ENERGIE
ELCEN analizează sistarea livrării apei calde în București Comitetul Creditorilor ELCEN urmează să analizeze dacă va fi sistată livrarea agentului termic către RADET, a anunțat Sierra Quadrant, administratorul judiciar al producătorului de energie termică ELCEN. Motivul ar fi refuzul Primăriei Municipiului București (PMB) de a plăti subvenția către distribuitorul de energie termică RADET, creanțele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadența de 90 de zile depășită. Sistarea ar putea avea loc într-o lună, dacă va fi decisă.
România, la doar un pas să fie sancționată de justiția europeană din cauza blocării exporturilor de gaze prin OUG 114/ Autoritatea de reglementare speră să rezolve problema printr-un ordin Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a demarat un proces de consultare publică, în regim de urgență, pentru un proiect de Ordin care prevede reducerea termenului pentru care se aplică restricțiile impuse de controversata OUG 114/2018 în privința tranzacționării gazelor. Urgența este dată de faptul că pe 27 septembrie, Comisia Europeană ar putea trimite România în fața instanței europene din cauza acestor restricții. ANRE încearcă prin acest ordin să oprească procesul de infringement demarat de autoritățile de la Bruxelles. Este o încercare, nu și o garanție că va reuși.
OMV Petrom Marketing vrea să preia cele opt benzinării ale Art Petrol din România, companie controlată de un oligarh rus Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care OMV Petrom Marketing SRL preia stațiile de distribuție carburanți deținute de compania Art Petrol SRL, sub brandul Art, potrivit unui comunicat de presă. Art Petrol este una dintre companiile controlate de oligarhul rus Rishat Safin, care a deținut, în urmă cu mai mulți ani, funcția de prim vice-preşedinte al Lukoil şi preşedinte al Lukoil Europe Holdings.
Hidroelectrica vrea să dea 10 milioane de euro pe consultanță, pentru cumpărarea de active de la CEZ România și Enel România Hidroelectrica susține că intenționează să achiziționeze active ale CEZ România și Enel România, motiv pentru care este dispus să cheltuiască 10 milioane de euro, fără TVA, pe consultanță. Compania a publicat vineri, pe portalul de achiziții publice, anunțul privind achiziția de servicii de consultanță pentru suma impresionantă de 47,21 milioane lei, fără TVA.
Transgaz şi Black Sea Oil Gas au semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Marea Neagra Reprezentanții transportatorului de gaze Transgaz și ai investitorului Black Sea Oil & Gas au semnat vineri ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producţiei de gaze provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia în Sistemul Național de Transport.
Transelectrica a fost amendată cu 2,4 milioane lei de autoritatea de reglementare, însă ar putea plăti doar 35.000 lei Transportatorul național de energie Transelectrica a anunțat miercuri că a primit o amendă de 2,4 milioane lei de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat al companiei. Însă, conform legii, Transelectrica are posibilitatea de a achita în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării procesului verbal, jumătate din minimul amenzii totale prevăzute de actul normativ, în cuantum de 70.000 lei, ceea ce înseamnă doar 35.000 lei.
Cum se pregătește România pentru situația în care Rusia ar reduce tranzitul de gaze prin Ucraina la iarnă? ANRE: Ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori Pentru următoarea iarnă există "suspiciuni rezonabile" ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, motiv pentru care ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice pe păcură, se arată într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), postat pe site-ul instituției. Și Ministerul Energiei arăta în luna mai că într-o astfel de situație ar putea fi luată o astfel de măsură, dar și altele precum repornirea unor sonde nerentabile. UPDATE Documentul ANRE a fost retras pentru câteva minute de pe site, chiar dacă a fost preluat de presă, și înlocuit cu unul din care au fost eliminate paragrafele referitoare la posibilitatea ca Rusia să reducă tranzitul de gaze.
Modificări drastice în Parlament ale controversatei OUG 114: Sunt eliminate prețurile reglementate la gaze și electricitate Deputații din Comisia pentru Industrii au votat marți pentru eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică. Practic, au votat pentru revenirea la situația dinainte de apariția acestei controversate OUG 114 când piața energiei era deja liberalizată, după un lung proces de eliminare a prețurilor reglementate. Autoritatea de reglementare va avea la dispoziție 90 de zile pentru a readuce piața așa cum era în 2018, înainte de aprobarea de către Guvern a OUG 114.
Anton Anton recunoaște că prețul din producția internă de gaze e mai mare din cauza OUG 114: Toate sunt din cauza Ordonanței 114, sigur, și eu sunt mai gras Ministrul Energiei, Anton Anton, spune că în acest moment România importă gaze pentru că sunt mai ieftine, decât în septembrie, în acest moment făcându-se înmagazinarea pentru iarnă.
Anton Anton: Cred că Iohannis a vorbit în SUA despre dezvoltarea unor reactoare nucleare de mică putere Ministrul Energiei, Anton Anton, crede că președintele Klaus Iohannis a discutat în SUA despre dezvoltarea unor reactoare nucleare de mică putere, în acest moment fiind semnat un memorandum cu o firmă din SUA.
UPDATE Anton Anton: Noi putem să construim astăzi un reactor la Cernavodă. Suntem în negocieri pentru cele două reactoare, nu pot să spun că avem o certitudine Avem un acord al investitorilor care a fost semnat în mandatul meu și care e un pas înainte spre construcția celor 2 reactoare, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferință organizată de Focus Energetic.
Klaus Iohannis: Președintele Trump se așteaptă ca legislația românească privind energia să se amelioreze pentru a crește atractivitatea României pentru investitori Președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat, marți, în discuțiile cu omologul său român, Klaus Iohannis, așteptarea ca legislația românească privind energia, în speță legea offshore și Ordonanța de Urgență 114/2018, să se amelioreze, pentru a crește atractivitatea României pentru investitori, a relatat președintele român după întâlnirea de la Casa Albă.
România și Statele Unite își reafirmă opoziția față de proiectul Nord Stream 2 (Declarația Comună Iohannis - Trump) România și Statele Unite își „reafirmă opoziția” față de proiectul Nord Stream 2 care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania, ocolind Ucraina, potrivit unei Declarații Comune semnate de președintele român Klaus Iohannis și președintele american Donald Trump cu ocazia întâlnirii de marți de la Casa Albă.
Ucraina modernizează reţelele pentru a importa gaz din România în cazul unei crize cu Rusia Ucraina a semnat un contract cu Republica Moldova pentru modernizarea staţiilor de distribuire a gazelor astfel încât să efectueze importuri din România, pe fondul riscului întreruperii alimentării de către Rusia, anunţă compania Ukrtransgaz, scrie Mediafax.
Fiasco pentru conducta IGB către Macedonia de Nord: Avem conducte, dar nu există cantităţi suficiente de gaz natural! Un nou fiasco înregistrează conducta de gaz natural IGB Grecia-Bulgaria şi ramificaţia ei către Macedonia de Nord întrucât cantităţile de gaz natural existente nu sunt suficiente. Se presupune că cele două conducte se vor alimenta cu gaz din conducta TAP şi îl vor transporta spre Bulgaria şi Skopje în cadrul eforturilor SUA de a obţine independenţa Balcanilor faţă de gazul natural rusesc, potrivit Rador care citează Pronews.gr.
Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, un izotop folosit la tratarea cancerului ​Nuclearelectrica (SNN) este interesată să producă, la centrala nucleară de la Cernavodă, izotopul Cobalt 60, folosit la radioterapia pentru tratarea cancerului, şi a încheiat un memorandum în acest sens cu o companie canadiană, cel mai mare furnizor de Cobalt 60 din lume, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Cosmin Ghiţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Compania ELCEN este obligată să vândă energie la preț sub costul de producție- acuză administratorul judiciar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă ELCEN să vândă energia termică și electrică la preț mai mic decât costul de producție, acuză Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, într-un comunicat de presă. Afacerile ELCEN sunt afectate, existând riscul falimentului, se mai arată în comunicat.
Schimbare în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom: Johann Pleininger, membru provizoriu OMV Petrom a anunțat marți numirea lui Johann Pleininger ca membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al companiei, ca urmare a renunțării lui Christopher Veit la mandatul său de membru.
Mediterana de Est: Un pocher energetic... în care rolul asului revine Statelor Unite Pe tabla de şah a energiei din Mediterana de Est jucătorii implicaţi fac în permanenţă mutări, în timp ce tensiunea în Zona Economică Exclusivă a Ciprului rămâne la niveluri ridicate din cauza prezenţei platformelor plutitoare de foraj trimise de Turcia în regiune, scriu grecii de la To Vima, citează Rador.
Producătorii de energie regenerabilă susțin că programul de instalare a panourilor fotovoltaice devine discriminatoriu Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES acuză, printr-un comunicat de presă, că programul Agenției Fondului de Mediu pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică devine discriminatoriu. O bună parte din potențialii beneficiari riscă să fie excluși de la finanțare, precizează PATRES.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by