ENERGIE
Christina Verchere (OMV Petrom): Pentru un proiect offshore în Marea Neagră, cerințele cheie nu sunt încă îndeplinite Christina Verchere, CEO al grupului petrolier OMV Petrom, al cărui acționar majoritar este grupul austriac OMV, a declarat pentru Reuters că, pentru a investi într-un proiect offshore în Marea Neagră, cerințele cheie nu sunt încă în vigoare, scrie Mediafax.
Ministrul Energiei: Plafonarea prețurilor la gaze se va aplica doar pentru consumatorul casnic Guvernul a modificat OUG 114/2018 în așa fel încât preţul gazelor la producători să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează energie termică populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la sfârșitul ședinței de Guvern de vineri.
​Document Motivare foarte dură a Comisiei Europene pentru începerea infringementului pe gaze: Există îndoieli că plafonarea prețurilor va avea vreun efect benefic pentru consumatorii români Plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh, prin OUG 114/2018, nu respectă cerințele directivei europene privind gazele naturale și, prin urmare, încalcă legislația UE, este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană după ce a examinat actul normativ și informațiile furnizate de autoritățile române. Astfel, pe 7 martie, Comisia a trimis Ministerului de Externe o scrisoare de punere în întârziere, acesta fiind primul pas în procedura de infringement. Comisia se teme că piața va fi denaturată pe termen mediu și lung, iar dezavantajele pentru consumatori vor depăși cu mult presupusele avantaje pe termen scurt pentru furnizorii și clienții din România, se arată în documentul analizat de HotNews.ro.
O nouă ordonanță controversată: Guvernul vrea să șteargă datoriile la Fisc ale companiilor din energie/ Una dintre companii a primit deja un ajutor de stat ilegal Datoriile la bugetul de stat ale companiilor din energie vor fi șterse, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Acesta prevede că vor fi stinse creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor prin ANAF prin trecerea acelor companii în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei. Una dintre societăți ar fi Complexul Energetic Hunedoara, care la sfârșitul anului trecut avea datorii la bugetul de stat de circa 268 milioane de lei.
Haos pe piața gazelor din cauza OUG 114: Plafonarea prețului la 68 lei/MWh se amână cu o lună/ Unii furnizori care au încheiat contracte, în baza vechilor prevederi, sunt bulversați și se tem că rămân fără gazele plătite deja O nouă variantă de proiect al Ministerului Finanțelor, care modifică OUG 114/2018, prevede amânarea până pe 1 mai a obligației producătorilor de a vinde gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh. Până acum, OUG 114 impunea plafonarea începând cu 1 aprilie. Noul document a fost elaborat în cursul zilei de miercuri și a luat prin surprindere furnizorii de pe piața gazelor. Aceștia sunt bulversați, mai ales că unii dintre ei au încheiat să deja contracte începând cu 1 aprilie, în baza vechilor prevederi. Se tem că aceste contracte ar putea deveni nule și, astfel, să rămână fără cantitățile de gaze pentru care au și plătit deja.
Asociația internațională a petroliștilor, scrisoare către Viorica Dăncilă: Măsurile din OUG 114 împiedică România să devină al treilea producător de gaze din Europa Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze a transmis, recent, o scrisoare prin care atrage atenția asupra efectelor negative ale prevederilor din controversata OUG 114/2018 asupra pieței gazelor din România. Potrivit asociației, piața va fi perturbată din cauza acestor prevederi, iar încrederea investitorilor va scădea. Astfel, vor fi afectate viitoarele investiții în exploatarea gazelor, atât onshore, cât și offshore.
Controversatul gazoduct Nord Stream 2, criticat dur de SUA, va fi gata la sfârșitul acestui an, asigură consorțiul condus de Gazprom Criticat intens de Statele Unite, Nord Stream 2, proiectul controversatului gazoduct dintre Rusia și Germania, va fi finalizat la sfârșitul acestui an, așa cum era prevăzut, asigură companiile implicate, în plină operațiune de comunicare, scrie AFP.
Războiul de fațadă dintre Guvern și unele multinaționale: Noua Ordonanță a Finanțelor crește profiturile distributorilor de energie și gaze/ Consumatorii vor plăti pentru ele Unul dintre cele mai des folosite mesaje de către Coaliția PSD- ALDE pentru justificarea controversatei OUG 114, pe partea de energie, a fost nevoia de protecție a consumatorilor față de lăcomia multinaționalelor. Mesaj fals. În realitate, OUG 114 ajută foarte mult marii furnizori, în dauna producătorilor, dar și a consumatorilor, mai ales a celor din industrie. Acum, noua ordonanță de la Finanțe, care modifică OUG 114, favorizează și mai mult acele companii, crescându-le profiturile nu doar pe partea de furnizare, ci și pe distribuție.
Proiect: CET-urile scutite de noua taxă de 2% pe cifra de afaceri și primesc gaz la 68 lei/MWh CET-urile sunt excluse de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri și vor primi gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh, între aprilie 2019 și februarie 2022, arată un proiect de act normativ publicat, marți seara, spre consultare publică, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), potrivit Mediafax.
Un vicepreședinte al ANRE a demisionat. Motivele ar ține de OUG 114 Unul dintre cei doi vicepreşedinți ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Henorel Soreaţă, și-a depus demisia la Parlament în urmă cu o săptămână, potrivit informațiilor HotNews.ro. Chiar dacă a trecut o săptămână de la demisie, nici până astazi ANRE nu a transmis un comunicat oficial despre aceasta.
Document al Consiliului Concurenței: Eliminarea taxei de 2% pentru producătorii de energie pe cărbune ridică suspiciuni privind un ajutor de stat / Trebuie consultată Comisia Europeană Ministerul Energiei Anton Anton a anunțat marți că taxa de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată din prevederile controversatei OUG 114/2018, iar în acest sens are și aviz de la Consiliul Concurenței. Ceea ce a omis ministrul să spună e că acest aviz nu este favorabil. Mai exact, Consiliul Concurenței consideră că ar fi o măsură care "ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune", potrivit unui document obținut de HotNews.ro din surse guvernamentale.
Reprezentant ANRE: Taxa de 2% din energie este exagerat de mare/ Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţii Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu are nevoie de sumele obținute din taxa de 2% aplicată asupra cifrei de afaceri obținută din activitățile din energie electrică și gaze naturale, recunoaște vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege. Potrivit OUG 114/2018, sumele vor plătite către ANRE, însă în condițiile în care autoritatea nu are nevoie de acești bani, care este rostul acestei taxe? Ar ajunge să fie o taxă care ar împovăra în mod inutil companiile din domeniul energiei, mai ales producătorii.
Autoritățile recunosc: Facturile la gaze plătite de populație nu vor fi mai mici, chiar dacă prețul la producător a fost scăzut forțat și plafonat pe 3 ani/ Nici la electricitate nu scad Prețurile la gaze și la energie electrică pentru consumatorii casnici rămân neschimbate de la 1 aprilie, a anunțat, marți, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă pe teme energetice. "Nici nu va scădea, întrucât foarte mulţi furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate", a spus reprezentantul ANRE. Practic, reducerea forțată și plafonarea prețului la 68 lei/MWh pentru producătorii de gaze, prin controversata OUG 114/2018, nu au efect asupra facturilor la casnici. Singurii care vor avea de câștigat sunt furnizorii și omul de afaceri Ioan Niculae.
Anton Anton spune că nu vor fi modificări în OUG 114 pe partea de energie/ Eugen Teodorovici îl contrazice, susținând că a primit propuneri de modificări chiar de la Ministerul Energiei Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi cel al Energiei, Anton Anton, s-au contrazis marți, în aceeaşi conferinţă, pe tema modificărilor OUG 114 pe partea de energie, potrivit Agerpres. Până să apară Teodorovici la conferință, Anton Anton a spus că se așteaptă la vreo modificare. Ulterior a venit și Teodorovici, iar acesta a spus, de față cu Anton Anton, că a primit propuneri de modificări de la Ministerul Energiei chiar luni seară.
Romgaz se supune ordinelor de la Guvern și va distribui sub formă de dividende, pentru al treilea an consecutiv, aproape tot profitul plus rezerve Guvernul obligă și în 2019 companiile cu capital de stat să distribuie, sub formă de dividende, minim 90% din profitul pe anul anterior, dar și din rezerve. Dacă reprezentanții Transgaz încearcă să convingă acționarii că au nevoie de bani pentru investiții, cei ai Romgaz se supun fără nicio obiecție ordinului venit de la Guvern. În total, potrivit unei decizii de luni a Consiliului de Administrație, vor fi repartizate dividende în valoare de circa 1,6 miliarde lei (4,17 lei/acțiune).
Eugen Teodorovici susține că nici nu știe care sunt firmele lui Ioan Niculae, deși acestea sunt printre foarte puținele beneficiare de gaze ieftine Ministrul Eugen Teodorovici le-a spus vineri jurnaliștilor că habar nu are și nici nu-l interesează care sunt firmele omului de afaceri Ioan Niculae, deși acestea sunt printre foarte puținele companii beneficare ale OUG 114/2018 care prevede plafonarea prețurilor pe o perioadă de trei ani. Practic, prin încălcarea oricăror reguli de concurență, firmele din grupul InterAgro vor primi gaze la doar 68 lei/MWh, în timp ce restul industriei din România va plăti facturi și cu 30-40% mai mari.
ANRE a publicat lista celor care vor primi gaze ieftine de la producători: În total 81 de firme, furnizori și consumatori, printre care și combinatele lui Ioan Niculae Doar 81 de companii, furnizori de gaze și consumatori industriali, sunt marii câștigători ai controversatei OUG 114/2018, care prevede plafonarea prețurilor la gazele vândute de către producători la 68 lei/Mwh. Practic, cele 81 de firme vor primi direct gazele ieftine de la producători, potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Ceilalți consumatorilor industriali din România nu sunt atât de norocoși. Vor trebuie să se mulțumească cu gaze mai scumpe vândute de intermediari sau din import. Cei mai mari beneficiari de gaze ieftie sunt combinatele omului de afaceri Ioan Niculae.
Lia Olguța Vasilescu recunoaște că Ioan Niculae, un controversat om de afaceri, este beneficiar al OUG 114: Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze Ioan Niculae, controversatul om de afaceri care controlează Interagro, este beneficiar al OUG 114/2018, prin faptul că sunt plafonate prețurile la gaze. Acest lucru este recunoscut chiar de Lia Olguța Vasilescu. "Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze", a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, Lia Olguța Vasilescu.
SOCAR intenționează să vândă produse petroliere azere în România

SOCAR plănuiește să vândă în mai multe țări din Europa de Est, printre care și România, combustibil produs în uzinele turcești Petkim și STAR și în cele din Azerbaidjan, conform azernews.az. În același timp, compania ia în considerare să aprovizioneze România cu gaze produse în Azerbaidjan prin intermediul Coridorului Sudic de Gaze, precum și să investească în rețeaua de distribuție de gaze.
Acord între Nuclearelectrica și NuScale Power: În România ar putea fi construite reactoare modulare mici SN Nuclearelectrica SA a semnat marți cu NuScale Power un memorandum de înțelegere pentru schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici. Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, noua tehnologie ar putea completa și ulterior înlocui actualele reactoare nucleare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version