BĂNCI
Financial report Prima pagină a presei străine: Planul secret al UK în cazul unui Brexit dur. Scrisorile neîncrederii dintre Renault și Nissan. De ce își părăsesc absolvenții italieni țara? Creşte numărul străinilor care vor o casă în Italia Financial Times: UK lucrează la un plan secret care să țină economia în picioare în cazul unui Brexit dur ● Scrisorile discordiei între Renault și Nissan ● La Libre Belgique: De ce amânarea Brexitului pare din ce în ce mai inevitabilă, indiferent de ce spune Theresa May ● Les Echos: De ce își părăsesc absolvenții italieni țara? În ultimii cinci ani, 156.000 dintre ei s-au mutat în străinătate.● Il Sole 24 Ore: Creşte numărul străinilor care vor să-şi cumpere o casă în Italia ● Lectură plăcută!
Declarațiile lui Darius Vâlcov au avut efect: băncile s-au înghesuit cu oferte pe licitația Ministerului Finanțelor Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat joi o licitație de obligațiuni de tip benchmark în valoare de 300 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% și scadența la finalul lunii octombrie 2021. Oferta a fost suprasubscrisă, așa că statul a decis să ia mai mult decât dublu: peste 600 milioane lei. Cei șapte dealeri au transmis oferte de peste 1,2 miliarde lei. Se pare că băncile sunt mulțumite de noile semnale ale Guvernului cu privire la taxa pe active.
Ordinea de zi a ședinței Guvernului de vineri nu cuprinde și Legea Bugetului Ședința de guvern va avea loc vineri, însă pe ordinea de zi nu se află și Legea Bugetului. Este posibil ca actul normativ să fie inclus pe ordinea suplimentară, lucru devenit deja obișnuit pentru Guvernul Dăncilă.
Cel puțin patru companii locale au obținut certificarea Angajator de Top România în 2019 acordată de Top Employer Institute din Olanda Cel puțin patru companii românești au obținut în 2019 certificarea Angajator de Top România,printre ele fiind asigurătorii de la Groupama (singurii asiguratori din România), grupul Saint Gobain, comercianții de la Kaufland și o instituție financiară ne-bancară -Provident (tot o premieră în rândul IFN-urilor). Certificarea de Angajator de Top este acordată de Top Employer Institute din Olanda, cel mai prestigios institut din domeniu şi are la bază un proces riguros de evaluare a tot ceea ce înseamnă o companie la nivel de resurse umane: procese, politici şi punerea acestora în practică. Evaluarea vizează strategia de resurse umane, programele de învăţare şi dezvoltare, cultura organizaţională, tehnologia folosită şi beneficiile oferite angajaţilor.
CEO-ul BRD: Taxa pe active nu e benefică pentru economie. Dacă rentabilitatea activelor este de 0.44%, de unde să plătești 1.2%? Francois Bloch, directorul general al BRD și-a exprimat joi convingerea că taxa pe activele bancare va fi ”re-desenată”, deoarece este nesustenabilă și va afecta economia. „Credem că această taxă ar trebui eliminată și înlocuită de un dialog care să înceapă de la a înțelege care sunt nevoile și care se așteaptă să fie contribuția băncilor. Așa cum arată ea azi, nu este benefică pentru economia românească. Sunt convins că va fi schimbată. Din punct de vedere economic, sistemul bancar nu poate plăti această taxă. Dacă rentabilitatea activelor este de 0.44%, de unde să plătești 1.2%?”, a mai spus Bloch.
Comisia Europeană avertizează asupra riscurilor „ordonanței lăcomiei”: Potențial impact negativ asupra creditelor și asupra deciziei de investiții în România Ordonanța de urgență 114/2018, introdusă de Guvern între Crăciun și Revelion, anul trecut, care prevede măsuri asupra băncilor și companiilor energetice, constituie un risc în prognoza economică pentru România, având potențiale efecte negative asupra creditării și asupra deciziilor de investiții în țară. Acesta este avertismentul Comisiei Europene, în Prognoza economică de iarnă, emisă joi. De asemenea, estimarea Comisiei Europene de creștere economică a României pe anul 2019 este mult mai pesimistă decât creșterea pe care se bazează Guvernul în fundamentarea proiectului de buget pe anul 2019.
Isărescu: ROBOR a ajuns un fel de terorist. Toți îl urmăresc dar nimeni nu reușește să pună mâna pe el. Pe 12 februarie vom onora invitația Comisiei Economice a Senatului ”Pe 12 februarie vom onora invitația Comisiei Economice. Cu dl ministru Teodorovici am discutat pe marginea unui raport de evaluare și am decis înființarea unui grup de lucru tehnic. Deocamdată atât. Cât despre ROBOR, văd că a ajuns un fel de terorist. Toți îl urmăresc și nu reușește nimeni să pună mâna pe el”, a spus joi Guvernatorul BNR cu ocazia prezentării a Raportului privind inflația.
BNR menține dobânda cheie la 2,5% pe an Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în ședința de joi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an.
Conducerea Camerei de Comerț: Solicităm în mod public demisia de onoare a dlui Sorin Petre Dimitriu din funcția de Președinte. Prezența domniei sale în funcția de președinte aduce grave prejudicii de imagine și credibilitate Biroul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) solicită în mod public demisia de onoare a dlui Sorin Petre Dimitriu din funcția de Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, au transmis joi reprezentanții CCIR. Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Biroului de Conducere al CCIR, ca urmare a evenimentelor în care a fost implicat dl. Sorin Petre Dimitriu. Prezența domniei sale în funcția de președinte al CCI București în contextul recentei condamnări aduce grave prejudicii de imagine și credibilitate atât CCI București cât și întregului sistem cameral din Romania.
Ziua în care site-ul ANAF nu a funcționat și necesitatea informatizării. Câți bani s-au alocat anul acesta pentru modernizarea sistemului. Zero lei, anul trecut Să spunem că am o pereche de blugi de câțiva ani care au început să se rupă. La prima gaură am decis să pun un petic. Am luat un ac și o papiotă și am acoperit problema. Pentru că sunt foarte tociți, la scurt timp au început să apară mai multe găuri. Am mai cusut două petice, dar au devenit de nepurtat. Situația pare asemănătoare cu cea de la ANAF. Miercuri site-ul a fost blocat. Partea bună este că au funcționat, în mare parte din zi, secțiunile pentru depunerea online a declarațiilor. IT-iștii finanțelor s-au străduit să rezolve problema și abia pe la ora 16:00 au reușit să repună în funcțiune pagina de internet. Care este problema? ANAF lucrează cu echipamente vechi, care au fost mereu peticite. Sistemul informatic este ca o pereche de blugi tociți care la fiecare petic devine mai instabil. Cu alte cuvinte, are tendința de a se desface chiar la cusătură.
Aura Socol, ASE: În zona euro trebuie să fii și acceptat, nu numai să te hotărăști tu că vrei Românii vor putea cumpăra produse de la magazin cu moneda euro în 2024, dacă intrăm în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) în 2022, a declarat Aura Gabriela Socol, profesor universitar ASE București, care a lucrat la Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Totuși, ea atrage atenția că în ERM II România poate sta mai mult de 2 ani, ceea ce ar însemna că momentul adoptării monedei europene s-ar decala și tot cu lei vom merge la magazin. Mai este totuși o problemă. În zona euro trebuie să fii și acceptat, nu e de ajuns să vrei.
UPDATE Bloch, BRD: Pe viitor, dacă măsurile fiscale introduse de Ordonanța 114 se vor confirma, consecințele pentru economia românească vor fi clar negative. BRD a făcut un profit net de 1.54 miliarde de lei anul trecut Potrivit comunicatului transmis joi Bursei de Valori, BRD a realizat în 2018 un profit net de 1.54 miliarde de lei, în creștere cu peste 11% față de 2017. Depozitele clienților au urcat cu circa un miliard de lei în 2018, iar veniturile din dobânzi au depășit două miliarde de lei (față de 1.7 miliarde în 2017). De asemenea, veniturile operaționale obținute anul trecut se apropie de 3 miliarde de lei, la un volum total al cheltuielilor operaționale de 1.4 miliarde de lei. Activele băncii au depășit de asemenea pragul de 54 miliarde de lei.
Finanțele încearcă joi să se împrumute din nou de la bănci Ministerul Finanțelor Publice (MFP) iese joi pe piața internă cu o emisiune de obligațiuni de tip benchmark, în valoare de 300 milioane lei. Rata cuponului este de 4%, iar scadența la 27 octombrie 2021. După ce în luna ianuarie MFP nu a avut succes, din cauza taxei pe bănci, rămâne de văzut dacă între timp s-a schimbat atitudinea instituțiilor de credit. Asta mai ales în condițiile în care Guvernul pare să dea înapoi în ceea ce privește această taxă.
Corporate Report: Elon Musk pregătește o nouă senzație; Merkel pune condiții pentru participarea lui Huawei la rețeaua 5G; Tratatul comercial dintre Japonia și UE amenință industria britanică post-Brexit Model X, următorul SUV Tesla, este noua speranță a lui Musk: va prinde oare aripi? ● Eine Frau, ein Wort, dacă te numești Angela Merkel ● Industriașii și comercianții din Regatul Unit sunt disperați să-i rețină pe producătorii auto japonezi
ING ia în calcul să mute o parte a echipei de la Londra în Europa, din cauza Brexitului Grupul financiar olandez ING se gândește să-și mute o parte din angajații platformei de tranzacționare centralizate de la Londra, un proiect început acum trei ani, înapoi în Europa, din cauza unui Brexit fără acord, scrie, miercuri, Bloomberg.
UPDATE Site-ul ANAF și-a revenit complet după ora 16:00 Site-ul Fiscului nu funcționează de dimineață, dar până acum circa 30 minute se puteau depune declarații. Acum pana a devenit totală. Cei care vor să intre pe site-ul www.anaf.ro ajung automat în pagina mentenanta.anaf.ro.UPDATE Site-ul ANAF și-a revenit după aproape o zi de pană, iar după trei minute a picat
Șase indicatori care ne arată că românii sunt tot mai pesimiști. Și pe persoană fizică, și pe juridică Consumatorii români au început din această iarnă să strângă cureaua, potrivit celor mai recente date furnizate de Statistică și de BNR. Comerțul cu amănuntul e în decelerare, înmatriculările de autoturisme sunt în scădere, încrederea consumatorilor la fel, iar creditul de consum în lei și-a redus și el turația. Nemaivorbind de faptul că banii dați de oameni pe plata cheltuielilor cu locuința au crescut cu 14%, iar ”pe persoană juridică” îngrijorările și incertitudinile sunt la pragul de alarmă. De unde optimism?
Declarația unică 2019 Bontaș (Deloitte): Sistemul de autoimpunere ar trebui să vină la pachet cu măsuri suplimentare de ghidaj. Trei factori care vor influența depunerea și declararea 15 martie este data până la care trebuie depusă Declarația unică. Aceasta trebuie completată de persoanele fizice rezidente în România ce au realizat venituri extrasalariale în anul 2018 sau cei care estimează că vor realiza venituri extrasalariale și în acest an. De anul acesta , persoanele fizice trebuie să-și calculeze singure dările către stat. Fiscul nu va mai trimite decizii de impunere. Problema cu sistemul de autoimpunere este că mulți vor completa greșit declarația, iar alții deloc, pentru că totul se face online. HotNews.ro a discutat cu Raluca Bontaș, partener Global Employer Services Deloitte România pe acest subiect. Ea este de părere că sistemul de autoimpunere trebuie să vină la pachet cu măsuri suplimentare de ghidaj.
Încă o încercare de reglementare a metodologiei de plata a contribuției de 2% de către ANRE. Cum trebuie citita faza a II-a a Proiectului de Ordin ANRE și ce trebuie să știi dacă urmează să plătești contribuția de 2% Toți titularii licențelor din domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale vor plăti contribuția de 2% din veniturile realizate din activitate. Este o certitudine, începând cu 28 decembrie 2018. Dar ce este de făcut dacă ești o companie care a obținut licența în anul curent sau căreia îi expiră licența? Dar dacă ai licența suspendată ? Cum calculezi și cum plătești? Pe scurt și în clar despre prevederile acestui act normativ, în cele ce urmează.
Orice posibilă reevaluare a ROBOR este inutilă, afirmă Lucian Croitoru (Bloomberg) Banca Naţională a României a respins o propunere de a pune capăt disputei cu Guvernul pe tema taxei pe bănci, ceea ce înseamnă că va mai dura ceva timp până când se va ajunge la o rezolvare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie". Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi care a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version