ENERGIE
Electrica se asteapta la un grad scazut de recuperare a sumei 36,3 milioane de lei de la Transenergo, furnizor care si-a cerut insolventa Electrica avea la data de 27 ianuarie 2017, pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane lei aferenta clientului sau Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Romania, firma care si-a cerut pe 17 ianuarie insolventa. "Ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa a clientulului, in timp ce ELSA si un alt jucator de pe piata au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolventa a acestuia, conducerea se asteapta la un grad scazut de recuperare din valoarea totala a expunerii", se arata intr-un comunicat al Electrica transmis BVB.
Enel, despre speculatiile de pe bursa energiei: Preturile sunt la cele mai mari niveluri inregistrate in ultimele decenii, iar unii furnizori profita de pe urma acestora Compania Enel Romania sustine ca preturile de pe bursa energiei "sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate". Afirmatia a fost facuta in cadrul unui comunicat, dupa anuntul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) ca va efectua alaturi de Consiliul Concurentei o analiza asupra motivelor care au dus la dublarea preturilor pe bursa energiei, existand suspiciuni de manipulare a pietei.
Consiliul Concurentei si ANRE vor analiza de ce s-au dublat preturile la energie si cum a fost manipulata bursa. Ce rol au avut declaratiile alarmiste ale ministrului Energiei, ministrului Economiei si ale Transelectrica Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM a inregistrat record dupa record in ultimele doua saptamani, ajungand sa depaseasca 600 lei/MWh, in perioade de varf, fata de maxim 300 lei/MWh cat era la inceputul lunii ianuarie. Este o situatie nemaintalnita pana acum, motiv pentru care au fost sesizate Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Consiliul Concurentei, existand suspiciuni de manipulare a pietei. Dar cum s-a ajuns aici? Asa cum a atras atentia HotNews.ro inca de pe 13 ianuarie 2017, ministrul energiei si Transelectrica au invocat o iminenta criza energetica pentru ca Executivul sa aprobe o Hotarare de Guvern care ar putea permite blocarea exporturilor de energie. La scurt timp, preturile au explodat, fara sa fi existat nicio criza energetica. Intr-o situatie similara, dupa unele declaratii alarmiste, in iarna lui 2012, seful de atunci al Transelectrica a fost schimbat din functie.
Cine este Iulian-Robert Tudorache, nou secretar de stat in Ministerul Energiei: Consilier, in 2015, al fostului ministru Andrei Gerea, ocazie cu care a primit functii in cinci companii energetice de stat Iulian Robert Tudorache a fost numit secretar de stat in Ministerul Energiei, in locul lui Cristian Busu, care a fost eliberat din functie, conform unor decizii ale premierului Sorin Grindeanu, publicate miercuri in Monitorul Oficial. Tudorache este seful ALDE Pitesti, apropiat de Andrei Gerea, fost ministru al energiei si actual deputat ALDE de Arges. Tudorache a candidat fara succes la Senat, pe listele ALDE Arges, insa a ajuns consilier local, dupa alegerile din vara. A fost consilier al fostului ministru Andrei Gerea, pozitie din care a fost recompensat cu o multime de sinecuri in companii energetice de stat, castigand din toate acestea peste 155.000 lei in 2015.
Pretul energiei pe piata spot a bursei OPCOM a crescut cu 80% fata de inceputul anului, pe fondul zilelor geroase Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM a ajuns vineri dimineață la ora 9:00 la un nou record istoric de 550 de lei (122 de euro) pe MWh, cu 80% mai mare față de prețul înregistrat în primele zile ale acestui an, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, transmite Agerpres.
Gazprom ar putea opri livrarile de gaze prin Ucraina, dar Romania poate rezista cateva saptamani Compania ucraineana Naftogaz, care a primit o factura de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anuntat miercuri ca nu o va plati. Acest conflict ar putea afecta si Romania, daca Gazprom ar opri livrarile, insa tara noastra poate rezista cateva saptamani fara gazele rusesti, afirma specialistii.
RWEA: Industria eoliana a generat 13,8% din productia de electricitate, in perioada 6-15 ianuarie In perioada 6-15 ianuarie 2017, cand autoritatile au emis coduri galbene si portocalii pe scara larga din cauza vremii rele, in Romania s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh au reprezentat consumul brut de electricitate. In aceeasi perioada industria eoliana a generat 0,30 TWh, ceea ce face ca proportia acestei tehnologii sa fie de 13,83% din intreaga productie de electricitate si de 15,5% in cazul consumului brut de electricitate, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Dupa ce a creat o criza energetica artificiala, Guvernul Grindeanu a publicat in Monitorul Oficial hotararea prin care pot fi blocate exporturile de energie electrica Hotararea de Guvern prin care pot fi blocate exporturile de energie electrica a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial. Reamintim ca Executivul a aprobat in sedinta de joi un proiect de Hotarare, care nu s-a aflat nicio secunda in dezbatere publica, incalcand Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, prin care pot fi blocate exporturile de energie pe perioada iernii. Inainte de aprobare, Guvernul, prin ministrul energiei Toma Petcu, a incercat sa induca ideea ca Romania s-ar afla intr-o situatie de criza in functionarea Sistemului Energetic National, fapt care nu este real.
Ministerul Energiei arunca responsabilitatea asupra Transelectrica in privinta raportarilor ciudate pe carbune, care au starnit panica fara motiv Ministerul Energiei sustine ca in cadrul sedintei de Guvern, ministrul Toma Petcu a prezentat cifre raportate de Transelectrica in privinta stocurilor de carbune existente in Complexul Energetic Oltenia. Potrivit ministerului, Transelectrica ar fi raportat doar stocurile din centrale, nu si cele aflate in mine, si de aceea ar aparut diferente intre ce a declarat Toma Petcu si ce a prezentat CE Oltenia. Reamintim ca un raport al CE Oltenia arata ca sunt stocuri de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus, joi, ministrul, in sedinta de Guvern.
Un raport al Complexului Energetic Oltenia arata ca cifrele prezentate de ministrul energiei in sedinta de Guvern nu sunt reale. Sunt stocuri de carbune mai mult decat dublu fata de cat a spus ministrul Ministrul energiei Toma Petcu a prezentat in sedinta de joi a Guvernului situatia legata de stocurile de carbune ca fiind dezastruoasa. Cu doua zile inainte de sedinta, Petcu a spus ca "stocul de carbune in mine este unul foarte bun". La sedinta de Guvern a spus s-a ajuns la limita stocului de carbune, la Complexul Energetic Oltenia existand doar 357.000 tone, care ar ajunge doar pentru patru zile, "cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone". Insa, un raport al CE Oltenia, un document obtinut initial de Realitatea TV, arata altceva: pe data de 12 ianuarie, ora 7.00, stocurile erau de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus ministrul. Cine spune adevarul? Deocamdata asteptam lamuriri de la Ministerul Energiei. Vezi raportul atasat.
Strania poveste a unei Hotarari aprobate de Guvernul Grindeanu, fara nicio ora de dezbatere publica. Cum ar putea fi interzise exporturile de energie, invocandu-se o iminenta criza energetica Guvernul Grindeanu a ignorat total Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, aproband in sedinta de joi o Hotarare, fara ca aceasta sa treaca nici macar printr-o ora de dezbatere. Actul normativ, care nu era Ordonanta de Urgenta, ci doar o Hotarare, a fost introdus, pur si simplu, pe ordinea suplimentara de zi a sedintei de Guvern de catre ministrul energiei Toma Petcu. Abia dupa lungi insistente ale HotNews.ro, Ministerul Energiei a recunoscut existenta acestui act normativ. Dar de ce a incercat Ministerul Energiei sa transforme un act normativ intr-un secret bine pazit? Poate pentru ca existenta lui nu este bine fundamentata? Principala prevedere a acestuia este anularea exporturilor de energie "cand situatia o cere", motivand o notificare a Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic National.
Transelectrica a notificat ministerele Energiei si Economiei ca Romania este in situatie iminenta de criza energetica Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o Hotarare care permite monopolului de stat Transelectrica sa ia mai multe masuri extreme, precum intreruperea exporturilor de energie, in caz de situatie extrema, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei si Economiei, care au fost notificate miercuri de catre Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National, scrie News.ro.
Electrica si OMV Petrom au lansat prima statie de incarcare rapida pentru masini electrice Electrica si OMV Petrom au inaugurat prima statie de incarcare rapida pentru masini electrice intr-o benzinarie OMV (n.red. statia de distributie carburanti OMV Aerogarii, Bucuresti), se arata intr-un comunicat al Electrica. Potrivit acestuia, este un proiect pilot in cadrul caruia vor fi instalate puncte de incarcare rapida a masinilor electrice in Bucuresti, in patru statii OMV si la sediile centrale ale OMV Petrom (Petrom City) si Electrica.
Transgaz spune ca au scazut cantitatile de gaze din conducte, insa nu sunt afectate livrarile catre consumatori. In schimb, ministrul Energiei prezinta cifre contradictorii Transgaz inregistreaza scaderi ale cantitatilor de gaze aflate in conducte. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, joi, era inregistrat un volum de 34,59 milioane metri cubi, sub nivelul normal care este intre 38 si 44 milioane de metri cubi. Potrivit indicatorului "Line Pack" care arata volumul de gaze din conducte, nivelul de 34,59 milioane mc inseamna o stare de dezechilibu. Sub 33 de milioane mc se intra intr-o stare de risc. La solicitarea HotNews.ro, Transgaz a afirmat ca s-au inregistrat diminuari ale valorii "Line Pack", insa nu au fost afectate livrarile catre consumatori. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, la Guvern, alte cifre, care nu sunt conforme cu realitatea.
Ministrul energiei se contrazice singur: Acum doua zile spunea ca stocul de carbune in mine este foarte bun, iar astazi ca ar ajunge doar pentru patru zile Ministrul energiei Toma Petcu a lansat atacuri la adresa fostei guvernari, spunand ca a pregatit prost perioada de iarna si "s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori". Dar in urma cu doua zile spunea altceva, si anume ca "stocul de carbune in mine este unul foarte bun", fiind probleme doar pe transportul acestuia catre centrale. Care este adevarul? UPDATE Fostul ministru al energiei, Victor Grigorescu, i-a dat o replica actualului ministru, spunand ca "stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului".
Schimbare la Ministerul Energiei: Doru Visan, directorul termocentralei Paroseni, a fost numit secretar de stat in locul lui Aristotel Jude Doru Visan, fost director al Termocentralei Paroseni, a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul Energiei, in locul lui Aristotel Marius Jude, care a fost eliberat din functie, potrivit unor decizii ale premierului Sorin Grindeanu, publicate miercuri in Monitorul Oficial.
Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei: Dunarea a ajuns la cel mai mic debit din ultimii zece ani/Consumul de gaze si energie electrica a atins noi recorduri Debitul Dunarii se afla la 1.900 mc/secunda, cea mai mica valoare din ultimii zece ani, a declarat, miercuri, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei. Acesta sustine ca "lucrurile sunt gestionabile", debitul fiind departe de nivelul de 1.500 mc, care ar putea fi critic. Totusi, cantitatea de energie electrica produsa de Hidroelectrica "este mai mica decat ar trebui sa fie in mod normal", insa "compensam cu apele din lacuri", a precizat Popescu. Acesta a mai spus ca in cursul serii de marti, consumul de gaze naturale si de energie electrica au atins noi recorduri: 72,3 milioane metri cubi, respectiv aproape 10.000 MWh.
Organizatia PATRES: Cota obligatorie de certificate verzi de 8,3% garantează falimentul producatorilor de energie regenerabila Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania- PATRES sustine ca sectorul energiei regenerabile este sortit insolventei si falimentului din cauza unei cote de certificate verzi de doar 8,3%, aprobate la sfarsitul anului de fostul Guvern. "Cu aceasta cota, mult redusa, aplicata in lipsa unor modificari urgente la Legea regenerabilelor, un sector aflat deja de peste 3 ani in suferinta, este sortit insolventei si falimentului", se arata intr-un comunicat al PATRES.
Nuclearelectrica: Unitatea 1 de la Cernavoda va fi desincronizata controlat de la Sistemul Energetic National, pentru unele lucrari Nuclearelectrica anunta ca a decis in mod conservativ desincronizarea de la Sistemul Energetic National a Unitatii 1 a CNE Cernavoda, incepand cu ora 22:00, in seara zilei de 10 ianuarie 2017. Potrivit companiei, desincronizarea controlata si planificata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza pentru efectuarea unor lucrari de desensibilizare a sistemului de excitatie al generatorului Unitatii 1 pentru a evita eventuale declansari automate ale sistemului pe fondul unor perturbatii meteo, asa cum s-a intamplat pe 8 noiembrie 2016, respectiv 6 ianuarie 2017.
Ministrul Energiei: Debitul Dunarii ne ingrijoraza Dunarea are un debit scazut, iar in urmatoarele patru zile se va ajunge la un minim de 1.800 mc/ora, a declarat, marti, Toma Petcu, ministrul energiei. "Debitul Dunarii ne ingrijoreaza si tocmai de aceea, maine, la Ministerul Energiei, am convocat o intalnire intre Hidroelectrica si Apele Romane, pentru a evalua situatia (...)Vom evalua in mod special situatia de pe Dunare, pentru ca in urmatoarele patru zile vom ajunge la un minim de 1.800 mc, ceea ce ne produce o mica problema de productie (n.red. energie hidro)", a spus Toma Petcu.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă