BĂNCI
In anul 2016 au fost terminate 52.206 locuinte, mai multe cu circa 5.200 fata de anul 2015  In anul 2016 au fost terminate 52206 locuinte, in crestere cu 5222 locuinte, fata de anul 2015, a anuntat miercuri Statistica. Cele mai multe (53.4%) s-au livrat in mediul urban, mai aata datele INS. Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate arata ca in 2016 a crescut numarul locuintelor realizate din fonduri private (cu 5291 locuinte), in vreme ce numarul locuintelor realizate din fonduri publice a scazut cu 69 locuinte. Cele mai multe locuinte s-au construit in Nord - Vest (+2491 locuinte), Nord-Est (+1262), Sud-Est (+979), Vest (+694), Centru (+535) si Sud-Muntenia (+379). Scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Bucuresti - Ilfov (-1060 locuinte) si Sud- Vest Oltenia (-58), mai arata oficialii INS.
INS: Investitiile nete realizate anul trecut in economie- cele 70,28 miliarde lei- au scazut cu 3,3%,fata de 2015 In anul 2016, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 70,28 miliarde lei, fiind in scadere cu 3,3%, comparativ cu anul 2015, au anuntat miercuri reprezentantii Institutului National de Statistica. In trimestrul IV 2016 investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 23,8 miliarde lei fiind in scadere cu 14,9%, comparativ cu trimestrul IV 2015.
Deputatii din Comisia de Buget au reluat discutiile pe marginea sistemului Bauspar/ Anghel, BCR BpL: Aveti pe masa existenta acestui sistem sau inexistenta lui. Prea multe luni nu vom putea rezista fara clienti noi Deputatii din Comisia de Buget Finante au reluat marti discutiile pe marginea proiectului de lege privind  sistemul de economisire creditare, aflat in moarte clinica de peste un an, dupa ce Curtea de Conturi a efectuat un control la cele doua banci care opereaza in Romania - BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen BpL- si a interpretat ca fiind nelegale anumite credite acordate. (Detalii, aici). Cele doua banci au dat Curtea in judecata, castigand la Curtea de Apel (detalii aici), dar institutia condusa de Nicolae Vacaroiu poate face recurs la Inalta Curte. La sfarsitul sesiunii parlamentare trecute, un proiect de lege care urma sa clarifice toate elementele discutabile din lege era aproape de votul in plen, dar campania electorala a "impins" catre actuala legislatura intregul proces.
12 lucruri pe care trebuie sa le stii despre femeile romance, in ajunul Zilei Femeii Din cele 19,76 miliocu resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei pentru cel putin 12 luni, 10,11 milioane sunt femei, reprezentand 51,2% din totalul populatiei rezidente, se arata intr-un material de presa transmis marti de oficialii Institutului National de Statistica. In mediul urban, ponderea femeilor este mai pronuntata decat in cel rural; 5,55 milioane locuiesc la oras, reprezentand 52,3% din totalul populatiei urbane, iar in mediul rural, ponderea populatiei feminine este de 49,9%. Femeile romance sunt mai "imbatranite" decat barbatii cu 3,2 ani.
Ministerul Finantelor Publice suspenda temporar ocuparea posturilor vacante si promovarile Ministerul Finantelor Publice a suspendat temporar ocuparea posturilor vacante si a promovarilor pentru personalul din aparatul central si institutiile subordonate. "Masura au fost adoptata in vederea incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2017 in contextul elaborarii bugetului, cu incadrarea in tinta de deficit, si alocarea a 2% pentru Aparare in vederea respectarii angajamentului Romaniei fata de partenerii Nord-Atlantici", se arata intr-un comunicat al Finantelor.
Starea agriculturii romanesti in 8 puncte si 5 solutii (raport PwC) Romania are 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile UE si este printre primii 10 exportatori mondiali de grau si porumb, se arata intr-un raport privind starea agriculturii, lansat marti de PwC Romania.   Agricultura noastra este insuficient mecanizata, afectata de fragmentarea proprietatii agrare, lipsa capitalului si a sistemelor de irigatii, precum si lipsa educatiei profesionale a lucratorilor agricoli. PwC Romania propune un set de masuri complexe pentru imbunatatirea productivitatii agrare.  Vezi in atasament o sinteza a Raportului PwC.
Guvernul anunta anularea penalitatilor de intarziere pentru rau-platnicii la Fisc care fac esalonare / Controale la magazinele on-line Premierul Sorin Grindeanu a analizat, marti, in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ANAF, propunerile acestora pentru cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, informeaza Guvernul. Pana la data de 15 aprilie 2017, vor fi luate mai multe masuri urgente. Una dintre acestea este flexibilizarea modalitatii de poprire pe conturi, astfel incat suma blocata sa nu depaseasca datoria catre ANAF. In ceea ce priveste sporul de stres al inspectorilor de la Antifrauda, acesta va reveni la nivelul de 25% din salariul de incadrare, dupa o rectificare bugetara.
Cresc costurile cu forta de munca. Cresterile salariului minim influenteaza negativ angajarile. Cu cat pragul minim este mai mare, cu atat mai greu se intra pe piata muncii, mai ales pentru tineri si cei slab calificati In trimestrul al IV-lea din 2016 costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 3,23% fata de trimestrul precedent si de 12,33% fata de acelasi trimestru al anului anterior, au anuntat marti oficialii Institutului National de Statistica. Fata de trimestrul III 2016, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (13,05%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice), constructii (10,70%), si tranzactii imobiliare (9,29%).
Romania Libera: Mugur Isarescu ar fi semnat note informative la Securitate sub numele de cod "Manole" "Manole". "Sursa Manole". Sub acest nume de cod s-a ascuns, inainte de 1989, actualul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Se afla in evidentele UM 0195, adica sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe, scrie Romania Libera in editia sa de marti. Investigatia celor de la Romania Libera, intinsa pe 3 pagini, este insotita de facsimile si documente din care rezulta ca ofiterii UM 0195, Contraspionajul Centralei de Informatii Externe, il dirijau pe "Manole" sa spioneze diplomati americani sau britanici, banuiti a fi genti acoperiti.
Proiectul Normelor de aplicare a Codului Fiscal a fost publicat de Finante. Vezi in articol principalele modificari propuse Finantele au publicat luni proiectul Normelor de aplicare a Codului Fiscal, care incearca sa clarifice prevederile referitoare la impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si taxa pe valoarea adaugata, dar si reglementarea unor aspecte de ordin tehnic. Proiectul poate fi consultat aici.
Valentin Lazea: Probleme UE şi problemele "Nucleului dur". Cu calm, despre "Cartea albă privind viitorul Europei" Asa cum era de asteptat, aparitia, la data de 1 martie 2017, a "Cartii albe privind viitorul Europei" sub semnatura Presedintelui Comisiei Europene, Jean - Claude Juncker, a starnit numeroase discutii. Din pacate, cele mai multe luari de pozitie din spatiul public romanesc exprima teama si indignare fata de perspectiva crearii Europei cu doua viteze, demonstrand ignorarea catorva lucruri fundamentale, scrie economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
Daniel Daianu: Intrebari pentru Cartea Alba a Comisiei Cartea Alba a Comisiei Europene privind Viitorul Uniunii a starnit  controverse, scrie Daniel Daianu pe blogul Bancii Nationale. Documentul, cu  cinci scenarii evocate (status quo (carry on), cu accent pe Piata Unica, “coalitii ale celor ce vor”, mai putin dar mai bine, toti si mai mult), ilustreaza mari incertitudini, provocari si dileme cu care se confrunta statele membre, institutiile europene. Un manunchi de crize a coplesit Uniunea lasand urme adanci si  obligand la interogatii  tulburatoare.
UPDATE DOCUMENT Salariile inspectorilor ANAF scad exact cand premierul vrea colectare mai buna: sporul de stres al inspectorilor de la Antifrauda se reduce de la 25% la 5%. ANAF da vina pe buget Inspectorii Antifrauda isi vor vedea salariile scazute dupa ce prin Ordin al Presedintelui ANAF sporul de suprasolicitare psihica va fi redus de la 25% la 5% din salariu, au confirmat pentru HotNews apropiati ai institutiei. Reamintim ca premierul a cerut reformarea ANAF-ului, dupa ce situatia incasarilor bugetare a fost analizata unei intalniri dintre Sorin Grindeanu, ministrul Finantelor Publice Viorel Stefan si presedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan. "In constructia bugetara pentru anul 2017 nu s-au  alocat fonduri care sa sustina acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica, pana la nivelul maxim prevazut de lege (25% din salariul de baza), de care au beneficiat inspectorii antifrauda in anii precedenti", au transmis luni la pranz oficialii ANAF.
Grecia: Bancile vor restructura credite neperformante de 5,5 miliarde de euro Bancile din Grecia pregatesc o curatare masiva a bilanturile de stocul urias de credite neperformante (NPL) ale companiilor, evaluate la 5-5,5 miliarde de euro, transmite site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres.  In urmatoarele luni, vor fi restructurate credite de 1,1 miliarde de euro in industria otelului, de un miliard de euro la dealerii auto, de 2-2,5 miliarde de euro in companiile hoteliere si inca un miliard de euro la furnizorii spitalelor.
Dupa BCR BpL, si Raiffeisen Banca pentru Locuinte a obtinut in instanta anularea raportului de control a Curtii de Conturi ​Dupa ce BCR Banca pentru Locuinte a primit  la Curtea de Apel o sentinta care anuleaza decizia Curtii de Conturi privind acordarea primei de stat, institutia condusa de Nicolae Vacaroiu a pierdut si batalia cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Curtea de Apel Bucuresti a anulat in parte Raportul de control privind controlul utilizarii subventiilor bugetare la Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A nr. 23815/ 18.09.2015, Decizia nr. 18 /10.12.2015 emisa de catre Curtea de Conturi, si Incheierea nr. 3/29.06.2016 emisa de catre Comisia de solutionare a contestatiilor din cadrul Curtii de Conturi. Vezi aici sentinta.
Laurian Lungu: Adoptarea euro in acest moment nu este o solutie atat timp cat riscul dezintegrarii zonei euro este inca unul real "​Discutiile privind perspectiva unei Europe cu mai multe viteze au capatat o nou impuls odata cu lansarea, in aceasta saptamana, a asa numitului White Paper de catre presedintele UE. In el sunt propuse cinci scenarii potentiale de evolutie a UE pe orizontul anului 2025. Din punctul de vedere al institutiilor UE, asa cum este reflectat in Raportul celor cinci presedinti din iunie 2015, integrarea ar trebui sa continue in aceasta perioada pe cele trei directii: economica, a pietei de capital si cea politica", a explicat pentru HotNews.ro macroeconomistul Laurian Lungu.
Bancile britanice nu vor putea accesa UE dupa Brexit prin companii paravan - membra a conducerii BCE Bancile britanice nu vor putea pastra accesul pe piata Uniunii Europene dupa Brexit prin intermediul companiilor paravan, ci doar prin inregistrarea integrala a operatiunilor in blocul comunitar, a avertizat Sabine Lautenschlaeger, membra a board-ului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg, citat de News.ro.
Case de amanet si publicatii online utilizeaza fara drept logo-ul BNR (oficiali BNR) Banca Nationala a Romaniei a constatat difuzarea in spatiul virtual (pe pagina de internet a unei case de amanet dar si pe website-urile unor publicatii online), a unor informatii care pot sa induca in eroare publicul, se arata intr-un comunicat al BNR transmis vineri dupa amiaza. "S-a constatat si utilizarea de catre respectiva societate, fara drept, a logo-ului BNR", spun reprezentantii  emitentului de moneda.
Radu Craciun, despre Europa vitezelor multiple: Chiar credem ca va da cineva un pranz gratis? "In primul rand nu sunt convins ca Europa primei viteze se va suprapune peste zona Euro. De exemplu, ma indoiesc sincer ca Grecia s-ar califica pentru a intra in nucleul dur european. Romania, chiar daca teoretic respecta criteriile de la Maastricht, din pacate prezinta o serie de slabiciuni fiscale, de guvernare, de competitivitate care o pun in imposibilitatea de a adera la euro sau la eventualul nucleu viitor al UE", explica Radu Craciun intr-un text la solicitarea HotNews.ro. Pana la urma, mai spune Craciun, noi tratam problema ca si cum e suficient sa vrem noi. "Gresit. Trebuie sa vrea si membrii existenti si am dubii serioase ca dupa experinta „Grecia” vor mai fi dispusi sa faca compromisuri", explica economistul roman.
Grindeanu, dupa discutia cu ANAF: Sunt venituri reduse in ultimele luni din 2016. Astept propuneri de reforma pe fond Premierul Sorin Grindeanu a cerut ANAF masuri pentru o "reforma pe fond" pana saptamana viitoare, pentru cresterea gradului de colectare, scrie News.ro.  "Pe mine m-a interesat in primul rand care sunt masurile pe care Ministerul Finantelor si ANAF le au pentru reforma structurala pe care mi-o doresc in cadrul ANAF, astfel incat gradul de colectare sa fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017. N-am de ce sa fiu pesimist. Sunt anumite lucruri care au venit de anul trecut si care s-au rasfrant intr-o anumita masura pe ianuarie. Dupa, lucrurile au inceput sa vina normal, ceea ce inseamna incasari mai mari decat anul trecut, dar problema de fond e legata de reforma de fond, prioritati ale ANAF in perioada urmatoare", a spus Grindeanu, la Parlament.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă