ENERGIE
Consiliul Concurenței investigează Delgaz Grid SA, firmă din grupul E.ON România, pentru un posibil abuz de poziție dominantă Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Delgaz Grid SA, companie membră a grupului E.ON România, se arată într-un comunicat al autorității de conncurență. Aceasta susține că firma ar fi aplicat un tratament diferenţiat în relaţia cu operatorii autorizaţi să efectueze verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.
​Arabia Saudită își va reduce în ianuarie producția de petrol cu 10% Arabia Saudită va reduce în ianuarie exporturile de petrol cu 10% în raport cu noiembrie, pentru a stabiliza prețurile, a anunțat miercuri ministrul Energiei din regat, citat de AFP.
Energia eoliană a asigurat vineri 20% din consumul de electricitate din România Energia eoliană a asigurat vineri 20% din consumul de electricitate, ceea ce plasează România pe locul 4 în Europa, după Danemarca (81% din consum), Germania (37%) și Austria (23% din consum), transmite Mediafax.
Exporturile de gaze rusești spre Europa, un nou record în 2018 Exporturile de gaze rusești spre Europa au atins un nou record în 2018 în ciuda tensiunilor diplomatice și a intenției declarate a Uniunii Europene (UE) de a-și reduce dependența față de Rusia, scrie AFP.
ANALIZĂ Cum vor pierde și vor falimenta companii energetice de stat din cauza deciziilor luate de Guvernul Dăncilă Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, și Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, au anunțat că OUG privind suprataxarea mediului de afaceri cuprinde și o schemă financiară care va lovi, practic, în tot sectorul energetic, în toate companiile din România, indiferent că sunt private sau de stat. Sunt companii care au deja pierderi mari, iar această schemă nu face altceva decât să le bage direct în faliment. Vezi în text explicațiile.
SUA: Cetățean chinez acuzat de furt de secrete comerciale Departamentul de Justiție al SUA a declarat vineri că un cetățean chinez a fost arestat pentru furt de secrete comerciale de la o companie petrolieră din S.U.A., angajatorul său, în legătură cu un produs în valoare de peste 1 miliard de dolari, relatează Reuters.
Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și curent și a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și la energie pentru consumatorii casnici și industriali, la acesția fin urmă fiind vorba de un mix „între prețul de 68 de lei, prețul de cost și prețul de înmagazinare”, a declarat Darius Vâlcov, la finalul ședinței de Guvern în care s-a adoptat ordonanța noilor taxe.
Liviu Dragnea a atacat OMV Petrom pentru că vorbește de reducerea producției de gaze/ Director în companie, chiar la divizia producție, este soțul Vioricăi Dăncilă Șeful PSD Liviu Dragnea a atacat joi companiile care au criticat ordonanța de urgență privind supra-taxarea mediului privat. Dragnea a spus și un nume de companie: OMV Petrom. "Am văzut OMV Petrom care voalat amenința statul român că va diminua producția de gaze. Cu tot respectul, să înceteze oricine să mai amenințe statul român", a spus Dragnea. Culmea ironiei este că director la Divizia Explorare și Producție din cadrul companiei este chiar soțul premierului Viorica Dăncilă.
Ministerul Energiei transmite un comunicat în defavoarea sectorului pe care ar trebui să îl reprezinte: Plafonarea prețurilor este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecția populației Ministerul Energiei a transmis presei un comunicat care pare a fi mai degrabă scris de Ministerul Protecției Sociale. Practic, Ministerul Energiei este de acord cu reducerea și plafonarea prețului la gaze naturale, măsuri care ar afecta în mod dramatic companiile energetice și care ar avea efecte puternic negative în întreaga economie. Ministerul Energiei consideră că în acest fel este protejată populația.
Companiile petroliere despre ordonanța de la Finanțe: Vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) spune că intenția Ministerului de Finanţe de a plafona prețul de vânzare al gazelor din producția internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022, va avea efecte mai ales asupra producătorilor mici, potrivit unui comunicat al organizației. Vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a îşi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari, se precizează în comunicat.
Reacție fără precedent a OMV Petrom: Este pusă în pericol securitatea energetică/ Producția de gaze va scădea în mod abrupt, iar importurile, semnificativ mai scumpe, vor crește Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de Ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor, arată compania OMV Petrom printr-un comunicat de presă. Potrivit OMV Petrom, măsurile vor arunca România înapoi cu 10 ani. Este o reacție fără precedent a companiei. Până acum, reacțiile OMV Petrom legate de diferite acțiuni ale statului erau mult mai slabe, chiar dacă era afectată compania, iar uneori lipseau. Vezi ce spune compania.
Furnizorii de energie despre ordonanța de la Finanțe: Apariția proiectului de OUG a dus la o creștere a prețului energiei electrice cu 14% într-o singură zi Apariția proiectului de OUG privind fiscalitatea a determinat într-o singură zi creșterea prețului energiei electrice cu 14%, astfel România devenind cea mai scumpă piață din Uniunea Europeana, anunță Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) printr-un comunicat de presă. Vezi analiza asociației asupra efectelor pe care le va avea ordonanța în domeniul energiei electrice, precum dispatiția unor furnizori, pierderea unor locuri de muncă, pierderea unor venituri la bugetul de stat și scăderea competiției pe piață.
ANALIZĂ Cum distruge Guvernul afacerile din energie prin controlul prețurilor, măsură specifică țărilor comuniste Proiectul Ministerului Finanțelor privind regimul fiscal care va fi aplicat din 2019 cuprinde și articole prin care se instituie controlul statului asupra prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Intervenția statului pe piața liberă este o măsură specifică statelor comuniste și în totală contradicție cu principiile unei economii de piață și a liberei concurențe. Companiile, chiar și cele de stat, vor fi puternic afectate, iar consecințele la nivelul întregii economii pot fi cu adevărat dramatice. Vezi cum este încălcată legislația.
Iohannis a promulgat legea privind condițiile de introducere pe piața a benzinei și motorinei Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea legii privind stabilirea condițiilor de introducere pe piață a benzinei și motorinei, respectiv de introducere a unui mecanism de monitorizare și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Mediafax.
Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă 50 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA. Această tranzacție este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker", potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Noi tarife de distribuție a energiei electrice/ Operatorii, obligați să facă investiții mai mari și să-și reducă profiturile Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat vineri noi tarife reglementate pentru distribuția de energie electrică. Tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creștere de 0,74% la nivelul întregii ţări, valoare care include și rata inflației de 3,82%. Vezi ce spune ANRE despre distribuitori și care va fi impactul asupra facturii la consumatorul casnic mediu.
​Document Curtea de Conturi consideră că foștii șefi ai Nuclearelectrica au primit ilegal 2,1 milioane de lei/ Compania se va îndrepta împotriva acționarilor, administratorilor și directorilor Acționarii Nuclearelectrica urmează să discute pe 4 ianuarie 2019 un raport de analiză a unor măsuri dispuse de Curtea de Conturi cu privire la presupuse sume încasate ilegal de fosta conducere a companiei. Curtea de Conturi a constatat că în perioada 2015-2017, membrii Consiliului de Administrație și directorii cu mandat ar fi fost plătiți cu 2,1 milioane de lei în plus față de cât ar fi trebuit.
SUA au devenit exportator net de petrol, pentru prima oară în ultimii 75 de ani America a devenit săptămâna trecut exportator net de petrol, după 75 de ani de continuă dependență de țițeiul extern și marcând - chiar dacă pentru scurt timp - o mișcare pivotală spre ceea ce președintele Donald Trump a numit "independența energetică", scrie Bloomberg.
Declarație dură a ministrului saudit al Petrolului la adresa SUA: Washingtonul nu este în poziția să ne spună ce trebuie să facem Statele Unite nu sunt "în poziția" de a dicta conduita OPEC, a declarat joi ministrul saudit al Energiei, după ce președintele american a cerut cartelului să renunțe la reducerea producției pentru a susține cotația barilului, scrie AFP.
Producătorii de energie regenerabilă critică politicile Ministerului Energiei: În timp ce UE nu concepe viitorul fără energie regenerabilă, România face un pas înapoi PATRES - Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România își exprimă îngrijorarea față de deciziile autorităților române cu privire la viitorul energiei din surse regenerabile în România. Conform Strategiei pe termen lung de decarbonare a economiei UE până în 2050, statele europene vor trebui să renunțe complet la combustibili fosili în generarea de energie și să se bazeze, în proporție de 80%, pe energie regenerabilă. România procedează invers: subvenționează în continuare cărbunele și propune ținte sub cele ale UE pentru energia regenerabilă, potrivit asociației.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version