ENERGIE
Recomandări ale Comisiei Europene pentru România: Energia regenerabilă să reprezinte cel puțin 34% din consum, iar subvențiile energetice să fie eliminate treptat Comisia Europeană a făcut 10 recomandări României în ceea ce privește domeniul energetic, potrivit planului național integrat privind energia și clima al României pentru perioada 2021-2030, publicat pe 18 iunie. Printre altele, Comisia Europeană recomandă creșterea până la cel puțin 34% a ponderii energiei din surse regenerabile, până în 2030. Aceasta în condițiile în care România a propus o pondere de doar 27,9% în consumul final brut de energie.
Robert Tudorache a fost demis din funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei Iulian Robert Tudorache (ALDE) a fost schimbat din funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei, potrivit unei decizii semnate de premierul Viorica Dăncilă, apărută vineri în Monitorul Oficial. Motivul ar fi rezultatul foarte slab obținut în Argeș de către ALDE, sub 5%, Tudorache fiind șeful filialei Pitești.
Consiliul Concurenței: Racordarea la energia electrică poate fi mai ieftină, dacă beneficiarul își alege singur prestatorul lucrărilor Cei care își aleg singuri firma care să le realizeze lucrările de racordare la rețeaua electrică plătesc mai puțin pentru aceste servicii, în comparație cu cei care acceptă tariful inițial propus de operatorul de distribuție, este una dintre concluziile analizei preliminare derulate de Consiliul Concurenței pe această piață.
Guvernul a aprobat Memorandumul privind finanțarea instalării unor stații de încărcare a mașinilor electrice Guvernul a aprobat miercuri memorandumul privind schema de ajutor de stat, de 250 de milioane de lei, pentru instalarea acestor stații de încărcare, pe șoselele din România și în orașe. Ministerul Mediului estimează că în toamnă va fi lansată sesiunea de finanțare pentru acest nou program, potrivit unui comunicat de presă.
Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat, de 250 milioane lei, pentru instalarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice Instalarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice nu s-a dovedit a fi o activitate economică profitabilă, având în vedere că, la momentul de față, doar 1.200 de vehicule electrice sunt înmatriculate în România (conform Registrului Auto Român), se arată într-un document guvernamental. De aceea, Guvernul vrea să aprobe, în ședința de miercuri, un memorandum privind o schemă de sprijin de 250 de milioane de lei pentru instalarea acestor stații de încărcare, pe șoselele din România și în orașe. UPDATE Memorandumul a fost aprobat miercuri de Guvern.
Transelectrica spune că a demarat procedurile pentru dezvoltarea rețelei electrice în jurul Bucureștiului/ Pentru început a cerut un studiu Compania națională de transport a energiei a anunțat demararea procedurilor pentru închiderea inelului de 400 kV al Bucureștiului, prin construirea unei stații electrice de transformare noi în zona de nord-est a Capitalei, mai exact în zona localităților Otopeni, Tunari sau Voluntari. Deocamdată, se află doar în stadiul lansării unei licitații pentru un studiu de 143 mii lei. Vezi caietul de sarcini.
Transgaz, victorie în fața acționarilor: A fost aprobat dividendul mai mic, cu obligația de a face investiții Acționarii Transgaz au aprobat, în ședința de joi, propunerea reprezentanților companiei ca din profitul net de 495,6 milioane de lei obținut în 2018, să fie distribuită, sub formă de dividende, doar suma de 255 milioane lei. Acționarii au cedat în fața managementului companiei și nu au mai cerut ca profitul să fie distribuit în proporție de 90%, cu o valoare a dividendului de așa cum intenționau inițial. Este pentru prima oară în ultimii trei ani, de când statul obligă societățile de stat să repartizeze minim 90% din profit, când acționarii înțeleg că investițiile sunt importante.
Situație dezastruoasă la Complexul Energetic Oltenia: Pierdere-peste un miliard de lei, continuarea activității- incertă, Guvernul a închis ochii Niciodată Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu peste 13.000 de angajați, nu s-a aflat într-o situație mai grea decât acum. Conducerea companiei a încercat pe cât posibil să amâne publicarea cifrelor care anunță dezastrul. Un document oficial arată că există un risc ridicat privind onorarea obligațiilor pe termen scurt și că există o "incertitudine semnificativă" privind capacitatea companiei de a-și continua activitatea.
Klaus Iohannis: BRUA - unul dintre paşii pentru ca România să ajungă furnizor de securitate regională Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, miercuri, importanţa implementării efective a proiectelor demarate la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări care a avut loc anul trecut la Bucureşti şi a indicat că gazoductul BRUA ar putea fi unul dintre paşii prin care România poate deveni furnizor de securitate regională în regiune.
VIDEO Cum arată si ce este casa pasivă - locuința cu facturi mici și confort ridicat/ Inginerul Marius Șoflete: ”Orice apartament poate fi transformat într-o locuință pasivă/ Experiența unei familii din Otopeni care a construit o astfel de casă În ultimii ani, sunt tot mai mulți români care îți doresc o casă pasivă, cu facturi mici la energie și un grad ridicat de confort. ”Este mai scumpă cu cel puțin 30 % decât o casă normală. Sunt doar patru astfel de case certificate la noi în țară iar acest lucru arată o reticență a noastră, ca nație” - susține inginerul Marius Șolfete, proiectant specializat în case pasive. Într-un interviu pentru HotNews, el a explicat exact care sunt costurile de construcție și cum se poate transforma o locuință mai veche (inclusiv un apartament de bloc) într-o casă pasivă. În articol puteți citi experiența Mihaelei și a lui Costin, doi tineri care au construit, recent, o casă pasivă în apropiere de București.
Bill Gates și UE au făcut fondul de 100 milioane Euro pentru energie eco Antreprenorii europeni din domeniul energiei regenerabile vor ave ala dispoziție un fond de investiții de 100 de milioane de euro, constituit miercuri de Uniunea Europeană și o organizație condusă de miliardarul Bill Gates, fondator al Microsoft.
Ghidul Prosumatorului: Cum poți deveni producător și consumator de energie în același timp EnergiaTa, o comunitate de prosumatori (producător și consumator de energie), a lansat Ghidul Prosumatorului, care conține informații despre cum poate o persoană să producă energie electrică pentru propriul consum, dar și pentru vânzarea cantităților excedente. De la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice.
Prețul petrolului, cea mai mare corecție din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale chino-americane Prețul petrolului suferea joi cea mai puternică corecție din acest an, pe fondul tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite și al majorării rezervelor Statelor Unite, scrie AFP.
OMV Petrom începe dezafectarea primei platforme de foraj marin din România OMV Petrom începe demersurile pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicătoare Gloria ajunsă la limita duratei de viață după 40 de ani de utilizare. Este un proces complex, care se va desfășura pentru prima oară în România, informează OMV Petrom. GSP Offshore, o companie românească, a câștigat licitația pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro.
Asociația Română pentru Energie Eoliana propune reconversia a 5.000 de mineri în industria regenerabilă Industria eoliană, prin Asociația Română pentru Energie Eoliana (RWEA), propune un proiect privind pregătirea și reconversia profesională pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cărbune. RWEA, împreuna cu companiile din cadrul său cum ar fi Monsson - RESS și CEZ Romania, Ministerul Energiei și Universitatea din Petroșani, au în plan deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului.
Ce va face România dacă Rusia va sista tranzitul de gaze prin Ucraina? Ministerul Energiei: Vor fi repornite sondele nerentabile România ar bâjbâi după soluții de moment în eventualitatea în care Rusia ar opri, începând cu 1 ianuarie 2020, livrările de gaze prin Ucraina, așa cum amenință. Practic, autoritățile române nu sunt pregătite pentru o astfel de situație. Cel puțin așa reiese din răspunsul primit de Cristină Prună, deputat USR, în urma unei întrebări adresate, pe acestă temă, Ministerului Energiei.
Ministrul energiei nu este deranjat de scumpirea gazelor pentru industrie și de creșterea importurilor: Nu văd problema Scumpirea gazelor pentru industrie și creșterea importurilor nu reprezintă o problemă din punctul de vedere al ministrului energiei, Anton Anton. Reamintim că Executivul a fost avertizat în mai multe rânduri asupra consecințelor negative pe care le va avea controversata OUG 114/2018. Două dintre aceste efecte negative sunt scumpirea gazelor pe piața liberă pentru consumatorii non-casnici și importuri mai mari din Rusia.
Transgaz a actualizat planul de dezvoltare: Printre priorități apare gazoductul Eastring, promovat de Slovacia, care va lega UE de Turcia Transgaz, transportatorul național de gaze, a completat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gaze naturale 2018-2027, așa cum i-a cerut acționarul majoritar Ministerul Economiei. Interesant este că printre proiectele prioritare apare Eastring, un gazoduct cu capacitate anuală de 40 miliarde metri cubi, promovat intens de Slovacia, și care ar presupune costuri uriașe, peste 1,6 miliarde de euro doar partea României.
Antonio Tajani: Trebuie să fim atenți la cei care vor să preia controlul asupra infrastructurii energetice din UE Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, consideră că Europa trebuie să fie atentă la cei care vor să preia controlul asupra infrastructurii vitale din Uniunea Europană, mai ales în domeniul energetic. "Este important să nu riscăm să cedăm controlul unora care au alte interese decât noi", a declarat luni, la Florența, Antonio Tajani, potrivit Agerpres.
Complexul Energetic Hunedoara va înregistra în acest an pierderi de 397 de milioane de lei Complexul Energetic Hunedoara va înregistra, conform proiectului de buget pus în dezbatere de Ministerul Energiei, în acest an, pierderi de 397 de milioane de lei, cu 34% sub pierderea de anul trecut, de 607 milioane lei.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version