Ce a spus Zoltan Nagy-Bege, marți, la o dezbatere organizată de ziarul Bursa:
- Deşi toată lumea a încurajat teoria că scandalul liberalizării a fost cauzat de lipsa informării consumatorilor, eu cred că scandalul este datorită creşterii de preţ, care poate fi şi de 20%.
- Noi avem 6 furnizori de ultimă instanţă calificaţi în 2020, care sunt singurii îndreptăţiţi să furnizeze acest serviciu universal cu preţul aferent şi acest preţ este singurul la care puteau fi obligaţi să preia consumatorii care nu au optat pentru piaţa concurenţială.
- În opinia mea, în cursul actualei liberalizări, consumatorii casnici au primit incomparabil mai multe informaţii legate de liberalizarea pieţei decât cu ocazia liberalizării pieţei pentru consumatorii noncasnici.
- ANRE nu şi-a asumat acest rol de a informa direct consumatorii, dar nu o putem face, pentru ca nu avem această obligaţie, ci doar furnizorii, prin licenţele de furnizare.
- Pot să spun că până acum furnizorii s-au achitat de această obligaţie şi informaţiile respective au ajuns la consumatori, dar e nevoie şi de minimul interes al acestora pentru luarea unei decizii şi de a nu fi serviţi 100% de alţii.
- Cu ocazia multiplelor presiuni la care ANRE a fost supusă în cursul lunilor decembrie şi ianuarie prin care ni se solicita să obligăm furnizorii să încadreze cei 5,7 milioane consumatori casnici la cele mai mici preţuri din portofoliul de oferte, ar fi fost ilegal să facem acest lucru pentru că încalcă regulamentul şi directiva europeană din domeniu.
- Nicio autoritate nu are dreptul să intervină în formarea preţurilor şi că statele membre iau măsuri pentru a asigura concurenţa între furnizori. O asemenea intervenţie ar fi încălcat atât regulamentul 943/2019 cât şi directiva 944/2019 şi aş risca să spun că ar fi echivalat cu o nouă OUG 114/2018 cu aceleaşi efecte.
- Pentru ca a obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane de clienţi creează pierderi financiare pentru furnizor, care trebuie să fie recuperate de la celelalte categorii de furnizori: cei 3 milioane de consumatori casnici aflaţi deja în piaţa liberalizată şi consumatorii noncasnici.
Care este realitatea
1. Este adevărat că liberalizarea pieței energiei de la 1 ianuarie 2021 a fost decisă încă din ianuarie 2020, după modificarea controversatei OUG 114/2018. Dar consumatorii casnici au început să primească cu adevărat informații despre liberalizare abia în luna decembrie 2020, în urma unor articole de presă. Practic, datorită presei, multe persoane au aflat că piața se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021. Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arăta că la începutul lunii decembrie, aproximativ 90% dintre consumatorii casnici nu știau despre această liberalizare.
2. Lipsa informării a amplificat scandalul. Cu doar câteva zile înainte de finalul anului 2020, între Crăciun și Revelion, toată lumea a fost luată prin surprindere cu vestea că toți consumatorii casnici care nu sunt pe piața liberă vor fi trecuți automat în serviciul universal, de la 1 ianuarie, la preț cu până la 26% mai mare față de cât plăteau în decembrie. Nimeni nu a înțeles cum s-a format acest preț de serviciu universal, la nivelul furnizorilor de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) la care se află cei aproape 6 milioane de consumatori casnici care se aflau în regim reglementat. De altfel, ANRE nu a explicat cum s-au format aceste prețuri de serviciu universal. "Ce a stat la baza stabilirii acestor preturi? Aceste prețuri au fost transmise către ANRE?", a întrebat Bogdan Badea, șeful Hidroelectrica, în cadrul dezbaterii, susținând că ANRE nu oferă explicații.
Cu toate că susține faptul că nu are obligația și posibilitatea de a informa direct consumatorii, ANRE a făcut, zilele acestea, după ce scandalul a luat amploare, o cerere la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru difuzarea în regim de campanie de interes public a unor spoturi audio şi video referitoare la liberalizarea pieţei de energie electrică. Acest lucru putea să-l facă și înainte.
- Intră pe comparatorul de prețuri pentru a selecta oferta cea mai bună
- ANRE a aprobat noul Ordin privind liberalizarea în energie / Marii furnizori trebuie să informeze mai bine consumatorii despre oferte
- Liberalizarea în energie: Discounturile oferite de Electrica Furnizare aduc prețuri cu până la 15% mai mari față de cea mai bună ofertă din piață - Asociația Energia Inteligentă
- Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
- Liberalizarea pieței energiei: Cum ai putea fi păcălit de discounturi
- Marii furnizori de energie vor putea aplica reduceri pentru consumatorii casnici, timp de șase luni, dar nu vor fi obligați
- Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
- Scandalul facturilor la energie: Haosul de la ANRE este departe de a fi eliminat / Reglementatorul se ascunde în spatele unui vicepreședinte
- Liberalizarea în energie: Consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori - Virgil Popescu
- Liberalizarea în energie: ANRE a discutat doar cu marii furnizori elaborarea unei legislații controversate / Consumatorii și alți furnizori sunt ignorați
- Legislația ANRE nu poate să fie aplicată de furnizorul de energie deoarece ar încălca prevederile Legii Energiei și a Codului Civil- Asociația Energia Inteligentă
- Scandalul facturilor la energie: ANRE creează avantaje anticoncurențiale marilor furnizori
- Scandalul facturilor la energie- dezinteres sau premeditare din partea ANRE
- Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă, pentru ofertele aplicabile de la 1 ianuarie, va fi prelungită până pe 31 martie- proiect de Ordin
- Liberalizarea în energie: Cât mai multe contracte cu alți furnizori înseamnă concurență mai mai mare și prețuri mai mici
- ANRE s-a trezit abia cu o zi înainte de finalul anului / Recomandă consumatorilor de energie să încheie contracte pe piața liberă pentru a nu plăti facturi mai mari din ianuarie
- Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?
- Cum ar putea consumatorii casnici să plătească facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte.
institutie cu angajati pe pile de mana a 7-a ... toate tutele si rudele celor din politic, infipti acolo pe salarii grase.
clienților politici și neamurilor politrucilor de la
mai multe coterii politice,de la 15.000 de euro pe lună+prime și bonusuri de *performanță* ,la
nivelul salariului mediu pe economie.
Se observă că după tot scandalul produs de ANRE,
indivizii de acolo sunt bine mersi,având aceleași
privilegii.
Consumatorul trebuie sa completeze acolo o gramada de parametri despre care nici macar nu are habar (nivel tesiune, comparator intre facturi, consum kwh etc)...ca sa afle pana la urma..ce?
ANRE sau guvernul trebuie sa publice o lista simpla cu pretul pe kw pt fiecare furnizor.
Iar consumatorul alege ceea ce isi doreste.
Bineinteles ca si aici exista o inselatorie.
Niciuna din aceste firme nu produce, nici curent si nici gaz.
Atunci se pune intrebarea, cum naiba supravietuieste o firma care vinde curent cu 1 leu kw, din moment ce alte firme vand cu 70 bani kw?
Hai sa spunem ca asa ceva merge la alte produse (cartofi din Turcia sau din Polonia,, carne din Austria sau Germannia, rosii din Spania sau Olanda, unde fiecare decide ca gustul e mai bun, arata mai bine, par mai proaspete etc)
Dar la gaz si curent nu exista diferenta de calitate.
Pe ce criterii isi permite firma X sa vanda la jumate de pret exact acelasi produs pe care il vinde firma Y?
Asta ar trebui explicat consumatorilor.
Anume ca pretul mai mic pe kw, afisat intr-un tabel, nu inseamna automat si o reducere la factura cu acceeasi proportie.
Daca cumperi gaz sau curent cu 30% mai ieftin, pe factura reala o sa ai o reducere de doar 4-5%.
E totusi o reducere dar pt unii nu merita efortul/riscul de a economisi 3 lei pe luna prin renuntarea la o oarecare siguranta in caz de reparatii, intervetii, samd.
L-am citit cu atentie, de mai multe ori. Frazele adevarate, corecte nu-s nici macar cate degete are mana si-n general alea sunt truismele - "consumatorul alege ceea ce isi doreste", "Asta ar trebui explicat consumatorilor" eetc.
In rest, toate, dar absolut toate contin una sau mai multe erori.
Cat despre introducere, ea este pur si simplu daramatoare. Daca dvs. si cei care v-au dat atatea plusuri nu sunteti in stare sa intelegeti sau sa aflati cati kWh consumati pe luna... ce sa mai zic... poate ca ar trebui sa va intoarceti la lumanare.
Daca nu va place lumanarea, va explic eu cum se face treaba cu ciudateniile astea de kilowatti-ore.
A) Duceti-va chiar acum si cititi-va contorul de energie electrica. Notati numarul ala undeva.
B) In ultima zi a lui februarie, repetati operatiunea.
C) Faceti scaderea B - A. Nu-i nicio rusine daca nu reusiti singur, sunt sigur ca gasiti pe cineva sa va ajute. Aproape sigur.
D) Diferenta B - A este, cu variatiile de rigoare de la o luna la alta, consumul dvs. lunar exprimat in kWh.
E) Procedati mai multe luni la fel, ca sa va obisnuiti cu conceptul. O sa vedeti ca nu e chiar atat de greu.
Succes.
2. porcaria pe care voi, cei din presa, o tot aruncati in public este aceasta comparatie, cu pana la 26%-30% mai scump. Bine, in fapt, acum, in ianuarie 2021, SU e mai scump doar cu 2-3 lei fata de orice alta oferta de pret pe piata libera de acum, cu exceptia acelor dubiosi cu preturi mici la care le-am trimis cerere, trece luna iar ei nu raspund. In rest ori pe SU ori pe concurential se plateste in general cu 26% mai mult ca in perioada de reglementare. Eu, la Electrica as plati 3 lei in plus la SU, iar astia sunt singurii de la care pot lua curent, ca restul ori orbi, ori surzi.
3. asta e praf in ochi... ofertele sunt publice dar formulate stufos, iar legea nu prezice formatul de informare. Si totusi, iar se arunca in spatiul public porcaria cu preturi mult mai mari la SU. Tocmai, sunt la Electrica iar preturi "mult mai mari" sunt doar in comparatie cu trecutul. Nu mai au nicio relevanta fara de oferta concurentiala. Daca vrei, te poti informa.
4. ANRE nu face proiecte OUG, iar daca populatia a ales prost o clasa politica, 4 ani asta e. Chiar si asa, orice interventie asupra pretului e reglementare, fapt la care Romania s-a angajat sa-l elimine. Aici nu discutam moralitate, ca e bine pt. client sau nu. Discutam obligatiile asumate la aderarea UE. Ca ele sunt adaptate prost, problema e si la popor si alegerile politice.
Oricum, de la teoria de jurnalism la realitate e cale lunga. Intre timp, eu inca mai astept noul FUI sa-mi raspunda la nenorocita de cerere. Basmul cu 10 lei mai ieftin va fi, oricum informativ, doar pt. un an. Pana si Hidro va creste preturile treptat la energia activa in anii ce urmeaza, daca tot le face presa reclama cu jaful perlei.
Nu un articol propriu-zis, ci un material de referinta pe care sa-l includeti ca link la toate articolele pe-aceasta tema.
In ani si ani de zile am citit poate mii de comentarii la articole pe teme de energie in HN si lumea continua sa nu priceapa aproape nimic, desi lucrurile sunt destul de simple. Iar cei care pricep, recolteaza aproape invariabil nenumarate minusuri.
Se plange chiar un distins comentator mai sus ca bietul consumator roman, sarmanul, n-are de unde sti cati kWh consuma. Audienta e in delir si-l rasplateste cu plusuri fara numar - ca dovada cat de multi sunt de fapt cei care habar n-au cat consuma.
Normal ca nu stiu - ca sa stie ar insemna sa faca efortul epuizant de-a-si citi macar o data-n viata factura (nu mai zic de notiune de tensiune electrica, ca aia se invata la fizica de scoala primara, deja e sci-fi). Sunt curios daca au idee despre ciudatul, straniul parametru numit "consum de combustibil al autoturismului personal".
Acum, e adevarat ca astfel de materiale n-ar trebui de fapt sa faca gazetarii, ci unii ca ANRE sau alti taietori de frunze la caini de prin structurile statului roman... dar astia-s prea ocupati sa-si rumege lefurile barosane.
Pana la urma aveti si dvs. o functie educativa, sociala... si ma gandesc ca va veti fi saturat si dvs. de puzderia de comentarii aiuristice.