ENERGIE
Electrica a achiziționat, printr-o companie de distribuție, contoare inteligente chinezești neconforme Punerea pe piață a unui contor de energie electrică fabricat de o companie chineză nu este în conformitate cu prevederile legale, se arată într-un punct de vedere transmis, luna trecută, de Biroul Român de Metrologie Legală către Distribuție Energie Electrică Romania, compania de distribuție a Electrica. De ce a fost nevoie de acest punct de vedere? Anul trecut au fost achiziționate contoare electrice trifazate fabricate de Ningbo Sanxing Smart Electric Co Ltd China. Biroul Român de Metrologie Legală, direcția regională Cluj-Napoca, a constatat că acestea nu sunt conforme. Ce spune Electrica la solicitarea HotNews.ro? Că este o interpretare greșită a DRML Cluj-Napoca, iar potrivit declarațiilor producătorului, acel tip de contor trifazat respectă toate reglementarile UE.
PNRR ar trebui să finanțeze și dezvoltarea unui proiect de energie eoliană în Marea Neagră - Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice salută publicarea în dezbatere publică a Planului National de Redresare și Reziliența (PNRR), însă critică faptul că în forma actuală acesta nu prevede nicio suma de bani pentru liniile Transelectrica. Asociația consideră că proiectul prioritar pentru decarbonarea sectorului de producție de energie electrică este întărirea liniilor de înaltă tensiune ale Transelectrica pentru a integra mai multă energie curată precum și transparentizarea capacitații de interconectare existente. Vezi propunerile asociației.
Investițiile în transportul și distribuția energiei au depășit 1,5 miliarde lei în 2020 Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a constatat că în anul 2020 s-au efectuat investiţii totale în valoare de 1.563 milioane lei, faţă de o valoare prognozată de 1.572 milioane lei, ceea ce înseamnă o realizare de peste 99%. ANRE a permis operatorilor extinderea duratei de realizare a lucrărilor planificate în 2020 până la sfârşitul lunii octombrie 2021, având în vedere condiţiile dificile generate de pandemia de coronavirus.
Răzvan Nicolescu, propunerea statului român pentru consiliul de supraveghere al OMV Petrom, alături de Niculae Havrileț Statul român, prin Ministerul Energiei, l-a propus pe Răzvan Nicolescu pentru a face parte din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, alături de Niculae Havrileţ, căruia îi va fi reînnoit mandatul, au afirmat, vineri, pentru Agerpres, reprezentanţii companiei. Propunerea va fi votată în Adunarea Generală a Acţionarilor OMV Petrom, care va avea loc pe 27 aprilie.
De ce întârzie modificarea Legii offshore: Totul depinde de preluarea de către Romgaz a participației Exxon din Marea Neagră / În două săptămâni va fi depusă o ofertă Actul normativ de modificare a Legii offshore, care ar debloca investițiile pentru extracția gazelor din Marea Neagră, nu a fost introdus în Planul Anual de Lucru al Guvernului, deși era o prioritate încă din guvernarea Orban. Întrebat de HotNews.ro asupra acestui aspect, ministrul energiei Virgil Popescu spune că va fi o inițiativă legislativă a coaliției în Parlament. Dar când va fi promovat un astfel de proiect, în condițiile în care deja ne apropiem de luna aprilie? Potrivit informațiilor HotNews.ro totul depinde de succesul preluării de către Romgaz a participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Imediat după aceea va apărea și noua lege offshore. Care sunt disensiunile cu OMV Petrom?
[P] Energia electrică și impactul asupra mediului De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la poluarea mediului înconjurător, printre primii factori agravanți care ne vin în minte sunt autovehiculele și emisiile acestora, deșeurile care ajung în apele planetei sau defrișările care scad puterea naturii de a face față activităților poluante ale omului. În general, nu ne place să ne gândim cât de mult contribuim noi înșine la această problemă și, dacă ne gândim totuși, nu știm de unde să începem pentru a atenua efectele pe care le producem în natură.
​VIDEO Cum pot fi alese cele mai bune oferte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale - noi tutoriale ANRE Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat două noi tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să aleagă cele mai bune oferte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. Reamintim că piața gazelor a fost liberalizată complet pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021.
Noua șefă a Autorității operațiunilor petroliere din Marea Neagră și-a început mandatul de la distanță, din Franța / La sosirea în România va fi obligată să intre în carantină - UPDATE Gabriela Dan Unterseh a fost numită, la propunerea Alianței USR-PLUS, luni, 8 martie, în funcția de președinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere OffShore la Marea Neagră-ACROPO, însă până acum, aceasta nu a ajuns la sediul instituției, având domiciliul în Franța. Unterseh susține că a lucrat la domiciliu, în Franța, pentru că a aflat de numire abia în ziua numirii. Abia acum este pe drum spre România. Surse din domeniu anticipează că va fi foarte des indisponibilă ca reprezentant al ACROPO, din cauza faptului că locuiește în Franța. UPDATE Regulile din România o vor obliga să intre în carantină imediat după intrarea în țară, ceea ce înseamnă că nu se poate duce imediat la sediul ACROPO așa cum susține. Contactată de HotNews.ro, Unterseh spune că are un test negativ, ceea ce îseamnă că va sta 10 zile în carantină.
Noi reglementări pentru racordarea clienților noncasnici la rețelele electrice și de gaze naturale / Lucrările sunt finanțate de distribuitori și în final de toți consumatorii Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un pachet de ordine privind racordarea clienților noncasnici şi a prosumatorilor la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Clienții noncasnici care beneficiază de instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri finanțate de operatorii de distribuție concesionari au obligația legală de a utiliza și de a păstra destinația locului de consum pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalațiilor de racordare. Lucrările sunt finanțate de distribuitori, însă aceștia își vor recupera costurile prin facturile plătite de către toți consumatorii.
Criticile Comisiei Europene legate de restructurarea Complexului Energetic Oltenia: România nu prezintă nicio dovadă pentru asigurarea finanțării efective a planului de restructurare Comisia Europeană critică foarte dur România pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, un mamut energetic cu peste 12.000 de angajați care trebuie să renunțe la cărbune, un combustibil extrem de costisitor, în favoarea energiei mai puțin poluante. Criticile sunt cuprinse într-un document privind investigația aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenționează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia. Compania riscă plata unor penalități de aproape un miliard de euro dacă planul nu este modificat într-o formă pe care Comisia să o agreeze până la finalul lunii aprilie.
Noi reglementări ANRE: Care sunt condițiile de racordare gratuită a consumatorilor casnici la rețeua electrică sau la sistemul de gaze Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat miercuri un pachet de ordine privind racordarea clienților casnici la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Racordarea este gratuită pentru consumatorii casnici, finanțarea lucrărilor fiind asigurată de către distribuitori. Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreați de ANRE. Dar și beneficiarul își poate alege operatorul economic, însă va achita el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.
Șeful CE Oltenia: Avem nevoie de o lege pentru renunțarea la cărbune, la fel ca în Germania România are nevoie de un plan de renunțare la cărbune, care să fie aprobat prin lege, la fel ca în Germania, a declarat, marţi, Daniel Burlan, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, într-o conferinţă pe teme energetice. Burlan spune că toate ţările membre UE au planuri de închidere a capacităţilor pe cărbune în perioada următoare. Germania are ca termen 2038, iar Polonia 2040.
Compania Națională a Uraniului va intra în lichidare în perioada următoare / Stocurile de uraniu vor fi preluate de Nuclearelectrica Un nou proiect de Ordonanță de Urgență a Ministerului Energiei prevede aprobarea vânzării concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranță constituit în perioada 2009-2011, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Companiei Naţionale a Uraniului către Nuclearelectrica, tot companie a statului. În motivarea actului normativ se arată că există "perspectiva clară de lichidare a CNU în perioada următoare".
Profitul Electrica a crescut cu 87,5% în an de pandemie Grupul Electrica a obținut, anul trecut, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent. Consiliul de Administrație al Electrica SA a avizat și va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 RON/acțiune din profitul individual al anului 2020.
VIDEO Tutoriale ANRE - Cum folosim comparatoarele de prețuri la energie electrică și gaze naturale Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat două tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să utilizeze comparatoarele de prețuri. Reamintim că piața gazelor a fost liberalizată complet pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Consumatorii au posibilitatea de a alege ofertele cele mai avantajoase și de a-și schimba furnizorii.
Greenpeace: Complexul Energetic Oltenia trebuie să renunțe la producția pe cărbune după anul 2025 Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia nu are șanse să fie aprobat de Comisia Europeană în actuala formă, soluția fiind renunțarea la producția pe cărbune după anul 2025, consideră Greenpeace România. Potrivit organizației de mediu, decizia de a elimina cărbunele din mixul energetic este esențială. Altfel, compania va fi împovărată în fiecare an de plata certificatelor de emisii, mai ales în condițiile în care emisiile de CO2 vor crește în 2030 față de 2020 cu 28% în urma aplicării așa-ziselor măsuri de decarbonare, susține Greenpeace.
Amenzi de peste 2 milioane de lei pentru importanți furnizori de energie / Nu au respectat termene pentru încheierea contractelor de furnizare Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. Au fost amendați furnizori importanți precum Electrica, E.ON, Enel și Hidroelectrica.
Liberalizarea pieței energiei: Prețul pentru serviciul universal poate fi cu până la 16% mai mare decât cea mai ieftină ofertă concurențială la același furnizor - Consiliul Concurenței Diferența între prețul pentru serviciu universal și cea mai ieftină ofertă concurențială poate fi semnificativă în cazul unor furnizori de ultimă instanță, precum Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare. La alți furnizori de ultimă instanță, E.ON Energie și Electrica Furnizare, diferența este foarte mică, se arată într-un document al Consiliului Concurenței, reprezentând un răspuns oferit deputatului liberal Nicolae Giugea, la o întrebare privind clauzele inșelătoare cuprinse în ofertele furnizorilor de energie pentru consumatorii casnici. Vezi din ce este format prețul energiei.
Furnizorii de energie electrică sunt controlați de ANRE și Protecția Consumatorului Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au demarat acțiuni de control la furnizorii de energie electrică, în contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2021. Printre altele, Protecția Consumatorului va verifica dacă sunt utilizate eventuale practici comerciale incorecte sau înșelătoare în relația cu consumatorii de energie electrică.
Virgil Popescu: Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, a declarat joi Virgil Popescu, ministrul economiei. Ministrul consideră că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by