ENERGIE
Guvernul cere oficial renunțarea la chinezi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă Compania Nuclearelectrica a informat marți acționarii și investitorii că a primit o solicitare de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de a iniția procedurile pentru încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Astfel, este concretizată intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
E.ON are în plan investiții de 1,9 miliarde de lei până în următorii trei ani Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, susține că a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea reţelelor de distribuţie de energie electrică și gaze naturale. Pentru acest an fiind planificată o valoare similară. E.ON mai spune că peste 700.000 de clienți vor avea contorizare inteligentă până în 2028.
VIDEO Cum poți alege cele mai bune oferte pentru furnizarea de gaze de la 1 iulie / Vezi o demonstrație video Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că până atunci pot fi încheiate noi contracte, la alegere. Pe pagina Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există un comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, însă mulți nu știu ce să selecteze pentru a li se afișa ofertele. Asociația Energia Inteligentă a publicat un clip video prin care arată cum poate fi folosit comparatorul de oferte.
Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020, susține Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avut joi o discuție, despre gazoduct, cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. Gazoductul este construit de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziționată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz.
Piața gazelor se liberalizează de la 1 iulie / Ce se întâmplă cu cei care nu încheie un contract în regim concurențial Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Listarea pe bursă a Hidroelectrica: A fost semnat contractul de consultanță Hidroelectrica și STJ Advisors Group Limited au semnat contractul de prestări servicii de consultanță pentru piața de capital de tip “Equity Advisor”. Serviciile ofertate de STJ Advisors Group Limited vizează pregătirea și asistență în derularea ofertei publice inițiale a Hidroelectrica. Contractul a fost atribuit în urma derulării unei proceduri de achiziție publică la care au participat trei operatori economici, oferta câștigătoare fiind în valoare de 950.000 euro, față de 1.752.500 euro buget estimat.
Procentul obligatoriu de metan din compoziția gazelor naturale a fost modificat, pentru ca acestea să poată fi importate Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat miercuri regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România. Pentru încurajarea comercializării și transportării eficace a gazelor la nivelul tuturor sistemelor de transport din cadrul Uniunii Europene este necesară armonizarea domeniilor tehnice și operaționale care ar putea crea bariere în calea circulației libere. Una dintre problemele identificate se referă la calitatea gazelor.
Decizii cu semnul întrebării în domeniul energiei electrice: Statul să intervină pentru scăderea prețului de la 1 iulie, iar producătorii să nu mai fie obligați să vândă pe bursă Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de OUG care conține modificări majore ale Legii privind energia electrică și gazele naturale. Una dintre măsuri vizează intervenția statului asupra prețului la energie electrică, în ciuda faptului că reprezentanții Comisiei Europene au cerut o liberalizare cât mai rapidă, spunând că reglementarea este deosebit de dăunătoare pentru piața internă. A doua măsură vizează posibilitatea ca producătorii să poată încheia contracte bilaterale directe pentru vânzarea energiei, ocolind licitațiile de pe bursă.
Asociația Energia Inteligentă: 3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze / Furnizorii nu îi informează că au dreptul la renegociere Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-și renegocia până la 1 iulie 2020 prețurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI). Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulți dintre furnizori, mai exact peste 80% nici măcar nu își informează clienții că vor trece într-o piață liberă, unde au posibilitatea de a-și negocia prețul gazelor.
Ordin ANRE: Cum vor fi ofertate gazele pe piețele centralizate din România Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat joi un proiect de Ordin privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România. ANRE susține că prin acest ordin se asigură accesul tuturor participanților și, în special, al micilor furnizori și clienților finali la gazele naturale din producția internă, crearea unor referințe reale de preț și creșterea lichidității pe piața gazelor naturale.
Noi reguli pentru vânzarea energiei de către prosumatori Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri un ordin privind noi reguli pentru comercializarea energiei electrice de către prosumatori, consumatori care își produc singuri energia din surse regenerabile. Vezi care sunt prevederile.
Exclusiv Scrisoare dură a Comisiei Europene către arbitrul pieței energiei: Reglementarea prețurilor la energie este deosebit de dăunătoare pentru piața internă Reglementarea prețurilor la energie electrică este deosebit de dăunătoare pentru piața internă și contravine principiilor-cheie ale directivelor europene, se arată într-o scrisoare transmisă de Comisia Europeană, DG Energie, către Dumitru Chiriță, șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), obținută de HotNews.ro. Comisia cere, potrivit scrisorii, ca normele privind piața energiei electrice să ajungă în conformitate cu legislația UE în cel mai scurt timp posibil.
Studiu: România are nevoie de 700 de milioane de euro pentru tranziția spre o energie verde/ Cu cât este eliminat mai repede cărbunele, cu atât mai ieftin România are nevoie de 700 de milioane euro pentru tranziția justă a zonelor miniere afectate de eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic până în 2030, arată un nou studiu coordonat de rețeaua de think-tank-uri SE3T.net, la care au contribuit EPG și Bankwatch România. Investițiile pot fi obținute din Mecanismul de Tranziție Justă, din care România va putea mobiliza 757 milioane euro.
Peste 10.000 de persoane au primit aprobare pentru programul de instalare a panourilor fotovoltaice Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat joi o nouă listă cu peste 5.000 de dosare acceptate în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. De la demararea analizei dosarelor, au fost aprobate în total 10.450 persoane fizice, pentru fiecare proiect în parte acordându-se o finanțare în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, până la cel mult 20.000 lei.
ELCEN: Noua companie de termoficare din București a acumulat deja datorii de 400 milioane lei/ Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență Termoenergetica (noul RADET) a acumulat datorii de 398 milioane lei față de ELCEN, în doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, acuză producătorul de energie termică ELCEN. ELCEN acuză și Primăria Municipiului București care înregistrează restanțe de 538 milioane lei la plata subvenției. ELCEN susține că deja Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență din cauza datoriilor restante față de ELCEN. Aceasta în condițiile în care vechiul RADET a intrat în faliment tot din cauza datoriilor uriașe.
Aproape tot profitul Hidroelectrica va fi dat pe dividende. Cu ce vor fi făcute investițiile cerute de Guvern pentru a relansa economia? Pe de-o parte, Guvernul cere companiilor profitabile ale statului să facă investiții, pentru a ajuta la relansarea economiei românești după pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, aceleași companii ale statului sunt obligate să distribuie sub formă de dividende aproape tot profitul pe 2019, rămânând pentru investiții serioase mai nimic. Așa este cazul Hidroelectrica, acționarii urmând să aprobe în ședința AGA din 26 mai distribuirea a 90% din profitul de 1,38 miliarde lei.
Petrol: Barilul WTI american își adâncește pierderile la peste 20% Cotația barilului de referință în Statele Unite cădea puternic marți, după o scădere de 25% în ziua precedentă, scrie AFP.
Prețul perolului american (WTI) scade cu 25% / Trei săptămâni de scădere și am intrat în a patra Prețul petrolului american a scăzut luni cu 25% pe o piață influențată de problemele legate de aprovizionare și de stocare de titei, pe fondul pandemiei de coronavirus. Prețurile futures ale petrolului au marcat a treia săptămână consecutivă de pierderi săptămâna trecută, potrivit AFP.
Un comisar european avertizează: Amânarea Green Deal ar fi o eroare tragică / Va fi o bătălie politică și culturală în următoarele luni O amânare a planului "Green Deal", Pactul ecologic european care îşi propune neutralitatea din punctul de vedere al efectelor asupra mediului până în 2050, ar fi "o eroare tragică", a avetizat luni Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, relatează AFP, potrivit Agerpres. Gentiloni mai spune că va urma o bătălie politică și culturală.
Prețurile petrolului scad, intră în a patra săptămână de reduceri Prețurile petrolului au scăzut din nou luni, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea de stocare redusă, în special în Statele Unite, și ale efectelor economice cauzate de pandemia de coronavirus, anunță Mediafax citând Reuters.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by