ENERGIE
Guvernul ar putea aproba, pe ultima suta de metri, proiectul de OUG privind prelungirea cu 14 ani a duratei de viata a certificatelor verzi Un proiect de Ordonanta de Urgenta mult discutat in domeniul energiei regenerabile ar putea fi aprobat de Guvern, pe ultima suta de metri, in sedinta de joi. Ministerul Energiei intentioneaza sa puna pe ordinea de zi acest proiect, fiind asteptate toate avizele necesare, a confirmat pentru HotNews.ro institutia. In cazul in care nu ar fi aprobat acest proiect, piata ar fi invadata, incepand cu 1 aprilie, de milioane de certificate verzi amanate inca din 2013, iar in conditiile in care acestea au o valabilitate de doar un an, producatorii se vor grabi sa scape de ele in orice conditii. Vezi de ce a evitat Guvernul sa aprobe un proiect de OUG elaborat inca de acum jumatate de an.
UPDATE Consiliul Concurentei verifica un posibil abuz de pozitie dominanta a companiei Distrigaz Sud Retele SRL, filiala a Engie Romania Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul central al companiei Distrigaz Sud Retele SRL si la punctele de lucru ale acesteia din Sfantu Gheorghe, Brasov, Targoviste, Blejoi (Prahova), Galati, Pitesti, Craiova, se arata intr-un comunicat al institutiei. In cadrul investigatiei, este analizata si posibila impunere a unor tarife majorate/inechitabile, pentru prestarea serviciilor respective, consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale in localitatile si zonele geografice pentru care compania detine licenta de distributie. Distrigaz Sud Retele este filiala de distributie a Engie Romania, care detine o participatie de 99,97%. UPDATE Distrigaz Sud Retele SRL a reactionat, sustinand ca "deruleaza toate activitatile cu deplina respectare a legislatiei in vigoare".
Exces de zel la Romgaz: Propune repartizarea a 93,6% din profit catre actionari, desi Guvernul ceruse 90%, banii fiind necesari la buget pentru acoperirea cresterilor salariale Consiliul de Administratie al Romgaz a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 25 aprilie, pe ordinea de zi aflandu-se si aprobarea dividendelor. Potrivit unei note semnate de actualul director general Virgil Metea, este propusa repartizarea catre actionari a 959,7 milioane de lei, dub forma de dividende, reprezentand 93,67% din profitul pe 2016. Este o cota chiar mai mare decat cea impusa de un memorandum al Guvernului din ianuarie 2017. Acest memorandum obliga societatile cu capital de stat sa distribuie minim 90% din profit, sub forma de dividende, in conditiile in care legislatia prevede minim 50%, pentru acoperirea cheltuielilor bugetare cu cresterile salariale.
Actionarii Transelectrica vor discuta doua variante de repartizare a profitului prin dividende: O cota de 75% stabilita de companie si o cota de 90% impusa de Guvern Adunarea Generala a Actionarilor Transelectrica au pe ordinea de zi a sedintei din 27 aprilie doua propuneri de repartizare a profitului obtinut in 2016. Ambele propuneri au fost avizate pe 23 martie 2017 de catre directoratul companiei. Una prevede distribuirea a 137,8 milioane lei, sub forma de dividend, reprezentand 75% din profit, iar cealalta repartizarea a 165,4 milioane lei, reprezentand 90% din profit. Prima varianta a fost aprobata in sedinta AGA din martie 2016, pe cand a doua este impusa printr-un memorandum al Guvernului din ianuarie 2017.
ENEL a programat investitii de 329 milioane de euro in Romania Enel a planificat investitii in Romania de 329 milioane de euro pana la sfarsitul ciclului actual de reglementare, in 2018, din care 151 milioane de euro in  2017 si 178 milioane de euro in 2018, se arata intr-un comunicat de presa.
Efectele unei decizii a Guvernului: Transgaz repartizeaza actionarilor 90% din profitul de 594,5 milioane de lei Transgaz va repartiza actionarilor, sub forma de dividende, 545,5 milioane de lei, adica 90% din profitul de 594,5 milioane de lei obtinut in 2016, potrivit unui referat privind propunerea de dividend brut pe actiune si a modalitatii de plata a dividendelor. In conditiile in care statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 58,5% din actiuni, cea mai mare parte a sumei va ajunge la bugetul de stat. Aceasta este o consecinta a memorandumului aprobat in ianuarie de catre Guvern, care obliga societatile la care statul detine participatii sa repartizeze, sub forma de dividende, 90% din profit, pentru obtinerea unor venituri suplimentare la buget. Insa, nu vor mai fi bani si pentru investitii.
UPDATE Situatie dificila la Compania Nationala a Uraniului: 700 de angajati au oprit lucrul, sase dintre ei intrand in greva foamei Sase membri ai Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul Companiei Nationale a Uraniului (CNU) au intrat, luni, in greva foamei, la sediul Ministerului Energiei, in timp ce alti peste 700 de angajati ai CNU au oprit lucrul, informeaza News.ro. Acestia spun ca nu si-au mai primit salariile de doua luni si jumatate. Situatia de la CNU este departe de a fi rezolvata. Compania ar trebui sa primeasca cea de-a doua transa, in valoare de 14,8 milioane de lei, dintr-un ajutor de stat de 62 de milioane de lei. Insa, banii nu pot fi eliberati pana nu este prezentat un plan de restructurare si pana nu este facut un raport asupra modului de utilizare a primei transe de 47,2 milioane de lei. UPDATE Ministerul Energiei a decis sa elibereze jumatate din transa a doua.
Guvernul ar putea sa elaboreze un nou proiect de OUG privind liberalizarea preturilor la gaze, insa cu obligatia ca toate tranzactiile sa aiba loc pe bursa Guvernul, prin Ministerul Energiei, ar urma sa elaboreze un nou proiect de Ordonanta de Urgenta, care ar trebui aprobat in maxim doua saptamani, privind liberalizarea preturilor la gaze. Aceasta dupa ce marti, Comisia de Industrii din Camera Deputatilor nu a avizat in vreun fel raportul pe OUG 64/2016 care prevede liberalizarea pretului la gaze pentru toti consumatorii si eliminarea restrictiilor la export, incepand cu 1 aprilie. Noul proiect de OUG ar urma sa prevada, pe langa liberalizare si eliminarea restrictiilor la export, si obligatia ca toate cantitatile de gaze sa fie tranzactionate pe bursa incepand cu 1 iunie, ceea ce ar fi in avantajul consumatorului, deoarece ar creste concurenta intre furnizori si astfel s-ar forma pretul corect.
O mie de angajati de la Complexul Energetic Oltenia vor fi concediati in 2017 Adunarea Generala a Actionarilor Complexului Energetic Oltenia a aprobat, marti, noul plan de disponibilizari de la nivelul companiei, care prevede o mie de concedieri in 2017, transmite ziarul Pandurul. Planul initial prevedea disponibilizarea a 2.000 de persoane.
Comisia Europeana se declara satisfacuta de angajamentele asumate de Gazprom, dar ramane la opinia ca Nord Stream 2 nu e un proiect de interes comun pentru UE Comisia Europeana s-a declarat luni satisfacuta de angajamentele asumate de Gazprom, gigantul rus vizat de o ancheta de abuz de pozitie dominanta in opt state membre, si invita "partile interesate" sa-si "prezinte observatiile", scrie AFP.
Transelectrica anunta oficial demisia lui Toni Teau din functia de membru si presedinte al Directoratului Transelectrica Transelectrica anunta actionarii si investitorii ca Toni Teau renunta la mandatul de membru si presedinte al Directoratului Transelectrica, incepand cu 26 aprilie 2017. HotNews.ro a anuntat in premiera inca de vineri, 10 martie, ca Toni Teau isi va da demisia incepand cu 26 aprilie, invocand "motive personale". Demisia vine la doar cateva zile dupa ce o avarie in reteaua Transelectrica a lasat minele din Valea Jiului fara curent electric.  In ultimul an, astfel de avarii s-au inmultit, ramanand fara electricitate chiar si judete intregi. HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri problemele de la Transelectrica.
Exclusiv Toni Teau, seful Transelectrica, si-a dat demisia - Surse Toni Teau si-ar fi inaintat, vineri, demisia din functia de presedinte si membru al Directoratului Transelectrica, incepand cu data de 26 aprilie, au declarat surse din Ministerul Economiei pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, Toni Teau a invocat "motive personale". Demisia vine la doar cateva zile dupa ce o avarie in reteaua Transelectrica a lasat minele din Valea Jiului fara curent electric. In ultimul an, astfel de avarii s-au inmultit, ramanand fara electricitate chiar si judete intregi.
KMG International (fostul Rompetrol Group) a inregistrat un profit net de 88 de milioane dolari in 2016 KMG International (fostul Rompetrol Group), parte a companiei nationale de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas, si-a imbunatatit in 2016 performantele tehnologice si rezultatele financiare, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, pe fondul unei majorari cu 9% a materiilor prime procesate anul trecut si cu 13% a produselor comercializate in Romania, principala piata de desfacere, Grupul a reusit sa atinga un profit operational EBITDA de aproximativ 239 milioane USD si un profit net de 88 milioane USD.
Niculae Havrilet: Sapte-opt furnizori au generat pierderi de 440 milioane de lei pe piata energiei in luna ianuarie Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a efectuat controale la 18 furnizori de energie si a identificat sapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultima instanta si pentru operatorii de retea, pierderi pe care acestia vor trebui sa le recupereze in instanta, a declarat Niculae Havrilet, sedul ANRE, potrivit Agerpres. In aceste conditii, este posibil sa fie retrase licentele pentru trei sau patru furnizori. Controalele au fost facute dupa ce pretul energiei s-a dublat pe bursa OPCOM, pana la 660 lei/MWh, in mod nejustificat.
Inca o avarie in reteaua Transelectrica a lasat Valea Jiului fara curent timp de 11 minute/ Transelectrica spune ca este responsabilitatea fiecarui utilizator de retea sa isi instaleze surse alternative Avariile in reteaua Transelectrica care lasa zone mari, chiar si judete, fara electricitate, au inceput sa fie tot mai dese. Duminica seara, in urma defectarii unui intrerupator din statia 220/110 kV Hasdat, a ramas fara tensiune zona Valea Jiului, intrand in bezna minele de carbune timp de 11 minute. Complexul Energetic Hunedoara a transmis printr-un comunicat ca "orice  intrerupere a alimentarii cu energie electrice poate conduce la producerea unor evenimente nedorite", declaratie care a starnit reactia Transelectrica. "Este responsabilitatea fiecarui utilizator al retelei electrice sa isi instaleze surse alternative (de rezerva) pentru alimentarea cu energie electrica a consumatorilor vitali aferenti activitatii pe care o desfasoara", a raspuns Transelectrica.
Concluzia unei sedinte tensionate in Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor: Liberalizarea preturilor la gaze ar putea fi insotita de obligatia ca toate tranzactiile sa se desfasoare transparent, pe bursa Actorii de pe piata gazelor au dezbatut furtunos, timp de patru ore, in Comisia de Industrii din Camera Deputatilor, OUG 64/2016 care prevede liberalizarea pretului la gaze pentru toti consumatorii si eliminarea restrictiilor la export, incepand cu 1 aprilie. Distribuitorii si marii furnizori se opun acestei ordonante de urgenta, propunand o serie de amendamente care schimba total sensul acestei ordonante. Deputatul PSD Iulian Iancu, presedinele Comisiei, sustinea initial aceste amendamente, insa concluziile prezentate la finalul dezbaterii sunt in defavoarea distribuitorilor, dar si a producatorilor. Pe scurt, liberalizarea ar urma sa se produca, insa, totodata, ar putea fi introdusa si obligatia tranzactionarii intregii cantitati de gaze pe bursa.
Scandal in Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor: Deputatul Iulian Iancu l-a dat afara din sala pe un director din Ministerul Energiei In Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor se desfasoara, in acest moment, o sedinta extrem de tensionata, la care participa reprezentantii actorilor de pe piata gazelor. Discutiile de poarta cu ton ridicat, ajungandu-se chiar la gesturi extreme. Presedintele Comisiei, Iulian Iancu (PSD), enervat peste masura, l-a dat afara un director din Ministerul Energiei, Corneliu Condrea.
ANRM va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere abia dupa reglementarea cadrului fiscal din domeniu   Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere, din care şase sunt offshore (în largul mării), abia după reglementarea cadrului fiscal din domeniu, potrivit datelor transmise de instituţie la solicitarea News.ro. Un grup de lucru interministerial lucrează în prezent la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor.
Ministerul Energiei a infiintat un departament special pentru proiectul gazoductului BRUA, care a emis autorizatie de construire Ministerul Energiei a emis pe 27 februarie autorizatia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, se arata intr-un comunicat de presa. Pentru a putea emite autorizatia, Ministerul Energiei a infiintat un departament special care sa se ocupe de proiectul BRUA.
Apel al asociatiei PATRES catre Sorin Grindeanu: Nu sacrificati producatorii mici si mijlocii de energie regenerabila Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES) solicita premierului Sorin Grindeanu sa nu aprobe Ordonanta de Urgenta ce modifica Legea 220/2008 in forma pregatita de fosta conducere a Ministerului Energiei, pe motiv ca sacrifica investitorii mici si mijlocii din sectorul regenerabilelor, avantajand in mod evident producatorii integrati.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică