ENERGIE
Finanțatorii americani ai centralelor de la Cernavodă vin la București Kimberly Reed, președinte Exim US (Banca de Export-Import a SUA), va vizita, săptămâna viitoare, pe 8 decembrie, centrala nucleară de la Cernavodă, fiind însoțită de Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, informează Nuclearelectrica. Potrivit acesteia, vizita are loc cu scopul inițierii implementării acordului semnat cu Exim US pentru realizarea proiectelor nucleare strategice ale României.
Performanța energetică a clădirilor și siguranța furnizării de petrol- două mari probleme care au adus România în procedură de infringement Comisia Europeană a demarat joi două proceduri de infringement împotriva României, în domeniul energiei și climei privind performanța energetică a clădirilor și siguranța furnizării de petrol. În ceea ce privește performanța energetică a clădirilor, Comisia solicită unui număr de treisprezece state membre și Regatului Unit să transmită strategiile lor naționale pe termen lung de renovare. În legătură cu siguranța furnizării de petrol, Comisia cere Bulgariei, Cehiei și României să respecte normele UE privind stocurile de urgență de țiței și de produse petroliere.
Electrica a finalizat procesul de fuziune a două societăți de servicii energetice Electrica a anunțat miercuri finalizarea fuziunii celor două societăți de servicii energetice din cadrul Grupului, Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE Electrica Serv) și Servicii Energetice Muntenia SA (SEMU). Astfel, de la 1 decembrie 2020, serviciile energetice ale Grupului se vor derula doar sub umbrela FISE Electrica Serv.
Lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2 se vor relua în decembrie Lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2 se vor relua în decembrie, după o pauză de un an, a anunţat un purtător de cuvânt al consorţiului care dezvoltă proiectul, relatează Agerpres.
VIDEO Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA - Faza I: „România are atuuri veritabile să devină un important jucător în regiune pe piaţa gazelor” / „Noi ne-am îndeplinit obligaţiile asumate faţă de partenerii europeni” Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat sâmbătă, în localitatea Jupa din judeţul Caraş Severin, la finalizarea lucrărilor gazoductului BRUA, o investiţie în valoare de 423 de milioane de euro ce permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României. Șeful statului a felicitat compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a ceea ce a numit „cel mai ambiţios proiect din domeniul energiei”, apreciind totodată că România îşi dovedeşte capacitatea de a valorifica în mod corect poziţia geostrategică, mixul energetic diversificat şi resursa umană calificată. La rândul său, premierul Orban a afirmat că România şi-a respectat obligaţiile în ceea ce priveşte investiţiile în gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi că se lucrează la realizarea altor magistrale de transport gaze naturale.
Iohannis face sâmbătă o vizită în Caraș Severin cu ocazia terminării lucrărilor la prima fază a gazoductului BRUA Președintele Klaus Iohannis va efectua vineri, începând cu ora 11.30, o vizită la Stația de comprimare gaze naturale Jupa din județul Caraș-Severin, cu ocazia finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA - Faza I, informează Cotroceniul.
Energia în Planul Național de Redresare: Peste 3 miliarde de euro pentru tranziția la energie verde și eficiență energetică Tranziția către energie verde și eficiența energetică sunt costisitoare și necesită investiții importante, motiv pentru care vor fi alocați mulți bani în domeniul energiei. Pentru investițiile din domeniul energie și tranziție verde este alocată suma de 1,55 mld. euro, iar investițiile în eficiență energetică sunt estimate la 1,8 miliarde euro. Cei mai mulți bani se vor duce în rețele inteligente de transport a energiei regenerabile.
AIK Energy nu mai poate furniza gaze, iar clienții săi au fost preluați automat de altă firmă / Ce se întâmplă cu acești consumatori Clienții furnizorului de gaze AIK Energy s-au trezit brusc într-o situație neplăcută, fiind informați că au fost transferați automat către o altă firmă. Mulți dintre aceștia încheiaseră contractul cu AIK Energy în vară, când a fost liberalizată piața gazelor. După doar câteva luni, AIK Energy a intrat în incapacitate de plată, nu a mai putut cumpăra și furniza gaze, iar potrivit legislației în vigoare, clienții au fost preluați de un furnizor de ultimă instanță, în cazul de față Premier Energy, pentru o perioadă de trei luni.
Virgil Popescu: Elcen va ieși din insolvență Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat miercuri că producătorul de energie termică din București, ELCEN, va ieși din insolvență. Ministrul susține că a fost găsită soluția cu Ministerul Finanțelor și cu ANAF în așa fel încât să fie compensate datoriile și tăiate penalitățile, în baza OUG 69/2020.
Șeful Transgaz- avalanșă de reproșuri față de partenerii din Ungaria, Bulgaria și Grecia, dar și Romgaz: Să se țină de treabă, nu doar declarații de fațadă ale înalților oficiali, că de povești ne-am săturat toți Finalizarea gazoductului BRUA pare că reprezintă o bună ocazie pentru Ion Sterian, directorul general al Transgaz, să reproșeze partenerilor săi din Bulgaria și Grecia slaba implicare în proiectele comune. Șeful Transgaz nu s-a limitat doar la aceste reproșuri, ci a lansat critici și către reprezentanții Romgaz, sugerând că vine doar cu "proiecte pe hârtie" de creștere a producției de gaze. Nu a scăpat de săgeți ironice nici omologul său maghiar, despre care Sterian spune că vrea să realizeze un test de stres asupra BRUA pe 2 decembrie, imediat după Ziua Naţională a României. "Acum, că o să fim după ziua naţională, o să venim să sărbătorim împreună", s-a adresat Ion Sterian lui Szabolcs Ferencz, CEO al FGSZ, transportatorul de gaze din Ungaria.
Orban: Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a primit avizul Comisiei Europene Acordul inter-guvernamental între SUA şi România în domeniul cooperării nuclear-civile a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă pot fi construite cu parteneri euroatlantici, a anunțat vineri premierul Ludovic Orban. Reamintim că Executivul a notificat către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.
Strategie europeană: Capacitatea pentru energia eoliană offshore va crește de cinci ori în zece ani Capacitatea eoliană offshore a Europei va crește de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050, se arată în strategia Comisiei Europene privind energia din surse regenerabile offshore. Comisia Europeană mai propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante. Reamintim că și potențialul eolian din Marea Neagră este uriaș, fiind estimat la peste 70.000 MW.
DOCUMENT După patru ani de discuții, Guvernul vrea să adopte de urgență Strategia energetică Un proiect de OUG privind aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei. Strategia energetică se află în dezbatere și evaluări de mediu din 2016 și urma să fie discutat în Parlament, însă Guvernul vrea să o aprobe prin ordonanță de urgență. Guvernul spune că vor fi consecințe negative dacă nu este aprobată strategie prin ordonanță de urgență, precum blocarea unor investiții.
Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 1,3 miliarde de euro pentru restructurare- Memorandum aprobat în Guvern Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un memorandum privind acordarea unui ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde de euro, în perioada 2021-2025, Complexului Energetic Oltenia, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Suma este prevăzută în planul de restructurare, care acum se află la Comisia Europeană pentru aprobare. Ajutorul va fi plătit din bugetul de stat.
Virgil Popescu: Avem deja surplus de gaze în România Companiile românești au ajuns să exporte gaze în afara României și să devină jucători pe această piață, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri. Acesta spune că "avem deja surplus de gaze în România" și că ar trebui prelucrat în țară, de exemplu în industria petrochimică.
Virgil Popescu: Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a Petrom Romgaz este suficient de solvabilă pentru a achiziționa participația deținută de americanii de la Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, consideră ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu. Acesta a spus miercuri, într-o conferință de presă, că Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a OMV Petrom. În opinia ministrului, Romgaz se poate implica în mai multe investiții și nu va renunța la unele dintre cele deja anunțate.
OMV Petrom a investit 21 de milioane euro la Petrobrazi pentru creșterea capacității de amestec de biocombustibili OMV Petrom a investit aproximativ 21 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru a crește capacitatea de amestec și pentru a îmbunătăți infrastructura pentru transportul, descărcarea și depozitarea bio-componenților în rafinărie. OMV Petrom furnizează carburanți cu un conținut bio volumetric de 6,5% în motorină și 8% în benzină.
Cererile pentru bani din Fondul de modernizare au blocat căsuțele de e-mail de la Ministerul Economiei Firmele din domeniul energiei sunt foarte interesate de banii europeni din Fondul de Modernizare, axa 10, care pot fi folosiți pentru modernizarea, tehnologizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice din România. "Fondul de modernizare a fost luat cu asalt. Practic s-au blocat căsuţele de e-mail prin care ministerul a preluat aceste propuneri de proiecte", a declarat, marți, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cadrul unei conferințe pe energie. Havrileț a spus că au fost primite peste 700 de cereri.
​DOCUMENT Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în etapa finală de evaluare / Comisia Europeană vrea să știe de ce nu pot fi încheiate contracte multianuale Complexul Energetic Oltenia intră în etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare și decarbonare, cea a notificării Comisiei Europene. Reprezentanții companiei spun că au spus oficialilor de la Bruxelles că principala sursă de venituri este vânzare de energie electrică, însă Comisia Europeană a întrebat de ce sunt încheiate contracte anuale și nu multianuale. Reprezentanții companiei au arătat că nu este posibil acest lucru din cauza legislației în vigoare, dar care ar urma să fie modificată la începutul anului viitor.
Creștere spectaculoasă în vreme de pandemie: Profitul net al Electrica, cu 146% mai mare Grupul Electrica a obținut, în primele 9 luni ale anului 2020, un profit net consolidat de 396 milioane RON, înregistrând o creștere de 235 milioane RON, respectiv 146,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. EBITDA consolidată a atins valoarea de 829 milioane RON, fiind mai mare cu 280 milioane RON față de valoarea la 9 luni din 2019.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by