ENERGIE
Furnizorii de energie sunt obligați să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie Piața energiei electrice urmează să fie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, așa cum piața gazelor a fost liberalizată anul acesta, pe 1 iulie. În acest moment, cei mai mulți consumatori casnici primesc energie de la furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON), însă de la 1 ianuarie vor putea opta pentru oferte mult mai avantajoase ale altor furnizori. Pentru alegerea unui nou furnizor poate fi folosit un comparator de prețuri.
Racordarea la sistemul de transport al gazelor va fi suportată de toată lumea prin tarife Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat un nou regulament care stabilește modul în care sunt suportate cheltuielile de racordare a consumatorilor casnici la sistemul de transport al gazelor. Mai exact, toate cheltuielile efectuate pentru racordarea solicitanților vor fi recuperate de către operatorul de transport prin intermediul tarifelor de transport. Adică, pentru un client casnic racordarea este gratuită, însă cheltuielile se vor reflecta în tarifele de transport plătite de către toți consumatorii.
Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE la Curtea Europeană de Justiție / Va avea voie să exporte liber energie Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a dat câștig de cauză Hidroelectrica, pe 17 septembrie, în procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) având ca obiect restricțiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrică. Prin Legea 123/2012 producătorii de energie au fost obligați să vândă toată energia pe bursa OPCOM. Astfel au fost interzise pentru producători exporturile directe de energie. Restricția a fost argumentată la acel moment pe considerente de siguranță în alimentare, însă, în contextul unificării piețelor, nu există justificare practică, informează Hidroelectrica.
Decizie foarte importantă a Curții de Justiție a UE pentru domeniul energiei nucleare: Construcția de centrale nucleare poate fi sprijinită de stat / Efecte și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o decizie favorabilă, pe 23 septembrie 2020, cu privire la conformitatea cu legislația europeană a mecanismelor de finanțare a proiectului de construcție a unei noi centrale nucleare de la Hinkley Point C în Marea Britanie, în urma contestației depuse de Austria cu privire la implementarea acestui proiect. Aceasta înseamnă că pentru construirea unor noi centrale nucleare, statul poate veni cu mecanisme de sprijin. Decizia poate avea efecte și în România pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Asociația Energia Inteligentă: La iarnă, prețul gazelor va fi similar cu cel de anul trecut pentru majoritatea consumatorilor casnici În iarna 2020-2021, vom asista la creșteri ale prețului gazului marfă față de prețurile actuale, însă fără ca această creștere să fie resimțită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Potrivit acesteia, nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităților mari de gaze din depozitele de înmagazinare și a dezvoltării infrastructurii de transport gaze.
OMV Petrom revizuiește în jos estimările de prețuri ale țițeiului pe termen mediu și lung OMV Petrom și-a revizuit estimările utilizate în planificare, pentru a reflecta modificările mediului de piață. În Upstream, estimarea pe termen lung a cotației țițeiului Brent este acum redusă la 60 USD/bbl față de 75 USD/bbl folosită anterior.
Romgaz își înființează o nouă sucursală Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. a aprobat în şedinţa de vineri, 18 septembrie 2020, înfiinţarea în structura ROMGAZ a unei sucursale care se va numi Sucursala de Furnizare Gaze Naturale Drobeta-Turnu Severin.
Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect? Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran, de pe insula Rügen. Ea ar trebui să ajute la plasarea ultimelor conducte pentru Nord Stream 2. Însă americanii, vrând să-și vândă gazul lichefiat Germaniei și sustinuți de unii politicieni, fac presiuni contra proiectului. În tot acest context tensionat, scandalul Navalny e cireașa de pe tortul unui război economic „otrăvit”.
Inaugurare cu fast: Două companii se pregătesc de scoaterea unor cantități de gaze din Marea Neagră, dar nu este suficient Americanii de la Black Sea Oil & Gas și compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP) au lansat, joi, cu mare fast, începerea lucrărilor de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gazele din perimetrul Midia la țărm. Evenimentul este important, dar și campania electorală este în toi, așa că s-au strâns pentru a vorbi despre importanța exploatării gazelor din Marea Neagră numeroase persoane importante: premierul Ludovic Orban, miniștri, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman. Deocamdată, marile exploatări încă rămân în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii.
DOCUMENT Contoarele pentru energia termică instalate după 25 octombrie trebuie să poată fi citite de la distanță- proiect de Lege Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind eficiența energetică și care creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030. Actul normativ stabilește metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie. Până la 1 ianaurie 2027 toate contoarele vor trebui să poată fi citite de la distanță.
OMV Petrom are un nou director responsabil pentru activitatea Upstream Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom l-a numit marți pe Christopher Veit în funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Upstream. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul lui Peter Zeilinger, până la data de 16 aprilie 2023. Christopher Veit va prelua mandatul începând cu data de 1 octombrie 2020.
Gazele din Marea Neagră nu mai sunt de interes pentru România? Cum evită Ludovic Orban un răspuns Premierul Ludovic Orban a avut vineri, la Orșova, o atitudine stranie față de o temă foarte importantă, cea privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Întrebat insistent de jurnaliști ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră, premierul a evitat să dea un răspuns. Ba mai mult, Orban a indicat mai multe surse de gaze pentru alimentarea unor noi consumatori, cu excepția zăcămintelor din Marea Neagră, după cum remarcă publicația Focus Energetic. Această atitudine ridică mari semne de întrebare, mai ales că actualul Executiv a anulat promisiunea din programul de guvernare de a debloca investițiile din Marea Neagră.
Ar putea fi otrăvirea lui Navalnîi lovitura fatală pentru gazoductul rus Nord Stream 2? Lovitura de grație pentru Nord Stream 2? Deja fragilizat de chestiuni ecologice și de sancțiunile americane, acest proiect de gazoduct între Rusia și Europa se confruntă cu un viitor incert după otrăvirea lui Alexei Navalnîi, scrie AFP.Cazul Navalnîi: Angela Merkel nu exclude consecințe pentru Nord Stream 2
Ministrul rus al energiei crede că petrolul va ajunge anul viitor la 55 de dolari barilul Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, anticipează o redresare modestă a prețului petrolului în 2021, pe baza unei cereri reduse și a modificărilor induse de pandemie în comportamentul companiilor și al oamenilor.
Programul Electric-Up, aprobat: 100 de milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare vehicule electrice Guvernul a adoptat joi proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Economiei, privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice plug – in, prin Programul de finanțare “ELECTRIC – UP”.
Producătorii de energie eoliană cer ca proiectele lor să fie incluse în Mecanismul de Redresare și Reziliență Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită premierului Ludovic Orban ca proiectele de energie regenerabilă să fie luate în considerare pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. De asemenea, RWEA solicită ca proiectele de investiții din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență să nu fie accesibile doar administrațiilor publice, ci tuturor actorilor care pot sprijini o redresare economică rapidă și eficientă.
Energie și agricultură: Unul dintre cei mai mari furnizori de energie din țară cumpără o firmă a lui Ioan Niculae Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care compania Tinmar Energy S.A, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din țară, intenționează să preia Intercereal SA, firmă din Ialomița care se ocupă de producția și comerțul cu cereale, deținută de controversatul om de afaceri Ioan Niculae, prin InterAgro.
Rompetrol Downstream preia 9 benzinării de la grupul Comision Trade Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Rompetrol Downstream SRL intenționează să preia dreptul de folosinţă asupra a nouă staţii de distribuţie carburanţi aparţinȃnd grupului Comision Trade. Cele nouă stații de distribuție a carburanților sunt situate în Agigea, Brăila, Focșani, Mangalia, Brașov, Zărnești, Caracal, Caraș Severin și Târgu Jiu.
Hidroelectrica, Electrica și SAPE ar fi pierdut lupta pentru achiziția CEZ România / Care ar fi consecințele Consorțiul românesc format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE ar fi pierdut lupta pentru achiziționarea activelor pe care cehii de la CEZ le au în România, însă, deocamdată, nu va fi un anunț oficial pe această temă, deoarece lucrurile nu sunt total tranșate, potrivit surselor HotNews.ro. Pe primul loc în competiție s-ar afla multinaționala Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), însă trebuie să prezinte, în următoarele două zile, suficiente garanții că pot plăti pentru a fi declarată câștigătoare. În caz contrar, cehii vor începe discuțiile cu următorii clasați, în cursă aflându-se și consorțiul format din companiile germane EON și Allianz.
OMV Petrom a finalizat achiziția OMV Offshore Bulgaria și intră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh OMV Petrom a finalizat tranzacția pentru achiziția participației de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH și întră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria, informează compania. În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol către ceilalți doi parteneri rămași.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by