BĂNCI
Ministerul Finanțelor, despre acuzațiile lui Siegfried Mureşan privind votul dat de Guvern pe tăierea fondurilor europene pentru pesta porcină: Reducerile Consiliului UE în bugetul pe 2019 nu s-au făcut la creditele de plăți, ci numai la cele de angajament "În reducerile operate de către Consiliu (Consiliul UE- n.red) în proiectul de buget pentru anul 2019, la linia dedicată măsurilor de urgență privind sănătatea animalelor și a plantelor nu s-au făcut reduceri ale creditelor de plăți, ci numai ale celor de angajament. Ca întotdeauna, și cu această ocazie, Consiliul a ținut seama de datele de execuție prezentate de Comisia Europeană", se arată într-un punct de vedere transmis de Ministerul Finanțelor la solicitarea HotNews.ro, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a acuzat Guvernul României că a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019. Ministerul Finanțelor mai arată că amendamentele depuse de europarlamentari vor fi votate pe 24 octombrie, după care vor urma negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European, iar la un acord final pe buget s-ar putea ajunge pe 16 noiembrie.
Florin Georgescu (BNR): În loc să avem din ce în ce mai mulți oameni educați, informați, în societate, vedem o creștere a decalajului în ceea ce privește cunoștințele și informația O mare parte din populație are cunoștințe insuficiente sau zero despre economie, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), într-un eveniment la sediul instituției.
​DOCUMENT Ce au făcut alte țări cu privire la implementarea guvernării digitale și unde se află România România este ultima clasată în UE din punct de vedere al gradului de digitalizare a economiei și societății, iar la nivel global poziția ei este în eșalonul secund, reiese dintr-un studiu al PwC România, prezentat în cadrul unui eveniment al Asociație Românei Băncilor. Potrivit unui raport al ONU, ne aflăm pe 67 din 193 de țări analizate, la acest capitol, dar ultima în UE.
Analiză Ajută sau încurcă noile reglementări ale BNR privind gradul de îndatorare? Câteva calcule pragmatice Să luăm cazul unui apartament de 70.000 de euro, adică 326.000 de lei pe care un tânăr ar dori să-l achiziționeze. Și să presupunem 3 scenarii. Tânărul are un salariu net de 2500 de lei, de 3500 de lei și respectiv de 5.000 de lei (cazul în care lucrează în IT- domeniul cu cele mai mari salarii din România). Și să circumscriem aceste scenarii intenției BNR de reducere a gradului de îndatorare la 45%, în cazul primului împrumut pentru locuință, luat în lei.
Maeștrii banilor, cunoscuți ca Donju, sunt principii economiei din Coreea de Nord Chiar dacă sancțiunile asupra economiei nord-coreene au continuat, temerile au crescut din cauza lipsurilor, dar prețul orezului - un etalon național, a rămas stabil, scrie Korea JoongAng Daily. Analiști familiari cu recentele modificări economice din Nord oferă o explicație. Prețurile au rămas stabile, spun ei, pentru că retailerii bogați controlează aprovizionarea eliberând produsele pe piață. Acești antreprenori, cunoscuți în coreeană ca Donju, ceea ce se poate traduce ca „maeștrii banilor”, reprezintă mâna invizibilă a creșterii economiei nord-coreene, lucrând atât pentru profit, cât și pentru stabilitate.
Bursa de la București a deschis în scădere, în linie cu bursele europene Bursa de la București a deschis sesiunea de joi în scădere, în linie cu bursele europene, după ce acțiunile de pe Wall-Street au suferit cele mai mari scăderi din ultimele luni. Temerile investitorilor privind creșterea dobânzilor, a inflației dar și tensiunile comerciale au dus la această evoluție.
Analiză. Cum au trecut producătorii români prin criza pestei porcine și cum arată piața europeană a cărnii de porc. Greu a fost când un furnizor ne-a anunțat că o parte din carnea livrată e suspectă de pestă și trebuie retrasă (producător local) La un an și jumătate de la primele avertismente cu privire la criza pestei porcine africane, HotNews.ro încearcă să sumarizeze subiectul, stând de vorbă cu unul dintre producătorii locali care a depășit criza, dar și făcând un tur al pieței europene a cărnii de porc pentru a vedea cine a pierdut și cine a câștigat în termeni de export. ”Momentul în care am fost direct afectați a fost atunci când Carniprod Tulcea ne-a anunțat că o parte din loturile de materii prime vândute către noi sunt suspecte de pestă porcină africană și că trebuie să le retragem din piață”, povestește într-o discuție cu HotNews.ro dl. Vlad Ciuburciu, director general Vascar. La finalul textului vezi și un tur al pieței cărnii de porc din principalele țări europene.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Ce spun francezii despre Macron: Tânăr, arogant, rupt de realitate. Unicul lucru bun legat de Brexit? Părăsirea sistemului agricol execrabil al UE. Gafa lui Timmermans L`Express: Ce spun francezii despre Macron: Tânăr, arogant, rupt de realitate ● Financial Times: James Murdoch, favorit pentru a-i lua locul lui Musk la șefia Tesla ● Încrederea în guvernele iliberale ale Europei este în creștere ● Les Echos: Europa presează industria auto pentru reducerea emisiilor ● La Repubblica: Gafa lui Timmermans: "Nu voi face o campanie foarte dură" ● The Guardian: Unicul lucru bun legat de Brexit? Părăsirea sistemului agricol execrabil al UE ● Victoria Marinova: bărbat arestat în Germania pentru uciderea jurnalistei bulgare ● The Times: Pe ghinioniştii spioni ai lui Putin îi paşte epurarea. Lectură plăcută!
Noua lege a pensiilor. 10 prevederi esențiale din proiectul de lege trimis de Guvern în Parlament / Vasilescu: Impactul financiar va fi de 81 de miliarde în 2022 Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul noii Legi a pensiilor, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, precizând că impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, urmând să ajungă în 2022 la 81 de miliarde de lei. Proiectul actului normativ va fi trimis în Parlament.Guvernul a aprobat proiectul noii legi a pensiilor/ Ministrul Muncii: Nicio pensie în plată nu va scădea. Nu s-a schimbat vârsta de pensionare
Capacitatea ANAF de colectare obligă Finanțele să ia unele măsuri mai devreme. Un efect ar putea fi creșterea prețurilor Încasările deficitare ale Fiscului și cheltuielile foarte mari par să oblige Finanțele să aplice anumite măsuri mai devreme arătând, încă o dată, impredictibilitatea fiscală de care se plânge mediul de afaceri. Ultimele declarații ale ministrului Finanțelor par să arate situația spre care se îndreaptă România în privința deficitului bugetar, respectiv de neîncadrare în 3% din PIB. Eugen Teodorovici a anunțat marți posibilitatea creșterii salariului minim cu 150 de lei de anul acesta, nu din 2019. Ministrul Muncii, în schimb, nu a spus dacă s-ar putea aplica mai devreme, dar vorbea de 170 de lei. Ca efecte, specialiștii consultați de HotNews.ro se așteaptă la o ușoară creștere a inflației, anul acesta, dacă s-ar aplica această creștere a salariului minim din noiembrie.
UPDATE Guvernul a aprobat proiectul noii legi a pensiilor/ Ministrul Muncii: Nicio pensie în plată nu va scădea. Nu s-a schimbat vârsta de pensionare Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri și va fi trimisă în Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. „Nicio pensie în plată nu va scădea”, a precizat ea.
Isărescu: Cererea de consum a frânat dramatic, tensiunile din piața muncii se amplifică. Patru mesaje ale BNR adresate Guvernului Frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum, diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut, reamplificarea tensiunilor din piața muncii și aportul negativ al investițiilor în PIB. Acestea sunt mesajele transmise indirect Guvernului, prin intermediul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută între cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al băncii centrale.
Înainte de finalul anului, românii ar putea face plăți instant, cu decontare în 10 secunde, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 (oficial BNR) Începând din luna noiembrie românii ar putea face plăți instant, cu decontare în 10 secunde, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, potrivit declarațiilor Ruxandrei Avram, Directorul Direcţiei Monitorizarea Infrastructurilor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a Românie, făcute în cadrul unei conferințe organizate miercuri de publicația electronică bankingnews.ro.​"Sistemul de plăţi naţional în lei va prelua exact acelaşi mecanism al sistemelor plăţilor instant, cu decontare în zece secunde, 24 din 24, 7 din 7, 365 din 365 de zile. Sistemul a fost autorizat de  Banca Naţională a României, iar în primă fază, plata trebuie să aibă o valoare de maximum 49.999 de lei, deci sub 50.000 de lei”, spune oficialul BNR.
Ministerul Finanțelor a decis ca după 2022 pensiile să crească în funcție de rata inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie Legea pensiilor va merge astăzi spre Parlament, după ce a primit toate avizele necesare, iar Ministerul Finanțelor a ales o variantă de reactualizare a pensiei după 2022, a anunțat, miercuri, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, la Digi24.
Salariul minim ar putea crește cu 170 de lei, comparativ cu 150 de lei anunțat inițial Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care susține că angajatorii care au citit Programul de Guvernare știu că trebuie să-și ia măsuri pentru că în fiecare an salariul minim crește cu 100 lei pe net.
Reducerea TVA la 5% pentru unele servicii de cazare a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi principalele schimbări aduse În Monitorul Oficial de marți a fost publicată OUG nr.89/2018, ce modifică Codul fiscal dar și alte câteva acte normative. Principala modificare o constituie reducerea cotei de TVA la5% pentru unele servicii de cazare.Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial.
Balanța comercială a înregistrat în primele 8 luni un deficit de 9 miliarde de euro În primele 8 luni din acest an, exportatorii români au ”vândut” mărfuri în valoare de 45 miliarde de euro, în vreme ce importatorii au ”cumpărat” mărfuri de aproape 54 de miliarde de euro, ducând astfel deficitul comerțului cu străinătatea la aproape 9 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Rata sărăciei din Franța-14%. Reîntoarcerea Microsoft. Lipsa medicilor lovește orașele. Banca Angliei transmite un avertisment ferm. FMI: Italia e în pericol Les Echos: Rata sărăciei a rămas stabilă la 14% din populația Franței, adică aproximativ 8,8 milioane de persoane. ● Inflația din Venezuela a atins 340.000% ● Handelsblatt: Microsoft- reîntoarcerea ● Le Figaro: Lipsa medicilor lovește acum și orașele ● Brexit: "Probleme mari" rămân de rezolvat pentru Londra ● Financial Times: Demisia lui Nikki Haley deschide calea pentru "America First" ● Banca Angliei transmite un avertisment ferm privind soarta instrumentelor derivate ● THE GUARDIAN: Dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi se înscrie într-un nou şablon brutal  ● La Stampa: FMI: "Italia este în pericol, guvernul trebuie să respectele normele UE". Lectură plăcută!
Calculele MFP: Impactul bugetar al Legii pensiilor este de 80 miliarde de lei, în patru ani Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 700 de milioane de lei, anul viitor, peste ceea ce a estimat MFP, deoarece, de anul viitor, punctul de pensie începe să crească, a precizat ministrul Finanțelor, la TVR 1. În următorii ani, această lege înseamnă un impact bugetar de 9 miliarde de lei în 2020, de 29 de miliarde de lei în 2021 și de peste 40 de miliarde de lei în 2022.
Aproape jumătate dintre românii care au apelat la soluționarea alternativă a problemelor cu băncile nu au făcut cereri conforme Numărul românilor care au apelat la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) a crescut cu 140% în primele nouă luni, față de perioada similară a anului trecut, până la 1.580, iar dintre aceștia 718 de consumatori de servicii financiare nu au depus la cereri conforme, adică au fost făcute greșit ori nu au avut obiect.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version