BĂNCI
Ce procedura ar trebui sa ne ingrijoreze la "noul" Formular 088? Cititi anexa 4 a Ordinului "Va recomandam sa analizati cu maxima atentie Anexa 4 la prezentul ordin deoarece se adopta si procedura anularii din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA, procedura ce se va efectua lunar, in mod automat, prin intermediu aplicatiei electronice. Practic orice societate inregistrata in scopuri de TVA este supusa riscului sa isi piarda inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a decizie unui soft, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta.Vezi aici documentul (inclusiv Anexa 4).
Guvernul ar trebui sa se ocupe cu adevarat de economie, nu sa determine investitorii straini sa-si amane investitiile in Romania Mediul de afaceri din Romania este, cu mici si notabile exceptii, la pamant, necesitand un set de politici publice care sa incurajeze revirimentul economic al businessului privat. De la imbunatatirea relatiei cu Fiscul, la faptul ca 90% dintre firme au presiuni enorme asupra profiturilor din cauza gradului scazut de inovare si a cheltuielilor cu salariile - au fost nu mai putin de 12 majorari salariale in ultimii 8 ani- mult peste ceea ce pot sustine firmele. In plus, numarulfrmelor care ies din piata este dublu fata de cele care intra.
Guda, Coface: ​Primele efecte ale "zgomotului politic". Un fond de investitii isi amana plasamente de 100 de milioane de euro in Romania "​Am primit ieri telefoane din partea unor fonduri de investitii care isi aratau ingrijorarea cu privire la ceea ce se intampla In Romania. Un fond de investitii care avea un buget de 100 de milioane de euro pentru preluari de companii locale a pus orice tranzactie, orice investitie pe care o planificase in asteptare pantru a vedea ce se intampla. Momentan sunt tensiuni de cateva zile si nu stim cum evolua", a declarat joi Iancu Guda, Services Director al Coface Romania.
Aproape 11 milioane de turisti au vizitat Romania anul trecut. Trei sferturi au fost romani iar un sfert, straini Sosirile turistilor in Romania au fst anul trecut de 10,91 milioane de persoane, in crestere cu 10,4% fata de anul 2015, au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica.. Din numarul total de sosiri, romanii au reprezentat 77,4%, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,6% , ponderi  similare cu cele din anul 2015.
BNR: Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la sfarsitul lunii ianuarie erau de 38,251 mld euro La 31 ianuarie 2017, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 34,518 miliarde euro, fata de 34,242 miliarde euro la 31 decembrie 2016, au transmis miercuri oficialii BNR. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3.733 milioane euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2017 au fost de 38,251 mld euro, fata de 37,905 mld euro la 31 decembrie 2016.
Misa, Finante: Este un dezechilibru faptul ca ANAF isi creaza propriul cadru legislativ/Voi discuta cu seful ANAF pentru a gasi o solutie ca si controalele Antifraudei sa poata fi contestate "Este un dezechilibru faptul ca ANAF isi creaza propriul cadru legislativ. Aveti dreptate si cu faptul ca in prezent procesele verbale ale colegilor de la Antifrauda nu pot fi contestate, mai ales ca acel proces verbal induce rezultate consistente asupra vietii companiei in sine. O sa incerc sa abordez acest aspect cu presedintele ANAF si sa gasim o solutie cel putin la nivelul proceselor verbale ale Antifraudei. Aplicarea unitara a legii este un obiectiv al nostru si ne gandim la instituirea unui cod de comportament al inspectorului fiscal", a spus miercuri secretarul de stat in Finante Ionut Misa, la o dezbatere pe tema legii preventiei. Misa a raspuns astfel unor critici dure formulate de Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism din Romania
Euro trece de pragul de 4.52 lei, atingand maximul acestui an Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,5240 lei/euro, in crestere cu 0,45% fata de nivelul din sedinta precedenta si nivel maxim din 30 decembrie 2016, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de protestele generate de OUG aprobata marti de Guvern, spun analistii citati de news.ro.  Marti, BNR a afisat un curs de 4,5038 lei/euro. In regiune, zlotul si forintul erau stabile in raport cu moneda unica europeana.
Dolarul, oprit din depreciere de "vanatorii de chilipiruri", in ciuda declaratiilor lui Trump impotriva partenerilor comerciali care isi devalorizeaza valutele Dolarul a crescut miercuri usor fata de un cos de valute majore in conditiile in care “vanatorii de chilipiruri” au intrat la cumparare dupa ce moneda americana a scazut peste noapte la minimul ultimelor sapte saptamani, reflectand ingrijorarile tot mai mari ca Statele Unite sunt hotarate sa renunte la politica “dolarului puternic” folosita in ultimele doua decenii, noteaza Reuters.
Stirea ca formularul 088 a fost retras a fost mai mult la misto. In realitate, nu s-a schimbat mai nimic Noua putere a comunicat excelent. A sarit la beregata celebrului Formular 088, anuntand ca trebuie retras pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, care acuza lipsa de transparenta si birocratia excesiva in obtinerea codului de TVA. Reamintim ca formularul cu pricina era in topul nemultumirilor oamenilor de afaceri, asa incat eliminarea lui devenise o chestiune de principiu pentru noii sefi ai Finantelor. Zis si facut. Pe la jumatatea lunii ianuarie, a fost publicata in Monitorul Oficial anularea lui 088. Numai ca, la o citire atenta a noilor conditii necesare pentru a obtine codul de TVA, constatam ca nu s-a schimbat mai nimic. Totul a fost un reusit joc de glezne.
BNR a fost vizitata de inspectorii Curtii de Conturi. Ce au gasit inspectorii lui Vacaroiu in ograda contabila a Bancii Centrale? Inspectorii coordonati de nea Nicu Vacaroiu au publicat marti Raportul Anual pe 2015, Raport aprobat de plenul Curtii la finele anului trecut. Printre obiectivele vizitate de Curtea de Conturi a fost si BNR, , unde s-au constatat "unele deficiente privind modul de respectare a dispozitiilor legale referitoare la atribuirea contractelor de achizitii de bunuri si servicii". Redam mai jos constatarile trecute in Raportul pe care il puteti consulta aici.
Registrul Comertului elimina mai multe taxe si tarife, incepand de miercuri "Incepand cu data de 1 februarie 2017, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, la registrul comertului nu se vor mai percepe o serie de taxe", se arata intr-un comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului.
Florian Neagu, BNR: La sfarsitul anului trecut, existau 6400 de notificari de dare in plata. Ritmul a scazut de la 1000 notificari/luna la 100- 150 de notificari lunar Noi monitorizam in continuare situatia notificarilor privind darea in plata si pot sa va spun ca la sfarsitul lui decembrie 2016 erau 6400 de notificri, mult sub ceea ce estimam noi dupa ce aparuse proiectul legii. De asemenea, ritmul in care aceste notificari se depun a scazut sensibil - de la circa 1000 de notificari lunar, s-a ajuns la circa 100-150 de notificari", a spus marti directorul adjunct al Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, Florian Neagu, prezent la o conferinta pe tema darii in plata, organizata de Institutul Bancar Roman.
Rata somajului a coborat in decembrie la 5.7%. Ca numar, Statistica a numarat 507.000 de someri romani Rata somajului in luna decembrie 2016 a scazut cu 0,2 puncte procentuale fata de luna precedenta (5,7%), a transmis marti Institutul National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), din luna decembrie 2016 a fost de 507.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (521.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (616.000 persoane).Pe sexe, rata somajului pentru barbati a depasit-o cu 1,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,5% in cazul celor de sex feminin).
Procedurile privind inregistrarea in scopuri de TVA, anularea codului de TVA, dar si criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pot fi consultate pe site-ul ANAF Procedurile privind inregistrarea in scopuri de TVA si anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, dar si criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pot fi consultate pe site-ul ANAF, incepand de astazi, 30 ianuarie , au anuntat oficialii ANAF. Vezi aici Referatul privind motivele abrogarii si aici proiectul de Ordin.
Doar Guvernul vede crestere economica de 5.2% in acest an. Unicredit mizeaza pe 3.4%, ING pe 4.1%, iar celelalte banci in intervalul 3.5-4% Unicredit mizeaza pe o crestere a economiei in acest an de numai 3.4%, fata de prognoza de 5.2% a Guvernului, potrivit unui raport al bancii publicat luni. Banca italiana nu este singura care invalideaza asteptarile mult prea optimiste ale guvernantilor pe linia cresterii PIB-ului. ING nu pariaza pe o crestere mai mare de 4.1%, in vreme ce alte banci merg cu prognoza de crestere in intervalul 3.5-4%.
Autoritatile au eliberat in 2016 mai putine autorizatii pentru constructia de locuinte. Fondul locativ cuprinde circa 9 milioane de locuinte, dar problemele lui afecteaza doi din cinci romani Autoritatile au eliberat anul trecut 38.653 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in usoara scadere (cu 1,2%) fata de anul 2015, au transmis luni oficialii Statisticii. In 2015, romanii au terminat aproape 37.000 de locuinte, ceea ce duce fondul locativla circa 9 milioane de locuinte. Vestea proasta e ca una din 3 are toaleta afara iar una din 8 are peretii vraiste.
Ministerul de Interne: De la 1 februarie vor fi eliminate 22 de taxe nefiscale. Care sunt acestea Cele 22 de taxe nefiscale, care vor fi eliminate de la 1 februarie, erau percepute pentru diferite servicii prestate de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne, scrie Mediafax. Printre acestea se numara taxa de cazier judiciar si taxa de examinare pentru obtinerea permisului de conducere. Astfel, se va elimina taxa de 10 de lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmand a fi eliberat gratuit solicitantilor. Prevederea este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.
Din februarie 2017 se pot deduce abonamentele medicale la calculul impozitului pe salarii. Studiu de caz pentru un salariu brut de 2500 lei. Domnul Geambilica Sictirescu este angajat ca bucatar la carciuma Adio Mama SRL cu un salariu brut lunar de 2.500 lei. Salariatul a achizitionat un abonament de servicii medicale, facturat lunar la pretul de 30 euro/luna, la cursul valabil la momentul emiterii facturii. Cunoscand faptul ca in luna februarie 2017, persoana fizica a lucrat intreaga luna - 160 ore, ca nu are alte persoane in intretinere, respectiv a achitat factura lunii februarie 2017 in data de 28 februarie pentru abonamentul medica, cursul fiind de 1 euro = 4,5 lei, ce salariu net va incasa aceasta persoana?
Dubla lovitura pentru Ankara de la Fitch si S&P. Turcia are acum stampila „junk” de la toate agentiile de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul Turciei pentru datoria suverana la „junk” , stergand astfel ultimul rating din categoria „investment” de care mai beneficia tara de la vreo agentie majora si subliniind astfel adancile ingrijorari privind-o pe cea care odata era o stea a pietelor emergente.
Consiliul Fiscal, despre Bugetul pe 2017: Exista diferente majore intre evaluarile Comisiei Nationale de Prognoza si cele mai recente evaluari disponibile ale Comisiei Europene "Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evolutia proiectata a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminara indicand o potentiala supraevaluare a acesteia", se arata in Opinia preliminara a Consiliului Fiscal pe marginea proiectului de buget. Documentul mai precizeaza ca documentele au fost transmise in dimineata zilei de 27 ianuarie, ne-existand timp pentru o analiza amanuntita. Echipa coordonata de Ionut Dumitru va  elabora o opinie completa saptamana viitoare, pe care o va notifica Parlamentului si o va publica pe pagina de web a institutiei. Vezi opinia preliminara a Consiliului Fiscal in atasamentESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version