BĂNCI
Din cei circa 5 milioane de romani care lucreaza in afara tarii, circa 30% nu trimit bani in tara. Din fiecare suta de euro trimisa de cei "generosi", 60 de euro merg in consum Mai mult de 60% din banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate sunt cheltuiti pentru consum, pentru achizitia necesitatilor de zi cu zi (alimente, haine si adapost), iar 20% -40% se folosesc pentru economisire sau investitii , se arata intr-o lucrare statistica publicata joi  de INS.
Ministerul Comunicatiilor elimina plafonul de 10.000 de dolari pe angajat pentru scutirea de impozit pe salarii aplicata programatorilor Programatorii vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor chiar daca firma la care lucreaza nu a obtinut un venit de 10.000 de dolari anual pe angajat, iar masura se va aplica inclusiv companiilor aflate in primul an de functionare sau celor care au trecut printr-o reorganizare, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul Comunicatiilor si citat de News.ro. Astazi, angajatorii care au ca activitate crearea de programe pentru calculatoare sunt scutiti de la plata impozitelor pe venit daca au realizat in anul precedent un venit de cel putin 10.000 de dolari din comercializarea softurilor.
Anul bancar 2016: Profituri record, banci mai sanatoase, dar relatiile cu clientii raman incordate Anul care se incheie peste cateva zile a fost, din punct de vedere financiar, un an bun pentru bancile din Romania. Au facut profituri record la noi in tara, unele au reusit sa isi curete bilanturile in vreme ce altele sunt pe cale de a o face, iar costurile au fost tinute sub control. De cealalta parte, a minusurilor, avem inca o relatie proasta cu consumatorii, nemultumiri interne legate de nivelul salarial din unele banci dar si insuficiente eforturi de a-si educa angajatii proprii care intra in contact cu clientii. Am mai spus-o, inainte de a pretinde educatie financiara clientilor, bancherii ar trebui sa pretinda o educatie financiara rezonabila propriilor salariati din front-office.
RETROSPECTIVA 2016: Ministerul Muncii, sub presiunea revendicarilor salariale Ministerul Muncii a fost asaltat in 2016 de numeroase revendicari salariale, iar cea mai mare provocare a fost elaborarea Legii salarizarii unitare, care, dupa nenumarate analize si consultari, a ramas la stadiul de proiect., noteaza Agerpres. Discutii au avut loc si in privinta salariului minim pe economie, decizia finala fiindu-i "pasata" in cele din urma urmatorului guvern. Ministerul Muncii a prezentat pe parcursul anului si a adoptat o serie de proiecte sociale, precum cel privind indemnizatia pentru mame, trusoul pentru nou-nascuti sau tichetele pentru gradinita.
Bloomberg: Cei mai bogati oameni din lume si-au majorat averile cu 237 de miliarde de dolari, in 2016 Intr-un an in care votantii populisti au remodelat politica din Europa si SUA, cei mai bogati oameni din lume incheie anul 2016 cu 237 de miliarde de dolari mai mult decat aveau la inceputul anului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Pe fondul datelor economice dezamagitoare din China, votul Marii Britanii in favoarea iesirii din UE (Brexit) si alegerea miliardarului Donald Trump in functia de presedinte al SUA, cei mai norocosi oameni ai planetei au castigat pana la inchiderea sedintei bursiere din 27 decembrie 4.400 de miliarde de dolari, in crestere cu 5,7% fata de 2015, conform indicelui Bloomberg Billionaires.
Oamenii de afaceri vad un prim trimestru din 2017 cu scaderi ale preturilor in constructii si cu un recul al salariatilor din comert Tendinta de relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si servicii, salariati in scadere in constructii si comert dar si o scadere moderata a preturilor in constructii- acestea sunt estimarile oamenilor de afaceri chestionati periodic de catre Institutul National de Statistica. Anchetele INS s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546).
Deficitul bugetar a urcat la 5,5 miliarde lei dupa primele 11 luni, de la 1,3 miliarde de lei in octombrie Deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat dupa primele 11 luni ale anului la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei in octombrie, reprezentand 0,73% din produsul intern brut (PIB), arata datele publicate marti de Ministerul Finantelor si citate de News.ro. Deficitul reprezinta 0,7% din PIB, cu mult sub nivelul programat pentru intregul an. Bugetul general consolidat cuprinde atat bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cat si bugetele sociale, categorie in care intra bugetul pensiilor publice si cel de somaj.
Ministerul Energiei a sesizat Consiliul Concurentei in vederea unei analize a "conditiilor de piata" pentru produsele obtinute din minereul de uraniu Ministerul Energiei a sesizat Consiliul Concurentei privind necesitatea efectuarii unei analize a conditiilor de piata pentru produsele obtinute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de constructie a preturilor de comercializare, analiza care ar putea sa previna o practica anticoncurentiala, respectiv abuzul de pozitie dominanta din partea unui furnizor calificat al Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), respectiv Cameco Corporation. 
Asiguratorii de la ​City Insurance, amendati cu 30.000 de lei de ASF, in vreme ce directorul general a primit alti 10.000 de lei amenda In urma analizarii rezultatelor controlului inopinat efectuat la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A., Consiliul ASF a decis sanctionarea cu amenda a societatii si a directorului general, concomitent cu stabilirea unor masuri in sarcina societatii de asigurare. Printre neregulile gasite se numara nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de dauna RCA, efectuarea platii despagubirilor in afara termenului legal, nerespectarea modului de constituire si mentinere a rezervelor de daune avizate si neinregistrarea, la nivelul societatii, a tuturor petitiilor adresate de persoanele fizice.
Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume, are nevoie de 8,8 mld. euro  Banca Centrala Europeana a transmis grupului bancar Monte dei Paschi di Siena ca va avea nevoie de acumularea unui fond de recapitalizare de 8,8 miliarde de euro, mult mai mare decat estimarea de cinci miliarde de euro facuta de banca italiana, relateaza MilanoFinanza.it si Reuters, citate de Mediafax.
Depozitele in lei ale depuse de romani in banci au depasit suta de miliarde. Pe cand un DAE la depozite, nu doar la credite? Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 2,5%, pana la 100,08 miliarde lei, in vreme ce depozitele companiilor au urcat la 78,44 miliarde de lei, arata datele BNR transmise vineri. Depozitele in valuta (cumulat, ale romanilor si ale firmelor), exprimate in lei, au scazut cu 0,1%, pana la nivelul de 84,62 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,4%, pana la 18,73 miliarde euro).
In Covasna, un patron din cinci este hexagenar. La polul opus, in Giurgiu avem cea mai mare pondere a patronilor cu varsta de sub 29 de ani Cand m-am urcat in singurul taxi disponibil din statia de taximetre, nu apucasem sa vad ca soferul e un barbat la peste 70 de ani, caruia ii tremurau imperceptibil, mainile. Evident, l-am intrebt in timpul cursei de ce face taximetrie, nu ii ajunge pensia? Omul mi-a raspuns sincer: atat nora cat si baiatul lui au ramas amandoi fara serviciu. Au un copil, traiesc din expediente, iar el a fost sofer profesionist la viata lui. Asa ca si-a facut o firma prin care practica taximetria cu un singur scop: sa-si ajute copilul sa supravietuiasca.
Din ianuarie 2017, Hornbach incheie relatiile comerciale cu Schweighofer pentru lemnul de constructii si cel rindeluit Incepand cu luna ianuarie 2017, Hornbach inceteaza colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer in ceea ce priveste comercializarea lemnului de constructii si a celui rindeluit, au anuntat miercuri reprezentantii Hornbach. "Tinem ca furnizorii si partenerii nostri de afaceri sa respecte principiile unei silviculturi responsabile", a mitivat decizia Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach Romania. Compania se asigura ca toate materialele lemnoase si produsele din lemn provin din silvicultura sustenabila.
​Datoria publica, calculata de Curtea de Conturi: 16.205 lei/locuitor "In timpul misiunii de audit financiar asupra Contului general anual al datoriei publice pe anul 2015, la Ministerul Finantelor Publice au fost constatate abateri de la legalitate si regularitate, precum si cazuri de nerespectare a principiilor de eficienta si eficacitate", se arata in Raportul  intocmit de inspectorii Curtii de Conturi , document publicat marti seara de autoritatea de control. In conditiile in care populatia Romaniei continua sa fie in scadere, iar volumul datoriei publice a tarii a inregistrat o permanenta ascensiune, gradul de indatorare a populatiei inregistra la sfarsitul anului 2015 valoarea de 16.205 lei/locuitor, in crestere cu 21,23% fata de nivelul de 13.367 lei/locuitor inregistrat in anul 2013, se mai arata in document.
Sase din 10 patroni de firme spun ca nu s-ar imprumuta de la banci, indiferent de dobanzi. Oamenii de afaceri se mai plang de fiscalitatea ridicata si impredictibila (BNR) O pondere importanta si in crestere de oameni de afaceri s-au plans  de cresterea costurilor cu forta de munca in perioada aprilie-septembrie 2016 comparativ cu semestrul precedent, se arata in sondajul periodic pe care BNR il fce in randul companiilor. In perioada analizata, cele mai presante probleme cu care se confrunta firmele sunt in continuare fiscalitatea ridicata, impredictibilitatea mediului fiscal si concurenta, se mai arata in Raport. (vezi atasament).
Guvernul aloca sumele necesare pentru alimentarea cu energie termica in Arad, Bihor, Constanta si Galati Guvernul a alocat miercuri fondurile necesare pentru asigurarea continuitatii alimentarii cu energie termica in sistem centralizat pentru sezonul rece 2016-2017 in municipiile Arad, Oradea, Constanta si Galati. Executivul raspunde astfel solicitarilor venite din partea autoritatilor publice locale, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
5 tendinte  bancare din 2017 Sintetic, cele 5 tendinte ar fi urmatoarele: va creste gradul de bancarizare, creditele de consum vor avea o dinamica de 3-5%, vor fi dezvoltate noi canale digitale ,  sistemele integrate de plati se vor dezvolta si ar putea aparea o platforma de credite imobiliare care sa asigure un echilibru intre produsele standard de creditare si Prima Casa. Acestea sunt, in opinia vicepresedintelui executiv al BCR, Dana Demetrian, directiile spre care se va merge in 2017.
Barometrul Industrial: ​Industria incheie 2016 in scadere In noiembrie, indicatorul pentru volumul productiei a ajuns la 55 de puncte, de la 60 in septembrie si 56 in octombrie, se arata in Barometrul Industrial transmis miercuri HotNews.ro. "Este a doua luna consecutiv cand indicatorul se afla sub media de 57 de puncte din ultimele 25 de luni. Totodata industria s-a apropiat la 5 puncte de pragul sub care se afla zona de contractie Majoritatea indicatorilor inregistreaza scaderi", se mai arata in document.
​MedLife intra de miercuri la tranzactionare pe piata de capital romaneasca cu simbolul 'M' MedLife intra de miercuri la tranzactionare pe piata de capital romaneasca cu simbolul 'M', dupa ce oferta a fost subscrisa, reiese din datele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Agerpres. V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membra a Bancii Mondiale, actionari ai MedLife, au anuntat vineri, 16 decembrie, pretul final pentru oferta lansata, acesta fiind de 26 de lei pe actiune.
Dolarul a trecut marti de 4.35 lei, francul urca la 4.22 de lei, iar euro se apropie de 4.52 de lei Marti, cotatiile medii calculate de BNR si publicate in jurul orei 13 indicau un leu mai depreciat in fata principalelor 3 valute. Dolarul american era cotat la BNR la 4.35 de lei, in vreme ce francul elvetian "valora" 4.22 lei, iar euro se apropia de 4.52 lei.  In privinta dolarului, economistii nu exclud ca acesta sa urce pana la 4.4 lei pe termen scurt, ca urmare a recentei deciziii de politica monetara a FED. In privinta francului elvetian, anuntul Bancii Elvetiei (anunt facut zilele trecute) de a lupta impotriva aprecierii chf ar putea aduce paritatea franc/leu la cote mai "domestice", desi exista voci care anticipeaza un curs de 4.26 in prima parte a anului 2017.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă