BĂNCI
Industriile pe care se concentrează ANAF în privința inspecțiilor fiscale, anul acesta Inspectorii Fiscului se concentrează, în ultima perioadă, pe controale în câteva industrii de la care pot scoate sume consistente. EY a identificat trendul inspecțiilor, iar acestea se concentrează pe retail, servicii financiare, energie, societăți de stat și, mai nou, pe imobiliare.
Procedura de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale pentru cei care au realizat în 2017 venituri extra-salariale In Monitorul Oficial de joi a fost publicată Procedura de stabilire şi de regularizare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice. Aceasta se adresează persoanelor fizice ce au realizat în anul 2017 venituri extra salariale (activități independente, chirii, venituri din alte surse, venituri din activități agricole supuse tranșelor de venit, venituri din silvicultură, piscicultură) pentru care există obligația plății contribuției pentru asigurările de sănătate sau, după caz, plății contribuției la pensii conform reglementărilor fiscale aplicabile anul trecut. Termenul de plată este de 60 zile de la primirea deciziei de impunereVezi aici documentul din Monitorul oficial.
Specialiștii în fiscalitate au avut probleme în completarea și depunerea Declarației unice ​​Completarea și depunerea Declarației unice a creat probleme nu numai celor care n-au legătură cu domeniul fiscal, ci și specialiștilor. Reprezentanții EY spun că au întâmpinat dificultăți ce țin de  schimbarea constantă a modelului de formular, instrucțiuni alambicate, precum și versiunea softului în care se completează Declarația.
Radu Crăciun: Chibițând despre investiții în RCS&RDS Administrarea investițiilor de portofoliu este o meserie în sine, scrie Radu Crăciun pe blogul său. Una pentru care profesioniștii învață din greu într-un domeniu foarte complex și care nu este accesibil tuturor. Nu există scurtături și responsabilitatea este mare, pentru că acești oameni nu operează cu banii lor, ci cu banii altora. În plus, de cele mai multe ori operează sub ochii vigilenți ai unei autorități de supraveghere.  Pe lângă aceștia, există chibiții. Ca aceia care știu ce ar fi trebuit să facă un antrenor de fotbal, cu toate că nu au jucat în viața lor pe un stadion. Sau un jucător de șah. Adică cei care pretind că se pricep la ce ar trebui profesioniștii în investiții să facă, dar habar nu au cum se asamblează un potofoliu investițional.
Consumul privat– principala componentă a PIB, a urcat în prima jumătate a anului cu 6.5%, dar economiștii se așteaptă la o decelerare în următoarea perioadă Vineri, Statistica a publicat datele cu privire la evoluția vânzărilor din comerțul cu amănuntul (variabilă proxy pentru consumul privat – principala componentă a PIB) în iunie și pe primele 6 luni din acest an. În iunie, afacerile din comerțul en detail au scăzut faţă de luna precedentă cu 1%, dar față de iunie 2017, au crescut cu 7,0%. Per total, după prima jumătate de an consumul privat a accelerat cu 6,5%, de la ritmul anual de 6.4% înregistrat în luna mai. Volumul vânzărilor de combustibili a decelerat de la 11.2% în aprilie, la 6.1 în mai, iar acum, în iunie, a coborât la 4.4%.
Raport al Finanțelor: ​Nivelul încasărilor bugetare este sub programul trimestrial. În cazul cheltuielilor de personal, cu bunuri și servicii, cu asistența socială, nivelul programat trimestrial a fost depășit Venituri supraestimate și neîncasate în totalitate, plus cheltuieli subdimensionate care au fost lejer depășite- asta arată fotografia  execuției bugetare pe cel de-al doilea trimestru din 2018, potrivit datelor publicate joi de Finanțe, în Raportul trimestrial privind execuția bugetară. În aceste condiții, rectificarea bugetară va avea nevoie de venituri bugetare suplimentare, pentru ca ținta asumată de deficit să nu fie compromis. Reamintim faptul că deficitul structural a atins 4%, fiind de departe cel mai mare din regiune.
Altă săptămână liberă pentru salariații din sectorul public. Cine și cât mai muncește în România? O comparație internă, dar și între țara noastră și alte state/Ce spun cititorii HotNews care lucrează în străinătate "Agajații din sectorul public vor avea o mică vacanță în a doua parte a lunii august", a anunțat sec premierul  Dăncilă, la începutul ședintei de Guvern de joi. 15 august cade miercuri, iar declarând 16 și 17 august zile nelucrătoare, salariații din sectorul public vor avea o (altă) minivacanță de 5 zile. Să ne uităm la cine , cum și cât mai muncește în România. Dar și cum stăm la acest capitol față de alte țări. Față de acum 10 ani, în România se muncește mai puțin (în număr de ore/salariat) în cele mai multe sectoare ale economiei.Dar și în Europa e cam la fel.
Băncile românești își mențin opiniile la adresa riscurilor referitoare la stabilitatea financiară Cele mai mari instituții de credit din România au identificat în exercițiul curent șase riscuri ridicate și două moderate, la adresa stabilității financiare. Acestea au fost similare rezultatelor exercițiului anterior (decembrie 2017, conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR).
Viorica Dăncilă: Suntem un guvern responsabil cu prezentul şi viitorul României/ Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB Premierul Viorica Dăncilă susține că limita de deficit bugetar de 3% din PIB va fi respectată. "Am văzut cum, imediat după publicarea execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului, mulţi s-au grăbit să facă scenarii îngrijorătoare cu privire la deficitul bugetar. Aş vrea să îi liniştesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul şi viitorul României. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu tratatul Uniunii Europene", a declarat Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de joi. Reamintim că deficitul bugetar s-a dublat într-o lună, de la 0,88% în mai, la 1,61% în iunie.
Nouă emisiune Tezaur anunțată de Finanțe. Dobânda este de 4,5%, iar scadența - 3 ani Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează o nouă emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, dar cu scadența la trei ani și o dobândă de 4,5%, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Viorica Dăncilă: Vom avea o rectificare bugetară pozitivă/ Ordonanța privind rectificarea va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august Prima rectificare bugetară pe acest an va fi pozitivă, susține premierul Viorica Dăncilă. "Avem venituri în plus la bugetul general consolidat de aproape 6 miliarde de lei", a declarat Dăncilă la începutul ședinței de guvern de joi.
Cum se vor răscumpăra certificatele Tezaur. În septembrie ar putea fi două emisiuni în paralel, una pe trei și alta pe cinci ani Persoanele fizice care au cumpărat sau vor cumpăra titlurile de stat emise prin programul Tezaur vor putea răscumpăra sau vinde instrumentele înainte de scadență.
Certificatele Tezaur prin care statul se împrumută de la cetățeni vor putea fi răscumpărate până la scadență Certificatele emise în cadrul programului Tezaur vor putea fi răscumpărate înainte de scadență, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
BRD – Groupe Société Générale a realizat în primul semestru al anului un profit de 767 milioane lei BRD – Groupe Société Générale a realizat în primul semestru al anului un profit net de 767 milioane lei, în creştere cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut, la venituri bancare de 1,43 miliarde lei, cu 11,5% mai mari decât în primele şase luni din 2017, arată un raport al băncii publicat joi și citat de Mediafax. Activele totale ale băncii s-au ridicat la 52,4 miliarde lei, în scădere cu 2% faţă de finalul anului 2017. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 13,2%, la 879 milioane lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 3,5%, la 362 milioane lei faţă de perioada similară a anului trecut.
Procedura de restituire a impozitului pe venit reţinut în plus. Față de vechile reglementări, actuala procedură este mai amplă și detaliază posibile situații punctuale ANAF a publicat procedura de restituire a impozitului pe venit reţinut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat. Față de reglementările similare existente anterior prezenta procedură este mai amplă și detaliază mai exact situații punctuale, cum ar fi cazuri particulare prin care contribuabilul înregistrează eventuale amenzi datorate bugetului, situații în care plătitorul de venit se află în procedura falimentului și a insolvenței sau situații în care se impune prezentarea unor documente justificative detaliateVezi aici documentul apărut în Monitorul oficial.
Inflația ”industrială” a urcat în iunie la 6.1% În luna iunie 2018, inflația industrială, măsurată prin intermediul prețurilor producției industriale, a crescut cu 0,6% faţă de luna mai 2018. În ritm anual (iunie 2018 față de iunie 2017), preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,1%. Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) rămâne un indice al inflaţiei în sfera livrărilor industriale sau a „preţurilor cu ridicata”,dar anticipează (cu o întârziere de câteva luni) inflaţia măsurată cu ajutorul indicelui prețurilor de consum. În luna mai 2018, creșterea IPPI a fost de 5.2% (față de mai 2017).
Statul împrumută 50 milioane euro pentru reabilitarea clădirilor IGSU România împrumută 50 milioane euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru consolidarea și reabilitarea clădirilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Iancu Guda: Cât să mai strigăm, cât să mai spunem? Peste 3 – 5 ani vom vedea ce înseamnă tensionarea pieței forței de muncă Statul a crescut ajutoarele sociale cu 14% anul acesta și cu 12% anul trecut, iar astea nu sunt măsuri pentru încurajarea detensionării pieței muncii, susține Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Iancu Guda: Pentru cine are urechi să audă, cadrul fiscal impredictibil descurajează companiile să investească ​Un cadru fiscal impredictibil, respectiv modificări pe fiscalizarea muncii, TVA sau impozit pe profit descurajează companiile să dezvolte o strategie pe termen mediu-lung și să investească, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), la Forumul Antreprenorilor Made in Romania, organizat de Bursa de Valori București (BVB).
Rezervele valutare ale României, scădere de 388 milioane de euro în iulie ​La 31 iulie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 31,378 miliarde euro, față de 31,766 miliarde euro la 30 iunie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,467 miliarde euro. Prin urmare, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2018 au fost de 34,845 mld. euro, faţă de 35,349 mld. euro la 30 iunie 2018.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version