ENERGIE
Semnarea unui contract avantajos de gaze în 6 pași Până la liberalizarea pieței gazelor mai este o săptămână. Asociația Energia Inteligentă prezintă 6 pași pe care să-i faci pentru a alege și pentru a semna un contract avantajos de furnizare a gazelor. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale. Vezi cei 6 pași.
Cum a mimat Parlamentul transparența în cazul numirilor de la ANRE Degeaba își depun specialiștii candidaturile pentru funcții înalte la autoritățile statului, pentru că numirile tot politice sunt. Specialiștii sunt doar recuzita necesară pentru un spectacol în care este mimată transparența. Așa a fost și marți dimineață, în Parlament, când comisiile reunite au decis oficial ca posturile libere de la Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) să fie ocupate de Mircea Man (PNL), Marian Neacșu (Pro România) și Valeriu Steriu (PSD). Ar fi trebuit să aibă loc niște audieri, pentru care candidații serioși chiar s-au pregătit, însă acestea au fost anulate brusc. Unul dintre aceștia a făcut 400 km pentru a veni la București special pentru audieri. Vezi povestea sa.
Producătorii de energie regenerabilă cer Parlamentului să permită contractele bilaterale în afara bursei Asociația Româna pentru Energie Eolienă (RWEA) solicită Camerei Deputaților respingerea modificărilor aduse de Proiectul de lege (L321/2020) aprobat de Senatul României în 10 iunie 2020, referitoare la posibilitatea semnării contractelor bilaterale în afara pieței centralizate. Guvernul hotărâse ca energia produsă în capacități noi, puse în funcțiune după 1 iunie 2020, să poată fi vândută în afara pieței centralizate, însă Senatul a abrogat această prevedere, actul normativ fiind acum în dezbatere la Camera Deputaților, camera decizională.
Contractele bilaterale directe de energie, motiv de disensiune între investitori și parlamentari Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) critică decizia Senatului de a abroga prevederea din OUG 74/2020, aprobată recent de Guvern, care permite tranzacționarea energiei electrice în afara bursei OPCOM, piața centralizată, prin încheierea de contracte directe. Guvernul hotărâse ca energia produsă în capacități noi, puse în funcțiune după 1 iunie 2020, să poată fi vândută în afara pieței centralizată, însă Senatul a abrogat această prevedere, actul normativ fiind acum în dezbatere la Camera Deputaților, camera decizională.
Producătorii de energie regenerabilă, revoltați: Administrația Fondului de Mediu gestionează într-un mod incalificabil Programul Casa Verde Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) face un apel urgent la premierul Ludovic Orban și ministrul mediului Costel Alexe să se implice în rezolvarea problemelor apărute în cazul Programului Casa Verde. "NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!", este apelul producătorilor. Totul a pornit de la decizia Administrația Fondului de Mediu (AFP) de a respinge peste jumătate din dosarele depuse.
Unitatea 1 de la Cernavodă va fi oprită planificat începând de sâmbătă Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata începând cu data de 20.06.2020. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc în data de 20.06.2020, ora 11:00.
Nuclearelectrica vrea să afle ce cred românii despre energia nucleară și construirea reactoarelor 3 ș 4 de la Cernavodă Nuclearelectrica vrea să realizeze un sondaj de opinie publică reprezentativ la nivel național prin care să afle gradul de acceptanță al românilor față de energia nucleară și atitudinea acestora față de proiectul „CNE Cernavoda - Unitatile 3 si 4”, potrivit unui anunț de licitație publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Amintim că acționarii Nuclearelectrica tocmai ce au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Schimbarea furnizorului de gaze. 16 întrebări și răspunsuri Legea gazelor acordă dreptul consumatorului să își schimbe furnizorul în mod gratuit, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 3 săptămâni de la data solicitării, conform unei proceduri aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care stabileşte în principal etapele procesului de schimbare a furnizorului. Asociația Energia Inteligentă prezintă 16 întrebări și răspunsurile aferente despre schimbarea furnizorului de gaze.
INFOGRAFICE Cum schimbi furnizorul de gaze și care sunt pașii pentru semnarea unui contract avantajos- recomandări ANRE Cu foarte mare întârziere, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat niște infografice cu sfaturi despre modul în care pot fi încheiate contracte cu furnizorii de gaze, începând cu 1 iulie, când piața se liberalizează complet. ANRE avea obligația să demareze campanii de informare a consumatorilor, lucru pe care nu l-a făcut. Abia acum, cu două săptămâni înainte de liberalizare, prezintă câteva recomandări. Vezi în text care sunt pașii pentru alegerea unei oferte convenabile.
Topul celor mai avantajoase oferte de furnizare a gazelor Consumatorii de gaze au zeci de oferte mai avantajoase decât ofertele furnizorilor lor actuali. Conform unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă există 10 furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor actuali ai ENGIE sub prețul ofertat de acesta și 16 furnizori (oferte) care oferă gaze naturale sub prețul pe care-l oferă EON la consumatorii săi actuali.
INFOGRAFICE Industria petrolieră din România cere eliminări de taxe și amânarea plății impozitelor Industria petrolieră ar fi fost mult afectată de criza COVID-19, prin scăderea prețurilor și a consumului, susține Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). De aceea, reprezentanții industriei petroliere cer Guvernului tot felul de facilități, printre care acordarea unor stimulente fiscale și eliminarea unor taxe.
Virgil Popescu, despre furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile: Nu e un comportament corect în piață, când cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat din nou furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile începând cu 1 iulie când va fi liberalizată piața. Aceasta în condițiile în care prețul gazului la producător a scăzut foarte mult. Ministrul a spus că în cazul în care acest comportament continuă, statul va interveni pe baza Legii Concurenței.
Acționarii Nuclearelectrica au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă La solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA de vineri încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Este concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
Producătorii de energie nepoluantă ar putea primi un sprijin pentru construirea de capacități energetice noi Guvernul discută în ședința de joi un memorandum privind implementarea unui mecanism de sprijin de tipul Contracte pentru Diferență (CfD) pentru producerea de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Guvernul spune că în multe state membre UE au fost implementate asemenea scheme de sprijin. Vezi cât propune Guvernul să fie alocat anual pentru fiecare tip de investiție.
Contractele cu beneficiarii Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” vor putea fi semnate zilele următoare Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare. Listele finale vor fi publicate în cursul zilei de joi pe site-ul instituției, www.afm.ro. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei.
De ce furnizorii nu scad prețul la gaze pentru populație? Asociația Energia Inteligentă: Consumatorii nu știu să negocieze Cu doar 20 zile înaintea liberalizării pieței de gaze, marii furnizori de gaze către populație nu au venit cu scăderi ale prețului la gazele naturale pentru populație. Cauzele care determină această poziție a furnizorilor de gaze țin de comportamentul consumatorului român de gaze, a legiferării în detrimentul populației, a mesajelor autorităților de justificare a menținerii unor prețuri ridicate pentru consumatorii casnici, a fake-news-urilor, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI).
Romgaz vrea să producă energie electrică împreună cu Liberty Galați Societatea Națională de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A. Medias şi combinatul Liberty Galați S.A. (fostul Sidex Galați) au convenit miercuri să încheie un Memorandum de Înţelegere pentru înființarea unei societăți în comun, de tip „joint venture”. Societatea va fi folosită pentru proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”) și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene cât și fotovoltaice.
Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica Camera Deputaților a votat miercuri în favoarea legii prin care este blocată, timp de doi ani, orice vânzare de acțiuni la companiile de stat. Legea a fost inițiată de PSD, iar miza este blocarea listării companiei Hidroelectrica, în condițiile în care aceasta a început procedurile, semnând un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
Liberalizarea pieței gazelor trebuie să ducă la prețuri mai mici - Consiliul Concurenței În contextul liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici, Consiliul Concurenței atrage atenția că, atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici.
Socar Petroleum preia cinci benzinării de la Ipeco Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Socar Petroleum S.A. intenționează să preia dreptul de folosință asupra a cinci stații de distribuție carburanți operate de către Ipeco S.A. Cele 5 stații de distribuție a carburanților, situate în județul Gorj, ar urma să fie operate de Socar în baza unui contract de închiriere de lungă durată.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by