BĂNCI
Demetrian, BCR: Momentan nu mai luam dosare de credit prin Prima Casa, intrucat plafonul a fost finalizat dupa doar o luna de la primire. Vezi in text cum vede vicele BCR riscul supraincalzirii pietei imobiliare BCR a finalizat la finele lunii martie plafonul alocat pentru Programul Prima Casa 2017, pentru moment primirea dosarelor noi fiind sistata pana la o eventuala suplimentare de catre Ministerul Finantelor Publice, a anuntat miercuri in cadrul unui briefing de presa Dana Demetrian, vicepresedintele BCR pentru Retail & Private Banking. al BCR.  "Plafonul primit de BCR din fondul alocat prin Programul Prima Casa 2017 a fost finalizat din punct de vedere al aprobarii financiare la numai o luna dupa ce l-am primit, la sfarsitul lunii aprilie. In momentul de fata am trimis catre Fond (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri - FNGCIMM) aproape intreaga suma. Avem o intarziere pe aprobarile de la Fond. In acest moment nu mai luam dosare de credit prin Prima Casa", a precizat Demetrian.
[P] Finantarea incotro? Creditul bancar s-a contractat la minimul ultimului deceniu In detrimentul companiilor locale, sectorul bancar s-a indepartat in ultimii ani de rolul de asigurator al intermedierii financiare prin acordarea de credite. Ponderea imprumuturilor private in PIB a coborat anul trecut sub 30% si a atins astfel nivelul de dinaintea aderararii Romaniei la Uniunea Europeana, cand handicapul fata de pietele financiare dezvoltate era extrem de mare. Practic, ponderea in PIB a creditelor acordate populatiei si companiilor s-a contractat la minimul ultimului deceniu.
​INS: Investițiile nete realizate în economia națională, în scădere cu 3,1% în primul trimestru, la 12,8 miliarde lei Investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2016, la 12,83 miliarde de lei, potrivit datelor anunțate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), noteaza Agerpres.  Declinul investițiilor în primul trimestru a fost cauzat de scăderea înregistrată la alte cheltuieli cu 17,9%, până la 1,15 miliarde de lei, și utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,5%, la 6,16 miliarde de lei. Pe de alt
Consumul populatiei este una din explicatiile cresterii din primul trimestru Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier, a confirmat Institutul National de Statistica miercuri, cu ocazia publicarii datelor provizorii privind evolutia PIB in primele 3 luni. Industria si comertul sunt ramurile cu cele mai importante contributii la cresterea economiei.
Economia australiana gafaie, dar a reusit sa lege 103 trimestre consecutive fara recesiune Economia Australiei a marcat trimestrul trecut destula crestere economica incat sa egaleze recordul Olandei de 103 trimestre fara recesiune, dar expertii se indoiesc de consistenta ei in conditiile in care gospodariile se confrunta cu datorii usturatoare si cresteri prea mici ale veniturilor, scrie Reuters.
Finantele fac o simulare pe impactul impozitului pe gospodarie. Rezultatele ar trebui sa fie finalizate in circa o saptamana Finantele efectueaza de circa doua saptamani o simulare a impactului pe care trecerea la noul impozit pe gospodarie l-ar avea, calculele fiind pe ultima suta de metri, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Ministerului. Au fost cerute chiar zilele trecute celor de la ANAF cateva date, dar rezultatul final se centralizeaza la cabinetul ministrului (Viorel Stefan- n.red), au mai spus sursele citate. Marti, premierul a confirmat informatia, adaugand ca  este vorba de "o analiza pe care domnul ministru al Finantelor, dar si altii, trebuie sa o prezinte. In nici un caz nu trebuie sa se renunte la idee. Urmare a acestei analize vom alege forte bine momentul, sa stim foarte bine ce avem de facut din momentul in care implementam acest nou sistem", a spus marti primul ministru Sorin Grindeanu, la sfarsitul discutiilor avute cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan.
Consumul final (comertul cu amanuntul) isi incetineste turatia, viteza de crestere coborand la 6.3% In primele 4 luni din 2007, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de perioada similara de anul trecut cu atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,3%, respectiv cu 7,0%, au transmis marti oficialii INS. Cresterea s-a datorat vanzarilor de carburanti (+10,9%), vanzarilor de produse nealimentare (+8,9%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,2%), mai arata datele Statisticii.Dupa primele 3 luni, avansul consumului final fusese de 6.9%.
Veniturile totale ale populatiei (medii lunare pe o gospodarie) au fost in 2016 de 2.945 lei, iar cheltuielile totale au fost, in medie de 2.524 lei lunar Veniturile totale medii lunare au reprezentat in anul 2016, in termeni nominali, 2945 lei pe gospodarie si 1112 lei pe persoana, au transmis marti reprezentantii Institutului National de Statistica. Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in anul 2016, in medie, de 2524 lei lunar pe gospodarie (953 lei pe persoana) si au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul 2015.
5 feluri in care atacurile teroriste afecteaza economia Atacul terorist din noaptea de sambata spre duminica din Londra este cel mai recent din cele circa 540 de atacuri teroriste care au avut loc in acest an in lume (sursa) si, in ciuda masurilor crescute de securitate, amenintarile par a fi in crestere. In  vreme ce costurile umane sunt devastatoare, impactul economic al acestor atacuri pot  fi mai mari decat cele observate la prima vedere. Mai jos puteti citi cinci feluri in care atacurile teroristilor afecteaza economiile statelor pe care acestea le tintesc (sursa).
Decalaje regionale in context european: se apropie Romania de euro? Tot mai multe argumente sunt introduse, fie congruent, fie interșanjabil, în balanța criterială a adoptării monedei comune. Uneori, pozițiile preconcepute răzbat din multitudinea și circumferința contra-argumentelor invocate. Criteriile de convergență nominală au fost suplimentate continuu, uneori tocmai în vâltoarea dezbaterii științifice, deși proiectul euro transcede cadrul (calculat) științific, indiferent de gradul de sofisticare cantitativistă.
 Piata jucariilor doboara recordurile in acest an (studiu) Copiii vor avea acces la cea mai bogata oferta de jocuri si jucarii de dupa 1989. Piata jucariilor se indreapta spre un maxim istoric in 2017, pe fondul cresterii sustinute a cererii, releva un studiu realizat de KeysFin, pe baza datelor oficiale comunicate de producatorii si comerciantii de jocuri si jucarii.  Potrivit datelor KeysFin, numarul firmelor care produc sau comercializeaza jucarii pe piata romaneasca a crescut semnificativ in ultimii ani. Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 262 de societati comerciale, in 2015 s-a ajuns la 312 companii. Dintre acestea, 117 erau producatori, iar 195 comercianti de jocuri si jucarii.
Relatia parintilor cu copiii: 48% au o parere buna si foarte buna despre aplicarea corectiilor/ Mama este indicata de cei mai multi ca fiind cea care le aplica (studiu)  Subiectul aplicarii unor corectii copiilor atunci cand acestia au un comportament necorespunzator este controversat: 48% dintre cei intervievati au o parere buna si foarte buna despre acest aspect, in timp ce acelasi procent au o parere proasta si foarte proasta, se arata intr-un studiu al IRES, cu privire la relatia dintre parinti si copii.  4 din 10 respondenti spun ca in familia lor exista obiceiul de a fi aplicate corectii copiilor. In cazul acestora, mama este indicata de cei mai multi ca fiind cea care aplica aceste corectii (87%). 7 din 10 respondenti sunt de acord cu ideea ca palma acordata copilului in sensul educarii lui constituie un act de incalcare a drepturilor copilului, potrivit aceluiasi studiu. Puteti citi integral studiul din atasament,
Proiect: Autoritatile pregatesc o noua amnistie fiscala Firmele si persoanele fizice cu datorii catre stat cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017 vor fi scutite de penalitati si jumatate din dobanda acumulata, daca achita datoria principala pana la 30 septembrie, iar dobanda de 50% care le-a ramas de platit este achitata pana la finalul anului, potrivit unui proiect analizat de Profit.ro.
Euro revine peste 4.57 lei. BNR a calculat miercuri o medie de 4.08 lei/dolar SUA si 4.19 lei pentru un franc elvetian "Euro a pastrat o buna parte a avansului inregistrat fata de dolar in ultima perioada, in ciuda unei inflatii sub asteptari citita pentru zona euro in mai. Perechea este tranzactionata in momentul redactarii aproape de  1.1185. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro; leul este cotat in jurul nivelului 4.5685/EUR", se arata intr-un raport de analiza al unei banci comerciale, publicat miercuri. BNR a calculat o medie de 4.57 lei/euro, 4.08 lei/dolar SUA si 4.19 lei/chf.
In 2015, Romania a avut al doilea cel mai mic stoc de ISD din regiune/ Suntem pe ultimele locuri in atragerea ISD, avand al doilea cel mai mic stoc, dupa Bulgaria (studiu FIC si ASE) Investitiile straine din Romania au contribuit semnificativ la modernizarea economiei nationale si la integrarea ei in economia europeana, se arata intr-un studiu al Consiliului Investitorilor Straini si ASE. Companiile "raspunzatoare" de fluxurile de investitii straine directe angajeaza o treime din forta de munca din sistemul privat al Romaniei, aproximativ 1,2 milioane de persoane. Aceleasi companii au o productivitate a muncii de doua ori mai mare decat cele cu capital romanesc si investesc de 2 ori mai mult in fiecare angajat se mai arata in document. Descarca si citeste integral studiul FIC si ASE.
[P] ProCredit Bank: Online banking si abordare personala Atunci cand o companie decide sa implementeze o noua strategie, primul pas pe care ar trebui sa il faca este sa discute cu clientii sai. Ceea ce pare neobisnuit pentru unii, este parte din filosofia ProCredit inca de la inceputurile institutiei, respectiv din anul 2002. Unul dintre clientii bancii ne-a povestit cum lucra cu bancile din Romania in urma cu ceva vreme. Doamna Batu, o contabila  in varsta de 45 de ani venea la banca pentru orice tranzactie si operatiune pe care trebuia sa le faca. Se aseza la un ghiseu si in timp ce discuta cu unul dintre angajatii bancii, platea o factura sau retragea numerar.
Statistica: In anul 2016 suprafata padurilor s-a mentinut aproximativ la acelasi nivel cu cel din anul precedent In anul 2016 suprafata padurilor s-a mentinut aproximativ la acelasi nivel cu cel din anul precedent, au transmis miercuri oficialii INS intr-un comunicat de presa. Potrivit aceluiasi document, volumul de masa lemnoasa recoltata in 2016 a scazut cu 5,2% fata de 2015. Fondul forestier national la 31 decembrie 2016 a inregistrat o crestere de aproximativ 0,1%. Aceasta crestere se datoreaza in principal unor reamenajari de pasuni impadurite si introducerii in fondul forestier a terenurilor degradate si a terenurilor neimpadurite, stabilite in conditiile legii a fi impadurite (Legea nr. 133/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 - Codul Silvic). Suprafata padurilor reprezinta 97,6% din fondul forestier national. Din pacate, suprafata regenerata a scazut cu 1,0%.
Rata somajului din aprilie 2017 a ramas la acelasi nivel ca cea din martie (5,3%) Rata somajului in luna aprilie 2017 a avut acelasi nivel cu cel inregistrat in luna precedenta (5,3%), au transmis miercuri reprezentantii Institutului National de Statistica. Rata somajului la barbati a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decat la femei. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie din anul 2017 a fost de 471.000 de persoane, in scadere fata de luna precedenta (478.000 persoane), dar si fata de aceeasi luna a anului anterior (549.000 persoane).
Cate accidente rutiere se produc in Romania si din vina cui? Suntem in topul UE alaturi de bulgari. Vezi judetele care ne trag in sus si mai ales, cauzele din care au loc accidentele Romania si Bulgaria conduc in topul numarului de accidente rutiere, potrivit datelor Comisiei Europene, confirmate si de datele Institutului national de Statistica. Anul trecut de pilda s-au inregistrat 30751 accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, rezultand un numar de 41475 persoane accidentate, din care 4,6% persoane accidentate mortal. Fata de anul 2015, numarul accidentelor de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale a crescut cu 6,2%, cel al persoanelor ranite cu 7,5%, iar cel al persoaneloraccidentate mortal a crescut cu 1,1%
Numarul autorizatiilor de construire din primele 4 luni ale acestui an, in scadere fata de anul trecut In luna aprilie 2017, s-au eliberat 3.327 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 4,6% fata de luna martie 2017 si cu 11,0% fata de luna aprilie 2016, au transmis marti reprezentantii Institutului National de Statistica.  In primele 4 luni s-au eliberat 10.744 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 2,5% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi