ENERGIE
O decizie a ICCJ suspendă efectele unui ordin care prevedea că turnurile de susținere a turbinelor eoliene sunt clădiri și pot fi impozitate/ Contrar deciziei instanței, Parlamentul vrea să includă în categoria clădirilor și aceste construcții Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis marți, 23 octombrie, recursul declarat de trei companii din domeniul energiei eoliene, având ca obiect cererea de suspendare a Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. Ordinul prevedea că "turnul de susținere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor", dând posibilitatea autorităților locale de a emite decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri. Însă decizia ICCJ anulează această posibilitate. Pe de altă parte, o inițiativă legislativă aflată în Camera Deputaților, for decizional, prevede includerea turnurilor de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor.
OMV amână pentru anul viitor decizia finală de investiție în Marea Neagră, din cauza aprobării cu întârziere a Legii Offshore Grupul OMV a amânat decizia finală de investiție în Marea Neagră pentru anul viitor, motivul fiind faptul că autoritățile române au întârziat adoptarea Legii Offshore, a anunțat șeful OMV, potrivit Reuters. Decizia ar fi trebuit luată în acest trimestru. Camera Deputaților a aprobat miercuri Legea Offshore, care stabilește cadrul legislativ privind dezvoltarea și exploatarea gazelor, însă acest lucru a fost făcut mult prea târziu, a precizat Rainer Seele. Declarațiile au fost făcute miercuri, imediat după aprobarea în Parlament a legii.
După presiunile lui Trump, Germania ar putea demara construcția de terminale pentru importul de gaz petrolier lichefiat din SUA Guvernul german a anunțat miercuri că studiază modalitățile de cofinanțare a unui terminal de gaze naturale lichefiate, în condițiile în care președintele Donald Trump face presiuni asupra Germaniei pentru a-și reduce importurile energetice din Rusia în favoarea celor din Statele Unite, scrie AFP.
Legea offshore a trecut fără mari emoții de Camera Deputaților: Un amendament privind clauza de stabilitate pentru investitori l-a lăsat pe Liviu Dragnea fără majoritate/ Reacția lui Dragnea: PSD nu a avut ce să facă Legea offshore a fost adoptată miercuri cu mare majoritate de voturi în Camera Deputaților, for decizional, urmând să fie trimisă spre promulgare. În plenul Camerei Deputaților au fost acceptate chiar și amendamente ale PNL, cel mai important fiind cel referitor la faptul că regimul fiscal actual va fi valabil pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere aflate în executare. UPDATE Interesant este că acest amendament a fost respins inițial marți în comisii, după ce a fost criticat de Daniel Suciu (PSD) care a spus că se opune în numele partidului, însă în plen a fost acceptat cu mare majoritate. Întrebat dacă PSD s-a răzgândit asupra acestuia amendament de marți până miercuri, președintele partidului Liviu Dragnea a spus că "PSD nu a avut ce să facă". În rest, pe partea de fiscalitate, legea nu a suferit modificări substanțiale față de forma pe care PSD a încercat să o impună în urmă cu trei săptămâni, când a fost retrimisă în comisii. Diferența este că de data aceasta a existat un consens între partide, unele dintre amendamente fiind asumate de toate formațiunile, cu excepția USR.
Cum a încercat o asociație a consumatorilor de energie să încheie contract cu un furnizor și la ce concluzii a ajuns: Peste 80% dintre furnizorii de energie din România nu sunt interesați de micii consumatori, peste 90% nu prezintă informațiile minimale obligatorii, iar ANRE se face că nu vede O asociație din România a încercat să găsească cea mai bună ofertă de furnizare a energiei electrice pentru sediul său. Asociația Consumatorilor și Micilor Producători de Energie a încercat să solicite oferte de preț tuturor firmelor care dețineau la data de 01.10.2018 o licență de furnizare a energiei electrice. Rezultatele demersului său sunt surprinzătoare. Dintre toate cele 168 de firme care au licența de furnizare valabilă, acordată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sub 10% respectă prevederile ANRE. Cei mai mulți furnizori sunt total dezinteresați să încheie contracte cu micii consumatori. Practic, deși sunt mulți furnizori, iar piața este complet liberalizată, pentru un mic consumator sau un consumator casnic este extrem de dificil să încheie un contract de furnizare a energiei. Vezi în text întreaga analiză.
Liviu Dragnea nu e de acord cu un articol în legea off-shore pentru garantarea stabilității legislației: Legea în sine este o garanție Liviu Dragnea a declarat miercuri că nu este de acord cu introducerea unui articol în Legea off-shore care să prevadă că redevențele, cotele procentuale, cantitățile aferente acestor cote și impozitul pe venitul suplimentar rămân neschimbate pe durata valabilității legii, dar a precizat că forma finală a actului normativ va fi decisă în plenul Camerei Deputaților.
Memorandum de cooperare între Hidroelectrica și Verbund Hydro Power: Cele două companii vor dezvolta proiecte comune în domeniul energetic Hidroelectrica a semnat marți cu VERBUND Hydro Power GmbH un memorandum de cooperare între cele două companii. Prin document, părțile își exprimă voința pentru dezvoltarea în comun de proiecte, implementarea de soluții de proiectare, de construire și echipare bazate pe cele mai noi soluții și tehnologii în domeniul energetic, informează Hidroelectrica. VERBUND Hydro Power GmbH este cea mai importantă companie de utilități din Austria și unul dintre cei mai mari productori de energie hidroelectrică din Europa.
Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei analizează posibilitatea de a plafona preţul carburanţilor Consiliul Concurenţei analizează, împreună cu Ministerul Finanţelor, posibilitatea de a plafona preţul carburanţilor, în contextul intenţiei Guvernului de a elimina supraacciza, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Articol actualizat Dezbaterile pe Legea offshore din comisiile Camerei Deputaților: Rezervele comerciale de gaze din Marea Neagră sunt estimate la 115 miliarde metri cubi/ Legea nu a suferit mari modificări față de varianta de acum trei săptămâni Legea offshore va fi dezbătută marți, într-o ședință comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților, după trei săptămâni de blocaj cauzat de neînțeleri între PSD și ALDE. Liderii celor două partide susțin că săptămâna trecută au ajuns la consens și, astfel, sunt reluate discuțiile în comisii. Reprezentanții ANRM și Ministerului Finanțelor prezenți la dezbateri au spus că estimează rezervele comerciale de gaze în Marea Neagră la 115 miliarde metri cubi de gaze și un preț de valorificare al producției de 130 lei/MWh. În urma dezbaterilor, legea nu a suferit modificări substanțiale față de forma de acum trei săptămâni, care a fost retrimisă de plen în comisii. Pe partea de fiscalitate, nivelurile de impozitare au rămas aceleași. Legea urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților, for decizional.
Deputații au părut plictisiți de explicațiile ministrului Energiei, Anton Anton, pe Legea offshore Ministrul Energiei i-a plictisit aparent pe parlamentari, la dezbaterea Camerei Deputaților asupra Legii offshore. Unii dintre ei se uitau pe telefoanele mobile, alții șușoteau în bănci sau se plimbau prin sală cu mâinile în buzunare. La finalul discuțiilor mai erau în plen doar 50 de aleși, potrivit Mediafax. De la dezbateri au lipsit chiar cei trei deputați ALDE care au participat la negocierile cu liderii coaliției de guvernare pe Legea offshore, respectiv Varujan Vosganian, Andrei Gerea și fostul ministru al Energiei, Toma Petcu.
Ministrul Energiei, despre rezerva de gaze din Marea Neagră: Cifra vehiculată e de 200 de miliarde de metri cubi, o estimare „cu probabilitate 50%” ​Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, la discuțiile din plenul Camerei Deputaților pe tema legii offshore, că cifra vehiculată pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, de 200 de miliarde de metri cubi, este o estimare „cu probabilitate 50%”.
Discuții UDMR-PSD pe legea offshore. Szabo Odon: Această investiție în exploatare trebuie să se realizeze, trebuie discutat cu cifrele pe masă Liderul deputaților PSD Vasile Suciu și viceliderul deputaților UDMR, Szabo Odon, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că lideri ai celor două formațiuni politice au avut discuții, în ultimele zile, despre legea offshore. UDMR susține exploatarea, dar așteaptă să vadă varianta finală din comisii.
UPDATE PSD şi ALDE au căzut de acord asupra legii offshore; Suciu: 50% din producţia de gaz să se tranzacţioneze pe bursă / deduceri de 30% PSD şi ALDE au ajuns la un consens în privinţa modificărilor la legea offshore, liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu precizând că, în urma şedinţei din coaliţie, s-a decis ca 50% din producţia de gaz din Marea Neagră să se tranzacţioneze pe bursa din România, iar investiţia celor care operează să se deducă maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, potrivit Agerpres.
Cine trebuie să prezinte cifrele pe Legea Offshore: cei care își dau cu părerea la TV sau Ministerul Finanțelor? Șeful PSD Liviu Dragnea a spus miercuri, insistând pe idee, că Legea Offshore trebuie discutată pe cifre, acuzându-i pe cei care își dau cu părerea că nu au făcut niciun calcul. "Din păcate, foarte mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea la TV sau pe holuri nu au făcut niciun fel de calcul", a afirmat șeful PSD. Ceea ce nu spune Dragnea e că nu comentatorii de la TV trebuie să prezinte cifrele care stau la baza Legii Offshore, ci Ministerul Finanțelor. În ciuda solicitărilor insistente ale grupurilor parlamentare, cu excepția PSD, Ministerul Finanțelor nu a venit cu niciun studiu serios care să fundamenteze o variantă sau alta a legii.
Forumul Atomic Român propune corelarea strategiei energetice cu alte strategii naționale, precum cea privind cercetarea-dezvoltarea Forumul Atomic Român (ROMATOM), în calitate de asociație a industriei nucleare din România, a transmis Ministerului Energiei o serie de propuneri și comentarii privind proiectul strategiei energetice, în cadrul procesului de consultare publică. O propunere este corelarea strategiei în domeniul energetic cu alte strategii deja adoptate în domenii conexe și suport, precum strategiile privind cercetarea-dezvoltarea sau strategia pe termen mediu și lung pentru managementul deșeurilor radioactive.
Dan Cătălin Stancu pleacă din funcția de director general al Electrica/ Va fi înlocuit cu Georgeta Corina Popescu Consiliul de Administrație al Electrica SA și directorul general, Dan Cătălin Stancu, au agreat de comun acord încetarea colaborării începând cu data de 1 noiembrie 2018, se arată într-un comunicat al Electrica SA. În locul său a fost desemnată director general provizoriu, pentru o periodă de un an sau până la numirea unui nou Director General, Georgeta Corina Popescu. Aceasta a ocupat din iunie 2018 până în prezent poziția de Director General al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord, parte a Grupului Electrica. Această schimbare din funcție este făcută la doar câteva zile după ce Arielle Malard de Rothschild a decis să renunțe la funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA.
Dezbaterile pe Legea Offshore, blocate de două săptămâni în Camera Deputaților: Cum este mimată transparența și cum sunt purtate adevăratele negocieri tot în biroul lui Liviu Dragnea Proiectul legii offshore nu se află pe ordinea de zi a ședințelor comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, deși liderii Coaliției PSD-ALDE au dat asigurări că în această săptămână vor reîncepe dezbaterile pe forma finală. Nu există o explicație oficială pentru tărăgănarea dezbaterilor, însă potrivit informațiilor HotNews.ro, PSD și ALDE nu se înțeleg pe forma finală. Săptămâna trecută, PSD și ALDE au mimat o discuție transparentă cu reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare, la care au participat și investitori, însă adevăratele negocieri s-au purtat tot în cerc restrâns, la fel ca până acum, în cabinetul șefului PSD Liviu Dragnea.
Nuclearelectrica: Unitatea 2 de la Cernavodă va funcționa 12 ore la jumătate din capacitate din cauza unor lucrări de reparație SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavoda va funcționa, începând cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusă în vederea efectuării unor lucrări de reparație la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasică a centralei).
Arielle Malard de Rothschild a renunțat la funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica Arielle Malard de Rothschild a decis să renunțe la funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA începând cu 11 noiembrie 2018, motivul invocat fiind responsabilități suplimentare legate de activitatea sa principală, se arată într-un comunicat al companiei transmis vineri seara. Arielle Malard de Rothschild este fondatorul diviziei de Piețe Emergente al Băncii de Investiții Rothschild & Cie și a ocupat funcția de director al Rothschild & Cie în perioada 1999 - 2006. Arielle Malard de Rothschild este membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA din 2014.
Noi discuții pe legea offshore. Vosganian: Companiile au ridicat obiecții cu privire la impozitul pe venitul suplimentar Liderul grupului deputaților ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, după discuțiile pe Legea Offshore între grupurile parlamentare și reprezentanții companiilor petroliere, că investitorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version