BĂNCI
BNR mentine dobanda-cheie la 1.75% si pastreaza nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii In sedinta din 4 august 2017 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 % pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00.
Amezi de circa 1 milion de lei aplicate de ANAF, in cadrul Operatiunii SCUT IV Echipele mobile si echipele canine din cadrul Directiei Generale a Vamilor impreuna cu inspectorii vamali din cadrul directiilor regionale vamale  Brasov, Craiova, Cluj, Galati, Iasi, Timisoara au intocmit 147 procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicand amenzi in valoare totala de 986.890 lei si 5 sesizari penale in cadrul Operatiunii Scut IV. Inspectorii au confiscat 482.098 bucati tigarete, 1.070 litri alcool, 6 autoturisme, 37.312 kg produse energetice si  alte bunuri in valoare de 104.422 lei. Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Vamilor, a declansat in data de 10 iulie a.c. "Operatiunea Scut IV" pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E.
Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde in acest an -Ministrul Finantelor Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde in acest an, si ar ajunge la 17,2 miliarde lei, anul viitor, daca nu se indexeaza pensiile cu inflatia, a declarat Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, referindu-se la pensiile speciale, intr-o emisiune la Digi24.
​ANAF a reactualizat lista jurisdictiilor cu care Romania va colabora pentru schimbul automat de informatii fiscale. Pentru 2017 sunt semnate 23 acorduri cu jurisdictii din Bermuda, Gibraltar, Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice, Sechelles ANAF a reactualizat lista jurisdictiilor cu care Romania va colabora pentru schimbul automat de informatii fiscale. Acest lucru inseamna ca si jurisdictiile cu care sunt semnate aceste acorduri de colaborare vor comunica autoritatilor fiscale din Romania informatii de interes de natura financiar contabila. Pentru anul 2017 sunt semnate un numar de 23 acorduri de colaborare, cu jurisdictii din urmatoarele regiuni, ce vor produce efecte si in viitor: Bermuda, Gibraltar, Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice, Sechelles, urmand ca din 2018 sa intre in vigoare   acorduri de colaborare cu inca un numar de 50 de jurisdictii.Vezi aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
BCR, profit net de 305 milioane lei dupa prima jumatate a anului, jumatate din profitul net al primului semestru din 2016 BCR, cea mai mare banca din piata, a obtinut un profit net de 305 milioane de lei dupa primele 6 luni ale acestui an, la jumatate fata de perioada similara din 2016 (pe atunci avand 636 milioane de lei profit net), potrivit datelor publicate vineri de catre banca. Contractia profitului se datoreaza efectului de baza rezultat din inregistrarea, in bilantul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vanzarea unor participatii, precum si a unor reluari de provizioane de risc generate de recuperari din credite neperformante. Rata creditelor neperfomante a scazut la 11%, comparativ cu 14% in iunie 2016 si 23,1% in iunie 2015, datorita eforturilor sustinute de reducere a creditelor cu probleme. Cheltuielile au scazut cu 7,6% fata de perioada similara a anului trecut , mai arata reprezentantii bancii.
Recordurile termice ale ultimilor 100 de ani au fost de 43.2 grade, la Turnu Magurele (in 1927) si Calafat (in 2000). Vezi care au fost maximele din perioada 1900-2000 Vineri si sambata, potrivit meteorologilor, valul de caldura va continua sa se intensifice, iar in unele zone de campie si de podis se vor inregistra temperaturi maxime care se vor situa intre 39 si 42 de grade, potrivit Administratiei Nationala de Meteorologie (ANM). Trebuie spus insa aceste valori nu sunt recorduri in materie, in ultima suta de ani in Romania inregistrandu-se in mai multe randuri temperaturi de peste 43 de grade Celsius, conform unor date furnizate de Institutul National de Statistica, la solicitarea HotNews.ro. In Turnu Magurele si in Calafat, maxima ultimilor 100 de ani a fost de 43.2 grade Celsius, fiind inregistrate de statiile meteo in 10 iulie 1927 (la Turnu Magurele) si respectiv la 5 iulie 2000 (la Calafat).
Cand 1 +1 refuza sa faca totusi 2. Un punct de vedere cu privire la preluarea de catre angajat a contributiilor sociale datorate de angajator Se vorbeste din ce in ce mai mult in aceste zile fierbinti de vara despre "transferarea" in intregime a contributiilor sociale (CAS si CASS) in sarcina angajatului, prin ceea ce Ministerul Finantelor Publice a desemnat in comunicatul oficial din 27 iulie 2017 a fi "Preluarea de catre angajat a CAS si CASS datorate de angajator incepand cu data de 1 ianuarie 2018". Se arata printre altele ca "sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu vor fi preluate de catre angajat" , dar si ca "masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator".
Situatie hilara: Rusia a interzis importul de porci din Romania, dar importurile nu exista Restrictiile temporare ale Rusiei pentru porcii vii si pentru produsele de porc din Romaniacade in gol. Datele statistice oficiale arata ca nu sunt inregistrate exporturi catre Federatia Rusa pe codul NC 0103-Animale vii din specia porcine in perioada 2014-2017, potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de reprezentanti ai Institutului National de Statistica. Comertul exterior cu Rusia este de dimensiuni modeste, in primele 4 luni din acest an exporturile noastre catre rusi depasind cu putin 358 milioane de euro, adica sub 2% din totalul exporturilor romanesti.
Le Figaro: Turistii englezi isi pot recupera toti banii cheltuiti in concediu daca fac toxiinfectie. Rambursarea banilor se face in baza unei simple chitante de la o farmacie Turistii englezi beneficiaza de o lege care le permite rambursarea tuturor costurilor vacantei, daca fac toxiinfectie alimentara, scrie Le Figaro, rambursarea banilor facandu-se in baza unei simple chitante de la o farmacie, din care sa reiasa achizitia unui medicament care trateaza toxiinfectia. Acest lucru a generat milioane de euro pierderi pentru industria turismului din Spania, cea mai populara destinatie pentru britanici. "Fenomenul a devenit o epidemie reala. Peste 10.000 de plangeri au fost depuse in  acest sezon, dintre acestea circa 90% fiind false, noteaza Le Figaro. In 2015-2016 u fost depuse doar 600 de asemenea solicitari, spune presedintele unui patronat hotelier, Ramon Estalella.
Comertul cu amanuntul isi mentine viteza de crestere dupa 6 luni: 7.8% Dupa ce in primele 5 luni afacerile din comertul cu amanuntul crescusera cu 7.9%, viteza  de crestere ramane aproape la fel si la finalul primei jumatati de an: 7.8%, a anuntat joi Institutul National de Statistica. "¬In luna iunie 2017, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut fata de luna iunie 2016 cu 7,3%. In perioada 1.I-30.VI.2017, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul  a crescut fata de perioada 1.I-30.VI.2016 atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,8%, respectiv cu 7,3%", se arata in comunicatul INS.
Ministrul Finantelor: Din cele 46 de banci din Romania, 31 sunt pe pierdere. 15 banci au platit impozit pe profit in ultimii 5 ani 31 dintre cele 46 de banci din Romania sunt pe pierdere si doar 15 banci au platit impozit pe profit in ultimii 5 ani, a declarat miercuri, la Antena 3, ministrul Finantelor, Ionut Misa. El da vina pentru aceasta situatie pe asa-numitele "operatiuni de optimizare fiscala" efectuate de banci.
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar a obtinut eliminarea unui comision de administrare de 56 euro/lună si returnarea unui client a 1800 de euro de catre o banca Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) a gestionat in prima jumatate de an, 162 de cereri conforme primite de la cosumatorii care au reclamat un litigiu cu o banca sau cu un IFN cu sediul in Romania, ca urmare a celor  circa 4.300 de solicitari telefonice adresate de catre consumatori, dar si a 416 solicitari scrise, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CSALB.
Badin, Deloitte: Statele au initiat un plan concertat care modifica taxarea pentru a ajunge din urma mediul de afaceri Impactul celor 15 actiuni ale BEPS va fi resimtit de societatile din Romania pe doua planuri principale. In primul rand, autoritatile fiscale vor pune si mai mult accent pe analiza substantei economice a tranzactiilor in detrimentul formei acestora. In al doilea rand, va creste transparenta fiscala. Din acest motiv, autoritatile fiscale romane vor avea acces la informatiile financiare si fiscale ale tuturor entitatilor din cadrul unui grup pe care le raporteaza societatile mama in jurisdictiile de rezidenta, inclusiv despre filialele / sediile lor permanente  din Romania, spune Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania. Reprezentantii grupurilor multinationale considera, in majoritatea lor covarsitoare, ca modelul de taxare la nivel global se afla intr-un proces de reasezare pe alte principii, iar abordarea autoritatilor fiscale in cadrul controalelor devine mai stricta, arata rezultatele unui studiu realizat de Deloitte, la nivel global, care a fost publicat in august 2017.
Business-ul din turism este considerat foarte volatil, iar investitiile au un grad mare de incertitudine. Turismul de pe Litoral, nou maxim în 2017. Cine sunt investitorii locali care profită de sezonul estival (analiza) Afacerile din turismul de pe Litoral, de la hoteluri la restaurante si baruri, vor depasi in acest an nivelul de 1,5 miliarde de lei, cifra aproape dubla fata de acum cinci ani. Si numarul firmelor din HORECA va atinge un record, dovada interesul major pentru investitii in acest domeniu. Potrivit unui studiu privind afacerile din sectorul HORECA, realizat de KeysFin, pe litoralul romanesc erau deschise, in 2016, aproape 900 de unitati de cazare, dintre care 335 de hoteluri, 243 de vile, 164 de bungalouri, 31 de pensiuni si 56 de hosteluri. Cele mai multe erau in Eforie (201), Mangalia (177) , Costinesti (154) si Constanta-Mamaia (135).
BRD incheie primul semestru cu o retea in contractie cu 20 de agentii, cu 216 angajati in minus, dar cu profit net aproape dublu BRD a incheiat prima jumatate a acestui an cu 20 de agentii mai putin decat avea la finele anului trecut, dar si cu 216 angajati activi mai putin, arata datele financiare publicate marti pe Bursa. Angajatii activi sunt angajatii cu norma intreaga (excluzandu-i pe cei in concediu de maternitate si cei in concediu medical de lunga durata). Banca aproape ca si-a dublat pofitul in prima jumatate a acestui an, fata de perioada similara din 2016, realizand un beneficiu net de 750 milioane de lei dupa primele 6 luni. BRD si-a redus marginal expunerea pe administratia publica, educatie si sanatate, marind-o usor pe zona de utilitati si pe persoanele fizice. Potrivit propriilor calcule, cota de piata pe segmentul de credite acordate companiilor a scazut in primele 6 luni de la 9.7% (in decembrie 2016) la 9.5% in luna iunie. BRD a coborat pe locul al treilea in clasamentul bancilor romanesti, pozitia a doua fiind ocupata de BT, primul loc fiind adjudecat de BCR.
Impozitul specific pe restaurante, baruri, pensiuni: Precizari de la ANAF despre microintreprinderi Firmele cu activitate sub incidenta impozitului specific, cum ar fi barurile, restaurantele sau pensiunile, vor plati impozit pe venitul microintreprinderilor, de la 1 august 2017, in functie de cifra de afaceri, a precizat, luni, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Una calda, unda rece in zona euro: Economia ia viteza, dar inflatia incetineste Datele statistice ce vor fi publicate saptamana aceasta ar trebui sa confirme ca economia zonei euro ia viteza dupa ce FMI a majorat previziunile de crestere economica si Grecia s-a intors pe pietele de obligatiuni. Cifrele privind inflatia ar putea fi insa un dus rece pentru planurile BCE de inasprire a politicii monetare, noteaza Reuters.
Guvernul a schimbat componenta Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor Guvernul a schimbat joi componenta Plenulului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Astfel, Guvernul a decis sa o numeasca pe Aura Gabriela Socol, reprezentant al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in functia de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, cu mandat de 5 ani. De asemenea, Executivul a decis sa-l renumeasca in functia de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, tot pentru un mandat de 5 ani, pe Ion Gogoescu, reprezentant al Ministerului Finantelor.
Guvernul amana cu inca cinci luni intrarea in vigoare a Legii privind insolventa persoanelor fizice Guvernul a aprobat joi prin ordonanta o noua amanarea a aplicarii Legii insolventei persoanelor fizice. Termenul de intrare in vigoare va f prelungit cu inca cinci luni, de la 1 august 2017 la 1 ianuarie 2018. Legea insolventei persoanelor fizice a fost adoptata in Parlament in data de 20 mai 2015. Aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice a mai fost amanata cu un an, respectiv pana in decembrie 2016, iar ulterior, cu inca sapte luni, termenul pentru intrarea in vigoare fiind stabilit pentru 1 august 2017.
Premierul Mihai Tudose a dat asigurari ca nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar CAS si CASS vor fi platite in continuare de catre angajator Premierul Mihai Tudose a avut joi o prima discutie cu reprezentanti ai sindicatelor si ai patronatelor pe teme de interes major pentru partenerii de dialog social, in formatul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, desfasurat la Palatul Victoria. Cu aceasta ocazie Mihai Tudose a dat din nou asigurari ca Guvernul nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS) vor fi platite in continuare de catre angajator, se arata intr-un comunicat al Guvernului.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri