ENERGIE
Transgaz a oprit gazul către Termocentrala Mintia Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei la Transgaz, a anunţat marţi preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, citat de Agerpres. În prezent centrala funcţionează doar pe cărbune, cu un singur cazan de abur din cele două ale unui grup energetic.
Transgaz și partenerii săi au depus o ofertă mai mică decât contracandidații lor pentru privatizarea DESFA, transportatorul elen de gaze/ Câștigători ar fi italienii de la Snam Un consorțiu format din compania italiana Snam, compania spaniola Enegas si compania belgiana Fluxys a depus cea mai mare ofertă pentru cumpărarea pachetului de 66% de la DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Cu toate acestea, agenția de privatizare a Greciei a cerut acestui consorțiu condus de Snam să-și imbunătățească oferta, relatează Reuters. La procesul de privatizare al DESFA a participat și un consorțiu în care partener este Transgaz, însă acesta ar fi făcut o ofertă mai mică.
Conducerea Hidroelectrica vrea salarii uriașe: Un director ar putea primi lunar, în medie, 68.166 lei brut Directoratul Hidroelectrica a propus, iar Consiliul de Supraveghere a avizat, salarii foarte mari, practic duble față de anul trecut, pentru conducerea societății. Noile venituri ale Directoratului și Consiliului de Supraveghere ar urma să fie aprobate în ședința AGA din 4 mai 2018. Dacă vor fi aprobate, un membru al Directoratului ar putea fi plătit în medie cu 68.166 lei brut lunar, iar un membru al Consiliului de Supraveghere cu 31.976 lei. Hidroelectrica este o companie controlată politic de ALDE.
Hidroelectrica estimează pentru acest an venituri mai mici cu 3,5%, de 3,19 miliarde lei Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici faţă de veniturile preliminate pentru 2017, şi pregăteşte investiţii de 490,58 milioane lei în acest an, potrivit unor documente ce urmează a fi aprobate în Adunarea Generală a Acţionarilor din 4 mai, conform news.ro.
OPEC: Surplusul mondial de petrol este aproape epuizat Surplusul de petrol de pe piaţa mondială este aproape de epuizare, potrivit raportului lunar al OPEC, care citează cererea mare de energie şi măsurile organizaţiei de reducere a livrărilor, transmite Reuters, citată de news.ro.
Administratorii provizorii ai Nuclearelectrica vor putea să se auto-selecteze pentru un mandat plin Ministerul Energiei nu mai vrea să se ocupe de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, așa cum prevedea o hotărâre AGA, ci chiar Consiliul de Administrație. Astfel, cere anularea respectivei Hotărâri și înlocuirea ei cu alta care prevede ca de procedura selecției viitorilor administratori, conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, să se ocupe actualii administratori. În condițiile în care pot fi desemnați administratori cu mandat plin inclusiv dintre cei care acum sunt provizorii, practic actualul Consiliu de Administrație să se auto-recruteze și selecteze. Vezi cine conduce Nuclearelectrica acum.
OMV Petrom oprește rafinăria Petrobrazi, șase săptămâni, pentru revizie Revizia periodică de la Petrobrazi este programată să înceapă pe 13 aprilie și va dura aproximativ șase săptămâni, timp în care rafinăria va fi oprită, informează compania OMV Petrom. Valoarea proiectului se ridică la peste 45 de milioane de euro și include lucrări de modernizare și de mentenanță.
O nouă avarie în rețeaua Transelectrica: Fabrica de Ciment din Medgidia și mai multe localități au rămas fără curent din cauza unor manevre neautorizate Un incident în stația electrica Medgidia Sud a afectat miercuri dimineață alimentarea cu energie electrică a Fabricii de Ciment din Medgidia şi a unor localităţi din zona rurală adiacentă Medgidiei, informează compania națională de transport al energiei Transelectrica. Incidentul s-a produs din cauza unor manevre neautorizate efectuate de persoane care se ocupau de mentenanță. Reamintim că în ultimii doi ani, rețeaua de transport al energiei s-a confruntat cu mai multe avarii. Aceste avarii s-au produs pe fondul nerespectării programelor de investiții de către Transelectrica.
Ministerul Energiei: România nu și-a schimbat poziția în Consiliul UE cu privire la ținta de 27% energie din surse regenerabile la nivel european pentru anul 2030 Parlamentul European a aprobat, la inceputul acestui an, ținte mult mai ambițioase decât ale Comisiei Europene în privința energiei regenerabile, care ar trebui atinse până în 2030. Comisia Europeană a propus un obiectiv la nivelul UE de cel puțin 27% din energia regenerabilă, însă Parlamentul European a aprobat o țintă de 35%. Acum sunt negocieri între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, urmând să fie finalizate la sfârșitul anului 2018, sau la începutul anului 2019, potrivit unui răspuns al Ministerului Energiei, transmis la solicitarea HotNews.ro. Practic, este posibil ca aceste discuții să se finalizeze în perioada președinției române la Consiliul UE.
Prețul conductei ruseşti Nord Stream 2 va fi divizarea UE - avertizează şeful companiei ucrainene Naftohaz Președintele Consiliului de Administraţie al companiei ucrainene Naftohaz, Andri Kobolev, consideră că proiectul gazoductului Nord Stream 2 este un "cal troian" pentru Uniunea Europeană şi "contravine intereselor Europei". "Naftogaz încearcă să explice acest lucru partenerilor săi europeni" - a subliniat Kobolev. "Dacă această conductă va fi, totuşi, construită și pusă în funcțiune, europenii vor trebui să plătească un preţ serios, potrivit Rador, care citeaza Korrespondent.
Parlamentul Ucrainei cere comunității internaţionale să nu faciliteze realizarea proiectului rusesc Nord Stream-2 Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi, un apel adresat parlamentelor și guvernelor lumii, precum și comunităţii de afaceri, în care subliniază inadmisibilitatea construcţiei gazoductului rusesc Nord Stream 2. Astfel, parlamentarii ucraineni îndeamnă comunitatea mondială să nu participe la pregătirea, finanțarea sau promovarea proiectului rusesc Nord Stream 2, potrivit Rador, care citeaza Korrespondent.
Constantin Gheorghe, apropiat al omului de afaceri Gabriel Comănescu, revine la conducerea Autorității pentru Operațiuni Offshore, de unde fusese demis de Tudose în 2017 Constantin Gheorghe, fost director in Grup Servicii Petroliere (GSP), controlat de Gabriel Comănescu, a fost numit joi în funcția de președinte al Autorității care se ocupă de operațiunile petroliere din Marea Neagră, potrivit unei decizii a premierului Viorica Dăncilă publicate în Monitorul Oficial. Numirea este surprinzătoare în condițiile în care abia a avut loc o schimbare la nivelul acestei funcții. Pe 15 martie, fusese numit șef al acestei instituții Iulian Cliseru, sotul Speranței Cliseru, mâna dreaptă a primarului Gabrielei Firea. Tot pe 15 martie, o altă persoană care a lucrat la GSP, Florin Radu Ciocănelea, a fost numit în funcția de consilier de stat în cabinetul premierului, cu atribuții în domeniul energiei.
Complexul Energetic Hunedoara primește un nou sprijin de la Guvern, după ce Comisia Europeana a deschis o investigație aprofundată în legatură cu ajutoare acordate de stat companiei La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul României a adoptat, miercuri, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care prevede că centralele din Complexul Energetic Hunedoara vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în următorii doi ani (până în 2020). Transportatorul de energie Transelectrica va trebui să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei. Pentru CE Hundoara această ordonanță de urgență este de mare ajutor, în condițiile în care va primi lunar sume importante de bani pentru serviciile de sistem. Astfel, va avea asigurate venituri pentru o producție de energie care nu poate fi vândută pe piața liberă din cauza prețurilor foarte mari.
Bani pentru pensii și salarii: Romgaz, obligată să vireze 1,9 miliarde lei sub formă de dividende Producătorul de gaze Romgaz este o companie care obține anual profituri mari. Însă, la fel ca și anul trecut, societatea este obligată să distribuie acest profit sub formă de dividende. Profitul pe 2017 a fost de 1,85 miliarde lei, însă valoarea dividendelor propuse pentru a fi repartizate acționarilor depășește 1,92 miliarde lei (Vezi în text explicația). Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentu al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorarilor de pensii și salarii.
Transelectrica raportează, pentru prima oară de la înființare, o pierdere contabilă 48 milioane lei. Conducerea companiei a început o analiză internă "Comportamentul neprudenţial manifestat în trecut" a adus compania de transport al energiei electrice Transelectrica în situația a de înregistra în 2017 o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei, se arată într-un comunicat al companiei. Situația este surprinzătoare în condițiile în care Transelectrica, o companie strategică, are activitate reglementată, pe o piață în care deține monopol natural. Este pentru prima oară de la înființare (din 2000) când raportează pierdere. În urma unei inspecții fiscale, ANAF a emis companiei, pe 30 iunie 2017, o decizie de impunere de 99 de milioane de lei. Conducerea societății a demarat o analiză internă privind evaluarea cauzelor care au generat această situaţie.
Noi scumpiri: ANRE a aprobat creșterea cu 10%, de la 1 aprilie, a prețurilor la gazele furnizate de ENGIE consumatorilor casnici Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de joi noi preţuri pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici. În cazul ENGIE România, care are circa 1,6 milioane clienți, ANRE a acceptat o creștere a prețurilor de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh de la 1 aprilie. În cazul E.ON Gaz Furnizare România, prețurile nu se modifică. Pe 10 ianuarie a mai avut loc o scumpire de circa 8%, în medie.
Grecia este nemulțumită de prețurile oferite de Transgaz și ceilalți investitori pentru DESFA, transportatorul elen de gaze Procesul de privatizare a DESFA, transportatorul de gaze din Grecia, la care participă și compania românească Transgaz, se află în impas. Agenția de privatizare din Grecia a desfăcut joi ofertele depuse de investitori, însă este nemulțumită de prețuri, potrivit Reuters. Astfel, le-a cerut investitorilor să-și îmbunătățească ofertele financiare. Reamintim că au depus oferte angajante două consorții, iar unul dintre ele are ca parteneri transportatorul român de gaze Transgaz, firma spaniolă Reganosa și Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
​SONDAJ De ce credeți că s-au înmulțit avariile la Centrala de la Cernavodă? ​O nouă avarie s-a înregistrat, joi dimineață, la Centrala nucleară de la Cernavodă, unde Univatea 2 a avut probleme pentru a doua oară într-un interval de patru zile. Pe 25 martie, când s-a înregistrat prima avarie la Unitatea 2, au fost probleme și la Unitatea 1. Problemele au apărut în conditiile în care Nuclearelectrica a atins doar un sfert din obiectivele majore de investiții programate pentru 2017.Sondaj HotNews.ro: De ce credeți că s-au înmulțit avariile la Centrala de la Cernavodă?
Nuclearelectrica este verificată de câteva zile de Corpul de Control al prim-ministrului Premierul Viorica Dăncilă a trimis luni Corpul de Control al prim-ministrului la Nuclearelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Corpul de Control a fost trimis în contextul în care la centrala nucleară de la Cernavodă au fost înregistrate probleme în lanț dumincă. Joi, au apărut noi probleme la Cernavodă, Unitatea 2 fiind decontectată automat de la Sistemul Energetic Național, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces.
O nouă avarie la centrala nucleară de la Cernavodă: Unitatea 2 are probleme pentru a doua oară într-un interval de patru zile La Unitatea 2 de la Cernavodă s-a înregistrat o nouă avarie joi dimineață. Astfel, Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează doar cu Unitatea 1. Este a doua avarie într-un interval de patru zile. Pe 25 martie, au fost probleme atât cu Unitatea 1, cât și cu Unitatea 2. Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei. În acest context, reamintim că Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții programate pentru 2017.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version