ENERGIE
Studiu privind sectorul offshore de țiței și gaze naturale, despre riscurile explorării la Marea Neagră: Ratele de succes ale sondelor sunt de 20-25% în cazul României Proiectele de explorare de la Marea Neagră prezintă aproape toate riscurile generale ale offshore-ului de mare adâncime, dar și anumite riscuri specifice, se arată într-un studiu independent privind sectorul offshore de țiței și gaze naturale, realizat de specialiștii Vasile Iuga și Radu Dudău și prezentat de Federația Patronală de Petrol și Gaze. Potrivit studiului, ratele de succes ale sondelor de explorare sunt de 20-25% în cazul României. Costurile forării unei sonde sunt între 150 și 250 milioane dolari.
EDP ​​Renewables a deschis în România o instalație de stocare a energiei bazată pe baterie Compania EDP Renewables SA, unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană din lume, a deschis vineri o facilitate de pionierat pentru stocarea energiei eoliene pe bază de baterii ferma eoliana Cobadin din Romania, se arată într-un comunicat al companiei.
OMV Petrom transferă încă nouă zăcăminte de țiței și gaze către compania Mazarine Energy OMV Petrom anunță că a încheiat un acord privind transferul licențelor pentru nouă zăcăminte onshore de țiței și gaze din România către Mazarine Energy Romania S.R.L., o subsidiară controlată integral de Mazarine Energy B.V. (Mazarine Energy), care aresediul în Olanda. Cele nouă zăcăminte, situate în zona Moineşti Zemeş, cu o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.000 bep/zi, fac parte din cel de-al doilea pachet de zăcăminte de externalizat în cadrul programului de optimizare a portofoliului Upstream.
Legea offshore: Parlamentarii USR propun ca redevențele și impozitele datorate de titularii de acorduri petroliere offshore să meargă în investiții prin Pilonul 2 de pensii Parlamentarii USR Cristinta Prună, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea au depus un amendament la Legea Offshore, aflată acum în dezbateri la Camera Deputaților, care prevede ca redevențele și impozitele asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore, să meargă în investiții în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii.
Victor Ponta, despre Legea Offshore: Dragnea se grăbește pentru a ajuta două companii din Ungaria/ Totul a fost negociat pe sub masă de Dragnea pentru interese obscure și ilegale Fostul premier Victor Ponta îl acuză pe Liviu Dragnea că a negociat pe sub masă Legea Offshore "pentru interese obscure și ilegale". Victor Ponta susține printr-o postare pe Facebook că Liviu Dragnea se folosește de Legea Offshore pentru a ajuta două companii din Ungaria, care au câștigat licitațiile pentru rezervarea capacității de transport al gazelor care ar urma să fie exportate din România. "Dacă până la 31 Decembrie 2018 nu se adoptă legea atunci producatorii nu semnează contracte cu cele două firme de transport și acestea pierd licența. Asta inseamnă că trebuie organizată o altă licitație pe care Dragnea mai greu o să o aranjeze din nou ca să ajute firmele din Ungaria!", mai spune Ponta.
Liviu Dragnea s-a răzgândit: Nu mai vrea vot final pe Legea Offshore în această săptămână/ Dezbaterile în Camera Deputaților au fost amânate Dezbaterile din Camera Deputaților pe Legea offshore, lege aprobată rapid în cursul zilei de luni în Senat, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, a anunțat Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. Acesta a precizat că decizia amânării a fost luată în urma unei discuții cu Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților. Practic, Liviu Dragnea s-a răzgândit în privința adoptării urgente a Legii. La sfârșitul săptămânii trecute, Dragnea spunea că legea va ajunge marți în comisiile din Camera Deputaților, iar miercuri va fi votul final.
Legea offshore: Senatorii coaliției din Comisia comună economică și pentru energie au aprobat mai multe amendamente favorabile operatorilor din Marea Neagră Senatorii PSD și ALDE din Comisia comună economică și pentru energie au aprobat fără emoții, cu 11 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri, mai multe amendamente la Legea Offshore, care sunt net favorabile operatorilor din Marea Neagră. Unul dintre cele mai importante amendamente arată că pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică actualele redevențe. Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica. În plus, vor putea fi deduse atât investițiile efectuate până în momentul intrării în vigoare a legii, cât și cele în curs. Legea urmează să fie votat în plenul Senatului și apoi trimisă Camerei Deputaților. Vezi în text amendamentele.
Senatul va adopta, luni, Legea offshore care stabilește cum se exploatează gazele din Marea Neagră Comisiile economică și pentru energie ale Senatului vor da, luni, un raport comun pentru proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, în urma cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, potrivit Mediafax. Legea offshore va primi luni votul Senatului, a anunțat Liviu Dragnea.
Comisia Europeană solicită observații privind angajamentele Transgaz de a permite exporturile de gaze naturale din România Comisia Europeană invită părțile interesate să transmită observații privind angajamentele comunicate de Transgaz de a permite exporturile de gaze naturale din România către alte state membre, în special către Ungaria și Bulgaria, potrivit unui comunicat al Comisiei. După deschiderea unei investigații oficiale în iunie 2017, Comisia și-a exprimat preocuparea că Transgaz, operatorul român al infrastructurii de transport al gazelor, controlat de stat, ar fi încălcat normele UE în materie de concurență prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România. Ulterior, Transgaz a propus unele angajamente. Vezi în text care sunt acestea.
Ministrul energiei a cerut Comisiei Europene să excepteze centralele electrice folosite în situații de criză de la cerințele de poluare Ministrul Energiei, Anton Anton, susține că este necesară prelungirea cel puțin până în 2030 a perioadei de exploatare a termocentralelor pe cărbune existente. Declarația a fost făcută cu ocazia participării la Consiliului Informal Energie, care a avut loc în perioada 17-19 septembrie în Linz, Austria. Pe de altă parte, ministrul a semnat Declarația Inițiativei pentru Hidrogen, care va conduce la dezvoltarea de tehnologii prin care să se asigure o mai buna integrare a energiei regenerabile în rețelele electrice, precum și la utilizarea hidrogenului regenerabil în transport, stocare și industrie.
Strategia energetică a fost pusă în dezbatere publică/ Ministrul energiei: Unul dintre obiectele strategice mari se referă la pregătirea profesională, că altfel ne trezim cu centrale noi, dar fără oameni calificați care să lucreze Ministerul Energiei a publicat, în vederea dezbaterii publice, proiectul mult așteptat al strategiei energetice. "Am promis că elaborăm strategia energetică și acum o supunem dezbaterii publice", a declarat ministrul energiei Anton Anton pentru HotNews.ro. Potrivit acestuia, printre marile obiective ale strategiei se află creșterea calității pregătirii profesionale și formarea continuă a resursei umane. "Trebuie să începem cu atragerea resursei umane. Altfel, ne trezim cu centrale mari noi, dar fără a avea resursa umană calificată. Vrem să facem reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și avem nevoie de resursă umană. Vrem să hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, care este un sistem complicat și la care avem nevoie de oameni calificați", a precizat ministrul.
Exclusiv Companii energetice cu probleme: Energia produsă de CE Oltenia ar putea fi subvenționată de stat/ Alt ajutor de stat este negociat cu oficialii europeni pentru CE Hunedoara Ministerul Energiei a inițiat demersuri pentru începerea consultărilor cu Comisia Europeană în vederea identificării unor mecanisme financiare de tip “contract de diferență" pentru energia produsa de Complexul Energetic Oltenia, necesare acoperirii costurilor de certificate de gaze ale societății, se arată într-un răspuns al Ministerului transmis la solicitarea HotNews.ro. Altfel spus, Complexul Energetic Oltenia ar putea primi un ajutor de stat, dacă va fi de acord și Comisia Europeană, prin intermediul unui mecanism numit care să acopere costurile cu achiziția certificatelor de gaze cu efect de seră. CE Oltenia se află într-o situație dificilă din cauza creșterii de peste trei ori ale prețurilor la certificate. Alte două companii cu probleme sunt Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului. Vezi în text cum vrea statul să țină în viață niște companii aflate în colaps.
Distribuitorii de energie: Decizia ANRE de a reduce rata reglementată a rentabilității va descuraja investițiile în modernizarea rețelelor electrice Decizia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a reduce rata reglementată a rentabilității pentru distribuitorii de energie electrică la 5,66% începând cu 1 ianuarie 2019, de la 7,7% cât este acum, va descuraja investițiile în modernizarea rețelelor și va afecta calitatea serviciului, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Potrivit acesteia, reducerea investițiilor va produce efecte negative și în economie, cu o pierdere estimată a unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuțiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat.
Klaus Iohannis a discutat cu secretarul SUA pentru Energie despre resursele de gaz din Marea Neagră / Și Dragnea s-a întâlnit la Parlament cu Hans Klemm și Rick Perry Președintele Klaus Iohannis l-a primit marți pe Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Rick Perry, cei doi discutând despre parteneriatul strategic dintre România și SUA, dar și despre resursele de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre. Și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, i-a primit, marți, în biroul său din Parlament, pe ambasadorul american Hans Klemm și pe secretarul pentru energie al SUA, Rick Perry. Întâlnirea a durat aproximativ 40 de minute și nu a figurat în programul oficial al lui Dragnea.
ANRE a aprobat reducerea ratei reglementate a rentabilității pentru distribuitorii de energie electrică Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni un ordin prin care rata reglementată a rentabilității pentru distribuitorii de energie electrică va fi redusă la 5,66% începând cu 1 ianuarie 2019, de la 7,7% cât este acum. "Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând  cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare", se arată într-un comunicat al ANRE.
TASS: Restabilirea dialogului energetic dintre Rusia şi SUA, pe agenda întâlnirii miniştrilor energiei rus şi american Ministrul energiei din Federaţia Rusă, Aleksandr Novak, și secretarul american al energiei, Rick Perry, vor discuta, pe 13 septembrie, la Moscova, despre restabilirea dialogului energetic dintre Rusia şi SUA - transmite TASS, citată de Rador.
UPDATE Consiliul Concurenței: Hidroelectrica este investigată pentru abuz de poziție dominantă Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piața producerii şi comercializării de energie electrică din România, se arată într-un comunicat al autorității de concurență. Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE). UPDATE În replică, Hidroelectrica arată printr-un comunicat de presă că privește cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunțate.
Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național În noaptea de 8 spre 9 septembrie 2018, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național, după ce au fost finalizate lucrările începute acum patru zile, a anunțat SN Nuclearelectrica SA (simbol bursier: SNN), într-un comunicat de presă.
Nord Stream 2: Polonia îl sprijină pe Trump împotriva lui Merkel În disputa dintre Germania și SUA pentru Nord Stream 2, Polonia este de partea Americii – a spus ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, după întâlnirea cu șeful diplomației germane. Washingtonul poate impune sancțiuni contra firmelor care construiesc gazoductul, potrivit Rador, care citează Rzeczpospolita.Referință: Regimul juridic aplicabil conductei de interconexiune Nord Stream 2 în condițiile în care construirea conductei ar putea genera un monopol al Rusiei
​Două grupuri britanice, interesate de preluarea combinatului siderurgic ArcelorMittal din Galați  Greybull Capital, care deține British Steel, și grupul industrial britanic și metalurgic Liberty House sunt interesate de preluarea oțelăriilor ArcelorMittal din România și Cehia, scrie, citând două surse apropiate dosarului, Financial Times, preluat de zonebourse.com 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version