Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, a declarat joi Virgil Popescu, ministrul economiei. Ministrul consideră că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect.
Romgaz a înregistrat în 2020 un profit de 1,25 miliarde lei, în creștere cu 15,14% față de anul anterior. În ultimul trimestru, profitul a fost de 312,7 milioane lei, crescând spectaculos, cu 121,6% față de trimestrul trei. Producția de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,5 miliarde mc, cu 757,2 milionae mc mai mică decât producția realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situației speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească.
Nuclearelectrica anunță că a inregistrat anul trecut un profit net de 684,7 milioane lei, în creștere cu 27,8% față de anul 2019, o creștere cu 3,4% a veniturilor din exploatare. EBITDA a crescut cu 10,6%, iar EBIT cu 21,8% comparativ cu rezultatele anului 2019. Producția de energie a crescut cu 2%.
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de act normativ care este o completare la ce a fost adoptat săptămâna trecută pentru sprijinirea minerilor din Valea Jiului, a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta spune că suma totală pe care o vor primi minerii este de 11 milioane de lei.
Consiliul Concurenței a acceptat angajamentele asumate de Hidroelectrica SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producției și comercializării energiei electrice. Astfel, compania se angajează să ofere la vânzare pe piața pentru Ziua Următoare (PZU), o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen.
Mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio şansă, consideră Răzvan Nicolescu, consultant și fost ministru al energiei. Acesta consideră că minerii din Valea Jiului ar trebui preluați de o nouă companie și plătiți mai bine decât acum, cu scopul de a lucra pentru exploatarea rezervelor de uraniu și grafit.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care sunt introduse noi obligații legate de liberalizarea pieței energiei. ANRE susține că ordinul are scopul de a clarifica unele aspecte legate de documentele necesare încheierii contractului de furnizare a energiei electrice. Potrivit proiectului de ordin, consumatorii casnici trebuie să comunice la schimbarea furnizorului indexul autocitit. Ordinul mai prevede și ce trebuie să conțină oferta tip și din ce este compus prețul, acesta urmând să fie prezentat defalcat pe componente.
Cărbunele nu are niciun viitor, a declarat marți Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie. Acesta consideră că România trebuie să vină cât mai repede cu un plan de renunțare totală la cărbune pentru trecerea la energie regenerabilă, hidrogenul fiind energia viitorului. În acest proces este nevoie de gazele naturale ca resursă de tranziție.
Proiectul Romgaz privind construirea centralei termoelectrice, pe gaze, de la Iernut, a fost un eșec total, a declarat marți ministrul energiei, Virgil Popescu. Acesta consideră că vinovată este vechea conducere a Romgaz. Reamintim că directorul general al Romgaz, Constantin Adrian Volintiru, a fost demis în luna ianuarie, după ce Romgaz a rămas fără constructor pentru centrala Iernut. Contractul de construire, semnat în 2016, a fost controversat încă de la început, în condițiile în care firmele implicate nu prezentau încredere.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de către compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, în zona de nord a litoralului, relatează News.ro.
Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada 8-17 februarie 2021, la comanda Asociației Energia Inteligentă, arată că majoritatea românilor nu au informații suficiente cu privire la posibilitatea și procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021. La o lună jumătate de la liberalizarea pieței de energie, întrebați dacă au suficiente informații despre posibilitatea și procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu știu sau nu răspund.
Transportatorul de gaze Transgaz a anunțat luni încetarea prin acordul părților a contractului istoric încheiat cu Gazprom pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României, Isaccea (la granita cu Ucraina) - Negru Voda (la granita cu Bulgaria), către terțe țări. Acordul cu Gazprom era valabil până în data de 31 decembrie 2023, însă a încetat în urma unor negocieri intense între Comisia Europeană, Transgaz și partea rusă. Aceasta înseamnă că este eliminat monopolul rus asupra acestei conducte, care dura de zeci de ani și încălca legislația europeană, putând fi de acum asigurat accesul liber al terților la rezervarea de capacitate.
Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni au continuat, sâmbătă dimineaţa, protestul declanşat în subteran, în urmă cu trei zile, din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.
Guvernul a aprobat un proiect de OUG pentru modificarea Legii 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu. În acest fel va putea fi asigurată plata salariilor pentru următoarele 3 luni, fiind o soluție pe termen scurt. În paralel, Ministerul Muncii elaborează normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare.
Premierul Florin Cîțu discută la această oră cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre situația minerilor blocați de două zile în subteran. Reamintim că aproximativ 100 de mineri de la Mina Lupeni s-au blocat în subteran, iar alte câteva sute protestează în curtea minei, cerând să-și primească salariile restante. În acest context, Termocentrala Mintia şi-a oprit activitatea din cauza lipsei de cărbune, iar locuințele și instituțiile din Deva au rămas fără încălzire.
Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost oprită în cursul nopţii de joi spre vineri din cauză că nu mai are cărbune, ceea ce înseamnă că în jur de 4.500 de apartamente ale locuitorilor din Deva şi instituţii publice din oraş nu mai primesc agent termic.
Producătorii care au investit în energia electrică produsă din surse hidro vor intra în acest an în faliment din cauza taxelor percepute de către Apele Române, respectiv taxa pentru apă turbinată, chirie albie minoră și taxa pentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare, susține Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES). În România funcționează, în prezent, 528 microhidrocentrale cu puteri sub 4 MW, cu o capacitate instalată totală de 468,6 MW, conform celor mai recente date ale Transelectrica.
OMV Petrom şi Naftogaz au semnat un memorandum de înţelegere pentru a identifica proiecte comune de explorare şi producţie a gazelor în Ucraina, potrivit unui comunicat al Naftogaz, postat pe site-ul companiei ucrainene, potrivit Agerpres. Cele două companii vor începe analiza oportunităţilor de cooperare în blocurile offshore din apele ucrainene ale Mării Negre. Conform unei rezoluţii guvernamentale, Naftogaz a aplicat deja pentru 36 de acorduri speciale pentru explorarea acestor perimetre. Reamintim că OMV Petrom deține și jumătate din perimetrul Neptun din Marea Neagră, în zona românească.
Consumatorii de energie trebuie informați cât mai clar că își pot schimba furnizorii, în urma liberalizării pieței, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens, se arată într-o scrisoare a Comisiei Europene transmisă, la sfârșituli lunii trecute, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerului Energiei, potrivit surselor HotNews.ro. În scrisoare se precizează că măsurile trebuie să vizeze furnizarea de informații către consumatori, în special despre dreptul lor de a alege alți furnizori, îmbunătățirea comparatoarelor de prețuri și limitarea barierelor în calea transferului de la un furnizor la altul. Această scrisoare a fost trimisă în contextul în care slaba informare a consumatorilor despre liberalizare a creat haos.
Romgaz are începând cu 13 februarie un nou director general, Aristotel Marius Jude, cu un mandat provizoriu de două luni, potrivit unui anunț al companiei. Aceasta după ce cu o lună în urmă a mai avut loc o schimbare. Compania are și un nou președinte al Consiliului de Administrație, după ce Aristotel Marius Jude și-a dat demisia din această funcție, însă pe o perioadă foarte scurtă. Până la următoarea ședință a Consiliului de Administrație, funcția de președinte va fi exercitată de Bogdan Nicolae Simescu.