ENERGIE
Lacramioara Diaconu
Foto: OMV Petrom

Lacramioara Diaconu, ultimul membru roman ramas in Directoratul OMV Petrom, ar putea fi revocata- Surse

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom ar putea decide in sedinta de luni revocarea Lacramioarei Diaconu-Pintea din functia e membru al Directoratului OMV Petrom, au declarat pentru HotNews.ro surse din piata de energie. Lacramioara Diaconu este singurul roman care a ramas in Directoratul OMV Petrom, dupa ce ce Mariana Gheorghe a hotarat sa renunte la mandatul de CEO al OMV Petrom incepand cu luna mai. Reprezentantii OMV Petrom nu au confirmat inca informatia.
Conducta de transport gaze
Foto: Hotnews

Bulgaria va crea un hub de gaze la Marea Neagra, cu sprijinul Comisiei Europene

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Bulgaria va crea un hub de gaze naturale pe coasta Marii Negre, avand sprijinul Comisiei Europene, transmite Novinite.com. In acest sens, compania de stat Bulgartransgaz a semnat, saptamana trecuta, un contract de 1,2 milioane euro cu un consortiu bulgar-elvetian pentru un studiu de fezabilitate. Comisia Europeana s-a angajat sa ofere 920.000 de euro pentru acest proiect. Precizam ca in zona est-europeana, nu doar Bulgaria doreste sa ajunga hub de gaze (centru de distributie a gazelor), ci si Ungaria, care a inceput deja demersuri in acest sens. In ceea ce priveste Romania, multi ani autoritatile au vehiculat ideea ca este tara din regiune cu cel mai mare potential de a deveni hub de gaze, fiind pus accentul pe rezervele din Marea Neagra.
Perimetrele de explorare si exploatare din Marea Neagra
Foto: Agentia Nationala pentru resurse Minerale

Sotul Sperantei Cliseru, mana dreapta a Gabrielei Firea, a fost numit seful autoritatii care se ocupa de gazele din Marea Neagra

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 15 Mar 2018 Economie | Energie
Iulian Cliseru, sotul Sperantei Cliseru, mana dreapta a primarului Gabrielei Firea, a fos numit joi, printr-o decizie a premierului Viorica Dancila, in functia de presedinte al Autoritatii care se ocupa de operatiunile petroliere din Marea Neagra. Tot joi, Viorica Dancila l-a numit pe Florin Radu Ciocanelea in functia de consilier de stat in cabinetul premierului, cu atributii in domeniul energiei. Florin Radu Ciocanelea a fost pana acum administrator al Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlata de omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu.
Transgaz
Foto: Transgaz

Transgaz: Romania liciteaza rezervarea capacitatilor de transport al gazelor in tarile vecine printr-o platforma operata de compania maghiara FGSZ

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 15 Mar 2018 Economie | Energie
O platforma gestionata de FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, este cea pe care o utilizeaza Transgaz atunci cand scoate la licitatie rezervarea capacitatilor de transport al gazelor in Bulgaria sau Ungaria. Transportatorul roman de gaze Transgaz invoca in acest sens un regulament european care prevede ca operatorii de transport adiacenti sa utilizeze o plaforma comuna de tranzacționare. In cazul Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Slovaciei, Croatiei si Grecia, Platforma Regională de Rezervare de Capacitate (RBP - Regional Booking Platform) este gestionata de compania maghiara FGSZ. Reamintim ca un scop al Ungariei ar putea fi sa ajunga hub regional de gaze, chiar daca in aceasta zona Romania este tara producatoare. Recent, Transgaz a trimis un comunicat prin care respingea acuzatii potrivit carora ar face jocul Ungariei.

OMV: Nu ne amuza deloc faptul ca, acum, conducta BRUA se opreste in Ungaria

de CP HotNews.ro
Miercuri, 14 Mar 2018 Economie | Energie
Manfred Leitner, membru al board-ului executiv al grupului austriac OMV responsabil cu activitatea de downstream, a declarat la Londra, cu ocazia prezentării strategiei companiei până în anul 2020, că grupul "nu este deloc amuzat" de incertitudinile legate de traseul conductei internaționale BRUA, transmite Profit.ro.
Petrobrazi
Foto: AGERPRES

Grupul OMV vrea sa investeasca un miliard de euro in trei rafinarii printre care si Petrobrazi

de CP HotNews.ro
Marţi, 13 Mar 2018 Economie | Energie
Compania austriaca OMV vrea sa investeasca in urmatorii sapte ani un miliard de euro in cele trei rafinarii ale grupului - Schwechat, Burghausen si Petrobrazi, in perspectiva intentiei de a dubla capacitatea de rafinare pe termen lung, potrivit Agerpres, care citeaza dintr-un comunicat al OMV referitor la strategia companiei de dezvoltare pana in 2025. Strategia include si livrarea in reteaua europeana de transport a unor cantitati suplimentare de gaze din Norvegia si Romania.

De ce se teme Arabia Saudita sa-si listeze gigantul petrolier la bursa din New York

de Corina Judele HotNews.ro
Marţi, 13 Mar 2018 Economie | Energie
Arabia Saudita planuieste sa vanda 5% din Aramco, cel mai mare producator petrolier din lume, printr-o oferta publica initiala. Toate pregatirile au fost facute pentru ca oferta publica sa aiba loc anul acesta, desi oficialii admit ca s-ar putea prelungi pana in 2019 pentru a asigura cele mai bune conditii de vanzare, iar New York si Londra sunt pe lista, potrivit CNN Money.
Complexul Energetic Hunedoara
Foto: AGERPRES

Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata in legatura cu ajutoare acordate de stat Complexului Energetic Hunedoara

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 12 Mar 2018 Economie | Energie
Comisia Europeană a deschis luni o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. Pe 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producătorului de energie CE Hunedoara, care se afla într-o situație de dificultate financiară încă din 2013. Insa, CE Hunedoara trebuia sa puna in aplicare un plan de restructurare pentru a de veni viabil si, de asemenea, sa ramburseze 6 milioane euro.
CEFC China
Foto: cefceurope

Fondatorul companiei chineze CEFC, cea care este in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group, a fost arestat in China

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 12 Mar 2018 Economie | Energie
Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzata ca a mituit lideri africani, in schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat in China, la inceputul acestei luni, potrivit The Observer, citat de Rador. Arestarea lui Ye in China a fost ordonata direct de catre presedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post. In legatura cu acest caz, pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat ca a luat parte la o schema de mituire a presedintelui Ciad si a unui membru din Guvernul Ugandei in schimbul unor contracte pentru compania chineza CEFC. Recent, CEFC a fost pusa sub juridictia statului chinez.
Volumul gaze pe 27 februarie
Foto: Transgaz

Transgaz a achizitionat saptamana trecuta gaze la un pret mult peste cel al pietei, motivand necesitatea de a echilibra sistemul national de transport

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 8 Mar 2018 Economie | Energie
Transgaz a achizitionat pe 27 februarie, cand era ger puternic, o cantitate de circa un milion de metri cubi, la un pret foarte mare: 127 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa pentru luna februarie era de 90 lei/MWh. Transgaz motiveaza aceasta tranzactie prin faptul ca a fost necesara pentru echilibrarea sistemului national de transport, in conditiile in care se inregistra un deficit de gaze in conducte. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie.
Romgaz
Foto: Romgaz
 documente
(08 Mar 2018) PDF, 242KB

Romgaz este obligata sa ia masuri pentru recuperarea unor prejudicii de peste 200 milioane lei, conform unor decizii ale Curtii de Conturi Sibiu, pana pe 29 iunie 2018

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 8 Mar 2018 Economie | Energie
Actionarii Romgaz au hotarat miercuri sa ia act de conținutul unei adrese a Curții de Conturi Sibiu din 1 iunie 2016 si de deciziile subsecvente acesteia, prin care compania este obligata sa ia masuri de stabilire a intinderii unor prejudicii de peste 200 de milioane de lei si de recuperare a acestora pana pe 29 iunie 2018. Curtea de Conturi a constatat printre altele ca Romgaz nu a repartizat dividende cuvenite actionarilor de 14,9 milioane de lei, ca a livrat gaze pe piata reglementata, peste obligatia legala, la preturi mai mici decat pe piata libera, pierderea fiind de 177,9 milioane lei, ca au fost decontate bilete de avion incluse in pretul unor vacante in strainatate sau ca au fost platite ilegale servicii de consultanta catre firma "Bostina si Asociatii".
Transgaz
Foto: Transgaz

Transgaz respinge acuzatii ca ar face un joc in favoarea Ungariei

de CP HotNews.ro
Joi, 8 Mar 2018 Economie | Energie
Transgaz respinge categoric acuzatiile ca ar face un joc in favoarea Ungariei, sustinand ca BRUA este un proiect de interes national, sustinut ferm si fara echivoc de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al companiei. Societatea precizeaza ca rezervarea capacitatii de transport este o conditie prealabila pentru a putea demara investitia in BRUA faza 2. Doar in baza acelor contracte, care arata interes pentru gazele care ar urma sa fie transportate, Transgaz poate trece la implementarea proiectului.

Romania, amenintata de CE cu sanctiuni pentru legislatia privind benzina

Joi, 8 Mar 2018 Economie | Energie
Romania si alte 9 state membre (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Finlanda, Grecia, Letonia, Marea Britanie si Spania) au primit joi, un aviz motivat din partea Comisiei Europene, in cadrul unei proceduri de infringement.

Actionarii Romgaz au aprobat o crestere firava de 2,2% a participatiei la un zacamant de gaze de 32 miliarde mc din Marea Neagra, in timp ce partenerul sau Lukoil isi creste cota pana la 87,8%

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 8 Mar 2018 Economie | Energie
Actionarii Romgaz au aprobat miercuri cresterea cotei de participare a companiei in perimetrul de explorare-dezvoltare-productie EX-30 Trident situat in Marea Neagra de la 10% la 12,2%. Cota aditionala de 2,2% poate fi obtinuta prin transfer cu titlu gratuit de la partenerul PanAtlantic, care se retrage din blocul Trident. Insa, cea mai mare parte, adica 15,8%, din cota pe care o detinea PanAtlantic, va fi oferita companiei Lukoil Overseas, tot cu titlu gratuit, care va ajunge sa detina astfel o participatie de 87,8%. Practic, dupa ce PanAtlantic a renuntat la cota de 18% din perimetrul EX-30 Trident, vor mai ramane doar doi parteneri: Lukoil cu 87,8% si Romgaz cu doar 12,2%.
Razvan Nicolescu
Foto: Agerpres

Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei, crede ca nu se va mai realiza proiectul BRUA, dar ca ar putea sa apara un alt proiect, care se numeste BRUSA: Bulgaria-Romania-Ungaria-Slovacia-Austria

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 7 Mar 2018 Economie | Energie
Razvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei, crede ca proiectul conductei BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) nu se va realiza, insa ar putea aparea un alt proiect numit BRUSA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Slovacia-Austria). "O sa va spun foarte sincer, cred ca prima parte din BRUA, acea conducta Podisor-Recas, sta in puterile noastre sa o realizam. Iar daca nu se va realiza, nu se va realiza din motive de acces la terenuri, din motive cu care se confrunta si cei care vor sa faca autostrazi in Romania si alte proiecte mari de investitii. Dar eu cred ca prima faza din BRUA, cea de pe teritoriul romanesc, se va realiza", a declarat Razvan Nicolescu, in cadrul forumului "Tranzitie Inteligenta catre un Sector Energetic Digitalizat si Sustenabil".
Reteaua Electrica
Foto: Electrica

Grupul Electrica a obtinut un profit net consolidat de 172 milioane lei, in scadere cu 63% fata de 2016, din cauza unor dezechilibre pe piata energiei

de CP HotNews.ro
Miercuri, 7 Mar 2018 Economie | Energie
Grupul Electrica a obtinut in 2017 un profit net consolidat de 172 milioane lei, in scadere cu 63% fata de 2016, pe baza situatiilor financiare consolidate intocmite in conformitate cu IFRS-UE, se arata intr-un comunicat de presa. Profitul net individual a fost de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% fata de 2016, in baza situatiilor financiare individuale intocmite in conformitate cu IFRS-UE. Consiliul de Administratie al Electrica S.A. a avizat si va inainta spre aprobare Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, din data de 27 aprilie 2018, propunerea de a distribui un dividend brut in valoare de 0,7237 lei pe actiune.

Surprizele licitatiei internationale pentru hidrocarburile din jurul Insulei Creta si Marea Ionica

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Mar 2018 Economie | Energie
In ciuda faptului ca sase companii au cumparat pachete de studii seismice cu privire la Marea Ionica si Creta, doar doua si-au manifestat interesul pentru a realiza prospectiuni pentru petrol si gaze naturale in regiunile respective. Desi Compania Elena de Administrare a Hidrocarburilor avea asteptari mult mai mari, au fost depuse doar doua candidaturi pentru cele doua licitatii, potrivi Rador, care citeaza Iefimerida.
Volumul gaze pe 27 februarie
Foto: Transgaz

ANRE a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie

de CP HotNews.ro
Marţi, 6 Mar 2018 Economie | Energie
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele din sistemul national de transport al gazelor de saptamana trecuta, potrivit Agerpres. Toate companiile implicate considera incorecta decizia ANRE si de aceea vor face contestatie. Reamintim ca saptamana trecuta, pe fondul unor temperaturi mai scazute, sistemul national de transport al gazelor s-a aflat timp de doua zile in stare de dezechilibru, volumul de gaze din conducte fiind sub nivelul optim.
Transgaz
Foto: Transgaz
 documente
(06 Mar 2018) PDF, 1MB

Transgaz a planificat investitii de 6 miliarde lei pana in 2020, jumatate din sursele de finantare fiind din credite bancare/ Profitul din 2018 va fi cu aproape 60% mai mic decat in 2017

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 6 Mar 2018 Economie | Energie
Profitul net al Transgaz va fi in 2018 de 213,1 milioane lei, cu 58,4% mai mic fata de cel obtinut in 2017, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei pe 2018, aprobat luni in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor. Aceasta reducere poate fi pusa pe seama scaderii veniturilor reglementate, conform unor ordine ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Transgaz estimeaza pana in 2020 investitii de circa 6 miliarde de lei, peste jumatate din sursele din finantare (3,4 miliarde lei) urmand sa provina din credite bancare, iar 708,2 milioane lei din fonduri europene.
Retea Transelectrica.
Foto: Transelectrica.ro
 documente

Transelectrica estimeaza investitii de 1,7 miliarde lei pana in 2020

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 5 Mar 2018 Economie | Energie
Actionarii Transelectrica au aprobat luni un program de investitii de 420,7 milioane lei pentru 2018. De asemenea, estimeaza ca in 2019, investitiile se vor ridica la 637,8 milioane lei, iar in 2020 la 657,5 milioane lei, ceea ce inseamna ca pana in 2020, totalul investitiilor planificate este de circa 1,7 miliarde lei.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi