BĂNCI
In primele doua luni, avansul consumului intern a coborat la 5.4%, chiar daca vanzarile de carburanti au urcat cu 12% In luna februarie 2017, consumul intern, reprezentant de vanzarile din comertul cu amanuntul  a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 2,9%  cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,8%. Fata de februarie 2016, cresterea este de 4.8% ca serie bruta si 7.8%. In primele doua luni, avansul consumului intern a fost de 5.4% pe serie bruta si 7,1% pe datele ajustate sezonier. Cresterea din primele doua luni s-a datorat in cea mai mare masura vanzarilor de carburanti (+12,1%), vanzarilor de produse nealimentare (+6,5%), in vreme ce vanzarile de alimente au urcat cu numai 1%. In ianuarie, INS anuntase o crestere de 6.4% a consumului intern.
Anual, circa 360.000 de romani se muta dintr-un loc in altul in interiorul tarii. E drept, sunt mai putini fata de tarile vecine. 10 lucruri pe care e bine sa le stii despre migratia interna Numarul romanilor care se muta dintr-un judet in altul sau in interiorul aceluiasi judet este mai mic decat in tarile din jur. Anul trecut au fost circa 361.000 de compatrioti care s-au mutat fie la oras fie la tara. Media migratiei interne in Ungaria a fost in ultimii ani de 400.000 ( la o populatie cam la jumatate fata de cea a Romaniei), in Ucraina media urca la 600.000 de cetateni  anual, in Polonia media fluxului migratiei interne e de 460.000, iar in Cehia si Slovacia media e si mai ridicata.
ANAF spune ca a colectat 50,4 mld lei in primul trimestru al anului "Pe fondul implementarii masurilor de imbunatatire a colectarii si conformarii voluntare, ANAF a reusit sa realizeze un total al veniturilor bugetare in trimestrul  I 2017 in cuantum de 50.423,1 mil.lei, ceea ce reprezinta  o depasire cu 1,3% - indice nominal, respectiv 631,3 mil.lei in cifre absolute mai mult fata de perioada similara a anului 2016 (49,79 miliarde lei)", se arata intr-un comunicat al institutiei. Precizam ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala  in luna martie 2017 a insumat 18,429 mld.lei, ceea ce reprezinta o depasire cu 5,2% - indice nominal, respectiv 904,7 mil.lei in cifre absolute mai mult fata de perioada similara a anului trecut (17.524,6 mil.lei), se mai arata in anuntul transmis de Fisc.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau de 38,57 miliarde euro la sfarsitul lunii martie La 31 martie 2017, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 34,69 miliarde euro, fata de 34,49 miliarde euro la 28 februarie 2017, arata datele transmise luni de reprezentantii BNR. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea ei fiind de 3,87 miliarde euro.  Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 martie 2017 au fost de 38,57 miliarde euro.
Cati romani lucreaza in Marea Britanie si ce se va intampla cu ei dupa Brexit Peste 230.000 de romani lucreaza in Marea Britanie, ocupand locul al treilea ca nationalitate, dupa irlandezi (322.000) si polonezi (916.000), cei mai multi imigranti romani muncind in domenii precum productie, retail si sanatate, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.  Cei mai multi muncitori imigranti sunt din Polonia (916.000), urmati de Irlanda (322.000), Romania (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) si Franta (165.000). Productia (307.000), retailul (261.000), sanatatea si sectorul social (225.000) reprezinta domeniile unde lucreaza, in Marea Britanie, cei mai multi europeni care nu au cetatenie britanica.
Somajul a ramas constant in februarie, 4.5%, dar fata de ianuarie am avut cu 1.000 de someri in plus. Vezi in text cum arata somajul pe grupe de varsta si nivel de educatie In luna februarie 2017, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5,4% (acelasi nivel din luna anterioara), a transmis luni Institutul National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani),din luna februarie 2017 a fost de 489.000 persoane, in crestere cu 1.000 de someri fata de ianuarie 2017, dar in scadere fata de februarie 2016, cand Romania avea 568.000 de someri.
Bloomberg: Cifrele celor mai spinoase puncte de negociere ale Brexitului Participantii la negocierile pentru Brexit vor avea de luat decizii dificile in urmatorii doi ani, iar intre cele mai spinoase subiecte se numara cat va fi dispusa Marea Britanie sa plateasca pentru acoperirea obligatiilor financiare catre UE, cati imigranti sunt prea multi pentru alegatorii britanici si in ce masura mai poate beneficia tara de libertatea comertului dupa separare, relateaza Bloomberg, citat de News.ro.
Atentie la serviciile Libra Bank oferite prin reteaua de ATM-uri Euronet: O clienta a asteptat 8 zile pana i-au fost repusi in cont 4.000 de lei O clienta Libra Internet Bank, Olivia Timnea, a asteptat 8 zile pana ce banca i-a repus in cont suma de 4.000 de lei, dupa ce in data de 22 martie, a incercat sa scoata aceasta suma de la un bancomat Euronet, situat in Metropolis Center din Bucuresti, prin care Libra Bank isi ofera serviciile catre clienti. Mai mult, aceasta acuza ca pe 24 martie, alti 2.000 de lei i-au fost scosi din cont si returnati la scurt timp, tranzactie pe care aceasta sustine ca nu a realizat-o si care pe extrasul de cont apare a fi fost facuta de la acelasi ATM. Contactati de HotNews.ro, oficialii Libra Bank au precizat doar ca i-au restituit banii clientei si ca 'nu a fost vorba despre o neregula privind serviciile Libra, ci despre o problema tehnica in functionarea ATM-ului respectiv'.
Trei propuneri de simplificare fiscala solicitate Finantelor de catre ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune Ministerului Finantelor Publice simplificarea procesului de administrare a impozitului pe veniturile persoanelor fizice. Mai exact, Fiscul  si-ar dori ca platile anticipate cu titlu de impozit sa fie facute in 2 rate egale in loc de 4, dar si simplificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor anuale din chirii din derularea unui numar de pana la 5 contracte de inchiriere in valuta. Totodata, la cererea MFP, ANAF a transmis si cateva observatii la Amendamentele primite de la Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor la proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Leul incheie saptamana la acelasi curs in fata euro si a francului elvetian, dar depreciat fata de dolarul SUA Leul incheie saptamana la acelasi curs in fata euro si a francului elvetian, dar depreciat fata de dolarul SUA, potrivit datelor afisate vineri de Banca Nationala. Cursurile afisate de BNR au fost de 4.55 lei/euro, 4.25 lei/chf si respectiv 4.26 lei/usd (fata de nivelul de luni de 4.18 lei pentru un dolar SUA). Dolarul s-a intarit joi fata de alte monede majore in urma anuntului peste asteptari privind PIB. Euro a atins un minimum al ultimelor doua saptamani fata de moneda americana la USD 1.0669/EUR dar a revenit in dimineata de vineri la USD 1.0689/EUR. Monedele Europei emergente au slabit fata de euro in aceasta dimineata.
Ministrul Turismului: Luni depun la Ministerul de Finanţe documentele pentru TVA de 9% pentru agenţiile de turism Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anuntat, vineri, la Sibiu, ca in cursul zilei de luni va depune la Ministerul de Finante documentele necesare pentru reducerea TVA la 9% pentru produsele pe care le vand agentiile de turism, urmand ca apoi sa inceapa procedurile cu Comisia Europeana in acest sens. Dobre a adaugat ca va fi "un drum destul de lung", dar ca spera "sa nu fie anevoios", scrie News.ro. Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a facut anuntul in deschiderea Adunarii Generale a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care se desfasoara, vineri, la Sibiu.
Radu Craciun: Pensia noastra- de la rusinea de a o primi la rusinea de a o pierde Intr-un comentariu facut la postarea mea „Iluzia care ne duce in prapastie: statul da banii!” in care explicam faptul ca orice promisiuni care antreneaza cheltuieli bugetare suplimentare induc in mod inevitabil o povara fiscala mai mare pentru generatiile prezente si pentru cele care acum sunt inca la inceputul vietii, o cititoare scria: „In anii in care am muncit, mi s-a retinut din salariu pe motiv ca e pentru pensia mea. Acum sunt pensionara, iar dvs ma faceti sa ma simt prost fiindca iau pensie. Ce parere aveti (...) sa cer sa ma intretina copiii, care, la randul lor, platesc pentru pensia lor?”
ANAF a pus in dezbatere publica proiectul de ordin al presedintelui privind registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale ANAF a pus joi in dezbatere publica, proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de  Administrare Fiscala privind informatiile continute de registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora. Vezi aici proiectul de Ordin.
Guvern: Veteranii de razboi care nu au putut fi improprietariti cu terenuri vor fi despagubiti financiar Guvernul a stabilit joi, printr-o hotarare, suma minima cu care vor fi despagubiti veteranii de razboi care, din cauza deficitului de terenuri in localitatile de domiciliu, nu au putut fi improprietariti, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Ministrul Finantelor: Guvernul va trimite Comisiei Europene documente care sa ateste ca Romania nu va depasi deficitul de 3% Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat, joi, ca inca nu a trimis niciun document la Comisia Europeana prin care sa-i convinga pe oficialii de Bruxelles ca Romania nu va intra pe deficit bugetar excesiv, precizand ca se lucreaza intens la documente, termenul limita fiind pe 25 aprilie. Stefan a precizat ca unii comisari europeni cu care a discutat au recunoscut ca sunt "prea prudenti" si ca previzunile lor din anii precedenti nu au fost conforme cu realitatea, transmite News.ro.
UPDATE Guvernul a aprobat un proiect de OUG care permite autoritatilor locale, prin derogare de la Legea finantelor publice, sa imprumute pana in 500 de milioane de lei de la Trezoreria Statului Guvernul va discuta in sedinta de joi un proiect de Ordonanta de Urgenta care va permite autoritatilor locale sa contracteze  imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 500 milioane de lei, pentru asigurarea confinantarii proiectelor din fonduri europene. Motivul invocat este ca autoritatile administratiei publice locale inregistreaza intarzieri sau chiar se afla in blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare in bugetele locale. UPDATE Proiectul de OUG a fost aprobat.
Monedele Europei emergente au slabit joi fata de euro. Spre deosebire de restul regiunii, leul s-a intarit (raport) ​Euro a pierdut joi teren fata de moneda americana inaintea anuntului privind inflatia in Germania. Moneda unica se tranzactioneaza la USD 1.0735/EUR si asteptam o volatilitate mai mare a perechii dupa citirea datelor din aceasta dupa-amiaza, scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota destinata investitorilor. Monedele Europei emergente au slabit fata de euro in aceasta dimineata. Spre deosebire de restul regiunii, leul s-a intarit ajungand la nivelul 4.5400/EUR. Astazi este o zi fara multe anunturi economice in program care le va permite probabil investitorilor sa regandeasca riscurile si oportunitatile pe care Brexit le aduce portofoliilor lor.Cotatiile medii afisate de BNR joi au fost de 4.54 lei/euro, 4.23 lei/usd si respectiv 4.24 lei/chf.
In 2016, economia a avut disponibile si neocupate 60.000 de locuri de munca, mai multe cu aproape 10.000. Un sfert dintre ele sunt in industrie. Cea mai mare cerere pe piata este de specialisti Intr-o economie sanatoasa, o rata ridicata a locurilor de munca vacante indica o rata a somajului scazuta si invers. Economia noastra e insa usor atipica: avem un numar ridicat de joburi care ar putea fi imediat ocupate, dar si multi someri care nu isi regasesc competentele in oferta de munca afisata. Sau care considera poate ca salariul prea mic ca sa ocupe jobul oferit. Datele arata insa ca in economia noastra apar locuri de munca vacante  in sectoare in care absolventii sau somerii nu sunt pregatiti. Si mai arata ca avem someri care stiu sa lucreze in industrii care nu ofera locuri de munca vacante. Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 59.800, in crestere cu aproape 10.000, a transmis joi Institutul National de Statistica. Un sfert dintre locurile vacante erau in industrie.
Studiu Valoria: Companiile se pregatesc de un an greu Pe fondul incertitudinii politice de la inceputul anului, perspectiva de crestere a companiilor este una retinuta. Nu mai putin de 19% dintre companii se asteapta in acest an la scaderea cifrei de afaceri, iar 43% prevad o crestere de doar 1%-10% in 2017, se arata in concluziile studiului "Evolutia afacerilor in 2017" lansat joi de Valoria, o companie de consultanta, training, si coaching. De asemenea, in acest an, 41% dintre companii se asteapta ca salariile sa creasca intre 5% si 10%, 25% dintre companii se asteapta la salarii in crestere cu 10%-20%, iar 24% dintre companii care se asteapta la cresteri de 1%-5%. Numai 4% dintre companii nu se asteapta la schimbari in ce priveste nivelul salariilor.
ANAF a incheiat prima faza din proiectul modernizarii institutiei- cea legata de comunicare. Daniela Manoli, director in cadrul Fiscului: Modernizarea intarzie sa apara la timp.Investim foarte mult in schimbarea mentalitatii "Prima etapa a proiectului de modernizare al ANAF, cea privind imbunatatirea comunicarii dintre Fsc si contribuabil, s-a incheiat miercuri, chiar daca intregul proiect de modernizare va mai dura circa doi ani", a spus miercuri Daniela Manoli, adjunct al Direcţiei generale de strategie şi relaţii internaţionale din ANAF. La acest eveniment au fost prezenti comunicatorii directiilor judetene ai ANAF, dar si trei invitati ai mass-media din Romania, printre care si ai HotNews, acestia avand un dialog activ cu cei din sala pe tema asteptarilor pe care le are presa de la ANAF si viceversa.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă