ENERGIE
Prețul unui baril de țiței WTI a crescut cu peste 4 dolari Prețul unui baril West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în iunie a recâștigat miercuri peste 4 dolari, un salt de peste 40%, pe o piață supusă unei volatilități semnificative, potrivit AFP. Ziua de luni a reprezentat un șocpentru industria petrolului, pentru prima dată în istorie barilul fiind tranzacționat la valori negative în Statele Unite ale Americii.
Petrol: Prețul barilului WTI revine în teritoriul pozitiv, dar contractele pentru livrările în iunie cad cu 43% Barilul de petrol cotat la New York pentru livrările în mai a revenit deasupra pragului de zero, a doua zi după o cădere istorică, dar barilul pentru livrările din iunie a suferit o cădere enormă, de 43%, scrie AFP.
Ministrul Economiei, despre efectele în România ale crizei petrolului american Prăbușirea prețului petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, spune ministrul Economiei, Virgil Popescu. El mai afirmă că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.
Prețul petrolului american atinge cel mai mic nivel din ultimii 21 ani Prețul petrolului american a scăzut la cel mai jos nivel din 1999, pe fondul reducerii cererii. Preţul barilului de West Texas Intermediate (WTI), referința pentru SUA, a scăzut cu 14%, ajungând la 15,65 dolari în Asia, transmite BBC.
Motivul pentru care a fost suspendat procesul de vânzare de către CEZ a activelor din România: Banii Ordonanța militară 8 din 9 aprilie a surprins actorii de pe piața energiei. Conține un articol care îi blochează pe cehii de la CEZ de a vinde activele din România. Acum în aprilie ar fi trebuit să primească ofertele angajante. De ce ar opri statul un proces în derulare de vânzare a unor active? Potrivit informațiilor HotNews.ro, motivul este simplu: valoarea companiei este una acum, dar dacă va începe o criză economică puternică, ar putea fi alta, mai mică.
Exclusiv Companiile energetice, obligate să facă investiții pentru a relansa economia după criza sanitară- Ordin de ministru Fiecare companie energetică aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri va fi obligată să adopte până pe 15 iunie 2020 un plan de investiții pe următorii cinci ani, se arată într-un ordin semnat de ministrul Virgil Popescu, obținut de HotNews.ro. Dacă strategiile de investiții nu sunt realizate sau adoptate, managerii companiilor pot plăti cu funcția. Unele dintre companiile energetice de stat au profituri foarte mari, însă lipsesc investițiile. Contactat de HotNews.ro, ministrul Virgil Popescu a spus că vrea să știe cu ce se ocupă Hidroelectrica sau Romgaz.
Noul decret privind starea de urgență: Statul va putea interveni pentru reducerea prețului la energie și gaze Una dintre noutățile decretului privind prelungirea situației de urgență este o prevedere care permite Guvernului să intervină astfel încât facturile la energie electrică și gaze naturale să scadă. "În situația în care se constată o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte parțial sau integral în prețul final de la nivelul consumatorilor", scrie în decret.
CEZ donează alimente de bază pentru bătrânii din Oltenia și parțial Muntenia Grupul CEZ în România donează 795.152 lei comunităţii locale care se vor transforma în alimente de bază pentru bătrânii din Oltenia şi parţial Muntenia, prin colaborarea cu Crucea Roşie filialele Argeș, Gorj, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Olt și Teleorman, dar și în echipamente de protecţie pentru personalul medical din toate cele 9 judeţe în care compania îşi desfăşoară activitatea, în parteneriat cu Unifarm.
Resursele de energie primară au început să scadă dinainte de criza din sănătate Producătorii de energie electrică, petrol și gaze naturale și-au redus mult producția începând cu luna martie, de când au început să fie aplicate măsuri de distanțare socială, pe fondul unei scăderi bruște a consumului. Încă nu au apărut cifre oficiale legate de aceste scăderi, însă Institutul Național de Statistică le-a făcut publice pe cele din primele două luni ale anului. Încă de atunci au început să fie observate scăderi în anumite zone, motivele neavând legătură cu criza din sănătate.
13.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia intră în șomaj tehnic. Ei vor primi însă prime de Paște Aproximativ 13.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia sunt trimişi în şomaj tehnic. Decizia a fost luată din cauza vânzărilor slabe de energie și a coronavirusului. Cu toate acestea, salariații primesc prime de Paști.
Ordonanța militară 8 suspendă procesul de vânzare de către CEZ a activelor din România Ordonanța militară 8 conține un articol care prevede că vânzarea/cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora, este suspendată pe perioada stării de urgență. Într-o astfel de situație se află cehii de la CEZ care sunt în plin proces de vânzare a activelor din România.
Companiile din domeniul gazelor propun autorităților ca pentru recuperarea economică să modifice urgent Legea Offshore Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) solicită guvernului consultări în vederea prioritizării proiectelor menite să sprijine în mod real redresarea economică, recuperarea pe termen mediu și lung și stimularea investițiilor private prin condiții fiscale competitive. Federația propune recuperare economică prin proiecte la scară largă - Marea Neagră și nevoia urgentă de a modifica legea offshore în vederea clarificării clauzei de stabilitate, definirea unor termeni fiscali competitivi și crearea condițiilor de piață liberă.
Soarta pieței petrolului, decisă astăzi/ Producția de petrol ar putea fi redusă drastic Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alte state mari producătoare care nu fac parte din organizație vor dicuta joi, într-o conferință excepțională despre posibilitatea reducerii semnificative a producției, pentru a evita prăbușirea totală a prețurilor. Reuniunea este organizată la cererea preşedintelui american Donald Trump, care a vorbit săptămâna trecută de o reducere a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi.
Republicanii americani amenință Arabia Saudită să reducă producția de petrol Aproape 50 de aleși republicani din Camera Reprezentanților a Statelor Unite i-au transmis prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, că va fi pusă în pericol cooperarea economică și militară dintre Washington și Riad dacă regatul saudit nu va ajuta la stabilizarea prețului petrolului prin scăderea producției.
Ordin cu miză de sute de milioane de lei: Transgaz ar urma să controleze toți banii, firmele și lucrările de racordare la sistemul de transport al gazelor Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care vizează racordarea la sistemul de transport al gazelor, o afacere de sute de milioane de lei anual, ar putea fi aprobat joi în Comitetul de Reglementare, potrivit informațiilor HotNews.ro. Pe scurt, ordinul schimbă lucrurile în așa fel încât Transgaz să poată controla toți banii care circulă în zona privată pentru racordarea la sistem.
Prețul gazelor naturale ar putea scădea până la nivelul din 2008- Asociația Energia Inteligentă Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020, a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Pe fondul prelungirii Stării de Urgență și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, prețul gazelor tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară, nivelul de preț, în monedă națională, cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008.
Simptomul crizei sectorului petrolului: Barilul american Wyoming Asphalt Sour a intrat în teritoriul negativ În fața dezechilibrului generat de o cerere în bernă și de o ofertă supraabundentă, unele tipuri de petrol se tranzacționează mult sub cotațiile de referință iar unele au trecut chiar în teritoriul negativ, scrie AFP.
Hidroelectrica sponsorizează cu peste 10 milioane de lei șapte spitale din România Acționariatul Hidroelectrica a aprobat, luni, în cadrul unei ședințe extraordinare, sponsorizarea unui număr de șapte instituții medicale, cu unități de primiri urgențe, cu suma totală de 10.033.000 lei. Decizia a fost luată ca urmare a situației de risc excepțional pentru sănătatea publică generată de răspândirea noului coronavirus, și în contextul creșterii constante a numărului confirmat de persoane infectate pe teritoriul României, arată Hidroelectrica. Vezi ce spitale sponsorizează.
Asociația Energia Inteligentă: Plafonarea prețului gazelor, o decizie populistă care favorizează importatorii și furnizorii, nu consumatorii Plafonarea prețului gazelor naturale, alături de prețurile celorlalte utilități, măsură luată recent de Guvern, favorizează importatorii și furnizorii de gaze și afectează consumatorii. Mii de consumatori sunt în situația în care riscă din cauza acestei intervenții a statului să achite prețuri mai mari pentru gazele naturale decât dacă prețurile ar fi fost lăsate libere să-și continue trendul de scădere, susține Asociația Energia Inteligentă.
Transelectrica a finalizat lucrările de supraînălțare a liniilor electrice din zona Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA anunță finalizarea lucrării de realizare a condițiilor de coexistență între liniile electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și obiectivul de infrastructură rutieră Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu. Liniile electrice aeriene aparțin atât Transelectrica SA, cât și operatorului de distribuție E-Distribuție Muntenia SA.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by