ENERGIE
Fostul sef al ANAF Sebastian Bodu blocheaza in instanta distribuirea de dividende suplimentare de catre Transelectrica Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica a anuntat joi investitorii ca pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla un dosar prin care se solicita anularea hotararii actionarilor privind distribuirea sumei de 171 milioane de lei din rezerve, prin dividende suplimentare. Cel care a cerut blocarea distribuirii acestei sume este fostul sef al ANAF Sebastian Bodu. Pana la solutionarea definitiva a dosarului, efectele hotararii AGA se vor suspenda.
Romgaz spune ca si-a indeplinit obligatia de stocare gaze naturale, depasind canditatea solicitata de ANRE, contrazicand astfel zvonurile ca nu sunt suficiente stocuri in depozite Romgaz si-a indeplinit obligatia de stocare gaze conform ordinului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si chiar a depasit cantitatea la care era obligata sa stocheze, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, Romgaz are inmagazinate 633,83 milioane metri cubi, desi avea obligatia sa inmagazineze peste 300 milioane metri cubi. De asemenea, incluzand depozitul Depomures, la ora actuala Romania are inmagazinata o cantitate de gaze de 2,18 miliarde metri cubi, chiar daca stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi.
Transelectrica: Statia Fundeni unde s-a produs avaria majora din Bucuresti a fost retehnologizata integral acum 10 ani / Exista dosare la diverse organe de ancheta ale statului cu privire la realizarea unor lucrari si achizitii din anii trecuti Statia electrica Fundeni la care s-a produs avaria de miercuri seara, care a lasat mare parte din Bucuresti fara electricitate, a fost retehnologizata integral in 2007, a anuntat joi Corina Popescu, director general al Transelectrica, in cadrul audierilor Comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Corina Popescu a mai spus ca lucrarile de mententanta au fost facute in ultimii trei ani la un nivel foarte scazut, sub program. Intebata de deputatul PNL Lucian Bode daca exista dosare de ancheta, Corina Popescu a spus ca sunt dosare la "diverse organe ale statului" cu privire la realizarea unor lucrari si achizitii efectuate anii trecuti.
Comisia parlamentara de ancheta a ANRE va solicita Consiliului Concurentei si reglementatorului din energie sa verifice preturile stabilite de producatorii de gaze Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie va solicita Consiliului Concurentei si ANRE sa verifice preturile la gaze stabilite in acest an. Aceasta verificare va fi ceruta la sugestia deputatului PSD Iulian Iancu, presedintele comisiei de ancgeta. Acesta a spus in cadrul audierilor de joi ca ANRE si Consiliul Concurentei trebuie sa verifice modul in care producatorii de gaze au stablit preturile in acest an, ce au avut in vedere cand au comunicat anumite preturi, ce instrumente au fost folosite pentru incheierea de contracte, daca aceste au fost competitive si daca s-au bazat pe regulile ANRE.
Engie anunta cu nu poate garanta furnizarea suficienta cu gaze in caz de iarna grea, sugerand ca ar putea intrerupe alimentarea unor consumatori Distribuitorul de gaze Engie sustine ca ar putea intrerupe furnizarea de gaze catre anumiti consumatori, in cazul in care va fi o iarna grea. Aceasta pentru ca in cazul unei ierni grele, gazele disponibile sunt insuficiente. "Singura solutie, daca nu avem suficiente gaze, este sa intrerupem furnizarea catre anumiti consumatori", a spus joi Eric Stab, directorul general al Engie Romania, in cadrul audierilor Comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Stab sugereaza ca Executivul ar trebui sa vina cu un plan de urgenta, sa fie definiti clar consumatorii care ar putea fi intrerupti in cazul in care nu vor fi suficiente gaze.
Borza: Avariile in reteaua de transport si distributie a energiei electrice nu trebuie sa ne surprinda; retelele au o vechime de 30 - 40 de ani, iar investitiile lipsesc Avariile din ce in ce mai dese din reteaua de transport si distributie a energiei electrice nu ar trebui sa ne surprinda, fiindca acestea au o vechime de 30-40 de ani, iar cauza acestor disfunctionalitati este lipsa investitiilor, potrivit deputatului independent Remus Borza.
Reorganizare la Electrica: Activitatile de mentenanta si investitie sunt transferate la filialele de distributie, iar la Electrica Serv vor avea loc concedieri colective Electrica informeaza actionarii asupra unui program de reorganizare la nivelul grupului. Pe 31 octombrie 2017, ca urmare a obtinerii aprobarilor corporative necesare, au fost semnate contractele de transfer de activitate intre fiecare dintre filialele de distributie a energiei electrice din cadrul grupului Electrica si Societatea Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA. De asemenea, la nivelul Electrica Serv vor fi facute concedieri colective pana pe 31 decembre 2019.
Bursa din New York: Petrolul inchide la cel mai inalt nivel din februarie Petrolul new-yorkez a inchis marti la cel mai inalt nivel din februarie, investitorii mizand pe prelungirea acordului mai multor mari producatori de limitare a ofertei, scrie AFP.
Transgaz ar putea participa la privatizarea Vestmoldtransgaz, compania din R. Moldova care gestioneaza gazoductul Iasi-Ungheni Compania nationala de transport al gazelor Transgaz ar putea participa la procesul de privatizare a Vestmoldtransgaz, compania din R. Moldova care gestioneaza gazoductul Iasi-Ungheni, potrivit unor surse din sectorul energetic. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un pret de 180 de milioane de euro si cu conditia investirii a 93 de milioane de euro in urmatorii 2 ani, potrivit Radio Chisinau.
Toma Petcu: Vom organiza o echipa de cercetare care va inspecta mina cu mina, atat pe cele aflate in exploatare, cat si pe cele aflate in proces de inchidere In mai putin de o luna au avut loc in minele din Valea Jiului doua evenimente tragice, produse in conditii complet diferite, motiv pentru care Ministerul Energiei va organiza o echipa de cercetare care va inspecta mina cu mina, atat pe cele aflate in exploatare, cat si pe cele aflate in proces de inchidere, a anuntat luni, la Uricani, Toma Petcu, ministrul energiei.
Presedintele Consiliului Concurentei: Producatorii de energie regenerabila si cei de gaze din Marea Neagra ar putea fi exceptati de la obligatia de a trazactiona pe bursa Consiliul Concurentei este dispus sa accepte exceptarea producatorilor de energie regenerabila si a celor de gaze din Marea Neagra de la regula privind obligatia de tranzactionare pe bursa, a declarat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei, potrivit Agerpres. In acest moment, legislatia obliga toti producatorii de energie sa vanda electricitatea disponibila pe bursa, dupa scandalul legat de contractele bilaterale cu asa-numitii "baieti destepti" din energie. Insa aceasta obligatie i-ar afecta puternic pe producatorii din surse regenerabile, in special pe cei mici.
Primul pas facut de Nuclearelectrica pentru implementarea planului privind retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda: A infiintat o directie de retehnologizare Nuclearelectrica SA a anuntat luni infiintarea Directiei de Retehnologizare in cadrul companiei incepand cu data de 27 octombrie 2017, decizia fiind adoptata de Cosmin Ghita, directorul general. Potrivit unui comunicat al companiei, "infiintarea Directiei de Retehnologizare reprezinta primul pas in implementarea masurii concrete de organizare a proiectului si a planului de mobilizare a personalului SNN ca urmare a aprobarii de catre Adunarea Generala a Actionarilor in data de 28 septembrie 2017 a primei faze a programului de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda".
Transgaz a obtinut de la BEI un imprumut de 50 milioane euro pentru finan��area construc��iei proiectului BRUA Compania de transport al gazelor Transgaz informeaza asupra faptului ca vineri, la Luxemburg, a semnat cu Banca Europeana de Investitii (BEI), Contractul de finantare in valoare de 50 milioane euro, pentru finantarea proiectului BRUA. Aceasta operatiune este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI) in cadrul Planului de investitii pentru Europa (IPE).
Guvernul Republicii Moldova a scos la vanzare compania care detine gazoductul Iasi-Ungheni Guvernul Republicii Moldona, prin Agentia Proprietatii Publice (APP), va organiza in noiembrie-decembrie 2017 o runda de privatizare a activelor statului, printre companiile scoase la vanzare fiind Vestmoldtransgaz, creata in anul 2014 pentru a gestiona reteaua de transport gaze Iasi-Ungheni si de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, informeaza publicatia Unimedia.info, care citeaza Mold-street. Potrivit jurnalistilor moldoveni, conditiile par fi potrivite pentru compania romaneasca Transgaz, care isi deschide reprezentanta la Chisinau si care se ocupa in prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre Romania si Republica Moldova.
Sevil Shhaideh a fost numita membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, in locul lui Mihai Busuioc OMV Petrom a anuntat numirea lui Sevil Shhaideh ca membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, precum si ca membru al Comitetului de Audit si membru al Comitetului Prezidential si de Nominalizare ale OMV Petrom, potrivit unui comunicat transmis bursei. Sevil Shhaideh a fost numita in locul lui Mihai Busuioc, care a renuntat la mandat dupa ce a fost numit in functia de presedinte al Curtii de Conturi.
Transelectrica: Linia electrica 400 kV Resita-Pancevo a trecut peste granita cu Serbia Transelectrica a realizat trecerea peste granita cu Serbia a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Resita (Romania)-Pancevo (Serbia). In perioada 25-28 octombrie 2017 se realizeaza conexiunea intre portiunea de linie electrica din Romania (Resita- granita RO-SE) si cea  din Serbia (Pancevo -granita RO-SE), potrivit unui comunicat al Transelectrica. Aceasta este una dintre etapele finale in realizarea proiectului de interconexiune pe relatia Romania-Serbia.
Comisia parlamentara de ancheta a ANRE, pentru unii muma, pentru altii ciuma: Suspecteaza Hidroelectrica si OMV Petrom ca au manipulat bursa de energie, insa nu intreaba CE Oltenia cum a profitat de pe urma exploziei preturilor Comisia parlamentara de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), condusa de deputatul PSD Iulian Iancu, a desfasurat joi a doua runda de audieri a actorilor de pe piata energiei, unul dintre scopurile declarate fiind aflarea adevarului in privinta unor presupuse manipulari ale preturilor pe bursa, in sensul cresterii lor, in lunile de iarna si de vara. In timpul audierilor, suspiciunile s-au indreptat catre producatorii Hidroelectrica si OMV Petrom (centrala de la Brazi), insa nu si spre Complexul Energetic Oltenia, unul dintre marii beneficiari ai exploziei preturilor la energie pe bursa.
OMV Petrom raspunde atacurilor lui Iulian Iancu: Compania si-a exprimat disponibilitatea de a raspunde oricaror intrebari ale comisiei de ancheta a ANRE, existand posibilitatea de a transmite in scris informatiile solicitate OMV Petrom si-a exprimat disponibilitatea de a raspunde oricaror intrebari ale comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, se arata intr-un punct de vedere al companiei transmis in urma unor atacuri lansate joi de deputatul Iulian Iancu. "Hotararea de infiintare a comisiei prevede posibilitatea de a transmite in scris informatiile solicitate. Data fiind complexitatea discutiilor, am optat pentru aceasta varianta astfel incat sa putem furniza o imagine clara si completa", se mai arata in punctul de vedere.
O nava cu motorina provenita din SUA este in drum spre portul Constanta O nava cargo incarcata cu motorina provenita din zona Golfului Mexic (SUA) a fost importata de un client din regiunea Marii Negre, informeaza Agerpres care citeaza furnizorul de stiri in domeniul energiei S&P Global Platts. Potrivit acestuia, este o miscare neobisnuita provocata de lipsa de motorina in regiunea Marii Negre, care in mod normal este un exportator de motorina spre estul Mediteranei.
Actionarii Electrica au aprobat un nou Consiliu de Administratie si achizitionarea participatiilor minoritare detinute de Fondul Proprietatea in filiale ���Adunarea General�� Ordinar�� a Ac��ionarilor Electrica a ales, joi, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administra��ie, format din ��apte membri: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Bu��u, Doina Elena Dasc��lu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber ��i Bogdan Iliescu. Actionarii au mai decis achizitionarea participatiilor minoritare detinute de Fondul Proprietatea in filialele Electrica la valoarea de 752 milioane lei.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi