ENERGIE
Prevederi din Legea ANRE
Foto: Hotnews

Cum ar putea șefii ANRE să scape nesancționați pentru gravă neglijență și perturbarea pieței energiei

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 14 Oct 2019 Economie | Energie
Senatul a trimis la promulgare, săptămâna trecută, o lege care modifică semnificativ OUG 33/2007 privind funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Legea a trecut lejer de comisiile din Camera Deputaților și Senat, fără a stârni discuții prea aprinse, chiar dacă unele prevederi ridică mari semne de întrebare. Mai exact, șefii ANRE nu vor mai putea fi trași la răspundere pentru gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a piețelor sau pentru încălcarea gravă a OUG privind funcționarea ANRE.
Contor de gaze
Foto: Distrigaz Sud

ANRE: Piața gazelor va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea a energiei electrice la 1 iulie 2021

de CP HotNews.ro
Luni, 14 Oct 2019 Economie | Energie
Piaţa gazelor naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea a energiei electrice la 1 iulie 2021, preţurile reglementate urmând să fie eliminate inclusiv la consumatorii casnici, a anunţat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres. Reprezentantul ANRE a spus că măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica, despre mini-reactoarele care ar putea fi construite în România: Evaluarea finală de securitate s-ar putea finaliza în septembrie 2020/ Nu se pune problema testării unui prototip în România

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 14 Oct 2019 Economie | Energie
Nuclearelectrica (SNN) are acord cu americanii de la NuScale Power pentru o posibilă dezvoltare în România a unor reactoare modulare mici, o tehnologie care încă nu a fost evaluată. În același timp, Nuclearelectrica susține că vrea să dezvolte în România și reactorul de Generație IV, ALFRED, un proiect despre care se vorbește de mai mulți ani. Pe de altă parte, proiectul reactoarelor 3 și 4, pentru care se poartă negocieri de cinci ani cu o firmă chineză, pare a nu avea finalitate, Nuclearelectrica lunând în calcul să construiască singură doar un reactor din cele două. Vezi în text ce spune Nuclearelectrica, în urma unor întrebări ale HotNews.ro, despre fiecare dintre proiecte.
Casa cu panouri fotovoltaice
Foto: Hotnews

Producătorii de energie cer insistent Administrației Fondului pentru Mediu să reia urgent programul de instalare a panourilor fotovoltaice

de CP HotNews.ro
Luni, 14 Oct 2019 Economie | Energie
Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) solicită conducerii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) să urgenteze reluarea programului de finanțare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională pentru persoane fizice (prosumeri).
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

ENERGIA - Ce rămâne după guvernarea PSD: Investiții zero, prețuri mai mari la electricitate și gaze, importuri fără precedent, investitori alungați cu Legea Offshore

de CP HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Economie | Energie
În domeniul energiei, una dintre priorități a fost adoptarea unei noi strategii naționale. Trei ani s-a discutat la nivelul Ministerului Energiei despre o nouă strategie, însă a rămas doar pe hârtie. Există o formă neaprobată, care prevede promovarea unor proiecte despre care se discută de zeci de ani, precum realizarea Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.
Balanta energiei electrice
Foto: INS

Energia, în cifre: România a devenit importator net de energie electrică, iar producția este tot mai scăzută

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Economie | Energie
Sectorul energetic din România a suferit schimbări dramatice în 2019. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că România a devenit importator net de energie, în primele 8 luni ale anului, în condițiile în care până anul trecut era exportator. Aceleași date mai arată că producția de gaze și energie electrică a scăzut foarte mult în aceeași perioadă.
Energie
Foto: AGERPRES

Unitățile de producere a energiei care nu mai funcționează au început să fie eliminate din licențe

de CP HotNews.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat marți o solicitare a Complexului Energetic Oltenia de modificare a licenței pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice și termice în cogenerare pe care aceasta o deține, deoarece două grupuri din CET Brăila au fost declarate indisponibile. ANRE efectuează o analiză în vederea identificării diferenţelor dintre puterea instalată şi cea disponibilă, pentru o evaluare cât mai corectă a capacităților de producere a energiei electrice.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

OMV Petrom a descoperit un nou zăcământ de gaze în regiunea Olteniei

de CP HotNews.ro
Marţi, 8 Oct 2019 Economie | Energie
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Sud-Estul Europei a descoperit noi resurse de hidrocarburi în regiunea Oltenia (jud. Gorj), în apropierea zăcământului Totea, aflat în producție, informează compania. Investițiile în noua sondă și infrastructura conexă se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro.
Razvan Nicolescu
Foto: Facebook

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Statul nu poate investi în energie/ România își va îndeplini angajamentele în privința energiei regenerabile

de CP HotNews.ro
Luni, 7 Oct 2019 Economie | Energie
România își va îndeplini angajamentele în ceea ce privește promovarea energiei regenerabile, în contextul în care mai multe țări UE nu vor reuși acest lucru, a declarat luni Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, în cadrul unei conferințe pe energie. Acesta a mai spus că în ceea ce privește investițiile în sectorul energetic, statul român nu are cum să investească, având dificultăți chiar în a construi un spital.
Traseul Nord Stream
Foto: Wikipedia

Pentru Statele Unite, gazoductul Nord Stream 2 va întări influența Rusiei asupra Europei

de R.M. HotNews.ro
Luni, 7 Oct 2019 Economie | Energie
Secretarul american pentru Energie Rick Perry a afirmat luni la Vilnius (Lituania) că gazoductul Nord Stream 2, care urmează să fie terminat în curând, va întări influența Moscovei asupra politicii externe a UE, scrie AFP.
ICN Pitesti
Foto: ICN Pitesti

Nuclearelectrica a semnat un memorandum pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV- ALFRED

de CP HotNews.ro
Luni, 7 Oct 2019 Economie | Energie
Nuclearelectrica și Consortiul FALCON (italienii de la Ansaldo Nucleare, agenția italiană pentru noi tehnologii- ENEA și Institutul de Cercetări Nucleare Pitești- ICN) au semnat săptămâna trecută un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generație IV, ALFRED. Scopul memorandumului este de a stabili un cadru de colaborare în ceea ce priveste lucrările pre-proiect și activitățile de cercetare și dezvoltare care urmează să fie implementate în vederea dezvoltării proiectului ALFRED, precizează Nuclearelectrica.
Retea Transelectrica
Foto: Transelectrica.ro

Transelectrica a obținut o finanțare europeană de 33 milioane euro pentru construirea unei linii de înaltă tensiune

de CP HotNews.ro
Joi, 3 Oct 2019 Economie | Energie
Transelectrica a semnat joi un contract de finanțare pentru construcția Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaș – Smârdan, în valoare de 33,43 milioane de euro. Valoarea totală a investiției este de 56,76 milioane de euro.
Transgaz
Foto: Transgaz

România ar putea deveni hub de gaze în urma unui acord între Transgaz și austriecii de la CEGH

de CP HotNews.ro
Marţi, 1 Oct 2019 Economie | Energie
Transgaz a informat marți acționarii și investitorii asupra faptului că a semnat cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) un acord de cooperare în vederea constituirii HUB-ului gazier în România. În acest sens va fi înființată o societate mixtă ”Romanian Gas Hub”, care va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT).
BRUA in constructie
Foto: Transgaz

Transgaz a inaugurat o stație de comprimare de pe traseul conductei BRUA

de CP HotNews.ro
Luni, 30 Sept 2019 Economie | Energie
Transgaz a inaugurat luni Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene și care se dezvoltă în contextul necesității diversificării surselor de gaze în țările din UE. Proiectul BRUA asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

EXCLUSIV ​Cum ar putea Ministerul Energiei să distrugă o mare companie profitabilă: Vrea să forțeze Hidroelectrica să fuzioneze cu CE Oltenia, un colos aflat în pragul falimentului, cu pierderi de miliarde de lei

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 27 Sept 2019 Economie | Energie
Ministerul Energiei vrea să salveze Complexul Energetic Oltenia, un colos ajuns în situație financiară extrem de gravă, prin impunerea unei fuziuni prin absorbție de către profitabila Hidroelectrica, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Acest lucru ar însemna ca tot profitul Hidroelectrica să meargă pe plata obligațiilor de miliarde de lei ale CE Oltenia, companie care oricum se va închide în câțiva ani. Dacă nu este aprobată fuziunea, atunci să suporte consumatorii costurile, printr-un ajutor de stat de 5 miliarde de lei, în perioada 2020-2026. Însă pentru că ajutorul nu va fi aprobat în timp util de Comisia Europeană, ministerul cere o garanție de stat urgentă pentru obținerea unui credit prin Ministerul Finanțelor, de 1,2 miliarde de lei, pentru CE Oltenia. Aceste solicitări se află într-un memorandum, ștampilat pe 24 septembrie, pe care Ministerul Energiei îl vrea adoptat de urgență de către Guvern.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze consideră că proiectul de modificare a Legii Offshore oferă o şansă pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră

de CP HotNews.ro
Joi, 26 Sept 2019 Economie | Energie
Modificările propuse de Ministerul Energiei prin proiectul de modificare a legii offshore oferă o şansă pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră, consideră Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze (FPPG), potrivit Agerpres. Reamintim că săptămâna trecută Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică Legea Offshore, o lege controversată aprobată anul trecut, cu prevederi impuse de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.
Electrica
Foto: Tradeville

Decizii de aprobat la Electrica: Filalele ar putea fi dizolvate de către Consiliul de Administrație/ Fiecare șef va beneficia de o poliță de asigurare profesională de 10 milioane euro

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 25 Sept 2019 Economie | Energie
Acționarii Electrica vor avea de votat în următoarea ședință, programată pentru 14 noiembrie, o serie de propuneri care vizează politica de remunerare a administratorilor și directorilor executivi, astfel beneficiul lor. Pe ordinea de zi se mai află și o propunere privind modificarea actului constitutiv, astfel încât competența dizolvării filialelor să revină Consiliului de Administrație al Electrica. În prezent, atribuția de aprobare a dizolvării filialelor se află în competența Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor.
Gaze
Foto: AGERPRES

Afacere anulată: ANRE a renunțat la licitația pentru schimbarea furnizorului de gaze din Otopeni

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 25 Sept 2019 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat miercuri că anulează licitația care ar fi schimbat furnizorul de gaze din Otopeni. De asemenea, cel pe care l-ar fi schimbat ar putea rămâne cu licența de furnizare. Reamintim că HotNews.ro a dezvăluit marți că ANRE a decis luni retragerea licențelor de furnizare și distribuție în localitatea Otopeni deținute de OTTO Gaz SRL, motivul invocat fiind anumite probleme financiare ale firmei, fapt fără precedent în acest domeniu. Aceasta în condițiile în care furnizarea și distribuția din Otopeni ar fi vizate de Premier Energy, o firmă cu acționari care se pierd prin paradisuri fiscale.
Klaus Iohannis si Viorica Dancila
Foto: Presidency.ro

Vizita în SUA: Ce ar fi putut discuta Dăncilă cu secretarul american al Energiei despre energia nucleară

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 25 Sept 2019 Economie | Energie
Guvernele României și Statelor Unite au semnat marți un memorandum privind cooperarea în domeniul nuclear civil, în cadrul întâlnirii dintre premierul Viorica Dăncilă și secretarul american al Energiei, Rick Perry. Guvernul spune printr-un comunicat că memorandumul prevede printre altele promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear. Ce ar putea însemna acest memorandum, în condițiile în care Nuclearelectrica (SNN) are acord cu americanii pentru o posibilă dezvoltare în România a unor reactoare modulare mici, o tehnologie care încă nu a fost evaluată.
Siegfried Mureșan
Foto: Hotnews

Siegfried Mureșan propune ca 50% din viitoarele fonduri UE pentru Republica Moldova să fie folosite pentru reducerea dependenței energetice de Federația Rusă

de CP HotNews.ro
Marţi, 24 Sept 2019 Economie | Energie
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a propus marți ca, în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027, jumătate din fondurile europene alocate Republicii Moldova să meargă către investiții în conectivitatea energetică și de transport. Prin această alocare majoră, Republica Moldova își va reduce dependența energetică de Federația Rusă, a declarat Siegfried Mureșan, într-o conferință privind Parteneriatul Estic găzduită de Parlamentul European.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version