ENERGIE
Interes puternic pentru exportul gazelor din România în Ucraina: 11 companii concurează pentru transportul gazelor prin coridorul Trans-Balkan Exportul gazelor din România în Ucraina prezintă mare interes, motiv pentru care 11 companii și-au exprimat intenția în acest sens, în cadrul unei proceduri de evaluare a cererii pieţei pentru această rută. "11 companii de top din Europa şi Ucraina şi-au exprimat interesul în transportul de gaze naturale din România în Ucraina pentru o capacitate totală de până la 10 miliarde metri cubi pe an, adică de două ori mai mult decât capacitatea conductei", a informat Ukrtransgaz, potrivit Interfax, citat de Agerpres. Pentru ca acest export să fie posibil, compania românească Transgaz va trebui să realizeze investiții pentru transportul gazelor din Marea Neagră până la conductele care formează coridorul Trans-Balkan.
Cotația barilului Brent a depășit 80 de dolari, o premieră din noiembrie 2014 Cotația barilului de petrol Brent a depășit joi în jurul orei 09,50 GMT pragul de 80 de dolari, o premieră din noiembrie 2014, pe o piață tensionată din cauza incertitudinilor legate de producția din Iran și Venezuela, anunță AFP.
UPDATE Gabriela Firea se răzgândește: Nu mai vrea ca Primăria Capitalei să cumpere compania ELCEN de la Ministerul Energiei, ci să-i fie transferate afacerile, împreună cu ale RADET, la o societate nou înființată Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a insistat mult în 2017 la Guvern ca Ministerul Energiei să transfere compania producătoare de energie termică și electrică ELCEN către Municipiul București. În cele din urmă, Guvernul a cedat și a aprobat o Ordonanță de Urgență. Însă, legal nu putea fi făcut un transfer gratuit și astfel a aprobat, în vara anului trecut, vânzarea Elcen către primărie, după ce va fi stabilit un preț de piață, valoarea nominală fiind de 716 milioane lei. Achiziția nu a mai avut loc, dar Gabriela Firea are un nou plan: afacerile și activele ELCEN și ale distribuitorul de energie termică RADET, ambele societăți în insolvență, să fie transferate unei societăți nou înființate. Ulterior, RADET va fi radiată. Ce se întâmplă cu banii pe care îi au de încasat creditorii?
Europa de Sud-Est poate să economisească 4 miliarde de euro pe an dacă are acces la gaz, precum Europa de Vest Dacă regiunea Europei de Sud-Est are acces la gaze naturale la preţuri comparabile cu cele din Europa de Vest, se pot economisi circa 4 miliarde de euro pe an din facturile pentru gaze naturale. Asta a spus coordonatorul departamentului pentru legături şi iniţiative regionale din cadrul Direcţiei Generale pentru Energie de pe lângă Comisia Europeană, Katarina Sikov-Magni, în timpul unei întâlniri a preşedinţilor comisiilor pentru energie a parlamentelor naţionale, care a avut loc la Sofia, în cadrul presedinţiei bulgare a Consiliului UE, potrivit Rador.
Au demarat lucrările de construcție a gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale germane Lucrările pregătitoare pentru construcția părții offshore a controversatului gazoduct rusesc Nord Stream 2 au început în Germania, a anunțat marți consorțiul condus de gigantul rus Gazprom, cu câteva zile înaintea unei vizite a cancelarului german în Rusia, scrie AFP.
Elena Doina Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, este noul preşedinte al CA al Electrica Elena Doina Dascălu, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului şi fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a fost aleasă în cadrul şedinţei de luni în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, pentru un mandat de un an, potrivit news.ro.
Distribuitorii de energie și gaze: Înlocuirea infrastructurii energetice necesită investiții de peste 10 miliarde de euro Rețelele de distribuție energie electrică și de gaze naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Investițiile totale realizate de membrii ACUE în ultimii zece ani (2008-2017), în extinderea, reabilitarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție energie electrică sunt de aproximativ 3 miliarde de euro. În distribuția de gaze naturale, investiții de peste 1 miliard de euro au fost dedicate modernizării și extinderii rețelelor.
Compania Națională a Uraniului este investigată de Comisia Europeană pentru ajutoarele primite de la stat Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al instituției europene. Reamintim că o investigație asemănătoare a fost deschisă în luna martie și în cazul Complexului Energetic Hunedoara, care a primit același tip de ajutoare de stat.
ANRE a amendat 15 companii, printre care Transgaz, Romgaz și OMV Petrom, pentru dezechilibrele de pe piața gazelor din luna februarie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni de 1.050.000 lei pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie, se arată într-un comunicat al instituției. Au fost sancționate 15 companii pentru 23 de fapte. Printre companiile sancționate se află transportatorul de gaze Transgaz, producătorii Romgaz și OMV Petrom, dar și furnizorii E.ON și Engie, potrivit informațiilor HotNews.ro.
Deloitte: Investițiile în zăcămintele din Marea Neagră vor aduce până în 2040 peste 26 miliarde dolari la bugetul de stat/35% din producție ar putea fi exportată Investițiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde USD și vor aduce un plus de 40 miliarde USD PIB-ului României, se arată într-un raport Deloitte, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). Circa 35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România.
Schimbare în managementul Transelectrica: Noul președinte al Directoratului este unul dintre cei responsabili de lipsa mentenanței în sistemul energetic național Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a reușit vineri, după o altă încercare eșuată în urmă cu două săptămâni, să o schimbe pe Corina Popescu din funcția de președinte al Directoratului companiei. În locul său a fost numit Adrian Constantin Rusu, care, din iunie 2015 până acum, a fost șef al Direcției exploatare și mentenanță. Din această funcție, Adrian Rusu ar putea fi unul dintre cei responsabili de neîndeplinirea planului de investiții și mentenanță de către Transelectrica, fapt care a atras, în decembrie 2017, o sancțiune din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) asupra companiei. Reamintim că din cauza lipsei investițiilor, în ultimii doi ani au avut loc mai multe avarii majore în rețeaua de transport al energiei.
Transelectrica a început să primească bani europeni pentru proiectul de interes comun "Linia internă dintre  Cernavodă și Stâlpu" Transelectrica SA a încasat prima tranșă, în valoare de 2,2 milioane de euro, din finanțarea aprobată în luna ianuarie de Comisia Europeană pentru construirea liniei interne de înaltă tensiune Cernavodă-Stâlpu, aflată pe lista proiectelor de interes comun, se arată într-un comunicat al companiei. Valoarea totală a grantului aprobat de Comisia Europeană, prin Mecanismul de Interconectare a Europei, este de 27 de milioane de euro.
Marian Neacșu, secretar general al PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost angajat pe o sumă confidențială pe postul de consilier la ANRE, instituție care a tot scumpit gazele și a contribuit la creșterea inflației Marian Neacşu, secretar general al PSD, este angajat în funcţia de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, începand cu data de 11 decembrie 2017, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Reamintim că ANRE a aprobat din ianuarie până acum mai multe rânduri de scumpiri la gaze, contribuind masiv la creşterea inflaţiei. Marian Neacșu este cunoscut ca fiind foarte apropiat de șeful PSD Liviu Dragnea, cel care în ultima perioadă tot caută vinovați pentru scumpiri.
Presa rusă: Vicepresedintele Gazprom declară că este gata să construiască pe fundul Mării Baltice încă un gazoduct - „North Stream - 3“ Alexandr Medvedev, vicepreședintele corporației ruseşti „Gazprom“, a declarat, pentru postul de televiziune „Rusia 24“, că, pentru a satisface cererea tot mai mare din Europa pentru gazul rusesc, compania lui este gata să construiască pe fundul Mării Baltice încă un gazoduct - „North Stream - 3“, potrivit Rador, care citeaza Ria Novosti.Referință: Nord Stream 2, elefantul din camera Comisiei Europene. Necesitate, monopol sau influenta ruseasca in UE?
Document guvernamental: Există un risc tot mai ridicat ca linia de interconectare electrică dintre România și Ucraina să devină indisponibilă, fiind pusă în pericol siguranța energetică în nord-vestul țării Menținerea siguranței energetice în zona de nord-vest a țării devine "extrem de dificilă și costisitoare", fiind pusă în pericol alimentarea cu energie a consumatorilor în urma apariției unor avarii de sistem, se arată într-o notă de fundamentare a urgentării proiectului privind construirea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Nădab - Oradea Sud. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Economiei, în ultima perioadă s-a constatat o înrăutățire a situației energetice din zona de nord-vest. Pericolul unor avarii de sistem apare în condițiile în care există un risc tot mai ridicat ca linia de interconexiune dintre România și Ucraina (LEA 400 kV Roșiori–Mukacevo) să devină indisponibilă, mai arată documentul citat.
[P] Start în competiţia cu premii E.ON Energy Globe Award România 2018 Ai gândit şi pus în practică, pentru locuinţa ta sau la locul de muncă, un proiect de economisire a energiei sau prin care poţi contribui la protejarea mediului înconjurător. Ori doar ai schiţat pe hârtie câteva idei care aşteaptă să prindă viaţă. Sau poate că ai prieteni care au aplicat soluţii de eficienţă energetică pe care tu le consideri ingenioase şi de viitor. Dacă te regăseşti în aceste descrieri, atunci eşti cel pe care îl căutăm. Fiindcă apreciem şi premiem inovaţia, îţi lansăm următoarea provocare: participă la cea mai importantă competiţie din domeniul eficienţei şi protejării mediului înconjurător: E.ON Energy Globe Award România 2018. Sau îndeamnă-i pe cei despre care ştii că au asemenea proiecte să ne spună despre ele.
VIDEO Centrala nucleară plutitoare a Rusiei, numită "Titanicul nuclear", navighează în prima sa călătorie controversată O controversată centrală nucleară plutitoare, construită de Rusia, poreclită de ecologişti "Titanicul nuclear", a pornit în prima sa călătorie pe mare. Centrala Akademik Lomonosov a fost scoasă de la şantierul naval din Sankt Petersburg, unde a fost construită. Potrivit proprietarului său, compania energetică de stat Rosatom, centrala va traversa Marea Baltică, la o bază din Murmansk, scrie The Independent, citat de Rador.
Situaţie inedită în sectorul energetic: preţul electricităţii pe bursă va coborî, marţi, sub 1 leu pe MWh Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM va coborî marţi, 1 mai, sub pragul de 1 leu pe MWh în mai multe intervale orare, iar media în orele de vârf de consum va fi mai mică decât în restul zilei, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier. O altă situaţie rară o vom întâlni marţi în ţările cu care piaţa spot din România este cuplată, adică Slovacia şi Cehia, unde preţul energiei va fi negativ, adică utilizatorii vor primi bani pentru a consuma electricitate.
ANRE reduce rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie de la 7,7% la 5,07% Rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică va scădea de la 7,7% în prezent la 5,07% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit unui proiect de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres.
Schimbări în Directoratul OMV Petrom: Lăcrămioara Diaconu a fost schimbată cu un cetățean străin care a lucrat la Engie, iar directorul financiar Stefan Waldner a fost înlocuit cu o româncă din cadrul companiei Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, din care face parte și Sevil Shhaideh, a decis joi înlocuirea Lǎcrǎmioarei Diaconu-Pinţea din funcția de membru al Directoratului, responsabilă cu activitatea de Downstream Gas, cu un cetățean străin Franck Neel. Acesta ar fi lucrat timp peste 20 de ani la compania franceză Engie. De asemenea, directorul financiar Stefan Waldner a fost înlocuit cu românca Alina-Gabriela Popa. Aceste schimbări au loc după ce Mariana Gheorghe a renunțat la funcția de CEO al OMV Petrom începând cu luna mai, mandatul urmând să fie preluat de Christina Verchere, în prezent presedinte regional- Asia Pacific al companiei petroliere britanice BP.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version