ENERGIE
Filiala Transgaz din Republica Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus cererea de participare la privatizarea a Vestmoldtransgaz Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus joi cererea de participare la privatizarea a Intreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale de peste Prut.
Gazprom a construit deja 650 de kilometri din Turkish Stream Gazprom a construit deja 650 de kilometri din gazoductul Turkish Stream, sau circa 35% din lungimea totala a acestuia, a anuntat seful monopolistului rus din domeniul gazelor, Alexey Miller, citat de TASS. El a precizat ca anul acesta a fost foarte important pentru proiect, pentru ca a inceput construirea celor doua linii din segmentul marin al gazoductului de la malul rusesc, iar in prezent se lucreaza in zona economica exclusiva a Turciei, potrivit Rador si Monitor.
Supra-impozitarea producatorilor de gaze naturale, contestata la Curtea Constitutionala PNL a sesizat miercuri Curtea Constitutionala in privinta legii care institutie un impozit suplimentar pentru producatorii si distribuitorii de gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa.
ANRE a sanctionat Transelectrica pentru nerespectarea conditiilor de valabilitate a licentei de transport al energiei electrice, amenda fiind de 16.000 lei Transelectrica informeaza investitorii asupra faptului ca in data de 20 decembrie 2017, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis un proces verbal de constatare si sanctionare prin care a amendat compania pentru nerespectarea conditiilor de valabilitate a licentei pe care o detine pentru activitatea sa.
Transelectrica: Tariful pentru serviciile tehnologice de sistem a crescut cu 28%. Impactul asupra pretului final la consumatorul casnic va fi de 0,6% Transelectrica informeaza investitorii ca a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) prin care este aprobata cresterea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem cu 2,67 lei/MWh (+28%), incepand cu luna ianuarie.
Dupa o intarziere de cel putin patru ani, Transelectrica a reusit sa demareze licitatia pentru inlocuirea sistemului de dispecerizare Compania de transport al energiei electrica Transelectrica a depus in SEAP un anunt de participare in vederea incheierii unui contract pentru inlocuirea sistemului de dispecerizare (EMS - SCADA AREVA - Componenta hardware). Achizitia este estimata la 19,24 milioane lei fara TVA. Infrastructura de dispecerizare a Transelectrica (EMS/ SCADA) se afla intr-o stare critica, de uzura morala si tehnica avansata. Acest lucru este cunoscut de multi ani, iar inlocuirea sistemului ar fi trebuit sa fie facuta inca din 2013 cand i-a expirat durata de viata.
Romgaz trebuie sa recupereze 244 milioane lei de la ANAF Producatorul de gaze Romgaz are de recuperat 244 milioane de lei de la ANAF, aceasta suma reprezentand accize platite in perioada 2010-2016, dar care nu ar fi trebuit achitate. "Mentionam faptul ca S.N.G.N. ROMGAZ S.A a calculat, declarat si achitat accize aferente consumului tehnologic pentru perioada 2010- 2016 in valoare totala de 244 milioane lei si care figureaza in evidenta ANAF ca si creante fiscale, de recuperat de catre Societate", se arata intr-un comunicat al Romgaz.
UPDATE Consiliul de Administratie al Romgaz a decis demiterea directorului general Virgil Metea, fiind considerat responsabil de prejudicii de 160 de milioane de lei, constatate de Curtea de Conturi Consiliul de Administratie al Romgaz a decis joi, 14 decembrie, demiterea lui Virgil Metea din functia de director general al companiei, desi acesta se afla in plin mandat acordat in baza OUG 109/2011, potrivit unor surse HotNews.ro. In locul sau a fost numit Emil Cindrea, fost director general adjunct al companiei. Potrivit unor surse HotNews.ro, lui Virgil Metea i se imputa prejudicii de 160 de milioane de lei la nivelul companiei, cauzate de faptul ca ar fi fost vandut gaze ieftine fara respectarea legislatiei in vigoare, fapte constatate de Curtea de Conturi in 2016. UPDATE 1 Romgaz a anuntat oficial schimbarea de la conducerea companiei. UPDATE 2 Noul director general a fost una dintre persoanele urmarite penal de catre DIICOT in dosarul gazelor ieftine pentru InterAgro, insa in aceasta vara a fost scos de sub urmarire penala.
Ministerul Energiei a autorizat prima plata prin Planul National de Investitii de la infiintarea pentru Complexul Energetic Oltenia Ministerul Energiei a autorizat plata primei cereri de rambursare prin Planul National de Investitii (PNI), de la infiintarea acestuia, in 2013, se arata intr-un comunicat de presa. Suma, in valoare de 6,2 milioane de lei, va fi platita catre Complexul Energetic Oltenia in calitate de beneficiar. Aceasta plata va fi facuta in baza unui contract de finantare incheiat intre cele doua entitati in luna august 2016.
Noi numiri la conducerea Nuclearelectrica. Unul dintre directorii generali adjuncti are functii de conducere si la Hidroelectrica, si la ELCEN, ceea ce ridica problema unui conflict de interese Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica informeaza actionarii ca i-a numit pe Dan Laurentiu Tudor si Toni Viorel-Lary in functiile de director general adjunct in cadrul companiei, pentru o perioada de patru luni, incepand cu 3 ianuarie 2018. Potrivit CV-ului Dan Laurentiu Tudor detine in acest moment si functia de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, fapt care ridica problema conflictului de interese. Aceasta in conditiile in care Nuclearelectrica si Hidroelectrica sunt producatori de energie, companii aflate in competitie pe piata. In plus, mai este si director general adjunct al Electrocentrale Bucuresti, companie care, la randul sau, este si producator de energie electrica. Toni Viorel-Lary are experienta ca director de vanzari si expert pe fonduri europene.
Ministerul Energiei: Explozia de la terminalul de gaze Baumgarten din Austria nu va avea consecinte asupra Romaniei Explozia care s-a produs marti la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria nu va avea consecinte asupra Romaniei, este concluzia desprinsa in cadrul unei intalniri intre ministrul energiei, Toma Petcu, si principalii operatori din domeniul gazelor din Romania. "Toti factorii prezenti in intalnire au fost de acord ca evenimentul din Austria nu se va resimti pe piata energetica romaneasca", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Pretul la gazele naturale atinge maximul ultimilor patru ani pe bursa londoneza, dupa explozia de la terminalul austriac Baumgarten Explozia care a avut loc marti la terminalul Baumgarten din Austria a provocat o majorare cu peste 20% a pretului la gaze naturale pe bursa din Londra, pentru a atinge maximul ultimilor patru ani, potrivit Bloomberg.
ANRE a decis reducerea tarifelor de distributie la energie electrica pentru 2018 Comitetul de reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de marti, tarifele specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice pentru anul 2018. Potrivit ANRE, tarifele aprobate pentru anul 2018 inregistreaza, fata de anul 2017, o scadere medie de 1,08 % la nivelul intregii tari, pentru cei opt operatori de distributie concesionari.
Actionarii Transgaz au aprobat infiintarea unei societati in R. Moldova, pentru a putea participa la privatizarea Vestmoldtransgaz Actionarii Transgaz au aprobat marti, intr-o sedinta extraordinara, infiintarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societ����i cu r��spundere limitat��. In acest scop, a fost aprobata si modificarea actului constitutiv al Transgaz. Potrivit unui document al Transgaz, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei, a solicitat pe 10 octombrie, printr-o adresa, sa fie luate in regim de urgenta "toate masurile care se impun, potrivit dispozitiilor legale si statutare, pentru a putea indeplini in timp util conditiile necesare participarii cu succes la procedura de privatizare a IS Vestmoldtransgaz". Aceasta companie gestioneaza gazoductul Iasi-Ungheni.
Ministrul Energiei: Vedem ca energia s-a ieftinit la bursa, dar tarifele pentru consumatori nu au scazut Pretul energiei pe bursa este mult mai mic decat in alte perioade ale anului si, cu toate acestea, tarifele finale platite de consumatori la electricitate nu au scazut, a declarat, marti, ministrul Energiei, Toma Petcu, in comisiile parlamentare de specialitate reunite pentru a aviza bugetul pe 2018 al ministerului, potrivit Agerpres.
Pretul energiei pentru serviciul universal va creste de la 1 ianuarie Pretul energiei pentru consumatorii care sunt alimentati in regim de serviciu universal va creste de la 1 ianuarie, informeaza Agerpres. Pretul pentru intervalul orar 8:00 - 24:00, pretul va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru varf de consum, intre orele 18:00 si 24:00, pretul va fi de 302 lei pe MWh, in crestere cu 13%, potrivit datelor de pe bursa OPCOM. De la 1 ianuarie, piata de energie va fi complet liberalizata. In aceste conditii, consumatorii casnici sunt liberi sa incheie contracte cu orice furnizor doresc, in functie de cat de avantajoase sunt ofertele pe care acestia le prezinta. Vezi pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei  un comparator de preturi.
Ministerul Energiei vrea sa stabileasca o cota obligatorie de 30% pentru vanzarea gazelor pe bursa in 2018 Producatorii si furnizorii de gaze vor fi obligati sa tranzactioneze, anul viitor, minim 30% din gaze pe bursa, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Energiei. Astfel, cota obligatorie ramane ramane nemodificata fata de cea stabilita pentru 2017. Acesta decizie vine in contradictie cu intentia Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor care insista pentru introducerea unei cote obligatorii de 70% pentru vanzarea gazelor pe bursa. Potrivit OUG 64/2017 privind piata gazelor, Ministerul Energiei trebuie sa stabileasca anual cotele de tranzactionare pe bursa.
Deputatul Virgil Popescu: Comisia Europeana va declansa o procedura de infringement in sectorul energic impotriva Romaniei, in urmatoarea saptamana Comisia Europeana va declansa in maximum o saptamana o procedura de infringement impotriva Romaniei in sectorul energetic, a afirmat, marti, deputatul PNL Virgil Popescu, in cadrul discutiilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament pentru avizarea bugetului Ministerului Economiei pentru 2018, informeaza Agerpres.
Romgaz a incheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea cu minim 227 milioane lei a centralei Iernut, din Planul National de Investitii Compania producatoare de gaze Romgaz a incheiat pe 7 decembrie 2017 un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea centralei de la Iernut, potrivit unui raport al companiei transmis bursei. Finantarea este nerambursabila si se acorda din contul Planul National de Investitii (PNI), pentru perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020. Valoarea estimata a finantarii este de minim 227,2 milioane lei si de maxim 320,9 milioane lei.
Reactorul 2 de la centrala din Cernavoda a fost resincronizat duminica la Sistemul Energetic National Producatorul de energie Nuclearelectrica a anuntat ca Unitatea 2 a centralei din Cernavoda a fost resincronizata duminica dimineata la Sistemul Energetic National, urmand sa atinga puterea nominala in aceeasi zi.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi