ENERGIE
Ministrul Energiei: Controale la furnizorii de gaze care au făcut contracte cu preț fix și acum vor să-l schimbe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Protecţia Consumatorilor vor începe controale la furnizorii de gaze care au încheiat în urmă cu câteva luni contracte cu un preţ pe un an şi acum anunţă clienţii că vor să modifice preţul, transmite News.ro.
Suedia riscă o criză energetică majoră dacă nu decide în câteva zile ce face cu deșeurile sale nucleare Suedia are mai puțin de o săptămână pentru a decide unde intenționează să își depoziteze deșeurile nucleare sau riscă să se confrunte cu întreruperi ale electricității, relatează Bloomberg.​
Corporate News: Cea mai mare turbină eoliană din lume va demonstra că mărimea chiar contează MingYang Smart Energy din China a anunțat că va construi o turbină eoliană marină mai mare decât monstrul Haliade-X al lui General Electric. MYSE 16.0-242 va fi un gigant înalt de 242 m, de 16 MW, capabil să alimenteze 20.000 de locuințe pe durata de viață de 25 de ani, informează New Atlas.
Clienţi ai Enel se plâng de abuzurile companiei: contractele (in)existente, telefoanele închise în nas, misterioasele baze de date / ANRE a dat firmei peste 90 de amenzi / Ce spun reprezentanții Enel Nervi și timp pierdut - cu asta se confruntă unii clienți ai Ene atunci când au vrut să încheie noi contracte, să plece la o altă companie sau să afle informații de la call-center. Au avut parte de adevărate aventuri cu telefoane închise în nas, cu informații contradictorii din care nu rezulta clar dacă mai sunt clienți sau nu ai Enel. Lucruri care în alte țări se rezolvă imediat, așa cum povestește o clientă, în România uneori durează luni de zile. La ANRE se cunoaște situația, având circa 3.000 de reclamații primite, iar reprezentanții companiei de electricitate admit că au fost nevoiți să suplimenteze personalul care gestionează serviciul telefonic de relații cu clienții.
Gazoductul Nord Stream 2, "o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", atenţionează preşedintele ucrainean Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este "o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, primind-o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, care susţine acest proiect, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. "Examinăm acest proiect doar prin prisma securităţii şi îl considerăm o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat Zelenski în timpul conferinţe de presă cu Angela Merkel. "Nimeni nu poate nega că principalele riscuri legate de Nord Stream 2 vor viza Ucraina", a adăugat el.
UPDATE Creșterea facturilor la energia electrică - Florin Cîțu cere explicații Consiliului Concurenței: Vreau să știu ce se întâmplă / E o diferență foarte mare de la liberalizare la piața concurențială Premierul Florin Cîțu a convocat joi o întâlnire la Palatul Victoria pe tema creșterii facturilor la energia electrică, printre invitați fiind și reprezentanți ai Consiliului Concurenței. "Am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci piață liberă, la piață concurențială și vreau să mă asigur că în România îndeplinim și condițiile unei piețe concurențiale. Pentru că până la urmă piață liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să și scadă.", a declarat premierul. UPDATE Florin Cîțu, la finalul întâlnirii: Voi relua discuțiile pe acest subiect săptămâna viitoare.
[P] Cum își pot optimiza companiile consumul de energie? 3 sfaturi pentru costuri mai mici Un număr în creștere de companii din România, în special cele active în zona de producție, solicită furnizorilor de energie servicii de consultanță pentru optimizarea consumului. Companiile arată astfel interes față de dezvoltare sustenabilă și menținerea competitivității pe termen lung. Printre principalele acțiuni recomandate clienților MET România Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie pe plan local, se numără realizarea unui audit energetic însoțit de adoptarea unor măsuri pentru eliminarea pierderilor sau eficientizarea consumului, creșterea ponderii energiei din surse regenerabile și optarea treptată pentru soluții de transport electric.
Generarea de energie solară a atins niveluri record în UE în iunie și iulie Furnizarea de energie solară în UE în iunie şi iulie a urcat la un nivel record în 2021, reprezentând 10% din totalul electricităţii produse în blocul comunitar, arată datele publicate miercuri de organizaţia Ember, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
[P] MET România Energy: IT-ul devine consumator major de energie. Trei soluții pentru echilibrarea costurilor Sectorul IT devine, încet, dar sigur, unul dintre marii consumatori de energie din România, potrivit informațiilor MET România Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie pe plan local și partener pentru mai multe companii locale sau operatori de centre de date. Aproximativ 10% din energia consumată global alimentează calculatoare, centre de date sau rețele IT. Dispozitivele de operare generează cea mai mare parte a consumului, urmate de servere și centre de date. Ca să ne facem o idee despre consumul de electricitate al calculatoarelor, merită menționat că acesta generează un sfert din consumul energetic total dintr-o clădire de birouri.
UPDATE Sute de mii de români au restanțe la plata energiei electrice și gaze, iar furnizorii nu mai pot susține neplata facturilor în starea de alertă: Cum vrea Guvernul să "corecteze" situația și ce trebuie să știe datornicii Probleme majore pe piața de energie electrică și gaze naturale din cauza unei Ordonanțe de urgență dată anul trecut de Guvern care a interzis deconectarea/debranșarea de la alimentarea cu energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă. La un an de la implementare, furnizorii reclamă că nu mai pot susține măsura: peste 200.000 de români aveau restanțe de circa 249 de milioane de lei la plata energiei electrice și gaze naturale la sfârșitul lunii mai din acest an. Guvernul vrea să adopte joi o Ordonanță, astfel încât românii cu datorii să poată fi debranșați dacă nu își vor achita datoriile în termen de 90 de zile.UPDATE Guvernul a adoptat joi această Ordonanță de urgență.
Ce trebuie sa fac dacă mi s-a întrerupt curentul electric / Cum se primesc compensațiile Clienții care au probleme cu energia electrică pot primi compensații de la distribuitori. Mai exact, în funcție de zona în care fac parte aceștia, dacă sunt probleme de genul întreruperii curentului, trebuie să se adreseze Enel, Electrica, E.On sau CEZ. Compensațiile se vor vedea în facturile ce vor sosi, conform unui ordin recent al ANRE.
Prețul gazelor a atins maximul istoric din ultima sută de ani - Asociația Energia Inteligentă Ultimele tranzacții efectuate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) plasează prețul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România, informează Asociația Energia Inteligentă. Potrivit unui grafic al Asociației, prețul mediu ar fi ajuns la 450 dolari/mia de metri cubi.
Unitatea 2 de la Cernavodă, reconectată la Sistemul Energetic Naţional Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic National, anunţă Nuclearelectrica.
Oficial al Departamentului pentru Energie din SUA, în vizită la Cernavodă / Scopul: Construirea reactoarelor nucleare 3 și 4 O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct in functie si Secretar Adjunct pentru Energie Nucleara din cadrul Departamentului pentru Energie, a fost vineri în vizită la centrala nucleară de la Cernavodă. Vizita are în vedere continuarea cooperarii în baza Acordului Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington în octombrie 2020 și ratificat recent de statul roman, inclusiv a demarării în timp util a realizării Proiectului Unitatilor 3 si 4.
Unitatea 2 de la Cernavodă a fost deconectată de la sistem, pentru a doua oară în ultima lună, din cauza unei avarii Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 28 iulie, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fara a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității. Este pentru a doua oară în luna iulie când este deconectată Unitatea 2. Aceasta în condițiile în care Unitatea 2 abia a trecut prin programul de mentenanță.
Electrica a cumpărat două parcuri fotovoltaice și un parc eolian de la Monsson Grupul Electrica a anunțat miercuri achiziția unui portofoliu de 207MW de energie regenerabilă de la compania Monsson. Au fost semnate cu Monsson contracte de vânzare-cumpărare de părți sociale în trei companii de proiect care dezvoltă un portofoliu totalizând 207MW de energie regenerabilă, compus din două parcuri fotovoltaice în zona Satu Mare și un parc eolian în zona Dobrogea.
Verchere (OMV Petrom): Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, dacă legislaţia nu va fi modificată în acest an Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres. Ea a precizat că se aşteaptă ca Legea offshore să fie modificată până la finele anului, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor, şi nu are informaţii suplimentare. "Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România", a spus şefa Petrom.
Tranzacție de 335 milioane de euro: Eurohold, proprietarul Euroins România, a finalizat achiziția activelor CEZ Bulgaria Eurohold, cel mai mare holding din Bulgaria și proprietarul companiei de asigurări Euroins România, a anunțat miercuri că a finalizat achiziționarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane de euro. Noile active vor fi deținute în totalitate de Eastern European Electric Company (EEEC). Pasul următor pentru Eurohold este transformarea într-un jucător regional pe piața energiei, inclusiv în România, spune grupul bulgar.
Consiliul Concurenței a aprobat operațiunea prin care BERD a cumpărat o parte din compania deținută de Transgaz în Moldova ​Consiliul Concurenței a dat undă verde operațiunii prin care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) preia o parte din capitalul social al companiei Vestmoldtransgaz SRL. În urma acestei tranzacții, Vestmoldtransgaz SRL va fi deținută de Eurotransgaz SRL și BERD.
​Opt proiecte din domeniul energiei pentru care România cere bani europeni / Pentru Elcen ar putea primi 18 milioane euro Ministrul Energiei Virgil Popescu a aprobat constituirea unui grup de lucru în vederea implementării prevederilor Directivei 87/2003 revizuită în ceea ce privește Mecanismul 10 C – faza IV, care presupune acordarea unor fonduri pentru proiecte cu o valoare mai mică de 12,5 milioane euro. România a comunicat Comisiei Europene ”Lista investițiilor cu o valoare sub 12,5 milioane euro”, proiectele fiind depuse pentru Articolul 10c care depășeau acest prag urmând a accesa Fondul de Modernizare / Articolul 10D.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by