobat OUG privind protecția suplimentară a cetățenilor români care lucrează în străinătate

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Companii
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de OUG privind noi măsuri pentru a crește gradul de protecție a cetățenilor români care lucrează în străinătate. Actul normativ prevede noi obligații pentru agenții de plasare a forței de muncă în străinătate și a furnizorilor de servicii de profil, pentru protecția suplimentară a cetățenilor români care lucrează în afara țării.
Semnătura electronică
Foto: Freepik.com

Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă - Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Companii
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență care prevede posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/ documentelor din domeniul relațiilor de muncă. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.
Raluca Turcan
Foto: gov.ro

Microîntreprinderile nu mai sunt obligate să întocmească un regulament intern

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Companii
Microîntreprinderile cu până la 9 angajați vor putea ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu aceștia prin acord scris, iar specificarea atribuțiilor postului se va putea face atât verbal, cât și în formă scrisă, la solicitarea angajatului, prevede un proiect de OUG adoptat de Guvern în ședința de miercuri.
Tren de lucru
Foto: CFR Infrastructura

UPDATE Achiziția a două trenuri de lucru, cu 200 milioane euro, a fost aprobată de guvern

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Industrie Feroviara
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri achiziția a două trenuri de lucru care vor costa 200 de milioane euro și vor fi folosite de CFR Infrastructură pentru a moderniza porțiuni de cale ferată. Trenurile de lucru sunt utilaje complexe care fac lucrări precum înlocuirea traverselor de beton cu unele din lemn, Îndesarea balastului sub traversele liniei de cale ferată și alte operațiuni complexe la suprastructura căii ferate.
Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei

Florin Cîțu: Sunt sigur că vom avea un PNRR bun

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Premierul Florin Cîțu crede că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi unul bun, care va reprezenta interesele României. Premierul a mai spus că actuala legislație prevede că "ordonatorul negocierilor (n.r. cu Comisia Europeană) este premierul României".
Tren CFR Marfa
Foto: Stefania Gal

Ministrul Drulă, despre CFR Marfă: Este vital pentru societate să fie închise ”robinetele” prin care se pierdeau banii și să își consolideze poziția pe piață

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Industrie Feroviara
​​”Nu este normal ca o societate care în 2003-2004 era ”perla” companiilor din subordinea Ministerului să ajungă în situația de astăzi. Văd că noua conducere a implementat deja o serie de măsuri, iar rezultatele încep să se vadă: avem pentru prima dată, după mult timp, un buget prognozat pe profit”, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, după o discuție pe tema soluțiilor de a salva CFR Marfă. Societatea are aproximativ 4.700 de angajați, vor fi făcute noi disponibilizări și pierderea contabilă din anii precedenți este de 2,7 miliarde lei.
Gicu Iorga
Foto: Epochtimes Romania

Personaj controversat la conducerea Electrica / Gicu Iorga, șef de birou vamal, primește un nou mandat, pe bani mulți, deși în urmă cu doi ani era contestat de PNL -UPDATE

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Energie
Acționarii Electrica au ales miercuri un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri. Printre aceștia se regăsește și Gicu Iorga, un apropiat al lui Toma Petcu (fost ALDE, actual PNL), ministru al energiei în perioada guvernărilor PSD, acesta primind al doilea mandat, pe patru ani, de membru în Consiliul de Administrație. Partea cea mai interesantă este că în urmă cu doi ani, PNL îl critica foarte dur pe Gicu Iorga, iar acum îl sprijină pentru un nou mandat care presupune muncă puțină și bani mulți. Gicu Iorga este și proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu. UPDATE Printre cei numiți se mai află o persoană suspectată de conflict de interese.
Burnout
Foto: Dreamstime.com

Burnout: Tu ce faci când nu mai poți?

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Actualitate | Sanatate
„25 martie 2014. La amiază. Sunt în biroul meu din Pipera. Am lucruri de făcut, multe provocări de biruit și mult stres de combătut. Nu mai avusesem un somn odihnitor de ceva vreme și deja băusem cinci cafele, dar afacerile îmi mergeau bine - și sincer, asta credeam că e cel mai important lucru de pe lume. Însă dintr-o dată am început să amețesc și să simt că nivelul energiei îmi scade dramatic. Abia reușesc să mă reculeg și să merg până la recepție ca să-mi rog colegii să mă ajute și să cheme o ambulanță. Apoi mă prăbușesc pe podea.”
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Finanțele și ASF colaborează pentru o strategie națională a pieței de capital

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Burse
​Ministerul Finanțelor (MF) colaborează cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul proiectului comun privind ”Elaborarea unei strategii naționale pentru piața de capital”, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Acesta e finanțat de Comisia Europeană prin Programul de sprijin pentru reforme structurale SRSP.
Viva Wallet
Foto: Hotnews

Chinezii de la Tencent investesc în aplicația de plăți Viva Wallet

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | IT
Aplicația grecească de plăți electronice Viva Wallet, care operează și în România, a primit miercuri o nouă rundă de investiții, de 80 de milioane de euro, condusă de gigantul tech chinez Tencent.
Calculator eficienta energetica
Foto: Energy Policy Group

Consumatorii casnici de energie își pot calcula pierderile de căldură printr-un nou instrument- Calculatorul de eficiență energetică

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Energie
​Consumatorii casnici de energie au de acum la dispoziție Calculatorul de Eficiență Energetică, un instrument online creat în cadrul programului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group. Consumatorii casnici pot să calculeze în trei pași care este consumul mediu de energie pentru încălzire, producerea apei calde și gătit, dar și să descopere valorile aproximative ale economiilor pe care le-ar putea obține în facturile de energie prin reabilitarea termică a locuinței.
Salariul minim brut orar in Europa
Foto: Syndex

5 mituri despre salariul minim: este foarte scăzut atât pentru angajați, cât și pentru angajatori (analiză Syndex)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Chiar dacă asigură un trai în mod cert mai bun decât o făcea în urmă cu zece ani, salariul minim din România rămâne foarte mic din orice punct de vedere, se arată într-o analiză realizată de Ștefan Guga (Syndex). Conform sursei citate, comparativ cu celelalte țări membre UE, salariul minim din România este foarte scăzut, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Adeverinta poza
Foto: Hotnews

Aproape 180.000 de români și-au descărcat adeverința electronică de vaccinare: La ce folosește documentul și cât de util este dacă vrei să călătorești în Grecia, de exemplu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Telecom
Aproape 180.000 de români și-au descărcat online până acum adeverința electronică de vaccinare, document oficial care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 și care poate fi obținut de pe site-ul https://adulti.renv.ro de către cei care și-au făcut ambele doze de vaccin, a precizat pentru HotNews.ro Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). La ce folosește? În primul rând la întoarcerea în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă stabilită de autoritățile române, persoana vaccinată nemaifiind supusă carantinei. În plus, ar putea fi folosit și la intrarea pe teritoriul Greciei, spre exemplu, conform informațiilor de pe site-ul MAE.
  • Vezi în articol cum îți poți descărca adeverința online, ce probleme pot apărea și ce spune INSP despre viitorul certificat verde digital.
Facebook
Foto: Simon Lehmann, Dreamstime.com

Facebook și algoritmii săi - Mistere de nedezlegat și speranța că vom avea mai mult control pe ce vom vedea în news feed

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | IT
”Adevărul este că nu există un singur algoritm, nu există un algoritm într-o cutie în biroul lui Mark Zuckerberg”, a spus într-o discuție cu presa din regiune unul dintre cei mai importanți directori de la Facebook. Rețeaua socială a anunțat recent că va da userilor mai mult control asupra a ceea ce vor vedea pe news feed, dar lucrurile sunt complicate și tot mai multe voci cer ca Facebook să fie mai transparentă când este vorba de algoritmii săi. În articol puteți citi și de ce algoritmii sunt atât de importanți, dar și cum răspunde Facebook diverselor acuzații și ce promite să facă pentru a le da oamenilor un pic de control.
Microsoft
Foto: Jdanne, Dreamstime.com

Microsoft se apropie de 2.000 de miliarde capitalizare de piață, după rezultate financiare excelente

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | IT
Microsoft ”calcă” pe urmele Apple și a ajuns la o capitalizare de piață de 1.980 de miliarde dolari, după ce a anunțat rezultate financiare excelente în trimestrul trecut. Compania a avut profit de peste 15 miliarde dolari pe fondul creșterii serviciilor de cloud, dar și fiindcă piața PC-urilor a avut cel mai bun trimestru din ultimul deceniu.
Urmeaza o creștere a activității în construcții și comerț și o creștere moderată a prețurilor
Foto: sxc.hu

INS: Pentru următoarele 3 luni sunt așteptate scumpiri în comerț și construcții

de DP HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Managerii celor circa 8000 de companii pe care Institutul Național de Statistică în chestionează periodic pentru a afla cum văd viitorul afacerilor lor, spun că în următoarele 3 luni se așteaptă la creșteri de prețuri în retail (sold conjunctural +29%), construcții (sold conjunctural +20%) și industrie (sold conjunctural +13%). Soldul conjunctural NU trebuie confundat cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. El este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Schimbări majore pentru 8 milioane de șoferi. Firme care nu exportau nimic au înghițit subvențiile pentru promovarea exporturilor. Infrastructura de transport în PNRR- ce vrea Comisia și cât poate negocia România

de DP HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Cum au spălat mafioții italieni miliarde de euro în Marea Britanie, după ce banii ar fi trecut și prin România ● Guvernul, despre asigurarea obligatorie RCA: Consumatorul nu are putere de negociere, nu există inovație, nu există concurență. Schimbări majore pentru 8 milioane de șoferi ● CJUE: Pasagerul nu are dreptul de a fi compensat dacă zborul său este deviat către un aeroport apropiat ● Firme care nu exportau nimic au înghițit subvențiile pentru promovarea exporturilor ● Deputații au respins legea prin care Dragnea voia repatrierea rezervei de aur în țară ● India rămâne fără aer. Cum a ajuns al doilea val să decimeze populația ● Infrastructura de transport în PNRR – Ce vrea Comisia și cât poate negocia România ● O zi din viața unui macaragiu ● Odiseea HoReCa după un an de pandemie. Cum au sprijinit statele europene industria. Ce a făcut România și ce ar mai putea implementa.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by