ENERGIE
Directorul general al Transgaz: Lucrările pentru proiectul BRUA vor fi finalizate la termen, până pe 31 decembrie 2019 Lucrările la gazoductul BRUA, faza 1, vor finalizate la termen, până pe 31 decembrie 2019, a declarat vineri directorul general al Transgaz, Ion Sterian, aflat în aceste zile la Reuniunea Ministerială de la Sofia a CESEC – Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group. Ion Sterian a mai spus că proiectul BRUA are toate fondurile necesare.
Şeful Gazprom spune că SUA nu vor depăşi Rusia la livrările de gaze spre Europa Gazele naturale livrate din Rusia spre Europa vor fi întotdeauna mai ieftine decât gazele naturale lichefiate importante din SUA, astfel că Statele Unite nu vor putea ajunge din urmă sau devansa Rusia când vine vorba de livrările de gaze spre piaţa europeană, a declarat vineri directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, conform agenției ruse Itar Tass, citează Agerpres.
Comisarul european pentru energie, despre BRUA: Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve / Ministrul Energiei: Este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel cu lucrările la gazoduct Ministrul Energiei Anton Anton consideră că "este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct". La rândul său, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete speră "ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit". Declarațiile au fost făcute la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC. Reamintim că zilele trecute, reprezentanți ai Ungariei au lansat mesaje provocatoare legate de producția de gaze din Marea Neagră și de interconectarea prin conducta BRUA.
Ministrul de externe ungar acuză România, de la Washington, că periclitează siguranța energetică din regiune Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării  reversibilității fluxurilor de gaz. Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația, potrivit Agerpres care citează MTI. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să se menţină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022. Declarațiile au fost făcute miercuri, cu ocazia unei vizite la Washington.
Lucian Bode, deputat PNL, despre declarațiile provocatoare ale șefului transportatorului de gaze din Ungaria: Solicit public intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial ungar Deputatul liberal Lucian Bode consideră că declarațiile șefului FGSZ, transporatorului de gaze din Ungaria, făcute miercuri la București, "sunt nepermise nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA". Lucian Bode solicită și "intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene".
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, despre declarațiile provocatoare ale șefului transportatorului de gaze din Ungaria: Un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, consideră că declarațiile șefului FGSZ, transporatorului de gaze din Ungaria, făcute miercuri la București, sunt "un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut, coroborate cu multe încălcări ale spiritulului și literei legislației europene în declarații". Reamintim că șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat miercuri mesaje provocatoare și tendențioase referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA.
Declarații provocatoare ale șefului FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, făcute chiar la București: Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? / V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari O conferință de presă mai puțin obișnuită a avut loc miercuri la București, aceasta fiind organizată de FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria. Important de menționat este că la această conferință nu a participat niciun oficial român, nici măcar din partea transportatorului român de gaze Transgaz, în condițiile în care acesta este partener cu FGSZ în proiectul BRUA. În acest context, șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat mesaje provocatoare referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Reamintim că anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, despre declarațiile provocatoare ale șefului transportatorului de gaze din Ungaria: Un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut
Dezbaterile pe legea privind operațiunile petroliere offshore au fost amânate pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) va primi votul final în Camera Deputaților abia în sesiunea extraordinară a Parlamentului. Legea ar fi trebuit să intre marți în dezbaterile finale în comisia pentru industrii și apoi în plenul Camerei Deputaților. În cele din urmă, discuțiile pe textul legii au fost amânate pentru săptămâna viitoare când va avea loc sesiunea extraordinară.
VIDEO Ministrul Energiei: România are datele necesare pentru a deveni un hub regional de gaze naturale / Fiecare țară din regiune vrea să fie un hăbuleț Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat marți că România are toate datele necesare pentru a deveni un hub regional de gaze naturale, dacă se demarează acum acțiunile necesare în acest scop, scrie profit.ro, care notează și o „inovație lingvistică” a ministrului - termenul "hăbuleț".
Schimbări în Directoratul OMV Petrom: Radu-Sorin Căprău este noul responsabil de Downstream Oil Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom l-a numit vineri pe Radu-Sorin Căprău, 43 de ani, în funcția de membru al Directoratului, responsabil pentru Downstream Oil. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul lui Neil Anthony Morgan, până în data de 16 aprilie 2019. Radu-Sorin Căprău a acceptat numirea și va prelua poziția începând cu data de 1 octombrie 2018, informează OMV Petrom.
Legea privind operațiunile petroliere offshore: Documente ale Ministerului Energiei arată că două dintre articole încalcă legislația europeană și ar putea duce la infringement Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore), aflată acum pe ultima sută de metri în Parlament, conține două articole controversate, care ar putea duce la declanșarea unor proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, fapt subliniat în două adrese trimise de Ministerul Energiei către comisia de industrii din Camera Deputaților. Potrivit celor două adrese obținute de HotNews.ro, cele două articole "constituie un obstacol în calea liberei circulații a mărfurilor și un mijloc de constrângere arbitrară în privința selectării angajaților necesari derulării acordurilor petroliere offshore". Cu toate acestea, președintele comisiei, Iulian Iancu, insistă ca prevederile acestor articole să fie impuse, într-un fel sau altul, companiilor petroliere care operează în Marea Neagră.
Rompetrol anunță investiții în extinderea rețelei de benzinării și construcția unei centrale energetice pe platforma Petromidia Președintele directoratului KazMunayGas, Sauat Mynbayev, s-a întâlnit marți, la București, cu ministrul energiei, Anton Anton. KazMunayGas (KMG) este unicul acționar al KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group. Cu această ocazie, reprezentanții KMGI anunță că au identificat deja cel puțin două proiecte majore care pot fi dezvoltate în perioada următoare în România. Acestea se referă la extinderea rețelei de benzinării pe piața locală și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, se arată într-un comunicat al KMGI.
Legea privind operațiunile petroliere offshore: Discuțiile în Parlament s-au impotmolit la capitolul fiscalitate / Dezbaterile vor fi reluate săptămâna viitoare Deputații din comisia pentru industrii nu au reușit să finalizeze marți dezbaterile pe Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore), discuțiile fiind amânate pentru luni (la nivel de raportori) și marți (pentru raportul final). Deputații nu au reușit să se pună de acord cu operatorii din Marea Neagră în legătură cu regimul fiscal. De asemenea, discuțiile s-au impotmolit la articolele legate de obligațiile ca operatorii să achiziționeze bunuri și servicii de la companii deținute în proporție de peste 25% de români și să aibă angajați cel puțin o pătrime români din numărul total de salariați.
Discuțiile în Parlament pe Legea privind operațiunile petroliere offshore se prelungesc: Deputații mai au de stabilit regimul fiscal pentru gazele din Marea Neagră Deputații din comisia pentru industrii au discutat luni mai multe articole din Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore). Însă, discuțiile asupra unui capitol esențial din lege, cel referitor la modul în care vor fi taxată producția de gaze din Marea Neagră, au fost amânate pentru marți, urmând ca votul final în plenul Camerei Deputaților să fie dat săptămâna viitoare. În ceea ce privește partea mai tehnică din lege, cea legată de autorizațiile de construire, deputații au convenit luni scutirea operatorilor de la obligația de a obține planurile urbanistice zonale pentru lucrările subterane până la terminalele de coastă. Într-un fel, s-a revenit la forma trimisă inițial de Guvern în Parlament, care apoi a fost modificată de Senat.
Un nou director la Romgaz: Adrian Volintiru, fost șef în mai multe companii private sau de stat Consiliul de Administrație al Romgaz a decis joi numirea lui Adrian Volintiru în funcția de director general interimar al companiei, pe o perioadă de 4 luni, în locul lui Corin Cindrea, care, la rândul său, a fost interimar. De circa jumătate de an, Romgaz, la fel ca majoritatea companiilor de stat, este condusă de manageri interimari, în condițiile în care sunt blocate procedurile de selecție în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Noul director general al Romgaz a deținut funcții de conducere la mai multe companii, atât de stat, cât și private.
Ministrul ungar de externe: Gazele românești din Marea Neagră ar putea asigura jumătate din consumul Ungariei Gazele naturale extrase din Marea Neagră ar putea asigura din 2022 jumătate din necesarul de consum al Ungariei, care este în prezent circa 10 miliarde de metri cubi pe an, a declarat recent ministrul pentru Afaceri Externe și Comerț de la Budapesta, Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria.
Zece producători de energie fotovoltaică au dat în judecată statul român la ICSID Washington din cauza reducerii certificatelor verzi Zece producători de energie fotovoltaică au depus o cerere de arbitraj împotriva României, la Centrul internațional de soluționare a litigiilor în materie de investiții (ICSID) din Washington, acuzând pierderi din cauza reducerii în 2013 a schemei de sprijin prin certificate verzi, scrie Business Review. Cererea a fost depusă pe 12 iunie 2018.
UPDATE Deputații nu mai amână implementarea sistemului de contorizare inteligentă a energiei cu 12 ani, ci "doar" cu 8 ani Deputații din comisia pentru industrii au decis să nu mai amâne implementarea pe scară largă a sistemelor de contorizare inteligentă a consumului de energie până în 2032, ci "doar" până în 2028. În acest sens, au avizat marți câteva amendamente la o inițiativă legislativă, aflată pe ultima sută de metri, de modificare a Legii energiei 123/2012. Inițiativa legislativă avea în vedere, inițial, o amânare de 12 ani, în condițiile în care Legea actuală prevede că 80% dintre consumatori ar trebui să beneficieze de contorizare inteligentă până în 2020. UPDATE Legea a fost aprobată miercuri în plenul Camerei Deputaților.
UPDATE Legea energiei a fost schimbată radical: Minim 50% din tranzacțiile cu gaze din România vor avea loc pe bursă, existând riscul reactivării unei proceduri de infringement Deputații din comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), au dezbătut marți mai multe amendamente apărute peste noapte, care modifică radical Legea energiei 123/2012. Unul dintre amendamente prevede că de la 1 ianuarie 2019, minim 50% din cantitățile de gaze contractate într-un an vor fi tranzacționate pe bursă. Însă, nu este cert că va rămâne această cotă, fiindcă un alt amendament arată că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va avea posibilitatea să o majoreze anual cum dorește. Marea problemă este că impunerea unor astfel de obligații ar putea reactiva o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. UPDATE Legea a fost aprobată miercuri în plenul Camerei Deputaților
Grupul MET va fi al treilea furnizor de energie din România după ce va achiziționa RWE Energie Grupul energetic MET a anunțat luni achiziționarea companiei RWE Energie (RWEE) România, deţinută de către Innogy. Prin combinarea celor două portofolii, MET va ajunge la o cotă pe piața de furnzare a energiei de aproape 10%, a treia poziție pe piața concurenţială de energie din România, cu un total de circa 5000 de puncte de consum, se arată într-un comunicat al MET.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version