ENERGIE
[P] Scrisoare catre Parlamentul Romaniei Bursa Romana de Marfuri face apel la Parlamentul Romaniei pentru a aduce in atentia lor implicatiile aprobarii prin lege a amendamentelor propuse la OUG nr.64/2016 de liberalizare a pieţei gazelor naturale. BRM reclama ca initiativa incalca normele statului de drept si principiile economiei de piata si solicita parlamentarilor sa ia masuri pentru a evita “o tulburare majora a activitatii economice dintr-un domeniu vital de activitate.”
Acuzatii de discriminare la Electrica: Doua candidaturi propuse de Ministerul Energiei pentru Consiliul de Administratie au fost acceptate chiar daca a fost depasit termenul de depunere, insa a fost respinsa candidatura depusa de un actionar pe motiv de intarziere Procesul de numire a unor noi membri in Consiliul de Administratie al Electrica s-a lasat cu acuzatii de discriminare. Pe scurt, au fost acceptate candidaturile propuse de Ministerul Energiei, insa a fost respinsa cea a unui actionar minoritar, chiar daca toate trei au fost depuse cu intarziere, dupa termenul limita de depunere. Alexandru Botez, a carui candidatura pentru Consiliul de Administratie Electrica, a fost respinsa, a declarat pentru ziarul Bursa ca se considera discriminat, avertizand ca va merge astazi sau luni ca sa depuna o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Vezi ce spune Electrica.
Nord Stream 2: Un proiect de lege din Danemarca ar putea bloca gazoductul Danemarca, tara membra NATO, incepe joi sa examineze o lege susceptibila sa blocheze proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, in numele "securitatii nationala", scrie AFP.
Cum explica seful ANRE cresterile mari de preturi ale energiei pe bursa: Capacitatile de productie care ar trebui sa fie functionale in orice moment, in realitate nu sunt functionale Capacitatile de productie a energiei electrice care ar trebui sa fie functionale in orice moment, in realitate nu functioneaza atunci cand apare o cerere crescuta de energie pe piata. Astfel explica presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cresterile mari de preturi ale energiei electrice care au avut loc in acest an pe bursa. "Capacitatea declarata de productie de 22.000 MW nu exista, nici macar cei 14.000 MW, care se presupune ca sunt functionali in orice moment, nu sunt functionali. Aici avem o analiza comuna cu Transelectrica, operatorul pietei de echilibrare, care ne prezinta ca, incepand cu o solicitare de 7.500- 8.000 MW exista probleme de alimentare si de asigurare a functionarii sistemului energetic national in siguranta", a declarat joi Niculae Havrilet, in cadrul audierilor din comisia parlamentara care ancheteaza activitatea ANRE.
Guvernul Romaniei a aprobat Programul de iarna 2017-1018 in domeniul energetic: A fost luat in calcul o crestere a consumului de energie electrica de 1,1% fata de iarna trecuta Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Energiei, Programul de iarna in domeniul energetic. Acesta se adreseaza tuturor producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare cu unitati dispecerizabile si se aplica in perioada 15 noiembrie 2017- 31 martie 2018. Conform estimarilor, a fost luata in calcul pentru iarna 2017-2018 o crestere medie a consumului de energie electrica de 1,1% fata de Programul de iarna anterior (2016-2017).
Exclusiv Comisia Europeana nu este de acord cu tranzactionarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, amenintand Romania cu procedura de infringement, insa pe de alta parte propune o solutie: Obligatia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzactionare Amendamentele la OUG 64/2017 privind piata gazelor naturale, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor, ar putea incalca libertatile fundamentale prevazute in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si principiile pietei libere de energie, se arata intr-o scrisoare obtinuta de HotNews.ro, a comisarului european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete, catre Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Toma Petcu, ministrul energiei si Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii. In scrisoare se arata ca Romania risca procedura de infringement daca amendamentele vor fi adoptate definitiv de Parlament. Pe de alta parte, Canete este de acord cu argumentul Comisiei pentru Industrii in favoarea unei mai mari transparente asupra preturilor, insa pentru atingerea acestui obiectiv exista si alte solutii precum obligatia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzactionare.
Ministerul Energiei si ANRE vor verifica operatorii de distributie a energiei daca au realizat investitiile promise dupa privatizare O comisie interinstitutionala, formata din reprezentanti ai Ministerului Energei si Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), va evalua situatia retelelor electrice din Romania si a investitiilor asumate de operatorii de distributie (n.red. Enel, E.ON, CEZ, Electrica), se arata intr-un comunicat al ministerului. "Au trecut peste 10 ani de la marile privatizari ale retelelor de distributie si ne-am fi asteptat la o mai mare siguranta si continuitate in alimentarea populatiei. In acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totusi, in Romania mai exista, din pacate, retele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste cresteri sa fie dublate de o calitate mai buna a serviciului livrat populatiei", a declarat ministrul energiei, Toma Petcu.
TransCanada renunta la contruirea controversatului oleoduct care ar fi adus petrolul din vestul canadian pe coasta Atlanticului Operatorul de oleoducte TransCanada a anuntat joi ca a abandonat controversatul proiect de constructie a unui oleoduct imens care prevederea aducerea petrolului din vestul canadian pe coasta Atlanticului, scrie AFP.
Amenzi de aproape 800.000 de euro: Concurenta a amendat 11 companii active pe piata repartitoarelor pentru incalzire Consiliul Concurentei a sanctionat 11 companii cu amenzi in valoare totala de 3.673.681 lei (aprox. 798.626 euro) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata exploatarii repartitoarelor de costuri pentru incalzire, a anuntat joi autoritatea. Potrivit autoritatii, trei companii, respectiv ista Romania, Techem Energy Services si Elsaco Brunata s-ar fi inteles sa isi imparta piata, respectiv localitatile in care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru incalzire, si au fixat tarifelor aferente acestor servicii. In acest fel, consumatorilor li s-a restrans posibilitatea de a alege furnizorul, platind, in acelasi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii.
Gruparea Pandele - Firea, la butoanele unei institutii esentiale in energie. Sotul Sperantei Cliseru, mana dreapta a primarilor din Voluntari si Bucuresti, a fost numit de premierul Tudose vicepresedinte la agentia care gestioneaza gazele din Marea Neagra Premierul Mihai Tudose l-a numit marti pe Iulian Cliseru in functia de vicepresedinte al institutiei care va gestiona exploatarile de gaze si petrol din Marea Neagra. Iulian Cliseru este sotul Sperantei Cliseru, un personaj-cheie in Bucuresti si Voluntari, cureaua de legatura intre primarii Gabriela Firea si Florentin Pandele. Speranta Cliseru a fost multa vreme mana dreapta a lui Pandele, iar de cand sotia acestuia a castigat Primaria Bucuresti, aceasta a devenit extrem de influenta in Capitala. Speranta Cliseru a confirmat pentru HotNews.ro ca sotul a fost numit in functia de vicepresedinte al Autoritatii Competente de Reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra.
Deputatii din Comisia pentru Industrii au decis ca 70% din cantitatile de gaze sa fie tranzactionate pe o singura bursa- OPCOM Deputatii PSD si ALDE din Comisia pentru Industrii au votat miercuri un amendament la OUG 64/2016 privind piata gazelor naturale, care prevede ca 70% dintre tranzactiile angro de gaze sa se desfasoare pe bursa si doar pe platformele OPCOM, nu si ale Bursei Romane de Marfuri (BRM). In vara deputatii au votat ca toate cantitatile de gaze din productia interna sa fie tranzactionate pe bursa, OPCOM urmand sa fie singura licentiata in acest sens, insa plenul Camerei Deputatilor a decis retrimiterea proiectului in comisii.
Pe cine a pus premierul Tudose sa gestioneze petrolul si aurul Romaniei: Gigi Dragomir, un fost comerciant de carne, inspector fiscal din Ilfov care a picat concursuri organizate de ANAF Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), o institutie esentiala care gestioneaza resursele de gaze, petrol si minereuri, are un nou sef: Gigi Dragomir (50 ani), o persoana cu zero experienta in domeniu. Gigi Dragomir este inspector in cadrul Administratiei Judeteane a Finantelor Publice Ilfov. In ultimii ani a participat la concursuri ANAF pentru o serie de posturi, insa le-a picat. Pana sa ajunga inspector fiscal, a lucrat pentru o serie de firme care se ocupa de comertul si distributia de produse alimentare.
Romania si Bulgaria au semnat un acord care permite acordarea unor ajutoare de avarie daca una dintre tari se va afla intr-o situatie critica din punct de vedere energetic Operatorii de transport al energiei electrice din Romania si Bulgaria (Transelectrica si Electroenergien Sistemen Operator) au semnat marti un acord bilateral privind asigurarea livrarii de energie transfrontaliera in regim de urgenta pentru mentinerea sigurantei in functionare a sistemelor electroenergetice din cele doua tari. Acordul semnat la Varna (Bulgaria) prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele doua tari pot apela doar daca inregistreaza o situatie critica in sistemul energetic national.
Sub presiunea lui Liviu Dragnea, ANRE a decis amanarea scumpirii gazelor cu o luna Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis sa amane cu o luna scumpirea cu 6% a gazelor, in urma atacurilor repetate ale sefului PSD Liviu Dragnea la adresa institutiei. Astfel, Comitetul de Reglementare al ANRE a hotarat ca scumpirea de 6% sa nu se mai produca pe 1 octombrie, ci pe 1 noiembrie. In ciuda acestei decizii, Liviu Dragnea a continuat atacurile. "Cei de la ANRE vad ca sunt foarte romani, intre ghilimele", a spus Liviu Dragnea pe 2 octombrie, desi ANRE luase decizia de amanare cu cinci zile in urma, pe 28 octombrie. ANRE a cedat presiunilor politice in ciuda faptului ca este o institutie autonoma.
Retailerul de bricolaj Dedeman a ajuns sa detina 5,56% din actiunile Transelectrica Retailerul de materiale de constructii si bricolaj Dedeman a ajuns sa fie cel mai important actionar minoritar al transportatorului national de energie Transelectrica, dupa ce a cumparat circa 500 de mii de actiuni, potrivit unei raportari pe Bursa de Valori Bucuresti. Dupa aceasta tranzactie, Dedeman are 5,56% din actiuni, fata de 4,88% cat detinea anterior.
UPDATE Cum isi optimizeaza Hidroelectrica structura interna: Creste numarul de membri in Directorat si sunt desfiintate directiile de specialitate Hidroelectrica isi optimizeaza structura interna, se arata intr-un comunicat al companiei transmis luni presei. Ce inseamna optimizare in opinia conducerii companiei? In primul rand, inseamna o noua structura organizatorica prin cresterea numarului membrilor Directoratului de la trei la cinci. UPDATE Potrivit unor precizari ale biroului de presa al companiei, ar urma sa fie desfiintate, in schimb, cele sase posturi de directori de directie. Practic, creste numarul membrilor din Directorat, insa sunt desfiintate cele de directori de directie, pe specializari.
Fostul cancelar german Gerhard Schroder, premiat pentru loialitatea fata de Moscova si Nord Stream "Gerhard Schröder rămâne în istorie ca fiind cel mai loial lider al Germaniei față de Moscova" – a spus Igor Siecin, președintele gigantului concern petrolier rus Rosneft, recomandându-l pe fostul cancelar al Germaniei în funcția de șef al consiliului directorilor marelui concern petrolier rus.
Hidroelectrica a schimbat administratorul special al Hidroserv Hidroelectrica, in calitate de unic actionar al Hidroserv, societate aflata in insolventa, a decis sa inlocuiasca administratorul special al acestei societati, Valeriu Babau. Postul vacant va fi ocupat, incepand cu data de 29 septembrie 2017, de Manuela Petronela Olteanu, informeaza Hidroelectrica printr-un comunicat. Potrivit acestuia, "decizia de schimbare a administratorului special vine ca urmare a nemultumirilor Hidroelectrica legate de ritmul restructurarii Hidroserv, mai cu seama in ceea ce priveste eliminarea surplusului de personal indirect productiv, precum si a celorlalti factori ce au condus la fragilizarea societatii si la intrarea in insolventa".
Ministrul Energiei, intrebat daca a observat cresteri de preturi la carburanti: N-am carnet, nu sunt sofer Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine ca nu stie daca pretul carburantilor a crescut, deoarece nu are carnet de sofer si nu conduce. "N-am carnet, nu sunt sofer. Sincer, nu alimentez si nu cunosc pretul", a spus joi Toma Petcu. Acesta a mai spus ca "Ministerul Energiei nu are competente in acest domeniu, legat de majorarea pretului la carburanti".
Actionarii Nuclearelectrica au aprobat demararea proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 de la Cernavoda Nuclearelectrica anunta ca in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SNN de joi a fost aprobata demararea fazei I a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi la solicitarea actionarului majoritar, Ministerul Energiei. Faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activitatile necesare asigurarii functionarii Unitatii 1 pentru o perioada de 30 de ani, adica extinderea numarului de ore de functionare la putere nominala suplimentar celor 210.000 de ore estimate initial prin proiect.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri