BĂNCI
Cele mai multe investitii straine directe de anul trecut au fost in mijloacele de transport, iar 6 din 10 euro investiti au venit in Bucuresti- Ilfov Fluxul net al Investitiilor Straine Directe (ISD) din anul 2016 a fost de 4,51 miliarde de euro, arata datele publicate vineri de BNR, fiind orientat preponderent spre industria prelucratoare (2,02 miliarde euro). In cadrul indiustriei prelucratoare, principalele activitati beneficiare de investitii straine directe au fost mijloace de transport (928 milioane euro), prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (352 milioane euro) si metalurgie (242 milioane euro). Alte activitati care au atras un volum important de investitii directe au fost intermedieri financiare si asigurari (800 milioane euro), precum si comert (609 milioane euro).
Consiliul Concurentei suspecteaza o posibila impartire a pietei asigurarilor de aviatie si a efectuat inspectii inopinate la 3 asiguratori Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile societatilor de asigurare Omniasig Vienna Insurance Group SA si Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, precum si la sediul companiei Aon Romania Broker de Asigurare-Reasigurare, au transmis vineri reprezentantii reglementatorului pietei de concurenta. Inspectiile au fost efectuate in cadrul investigatiei avand ca obiect posibila incalcare a legislatiei nationale si a prevederilor Tratatului de Functionare a UE de catre firmele vizate.Autoritatea de concurenta suspecteaza o posibila impartire a pietei asigurarilor de aviatie la care ar fi participat aceste societati.
Antifrauda a depistat o retea evazionista formata din peste 100 de firme. Prejudiciul adus bugetului, peste 21 milioane de lei Inspectorii antifrauda au depistat o retea evazionista formata din peste 100 de firme care au prejudiciat Statul cu 21,4 milioane lei, reprezentand taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit. Societatile verificate au inregistrat in evidentele contabile documente care atestau achizitii de bunuri sau servicii diverse de la societati care au interactionat intre ele doar formal, acestea in fapt neavand capacitatea de a livra bunurile sau serviciile declarate de societatile beneficiare.
DOCUMENTE: ANAF propune noi proceduri si criterii de risc fiscal, la acordarea sau retragerea codului de TVA Agentia Nationala de Administrare Fiscala le va acorda sau retrage firmelor codul de TVA daca acestea vor avea risc fiscal ridicat, evaluat conform unor seturi de criterii si proceduri, se arata intr-un nou proiect de ordin emis joi de ANAF. Vezi procedurile si criteriile la linkul din stire.
Cursul leului ramane sub 4.6, dar ROBOR la trei luni urca la 1.46%. Ce inseamna asta? Leul a fost tranzactionat joi la un curs mediu de 4.599 in fata euro, potrivit datelor afisate de Banca Centrala, desi presiunile in piata s-au inasprit. Este pentru a 24-a zi consecutiv de cand leul sta "amortit" la 4.59 in fata euro, in vreme ce dobanda ROBOR (care reprezinta dobanda la bancile isi plaseaza depozite una, alteia si care e folosita ca ancora la creditele in lei cu dobanzi variabile) la 3 luni a urcat la 1.46% dupa ce, cu doar o zi inainte, fusese de 1.25% iar la inceputul anului, de 0.8%.
BT Capital Partners a intermediat prima emisiune de obligatiuni corporative decontate in euro, listate la Bursa de Valori Bucuresti BT Capital Partners (BTCP), divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, a condus consortiul de intermediere pentru emisiunea de obligatiuni in valoare totala de peste 125 milioane euro a International Investment Bank (IIB), listate la Bursa de Valori Bucuresti. Transa de obligatiuni decontate si listate in euro este prima de acest fel pe piata romaneasca.
Document Georgescu, BNR: Dobanda Institutiilor financiare nebancare (IFN) este exagerata si nejustificata "De multe ori, din examinarea pe care am facut-o, intr-adevar dobanda (practicata de Institutiile Financiare Nebancare- n.n.) este exagerata. Este foarte mare si este nejustificata. Nu vreau sa intru acum in discutie legata de motivele petru care oamenii se duc la asemenea institutii sa ia credite de alta maniera. Apelul la asemenea institutii depinde de gradul de dezvoltare al tarii, de gradul de echitate sociala, de gradul de polarizare sociala si cel de ocupare al fortei de munca. La IFN-uri se duc cei care nu au acces la banci. Pai si de ce nu au fise de munca? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de munca?", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR in timpul audierilor de la Comisia Economica din Senat, condusa de Daniel Zamfir.
Camera Consultantilor Fiscali saluta decizia Comisiei pentru Buget din Senatul Romaniei cu privire la plata TVA defalcat Camera Consultantilor Fiscali (CCF) saluta decizia Comisiei pentru Buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senatul Romaniei prin care prevederile cu privire la plata TVA defalcat cuprinse in OG nr. 23/2017 devin obligatorii, incepand cu 1 ianuarie 2018, doar pentru persoanele juridice aflate in relatii contractuale cu institutiile publice si pentru companiile cu capital majoritar de stat, urmand ca pentru toate celelalte categorii de persoane impozabile, sistemul de plata defalcata a TVA sa ramana in continuare optional pana la data de 1 ianuarie 2019.
Alba-neagra cu economia: Cum a bulversat coalitia de guvernare PSD-ALDE mediul de afaceri cu decizii intempestive si cu initiative retrase total sau partial "Incetati cu aceasta topaiala fiscal-bugetara", se adresa presedintele Klaus Iohannis partidelor PSD, ALDE si UDMR, pe 29 iunie, la ceremonia de investire a Guvernului Tudose. Solicitarea presedintelui a fost cu totul ignorata in cele trei luni de guvernare a Cabinetului Tudose. Totul a inceput cu un nou program de guvernare, in care coalitia a promis masuri fata de care Guvernul s-a pozitionat in diferite moduri: pe unele le-a respins dupa scandaluri publice, pe altele le-a amanat, pe altele le-a adoptat indiferent la reactiile negative. Mediul de afaceri a fost insa serios perturbat cu masuri controversate precum split TVA, trecerea CAS si CASS din sarcina angajatorului in cea a angajatului, supra-acciza la carburanti sau obligarea companiilor de stat sa vireze dividende suplimentare. La acestea se adauga atacurile repetate asupra bancilor sau asupra fondurilor de pensii private obligatorii, soarta acestora fiind neclara. Au existat si idei din categoria "discutate si uitate" precum taxa de solidaritate sau taxa pe cifra de afaceri.
Rata somajului din trimestrul al doilea a fost de 4.8%, dar la tineri de sub 24 de ani se inregistreaza un somaj de 15,4% In al doilea trimestru al anului 2017, populatia activa a Romaniei era de 9,41 milioane de persoane, din care 8,96 milioane erau ocupate iar 451.000 de romani erau someri, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica. Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost, in trimestrul II al anului 2017, de 65,5%, cu 4,3 puncte procentuale peste valoarea inregistrata in trimestrul anterior, crestere datorata in principal activitatilor cu caracter sezonier din agricultura.
Modificare radicala a proiectului split TVA: Comisia de buget din Senat a decis ca plata defalcata sa fie obligatorie de la anul doar pentru firmele de stat sau care au contracte cu statul. Pentru restul va fi optionala Plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, scrie profit.ro, daca modificarile votate marti in comisia de buget din Senat la propunerea senatorilor PSD vor ajunge lege.
Tranzactie majora pe piata carnii de porc: chinezii preiau Elit si Vericom, intarindu-si pozitia in regiune Grupul chinez WH a achizitionat prin intermediul Smithfield, producatorii romani de mezeluri Elit si Vericom, scrie Reuters, extinzandu-si astfel operatiunile pe piata din Europa. Smithfield Foods Inc. preluase in 2004 pachetul majoritar al combinatului Comtim Timisoara de la firma italiana Agrotolvis.  pachetul majoritar de actiuni al combinatului Comtim Timisoara. La inceputul acestei luni, si Caroli Foods Group (aflata intre primii 10 jucatori din industria carnii) a  vândut 51% din acţiuni multinaţionalei mexicane Sigma Alimentos. Piata locala a preparatelor din carne ruleaza anual peste 1.2 miliarde de euro. China este cel mai mare producator mondial de carne de porc, dar si unul dintre consumatorii de top al acesteia.
Se iau cinci salariati romani. Doi sunt multumiti de job, doi sunt indiferenti iar unul (de regula tanar de sub 25 de ani) e nemultumit Din cinci angajati romani, doi sunt multumiti de situatia lor profesionala, alti doi sunt indiferenti iar unul e nemultumit, acesta fiind de regula tanar cu varsta sub 25 de ani, potrivit unui studiu realizat de platforma eJobs. Cu toate acestea, aproape jumatate (49%) dintre participantii la studiu considera ca au facut alegerea potrivita privind cariera lor si, la polul opus, un angajat din cinci crede ca a facut o alegere mai putin sau deloc potrivita, mai arata sondajul. In plus, 3 din 5 salariati romani intentioneaza sa-si schimbe jobul in urmatorii 3 ani. Statistica nu are informatii despre perioada medie pe care un salariat roman o petrece la un loc de munca inainte de a-si schimba serviciul, dar in UK se sta in medie 5 ani la un job, in SUA  doar 4 ani, iar europenii petrec in medie  putin mai mult decat britanicii.
Romania are nevoie de un sistem nou de impozitare bazat pe principii de mediu pentru a stimula innoirea parcului auto (consultanti) Romania are nevoie rapid de o strategie eficienta de impozitare a autoturismelor pentru a stimula innoirea parcului auto, dupa ce eliminarea taxei de timbru in februarie a accelerat cresterea importurilor de masini rulate, au explicat marti consultantii PwC Romania in cadrul unei conferinte de presa. In primele opt luni din 2017 au fost inmatriculate peste 337.000 de masini vechi, cu 110% mai mult comparativ cu intreaga perioada a anului trecut. Masurile din ultimii ani nu au oprit orientarea populatiei catre masinile second-hand, iar criza financiara a lasat urme in comportamentul consumatorului roman. In timp ce alte tari pregatesc trecerea la masini electrice, Romania este invadata de masini vechi, care reprezinta surse de poluare daunatoare sanatatii, dar si de riscuri in trafic.
Deloitte: 95% dintre reprezentantii multinationalelor din Romania cred ca vor fi mai expusi controalelor fiscale Reprezentantii companiilor multinationale prezente in Romania (95%) considera ca vor fi mai expusi controalelor fiscale in viitor ca urmare a modificarilor aduse de baza impozabila si a mutarii artificiale a profiturilor in alt stat (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), reiese dintr-un sondaj online realizat de Deloitte Romania, citat de Agerpres. Potrivit cercetarii, jumatate dintre reprezentantii mediului de afaceri din Romania (50%) considera ca vor avea obligatii de raportare suplimentare, 17% se asteapta la o crestere a impozitului pe profit datorat, iar 13% anticipeaza o dubla impozitare a unor venituri.
Barometrul Industrial: Revenire timida in industrie pe baza comenzilor interne In luna august, industria s-a mai inviorat putin, dupa doua luni de scadere consecutiva (iunie si iulie), arata datele Barometrului Industrial, realizat de IRSOP si SNSPA, date transmise marti. La sase din unsprezece indicatori ai activitatii se vad mici semne de redresare, dar aceste cresteri par  destul de slabe pentru a prezice un inceput de expansiune sustenabila. Reamintim ca in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Indexul e bazat pe raportul net dintre raspunsuri si semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
[P] 10 proiecte de educatie, sprijinite prin granturile Raiffeisen Comunitati A saptea editie a programul de granturi Raiffeisen Comunitati a desemnat cele 10 proiecte pe care Raiffeisen Bank le va sprijini cu cate 45.000 lei fiecare. Pana acum, 100 de proiecte cu 20.000 de beneficiari au fost finantate.
INS: Angajatorii au cheltuit anul trecut in medie 3.493 lei/salariat/lunar Angajatorii au cheltuit anul trecut in medie 3493 lei/salariat/lunar, arata datele transmise marti de reprezentantii Institutului National de Statistica, iar numarul mediu al salariatilor in anul 2016 a fost de 4,75 milioane, in crestere cu 148.000 comparativ cu anul precedent. Cele mai mari salarii nete, peste media pe economie, s-au realizat in anul 2016 in informatii si comunicatii (de 2,1 ori), intermedieri financiare si asigurari (de aproape 2 ori), industria extractiva cu 66,7%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 57,6%, administratie publica cu 50,7%, activitati profesionale, stiintifice si tehnice cu 47,2%.
Statul a cheltuit in primele 8 luni mai mult cu 6.5 miliarde de lei fata de cat a incasat Executia bugetului general consolidat pe primele opt luni din 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), fata de un deficit de 3,1 miliarde lei (0,41% din PIB) consemnat in perioada similara din 2016, a anuntat luni seara Ministerul Finantelor.  Potrivit reprezentantilor institutiei,  cresteri s-au inregistrat la incasarile din contributiile sociale (+16,6%), la impozitul pe salarii si venit (+10,4%), dar si din venituri nefiscale (dividendele  luate de la firmele de stat: +14,0%) si din venituri din capital (+13,4%). Scaderi au fost in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (cu 6,4% fata de perioada similara din 2016) si in ceea ce priveste veniturile din TVA (scadere de 1,7%), in ciuda cresterilor inregistrate de consumul populatiei.
Un patronat IMM critica Guvernul : Ati scazut investitiile si ati crescut consumul. Construiti infrastructura! Guvernul a scazutinvestitiile publice, dar consumul populatiei a crescut, existand riscul iestii Romaniei din tinta de deficit bugetar de 3% - acuza Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), principala organizatie de patroni cu afaceri IMM.

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri