Auto
Ce mașini noi au cumpărat românii la început de 2021 ​Piața mașinilor noi a scăzut cu 52% în ianuarie, iar cele mai vândute modele au fost Dacia Logan, Ford Puma și Ford Focus, arată datele APIA. Luna trecută s-au înmatriculat 165 de mașini full-electrice și dieselul a avut aproape 27% din piața totală, benzina scăzând puternic față de acum un an. Segmentul cel mai căutat a fost SUV, care a avut aproape 39% din piață.
Jaguar va produce doar mașini electrice începând cu 2025, iar Land Rover va avea șase modele electrice până în 2030 Jaguar a anunțat un plan radical de transformare numit ”Reimagine” prin care marca va produce doar modele full-electrice din 2025, iar Land Rover și Range Rover vor avea șase noi modele 100% electrice în 2030. Jaguar vinde un singur model electric, SUV-ul I-Pace, lansat în 2018.
Şeful grupului Vokswagen nu este îngrijorat de planurile Apple pentru un automobil care ar include tehnologia pentru baterii a producătorului iPhone Grupul Volkswagen nu este îngrijorat de planurile Apple pentru un automobil care ar putea include tehnologia pentru baterii a producătorului iPhone, a declarat directorul general al constructorului german de vehicule, Herbert Diess, transmite Reuters, preluat de Agerpres. În decembrie, Reuters a relatat că Apple ar fi realizat suficiente progrese pentru a construi un vehicul de serie până în 2024, datorită scăderii costurilor pentru tehnologia de baterii.
Ungaria este pe lista țărilor unde ar putea deschide o uzină de mașini electrice un producător american susținut de Amazon Ungaria ar putea atrage o nouă investiție de proporții fiindcă se află pe lista țărilor unde este interesată să deschidă prima uzină auto europeană compania Rivian la care a investit și Amazon. Rivian are în plan mai multe modele, inclusiv furgonete și SUV-uri electrice, fiind evaluată la peste 27 miliarde dolari. Ungaria a atras recent o nouă investiție pe segmentul bateriilor pentru mașini electrice și acordă subvenții mari pentru a atrage companiile din domeniu.
Volkswagen și Microsoft vor dezvolta împreună soft-uri pentru mașini autonome ​Volkswagen și Microsoft au anunțat joi un parteneriat pentru dezvoltarea de software pentru mașini autonome și conectate, amplificând modul în care cele două companii colaborează, după ce în 2018 demaraseră un parteneriat în domeniul cloud-computing. Microsoft a adăugat recent în lista colaboratorilor un alt partener din industria auto, investind în compania Cruise deținută de General Motors.
Criza procesoarelor din industria auto va mai dura câteva luni - Producția mondială ar putea fi mai mică și cu peste un milion de mașini ​Criza procesoarelor din industria auto, care a determinat și Dacia să anunțe opriri ale producției, va mai dura câteva luni și ar putea duce la o producție mondial cu peste un milion de mașini mai mică în decursul acestui an. Primele semne că va urma o criză gravă în industria semiconductorilor auto au apărut în primăvara lui 2020, dar nu părea să se ajungă atât de departe. Când criza va dispărea, este foarte posibil ca prețurile semiconductorilor să crească.
Cum au ajuns constructorii auto de peste tot din lume să-și reducă producția din cauză că nu sunt destule microprocesoare. Și România este afectată Mulți producători auto, precum Dacia, Volkswagen, Toyota, Ford, Audi, Honda sau Mazda, au anunțat că sunt nevoiți să reducă temporar producția din cauza unei penurii de microprocesoare. Componentele minuscule, dar esențiale, sunt produse mai ales în Taiwan și în China, dar mai mulți factori au făcut ca industria auto să nu mai poată cumpăra de la furnizori suficiente cip-uri care urmau să fie puse pe diversele sisteme ale mașinii. Criza are efecte și în România unde Dacia va opri trei zile producția.
În UE s-au vândut anul trecut peste 500.000 de mașini electrice. Diesel-ul a scăzut cu 32%, iar vânzările de mașini pe benzină, cu 37%. Cum stă România În țările UE s-au înmatriculat peste 500.000 de mașini full-electrice anul trecut, fiind un nou record, 2.800 dintre acestea intrând în România, arată datele ACEA. Pe piața locală au scăzut cu 22% înmatriculările de mașini noi diesel și cu 39% cele pe benzină, dar au fost în Europa și piețe unde diesel-ul a scăzut cu 60%. Per total în 2020 motorina a avut 28% din piața mașinilor noi, iar benzina, 47,5%, electricele și hibridele crescând uimitor în anul greu al pandemiei.
România și parcul ei auto - O comparație cu restul Europei - Vârstă medie, tip de combustibil, grad de motorizare ​În UE erau în circulație peste 275 milioane de automobile, dintre care peste 8 milioane în România. Numărul de mașini raportat la populație este la noi mult sub media UE, deși a crescut puternic în ultimii ani, iar vârsta parcului auto este cu cinci ani mai mare decât media UE. În articol puteți vedea cum stă România față de alte țări UE și la segmentarea parcului auto în funcție de tipul de combustibil și cum ne plasăm la categoria vehicule utilitare.
Apple ar putea investi peste 3 miliarde dolari la Kia, iar mașina Apple va fi construită la fabrica pe care asiaticii o au în statul american Georgia - presă Acțiunile Kia Motors au crescut cu 14% după ce presa din Coreea de Sud a anunțat că Apple va investi 3,6 miliarde dolari la compania asiatică pentru dezvoltarea mașinii electrice a Apple. Se pare că mașina va fi construită la singura uzină Kia din SUA și ținta de început va fi 100.000 de mașini/an, scrie Bloomberg care citează publicația DongA Ilbo.
Tesla va rechema aproape 135.000 de mașini electrice din SUA la solicitarea autorității pentru siguranță rutieră Tesla a fost de acord să își recheme 134.951 de mașini electrice Model S și Model X dotate cu ecrane cu afișaj touchscreen care ar putea ceda și cauza accidente după ce autoritățile de reglementare din SUA i-au solicitat acest lucru luna trecută, relatează Wall Street Journal.
Înmatriculările de mașini noi au fost la jumătate în ianuarie, față de 2020. Mașinile second-hand din import au fost de șase ori mai multe Luna trecută s-au înmatriculat în țară 6.000 de mașini noi, la jumătate față de prima lună din 2020, în timp ce la second-hand scăderea a fost de 7%, spre 32.300 de mașini, arată datele APIA și DRPCIV. Raportul dintre mașini SH din import și mașini noi a fost luna trecută neobișnuit de mare: 5 la 1.
Salonul auto care se ținea la Frankfurt se mută la Munchen. Mulți dintre marii constructori vor lipsi și o bună parte dintre activități vor fi online În anii impari se ținea în fiecare toamnă salonul auto de la Frankfurt unde mărcile germane aveau standuri uriașe. Și înainte de pandemie mai multe mărci au ales să nu participe, din motive legate de costuri, dar pandemia a schimbat mult lucrurile. Salonul se va ține anul acesta la Munchen, în septembrie, și multe dintre mărci nu vor avea prezență fizică. De bază vor fi evenimentele online.
Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină în Spania, depășind Seat Leon Dacia Sandero a pus capăt hegemoniei Seat Leon în Spania. Modelul grupului Renault, care costă de la mai puțin de 10.000 de euro, a devenit anul trecut cea mai vândută mașină nouă în Spania, detronând modelul Seat Leon care a fost timp de cinci ani pe locul 1 la vânzări. Piața auto spaniolă a scăzut anul trecut cu 32%, atingând cel mai slab nivel din ultimii șapte ani.
O parte dintre directorii de la Hyundai - Kia se opun planului de a construi o mașină pentru Apple. De ce se tem ​O parte dintre directorii de la Hyundai - Kia se opun ideii de a construi o mașină care să fie vândută sub sigla Apple, iar discuțiile sunt departe de finalizare, spun surse citate de Reuters. Hyundai - Kia a mai discutat cu Apple și în 2018, dar nimic nu s-a concretizat. Oficiali de la compania asiatică spun că brand-ul Hyundai ar putea avea de pierdut fiindcă Apple va vrea să decidă aproape total și Hyundai va ajunge să fie pe planul doi.
General Motors își propune să producă doar mașini electrice din 2035 Producătorul auto General Motors a anunțat că ar vrea ca până în 2035 să scoată din producție toate modelele pe benzină și motorină și să producă doar mașini electrice. GM este printre primii producători auto mari care au anunțat o țintă clară pentru un obiectiv atât de ambițios.
Lider după mulți ani - Toyota a depășit Volkswagen la vânzările auto pe plan mondial pentru prima oară după 2015 Toyota a redevenit lider mondial la vânzările auto după ce a scăzut mai puțin decât Volkswagen în anul pandemiei. Ambele companii au scăzut la sub 10 milioane de mașini, dar au fost mărci din cadrul VW unde scăderea a fost mai mare de 20%.
Tesla Motors a avut primul an profitabil din istoria sa de 18 ani 2020 a fost primul an complet pe care Tesla Motors îl încheie pe profit, anul fiind de referință și fiindcă au fost produse aproape 500.000 de mașini. Drumul către rentabilitate a fost lung, iar Tesla și-a propus să producă în acest an 750 - 800.000 de mașini, pe o piață unde are tot mai multă concurență. În Europa este tot mai puternică presiunea pusă de mașinile electrice de la Volkswagen, Renault, Hyundai și Mercedes care au baterii tot mai bune.
Declinul continuă - În decembrie dieselul a scăzut la sub un sfert din piața europeană a mașinilor noi După ce mai mulți ani dieselul a avut peste jumătate din piața europeană a mașinilor noi, scăderile începute în 2016 au dus mașinile pe motorină la o cotă de 24,7% pe piața europeană, în timp ce electricele și hibridele au ajuns la 24,1% din piață în decembrie, arată datele JATO. Benzina are 49% din piața totală.
Cum vrea Lada să se relanseze și care este planul pentru Europa Marca Lada, parte a grupului Renault, are un plan amplu de relansare și, deși Rusia va rămâne piața de bază, un model va intra și în Europa de Vest: noua Niva care va fi lansată în 2024 și va fi modernă față de celebra Niva care nu s-a schimbat prea mult din punct de vedere mecanic în 40 de ani. Vor veni mai multe modele ale mărcii ruse în următorii 4 ani, dar nu se pune problema ca Lada să concureze Dacia în UE, la fel cum nici Dacia nu concurează cu Lada în Rusia. Lada învață însă de la Dacia, fiindcă șeful companiei și designerul șef au venit de la Daci

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by